Angajatorii vor elibera la incheierea unui contract de munca o nota de lichidare pentru angajat, incalcarea acestei obligatii fiind sanctionata cu amenda de la 1.500 la 3.000 de lei, prevede o propunere legislativa de modificare a Codului muncii adoptata luni de plenul Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.
"Angajatorul este obligat sa elibereze si sa comunice angajatului nota de lichidare cu trei zile lucratoare inainte de data incetarii contractului individual de munca. Nota de lichidare reprezinta documentul semnat de partile contractului individual de munca ce atesta situatia debitelor financiare si patrimoniale rezultate in urma executarii acestuia. Incalcarea de catre angajator a obligatiei de a elibera nota de lichidare se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 3.000 de lei", se arata in propunerea legislativa adoptata cu 100 de voturi "pentru" si unul impotriva.
Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative initiate de un grup de parlamentari PMP, in practica se utilizeaza acest document, de la caz la caz, "ceea ce lasa loc deciziilor arbitrare in domeniul raporturilor de munca".
"Pentru eliminarea abuzurilor si pentru a proteja interesele angajatilor se impune reglementarea raspunderii contraventionale a angajatorilor in cazul neeliberarii notei de lichidare. Pentru a proteja interesele angajatorilor, neexecutarea obligatiei de a depune de catre angajat la noul angajator a notei de lichidare de la vechiul angajator va atrage raspunderea... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 20:14
Principalele cinci confederatii sindicale continua marti, in alte opt judete, protestele de strada fata de modificarile aduse de guvern Codului muncii si fata de faptul ca Executivul si-a asumat raspunderea pe acest act normativ, potrivit NewsIn.Actiunile se vor desfasura in judetele Satu Mare, Suceava, Covasna, Tulcea, Mehedinti, Valcea, Vaslui si Dambovita, potrivit calendarului stabilit de sindicalisti.
Pana la 18 martie, confederatiile Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian si CNSLR Fratia au programate actiuni de strada in toate judetele, respectiv in cate opt pe zi.
"In ziua dezbaterii si votarii motiunii de cenzura la adresa cabinetului Boc, vom protesta in fata Palatului Parlamentului", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Sidicalistii mai spun ca iau in calcul inclusiv declansarea grevei generale, in martie.
"Pana la 14 martie, se aduna semnaturi in favoarea grevei generale si estimam ca la acest posibil protest ar putea lua parte circa un milion de oameni", a afirmat liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu.
Protestele au fost hotarate de membrii birourilor executive ale federatiilor din Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian si CNSLR Fratia.
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat, marti, dupa ce premierul Emil Boc si-a asumat in fata Parlamentului Codul muncii, ca miercuri va fi citita motiunea de cenzura, iar saptamana viitoare, cel mai probabil tot miercuri, se va da si votul. mai mult
Marti, 08 Martie 2011, ora 13:13
Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului, marti, pe Codul Muncii, proiect la care a adoptat doar opt amendamente din 144, iar opozitia va depune, in aceeasi zi, motiunea de cenzura "Codul Boc - salarii mici, somaj mare, firme falimentate", informeaza Mediafax.
Guvernul a aprobat, luni seara, doar opt amendamente la proiectul Codului Muncii, dintr-un total de 144 propuneri formulate de parlamentarii coalitiei, printre care si cel care acorda prioritate la reangajare persoanelor disponibilizate colectiv pentru o perioada de 45 de zile.
Executivul a decis, totodata, ca articolul referitor la negocierile colective sa prevada ca "partile, reprezentarea acestora si procedura de negociere si incheiere a contractelor colective de munca se stabilesc potrivit legii". In forma initiala, acest articol stabilea ca negocierea si incheierea contractelor colective de munca se reglementeaza prin lege speciala.
Contractele colective de munca si actele aditionale ale caror prevederi sunt limitate la 31 decembrie 2011 vor putea fi incheiate dupa aceasta data pe durate care vor fi stabilite prin lege speciala, a mai decis Guvernul in sedinta de luni, printr-un amendament.
De asemenea, contravaloarea pagubei provocate de catre angajat in timpul muncii si imputata acestuia pentru recuperare de catre angajator va fi limitata la echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie, a mai decis Guvernul.
Sedinta de plen reunit a celor doua Camere ale Parlamentului in care Guvernul... mai mult
Luni, 07 Martie 2011, ora 22:21
Principalele cinci confederatii sindicale reiau, luni, protestele de strada fata de modificarile propuse de guvern pentru Codul muncii si fata de faptul ca Executivul isi va asuma raspunderea pe noua forma a acestui act normativ, informeaza NewsIn.Actiunile se vor desfasura in judetele Bihor, Botosani, Harghita, Constanta, Caras-Severin, Olt, Vrancea si Giurgiu, potrivit calendarului stabilit de sindicalisti.Pana la 18 martie, principalele cinci confederatii (Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian si CNSLR Fratia) au programate actiuni de strada in toate judetele, respectiv in cate opt pe zi.
In ziua asumarii raspunderii, va avea loc un miting la Parlament, iar un altul ar urma sa se desfasoare la Palatul Cotroceni, in ziua in care Guvernul va trimite legea pentru a fi promulgata.
"In ziua dezbaterii si votarii unei eventuale motiuni de cenzura la adresa cabinetului Boc, vom protesta tot in fata Palatului Parlamentului si, in aceeasi zi, va fi declansata si o greva de avertisment", au mai spus sindicalistii.Reprezentantii principalelor cinci confederatii sindicale spun ca iau in calcul inclusiv declansarea grevei generale, in martie. "Pana la 14 martie, se aduna semnaturi in favoarea grevei generale si estimam ca la acest posibil protest ar putea lua parte circa un milion de oameni", a spus liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu.
Protestele au fost hotarate de membrii birourilor executive ale federatiilor din Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian si CNSLR Fratia.Presedintele Federatiei... mai mult
Duminica, 06 Martie 2011, ora 22:54
Premierul Emil Boc a declarat, joi, in emisiunea "Editie speciala" de la TVR1, ca Guvernul isi va angaja saptamana viitoare raspunderea in Parlament pentru modificarile Codului Muncii, informeaza Mediafax. Declaratiile premierului la TVR:
- E incorect ca partidul pe care il conduc este asimilat cu coruptia atata vreme cat niciodata nu am facut zid in jurul unui demnitar. Am propus sa adoptam o regula prin care toti membrii PDL care sunt sunt in incidenta unei anchete a Parchetului sa fie suspendati din functii.
- Eu exclud ipoteza unei scindari in PDL. Partidul a rezistat tocmai pentru ca a fost o echipa si nu vad de ce acum, cand lucrurile au inceput sa mearga, ne-am separa.
E firesc la alegeri sa apara competitori si puncte de vedere diferite.Nu m-am legat niciodata de o functie si nu am aspirat la nicio pozitie. Voi vedea dupa Consiliul National de Coordonare.
- Sunt in relatii foarte bune cu Blaga, Videanu, Berceanu, Flutur si sunt sigur ca vom ramane aceeasi colegi si aceeasi prieteni.
- Legat de separarea functiei de presedinte al partidului de cea de premier, Boc a spus ca are o parere pe care o va exprima in cel mai scurt timp.
Dupa Consiliul National de Coordonare voi decide daca voi candida la functia de presedinte al PDL. Am condus partidul ca o echipa si nu ca o persoana solitara care ia decizii de una singura.
- In politica nu este pe viata, orice functie politica este temporara pentru ca asta este democratia. Partidul este acela care castiga.
Obiectivul... mai mult
Joi, 24 Februarie 2011, ora 23:38
Liderul deputatilor reprezentand minoritatile nationale, Varujan Pambuccian, a declarat, luni, dupa o discutie cu premierul Emil Boc, ca membrii grupului vor da un vot pozitiv Codului Muncii, in cazul in care Executivul isi va angaja raspunderea, transmite Mediafax.
Pambuccian a mentionat ca ar fi de preferat insa o dezbatere a actului normativ.
"Daca va fi nevoie de un vot, vom da un vot pozitiv", a spus Pambuccian, raspunzand unei intrebari privind modul in care vor vota cei 17 deputati reprezentand minoritatile nationale in cazul in care Executivul isi va angaja raspunderea pe Codul Muncii.
El a aratat ca, la limita, grupul pe care il conduce este de acord cu angajarea raspunderii, desi ar prefera o dezbatere ampla a modificarilor aduse de acesta.
"Am prefera o formula de dezbatere, dar la limita e acceptabila angajarea, care e o formula traditionala", a spus Pambuccian.
Premierul Emil Boc a anuntat luni ca liderii coalitiei de guvernare propun asumarea raspunderii Guvernului in Parlament pe Codul Muncii, precizand ca in perioada urmatoare vor avea loc consultari si cu grupurile parlamentare.
Emil Boc a precizat ca va avea discutii pe tema Codului Muncii cu fiecare grup parlamentar din coalitie, luni urmand sa aiba, la ora 15.00, o intalnire cu deputatii minoritatilor nationale, iar marti cu grupurile UDMR si PDL.
El a mai spus ca in perioada urmatoare va mentine si continua dialogul cu partenerii sociali, cu sindicatele si patronatele si va tine cont de... mai mult
Luni, 21 Februarie 2011, ora 23:37
Sindicalistii anunta reluarea protestelor si iau in calcul inclusiv declansarea grevei generale, din cauza faptului ca guvernul vrea sa-si asume raspunderea pe Codul muncii, au decis, luni, principalele cinci confederatii sindicale, potrivit NewsIn.Reprezentantii confederatiilor mizeaza pe faptul ca Opozitia va depune o motiune de cenzura la adresa cabinetului Boc.
In ziua votarii motiunii, sindicalistii vor sa aiba loc o greva de avertisment, iar in ziua asumarii raspunderii se vor desfasura mitinguri la Parlament si la Palatul Cotroceni.
Greva generala ar putea fi declansata ulterior asumarii raspunderii.
"Pana la 14 martie, se aduna semnaturi in favoarea grevei generale si estimam ca la acest posibil protest ar putea lua parte circa un milion de oameni", a spus liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu.
In acelasi context, vor fi organizate proteste in marile orase din tara.
Primul va avea loc la Oradea, in 26 februarie, cu ocazia Congresului UDMR, iar apoi in cate opt judete pe zi, timp de trei saptamani.
Sindicalistii vor sa picheteze inclusiv locuintele parlamentarilor. Protestele au fost hotarate de membrii birourilor executive ale federatiilor din Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian si CNSLR Fratia.
Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, pentru NewsIn, ca prin intentia privind asumarea raspunderii pe Codul muncii, guvernul demonstreaza din nou ca este iresponsabil.
"Avand in vedere importanta Codului muncii - care... mai mult
Luni, 21 Februarie 2011, ora 18:41
Prin asumarea raspunderii pe Codul muncii, guvernul demonstreaza din nou ca este iresponsabil, a declarat Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu pentru NewsIn. "Avand in vedere importanta Codului muncii - care este o adevarata constitutie a muncii -, asumarea raspunderii ar fi o noua greseala mare a cabinetului Boc.
In aceste conditii, parlamentul ar trebui dizolvat, pentru ca are rol pur decorativ", a mai spus Hancescu.
Problema Codului muncii este discutata, luni, si de membrii birourilor executive ale federatiilor membre ale principalelor cinci confederatii sindicale.
Intalnirea acestora a fost organizata, spun sindicalistii, ca urmare a refuzului guvernului de a tine cont de punctul de vedere al confederatiilor cu privire la modificarea Codului Muncii Premierul Emil Boc a spus ca liderii coalitiei de guvernamant au decis, luni dimineata, ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe Codul Muncii urmand ca propuneri de modificare a acestuia sa fie retinute in cadrul discutiilor cu partenerii sociali, dar si prin amendamente ale parlamentarilor.
"Coalitia propune asumarea raspunderii urmand sa avem consultari cu grupurile parlamentare, dupa care Guvernul urmeaza sa ia decizia finala", a declarat premierul Boc inainte inceperii sedintei Biroului Permanent National al PDL.
Boc a precizat ca problema contractelor colective de munca va fi solutionata printr-o lege speciala, nu prin Codul Muncii.
"Am retinut propunerea UNPR ca in... mai mult
Luni, 21 Februarie 2011, ora 13:18
Premierul Emil Boc a anuntat, vineri, ca exista posibilitatea ca Guvernul sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru modificarile Codului Muncii, o decizie urmand sa fie luata dupa discutii in Coalitie si in Guvern, transmite Mediafax.Intrebat de MEDIAFAX daca isi va angaja raspunderea pentru Codul Muncii, premierul a afirmat: "Exista aceasta posibilitate, urmeaza discutii in Coalitie si Guvern".Premierul Emil Boc a declarat joi ca ultimul domeniu care mai trebuie reformat de Guvern este cel al legislatiei muncii, actualul Cod al Muncii fiind unul depasit, " un factor de blocaj si de frana in obtinerea unui loc de munca".
Premierul se intalneste vineri cu sindicatele pentru noi discutii privind Codul Muncii.Ultima forma a proiectului Codului Muncii, obtinuta si prezentata joi de MEDIAFAX, releva ca toate prevederile referitoare la contractul colectiv de munca unic la nivel national sunt abrogate.Perioada de proba va fi de maxim 90 de zile calendaristice , atat pentru functiile de executie cat si pentru cele de conducere, iar pentru acelasi post un angajator poate avea in proba mai multe persoane, dar, cumulat, nu mai mult de un an.Sindicatele nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de munca din viitorul Cod al Muncii, sustinand ca in acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, conditiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficientii de ierarhizare care sa departajeze lucratorii vor disparea.In opinia sindicalistilor, daca ramurile nu sunt... mai mult
Vineri, 18 Februarie 2011, ora 12:41