Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi imporiva unei "catastrofe", in cazul unei recurgeri la forta a Statelor Unite impotriva Iranului, dupa ce o drona americana a fost doborata deasupra teritoriului iranian.
"Statele Unite spun ca nu exclud un recurs la forta (...) . Asta ar fi o catastrofa pentru regiune. Ar provoca o aprindere a violentelor si cresterea numarului de refugiati", a declarat Vladimir Putin in "Linia directa", o sesiune anuala de intrebari si raspunsuri cu populatia, in direct, la televiziune.
"Consecintele ar fi triste si pentru cei care ar face o asemenea tentativa", a apreciat el.
Iranul a anuntat joi ca a doborat o "drona spion americana" in spatiul sau aerian, deasupra Marii Oman, si a avertizat ca incalcarea frontierelor sale constituie o "linie rosie", pe fondul unor tensiuni tot mai puternice intre Washington si Teheran.
Statele Unite au confirmat ca Iranul a doborat o drona americana, insa au negat ca aceasta a incalcat spatiul aerian iranian.
Pentagonul a confirmat joi ca fortele iraniene au doborat o drona de supraveghere apartinand Marinei americane (US Navy) care se afla, potrivit Statului Major american "in spatiul aerian international".
"Informatiile iraniene potrivit carora dispozitivul aerian survola Iranul sunt false", a subliniat Pentagonul intr-un comunicat.
Acest incident are loc in contextul in care Washingtonul a anuntat saptamana aceasta ca trimite 1.000 de militari suplimentari "in scopri defensive",... mai mult
Joi, 20 Iunie 2019, ora 17:30
Administratia Vladimir Putin a denuntat, sambata, decizia cu accente de "cinism" a Consiliului Uniunii Europene de a impune sanctiuni Rusiei pentru incidentul produs in noiembrie 2018 in Marea Azov, avertizand ca masurile luate de Bruxelles vor fi urmate de o reactie.
"Pe 15 martie, Consiliul UE a adoptat masuri restrictive unilaterale vizand cetateni rusi. Pretextul includerii compatriotilor nostri pe lista sanctiunilor nelegitime a UE este marcat de ipocrizie si cinism.
Sunt vizati angajati ai Serviciului Politiei de Frontiera din Rusia care isi indeplinesc in mod curajos sarcinile de a proteja granitele de stat", anunta Ministerul rus de Externe intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.
"Acuzatiile Uniunii Europene ca Rusia ar fi incalcat legislatia internationala si ar fi aplicat fara motiv forta sunt absolut neadevarate", precizeaza institutia.
Administratia considera "regretabil" faptul ca Uniunea Europeana s-a raliat autoritatilor din Ucraina, care "au distorsionat" evenimentele produse in noiembrie 2018 in Stramtoarea Kerci.
"Rusia nu va lasa fara raspuns actiunile inamicale ale Uniunii Europene", a avertizat Ministerul rus de Externe.
Sanctiuni comune UE-SUA-Canada
Uniunea Europeana, Statele Unite si Canada au impus, vineri seara, noi sanctiuni impotriva Rusiei, din cauza incidentului maritim din Marea Azov, a activitatilor din estul Ucrainei si a anexarii regiunii ucrainene Crimeea.
Uniunea Europeana a anuntat sanctiuni impotriva... mai mult
Sambata, 16 Martie 2019, ora 14:02
Dupa ce SUA au amenintat in repetate randuri Rusia cu impunerea de noi sanctiuni economice, Vladimir Putin spune ca acest protectionism ar trebui descurajat, in conditiile in care ar putea sta la baza declansarii unei noi crize economice severe.
Vladimir Putin a facut aceste declaratii vineri, cu ocazia Forumului Economic International de la St. Petersburg. Mai exact, presedintele rus a spus, citat de Russia Today, ca:
"Sistemului de cooperare multilateral - a carui constructie a durat atatia ani - nu ii mai este permis sa evolueze. Dimpotriva, este distrus intr-o maniera brutala. De fapt, a incalca regulile a devenit noua regula, in acest context.
Capacitatea statelor de a impune sanctiuni economice, in mod arbitrar si fara a se supune niciunui control, da nastere tentatiei de a folosi acest instrument represiv din nou si din nou, fara discernamant, indiferent de intelegerile care se incalca in acest fel.
Lipsa de consideratie pentru norme si pierderea increderii, laolalta, ar putea produce o criza a sistemului cum lumea n-a mai vazut pana acum".
Putin sustine definirea comertului liber si stabilirea unor reguli clare pe baza carora sa functioneze comertul international, care sa permita inclusiv atenuarea haosului cauzat de evolutia rapida a tehnologiei.
"Nu avem nevoie de razboaie comerciale si nici macar de armistitii comerciale. Avem nevoie de un tratat de pace care sa aiba sens", a adaugat Putin.
Discursul presedintelui rus vine in contextul in... mai mult
Sambata, 26 Mai 2018, ora 14:23
Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat duminica asupra faptului ca noi lovituri occidentale impotriva Siriei ar putea provoca "haos" in relatiile internationale, dupa atacul coordonat efectuat sambata de SUA, Marea Britanie si Franta.
Putin a subliniat intr-o convorbire telefonica avuta cu omologul sau iranian Hassan Rohani ca "daca astfel de actiuni, efectuate prin incalcarea Cartei Natiunilor Unite, s-ar repeta, aceasta ar provoca inevitabil haos in relatiile internationale", conform unui comunicat al Kremlinului.
Cei doi lideri au "constatat ca aceasta actiune ilegala aduce prejudicii grave perspectivele unei reglementari politice in Siria", potrivit textului mentionat.
SUA sa inteleaga ca Rusia are propriile linii rosii
Si ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat ca Rusia are propriile sale "linii rosii" care nu trebuie trecute.
Realizarea unui compromis rezonabil cu privire la un proiect de rezolutie in cadrul Consiliului de Securitate al ONU privind Siria va fi extrem de dificila, intrucat Rusia si Occidentul au "propriile linii rosii", a afirmat Riabkov.
"Vom analiza critic propunerile troicai occidentale (Franta, SUA si Marea Britanie) ", a remarcat el, adaugand ca "nu excludem nimic, daca vor exista elemente rezonabile, vom lucra la ele". SUA, Franta si Regatul Unit au transmis sambata celorlalte 12 tari membre ale Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezolutie privind Siria, informeaza AFP. In acelasi timp,... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 21:50
Pretul aluminiului este pe cale sa inregistreze saptamana aceasta cea mai mare crestere din ultimele trei decenii, dupa ce sanctiunile americane impuse grupului rus United Co. Rusal (cel mai mare producator mondial de aluminiu) i-au determinat pe cumparatori sa caute alti furnizori.
Preturile la aluminiu au atins joi cel mai ridicat nivel de dupa 2012, ceea ce a dus cresterea inregistrata de la inceputul saptamanii la aproape 14%, cel mai mare avans inregistrat intr-o singura saptamana dupa luna iunie 1987, transmite Bloomberg.
In plus, prima americana, adica diferenta de pret adaugata la cotatia aluminiului pe bursa londoneza London Metal Exchange pentru a livra aluminiu in Midwest, a inregistrat si ea cea mai mare crestere din istorie.
Potrivit surselor, grupul Rusal ar urma sa invoce clauza de "force majeure" pentru unele livrari de alumina, materia prima din care se produce aluminiul.
"Force majeure" este o clauza care exonereaza de raspunderea contractuala acea parte care nu si-a putut indeplini obligatiile.
Acesta vine dupa informatiile potrivit carora si traderul elvetian Glencore, cel mai mare cumparator de aluminiu de la Rusal, ar urma sa invoce o clauza similara.
Toate aceste evolutii au accentuat ingrijorarile cu privire la dificultatile in aprovizionare dupa ce bursele LME si Comex au anuntat ca nu vor mai permite noi livrari de aluminiu de la grupul Rusal condus de miliardarul Oleg Deripaska.
"Oamenii se grabesc sa isi asigure livrarile in... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 09:55
Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel s-au pronuntat duminica pentru mentinerea sanctiunilor impotriva Rusiei pana cand aceasta din urma "va respecta suveranitatea Ucrainei".
"Cei doi lideri (...) au convenit asupra faptului ca durata sanctiunilor trebuie legata in mod clar de aplicarea completa de catre Rusia a acordurilor de la Minsk si de respectarea suveranitatii Ucrainei", a indicat biroul de presa al Casei Albe intr-un comunicat emis dupa intrevederea bilaterala pe care Obama si Merkel au avut-o in Bavaria, unde se desfasoara summitul G7, transmite AFP.
Sanctiunile instituite de Uniunea Europeana impotriva Rusiei dupa anexarea Crimeii si declansarea conflictului armat din estul separatist al Ucrainei expira la sfarsitul lunii iulie, astfel ca blocul comunitar trebuie sa ia o decizie privind prelungirea lor.
Incepe Summitul G7 - Rusia nu a fost ...citeste mai departe despre "Obama si Merkel au decis: Sanctiunile impotriva Rusiei trebuie mentinute" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 07 Iunie 2015, ora 17:56
Legaturile comerciale intre SUA si Rusia nu s-au racit, in ciuda sanctiunilor. Ba din contra, exporturile americanilor pe teritoriul tarii conduse de Vladimir Putin au atins nivelul maxim in luna mai.
Concret, acestea au ajuns la 1,2 miliarde de dolari, scrie Wall Street Journal.
Sanctiunile impuse de Occident au avut ca scop destabilizarea Rusiei. La scurt timp dupa aplicarea lor, capitalul a "zburat", rubla s-a prabusit, iar economia a intrat in recesiune.
De atunci, Bursa din Moscova si-a revenit, insa investitorii inca sunt sceptici.
Totusi, se pare ca cererea rusilor pentru produsele americane nu a ...citeste mai departe despre "Dovada ca sanctiunile SUA aplicate Rusiei sunt apa de ploaie (Infografic)" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Iulie 2014, ora 08:00
Presedintele rus, Vladimir Putin, a aratat, marti, ca Rusia nu vede nevoia impunerii de sanctiuni Occidentului, insa ar putea reevalua participarea companiilor occidentale in economia sa, inclusiv in proiectele energetice.
"Am dori foarte mult sa nu recurgem la masuri de raspuns. Sper ca nu vom ajunge in acel punct", le-a spus Putin reporterilor dupa o intalnire cu liderii Belarusului si Kazachstanului, scrie Reuters.
"Dar daca lucrurile acestea continua, vom fi nevoiti, desigur, sa ne gandim cine lucreaza in sectoarele cheie ale economiei Rusiei, inclusiv in sectorul energetic, si cum", a continuat acesta.
Putin a continuat acuzand SUA ca orchestreaza criza ucraineana si a cerut Kievului si protestatarilor pro-Rusia sa respecte acordul de la Geneva de de-escaladare a crizei.
SUA si UE acuza, la randul lor, Rusia, ca orchestreaza revoltele separatiste din estul Ucrainei si au impus o ...citeste mai departe despre "Impune Rusia contrasanctiuni Occidentului? Ce spune Putin" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 09:44
Cea mai uimitoare parte din anuntul facut de Washington legat de sanctiunile impuse unor oameni de afaceri apropiati presedintelui rus Vladimir Putin este faptul ca Statele Unite il acuza pe liderul de la Kremlin ca obtine profit de pe urma unei companii petroliere importante, scrie presa americana.
Pe lista "neagra" publicata, joi, de Trezoreria americana se afla si Ghennadi Timcenko, co-fondatorul Gunvor, unul dintre cele mai mari grupuri de trading pe pietele energetice mondiale.
Noi sanctiuni pentru Rusia: Lista rusilor pedepsiti de Obama
SUA au punctat, printr-o singura fraza, cel mai controversat lucru cu care s-a confruntat Putin in toata cariera sa politica.
"Activitatile lui Timcenko in sectorul energetic au fost legate direct de presedintele rus. Putin are investitii in Gunvor si ar putea avea acces la fondurile companiei", se arata in declaratia citata de Reuters.
Trezoreria americana nu a vrut sa dea mai multe detalii legate de informatiile pe care le detine ...citeste mai departe despre "Ce stiu SUA despre afacerile cu petrol ale lui Putin - Fraza care a pus Moscova pe jar" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Martie 2014, ora 08:28