Aproximativ 270.000 de societati active (39% din total) inregistrau un activ net mai mic decat jumatate din capitalul social la sfarsitul anului 2017, iar autoritatile fiscale intentioneaza sa formuleze actiuni de dizolvare impotriva acestora, potrivit EY.
Raluca Popa, Partener Asociat, Departamentul de Asistenta Fiscala si Juridica EY Romania, a explicat, intr-un comunicat remis miercuri AGERPRES, ca din anul 2006, Legea societatilor 31/1990 prevedea ca activul net al unei societati trebuie sa inregistreze o valoare cel putin egala cu jumatate din capitalul social iar pentru societatile care nu respecta aceasta regula timp de 2 ani consecutiv, partile interesate (inclusiv autoritatile fiscale) pot solicita dizolvarea societatii.
"In practica, riscul de dizolvare a ramas unul teoretic, iar multe societati au continuat sa raporteze un activ net mai mic decat limitele prevazute de lege fara a fi sanctionate. Acest lucru ar explica si numarul mare de companii care, in prezent, incalca aceste reguli. Mai precis, potrivit analizei noastre, 46% din societatile active din Romania au inregistrat un activ net mai mic decat jumatate din capitalul social la sfarsitul anului 2016, respectiv 39% la sfarsitul anului 2017 - ceea ce reprezinta aproximativ 270.000 de societati active", arata sursa citata.
In acest context, un proiect de modificare a legii societatilor prevede ca Ministerul Finantelor Publice sa publice pe pagina sa de internet o lista cu societatile al caror activ... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 15:36
Inspectorii ANAF au descoperit in primul semestru al anului 123 de romani cu venituri suplimentare nedeclarate de 89.629.312 lei (circa 20 milioane euro), potrivit unui raport al ANAF.
Inspectorii ANAF au facut 17 sesizari penale, dupa verificarea a 123 de persoane fizice.
Impozitul pe venit si obligatii fiscale accesorii suplimentare au fost stabilite la 22.896.349 de lei, prejudiciul fiind de 20.699.227 de lei.
Activitatea de control fiscal a fost desfasurata de 68 de inspectori.
"Actiuni aflate in planul de activitate la sfarsitul Iunii iunie: 306, din care: 333 de actiuni de verificare a situatiei fiscale personale", arata un raport al ANAF, consultat de News.ro. ...citeste mai departe despre "ANAF: 17 sesizari penale pentru romani cu venituri nedeclarate de 20 milioane de euro" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 12:06
Raportul Public pe anul 2017 intocmit de Curtea de Conturi dezvaluie lipsuri de 11,572 milioane de lei la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
"Inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute de Agentia Nationala de Administrare Fiscala - aparat propriu, prevazuta a fi realizata in perioada 23.08.2017-30.11.2017, a fost finalizata in data de 22.06.2018. In urma inventarierii s-au constatat lipsuri in suma de 11.572 mii lei", se arata in raport, care poate fi consultat aici.
Documentul mai precizeaza ca institutia a inchiriat birouri de la firme private, desi are imobile in administrare.
"Totodata, s-a constatat ca nu au fost respectate principiile de economicitate, eficienta si eficacitate in utilizarea fondurilor publice si in administrarea patrimoniului public si privat al statului, deoarece, in timp ce Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti inchiriaza spatii pentru desfasurarea activitatii de la firme private, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a lasat nefolosite, din anul 2015 si pana in prezent, unele imobile pe care le are in administrare (situate in Bucuresti, str. Marasti, respectiv str. Londra) ", dezvaluie raportul.
Potrivit sursei citate, ANAF a aprobat inca din 2015 realizarea unor lucrari de reabilitare a imobilelor, in timp ce personalul lucra in spatii inchiriate, insa nici la trei ani dupa semnarea contractului nu au inceput lucrarile de reabilitare.
"Astfel,... mai mult
Luni, 18 Martie 2019, ora 15:07
Casele de marcat electronice sunt complet inutile in acest moment, intrucat serverele ANAF au mari probleme, iar datele nu pot fi folosite pentru a creste gradul de colectare si pentru a elimina activitatile la negru, a declarat, luni, Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (CNIPMMR), intr-o conferinta de presa.
"Vrem sa facem o adresa catre ANAF pentru a intreba cum sunt folosite datele raportate de catre intreprinzatorii care deja au case de marcat omologate. Pentru ca de prea multe ori transferam responsabilitatea pe umerii intreprinzatorilor, dar la ce folosesc aceste lucruri?", a precizat Jianu.
El a amintit ca serverele ANAF au mari probleme, iar saptamana trecuta aproape ca nu au functionat deloc.
"Aceste case de marcat, in acest moment, sunt complet inutile, daca nu sunt legate la un server, iar datele nu sunt folosite in mod calitativ, pentru a creste colectarea si a elimina activitatile la negru. Costurile sunt prea mari si termenele prea scurte, iar intreprinzatorii nu se pot conforma acestor cerinte atat de repede", a adaugat presedintele Consiliului pentru IMM-uri.
In ceea ce priveste intentia de a legifera o amnistie fiscala, Jianu a aratat ca nu este foarte clar cine vor fi beneficiarii, din moment ce niciun intreprinzator nu a cerut o astfel de masura.
"Totodata, sunt convins ca OUG 114 va fi modificata. Chiar daca nu isi vor asuma responsabilitatea si vor spune o poveste cu privire la motivele... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 12:08
Marii contribuabili cu datorii de pana la 500.000 de lei nu vor mai figura pe lista restantierilor publicata trimestrial de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), potrivit unui proiect de Ordin publicat joi.
De asemenea, din lista datornicilor vor fi exclusi si contribuabilii mijlocii cu restante de pana la 250.000 de lei si celelalte categorii de persoane juridice ale caror datorii nu depasesc 100.000 de lei.
"Nu se considera ca un debitor inregistreaza obligatii fiscale restante in situatia in care suma obligatiilor fiscale datorate de acesta este mai mica sau egala cu sumele certe, lichide si exigibile pe care debitorul le are de incasat de la autoritatile contractante", se precizeaza in proiectul de act normativ.
Prin dispozitiile art.162, alin. (1) din Codul de procedura fiscala, s-a reglementat obligativitatea organelor fiscale de a publica pe pagina de internet a ANAF numai lista debitorilor persoane juridice care inregistreaza obligatii fiscale restante, eliminandu-se astfel de la publicare lista debitorilor persoane fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante.
Potrivit Ordinului nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, actualizarea si publicarea listei debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii se face trimestrial pana in ultima zi a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare. mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 16:22
Desi toti directorii financiari inclusi in sondajul efectuat de EY Romania considera ca au aplicat corect legea fiscala, aproape 60% dintre ei sunt de parere ca inspectorii ANAF le-ar impune, cel mai probabil, impozite si taxe suplimentare de plata, in situatia in care compania lor ar fi supusa unei inspectii fiscale.
In acelasi timp, 51% dintre respondenti se asteapta la o inspectie fiscala in urmatoarea perioada din partea ANAF.
Rezultatele sondajului derulat recent in randul a 80 de companii din Romania releva o imagine deloc surprinzatoare a realitatii fiscale. Povara administrarii fiscale este principala ingrijorare a acestora.
Astfel, 65% dintre directorii financiari ai companiilor din Romania declara ca petrec mai mult de doua zile in fiecare luna pentru a pregati declaratii fiscale pentru ANAF. Desi utilizeaza un software pentru pregatirea automatizata a acestor declaratii, 77% dintre directorii financiari spun ca pregatirea declaratiilor de TVA le ocupa cel mai mult timp.
Avand in vedere aceste aspecte contradictorii, putem identifica doua posibile explicatii:
1. fie solutiile IT utilizate nu sunt eficiente sau adaptate suficient
2. fie modificarile fiscale sunt atat de dese, incat solutiile IT nu ajung sa tina pasul.
Una dintre cauzele posibile ale acestei stari de fapt ar putea fi schimbarile dese ale regulilor fiscale si complicarea mecanismelor de raportare. O asemenea volatilitate nu face decat sa consume resursele companiilor in vederea... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 11:43
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat, luni seara, ca mecanismul pe care Ministerul de Finante, prin ANAF, trebuie sa-l urmeze in cazul casei din Sibiu detinute de presedintele Klaus Iohannis este aplicarea legii.
"Noi intelegem foarte bine, avem o lege, o aplicam si aia este", a declarat Eugen Teodorovici.
Legat de declaratiile presedintelui PSD, Liviu Dragnea, de duminica cu privire la schimbul de replici pe care ministrul de Finante l-a avut cu seful ANAF, Eugen Teodorovici a precizat: "Dispute nu pot fi intre mine si ceilalti, care sunt in interior, daca sunt, daca exista, cu argumente de o parte si de alta. Ce am spus eu s-a dovedit foarte clar ca asa a fost, cum am spus, ca dovada ca ANAF a trimis vineri acea solicitare catre Cartea Funciara. Eu am spus ca vor demara o analiza, o verificare, in care sa cer corpului de control sa faca verificarea si pe minister, si pe ANAF pentru a vedea exact care a fost situatia", a precizat Eugen Teodorovici.
Disputa cu Misa?
Referitor la disputa avuta cu Ionut Misa, seful ANAF, saptamana trecuta, ministrul de Finante a precizat ca: "Nu am nicio problema, dansul are o obligatie pe care trebuie sa si-o asume (...) si anume ca planul de colectare sa fie indeplinit 100%, nu per total sau per ansamblul sau, ci pe fiecare element din structura sa, si ma refer in special la TVA si la accize. Adica 100%. Si mie nu-mi prezinta comparatii cu anii anteriori, mie-mi prezinta comparatia si raportarea pe anul 2018".... mai mult
Luni, 23 Iulie 2018, ora 22:20
Ministerul Turismului a efectuat plati nelegale pentru promovarea brandului turistic national, a utilizat ineficient fondurile banesti alocate de la bugetul de stat si nu poate justifica unele achizitii efectuate pentru standurile de la targurile de specialitate din strainatate. Acestea sunt doar cateva dintre concluziile Curtii de Conturi, in urma controalelor efectuate.
Astfel, Raportul Curtii de Conturi pentru 2016 arata ca s-au efectuat plati estimate la 498.000 de lei pentru lucrari de investitii neexecutate (in cadrul proiectului de investitii in turism "Schi in Romania"), prin acceptarea includerii, atat in oferta tehnico-economica (anexa la Contractul de lucrari), cat si in Situatia de plata, a unui articol de lucrari pentru care nu au fost nominalizate materialele, cantitatile si pretul unitar al acestora.
Plati nelegale din fonduri alocate de la bugetul de stat, in suma de 1,42 milioane lei, au fost si pentru servicii de promovare a brandului turistic national, prin intermediul unor tour-operatori germani, respectiv pentru servicii decontate la valori mai mari decat cele din devizul-oferta; servicii decontate fara documente, care sa certifice prestarea lor (1,087 milioane lei), servicii decontate fara respectarea clauzelor contractuale (326.000 lei), iar pentru neexecutarea obligatiilor asumate prin contract, de catre prestator, s-a constatat necalcularea si neincasarea unor penalitati de intarziere (54.000 lei).
Curtea de Conturi constata ca au fost... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 14:00
Raportul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care releva o majorare nejustificata a pretului carburantilor in 2010 de catre companiile petroliere, contine "o serie de neclaritati" care nu reflecta situatia actuala, precum influenta cursului valutar, considera reprezentantii Rompetrol citati de Mediafax. "Rompetrol a pus la dispozitia ANAF si a Consiliului Concurentei toate informatiile solicitate, oferind si lamuriri privind modul de formare al pretului si evolutia componentelor care intra in alcatuirea acestuia.
Modul de interpretare al datelor ramane la latitudinea institutiilor statului, dar din primele concluzii aparute in presa observam ca exista o serie de neclaritati care nu reflecta situatia actuala.
De exemplu, influenta cursului valutar, in special leu/dolar, in modul de formare al pretului final este semnificativa, tinand cont ca materia prima este importata si platita in dolari.
La acestea se adaugau si influentele macroeconomice", a comunicat Rompetrol la solicitarea MEDIAFAX.
Rompetrol arata ca pretul carburantilor este compus din TVA, accize, costuri financiare, logistice, cu materii prime si de operare a retelei de distributie si adaosul comercial.
"Avem incredere in institutiile competente in vederea solutionarii acestor nelamuriri si in vederea gasirii unei rezolutii corecte in ceea ce priveste piata distribuitorilor de carburanti din Romania. (...)
Trebuie sa tinem cont ca fiecare companie petroliera are propriul mod de calcul al pretului... mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 23:27