In urma cu un an si 9 luni, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) lua prin surprindere pietele financiare renuntand la plafonul fix de tranzactionare al francului in raport cu moneda euro.
Intre timp, analistii Bancii Americii si cei ai UBS Group au ajuns la concluzia ca echipa de economisti din subordinea presedintelui SNB Thomas Jordan nu a incetat niciodata sa gestioneze din umbra evolutia francului pe piata Forex, conform Bloomberg.
Jocuri obscure
In opinia economistilor din cele doua institutii financiare, noul prag neoficial pe care Banca Nationala a Elvetiei il intretine este de 1,08 euro, cu aproape 10 procente mai avantajos decat cel abandonat la inceputul anului 2015.
In cursul acestui an, moneda elvetiana a atins de patru ori pragul superior de 1,08 euro pentru a cobori rapid sub aceasta valoare, argumenteaza cei care au lansat teoria interventionismului din umbra intretinut de Thomas Jordan.
Intentia de a feri francul elvetian de o apreciere rapida pare totusi sa aiba costuri usturatoare pentru Banca Nationala a Elvetiei.
Pentru a feri francul de salturi prea rapide, SNB a fost nevoita sa cumpere euro de pe piata, atingand in acest moment o rezerva valutara de 630 miliarde, o adevarata comoara, dar si o vulnerabilitate in cazul unor fluctuatii neprevazute ale monedei unice europene.
In ianuarie 2015, aceeasi situatie l-a fortat pe Jordan sa renunte la pragul fix de tranzactionare al valutei din Tara Cantoanelor intr-un moment in care rezerva... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 08:29
Decizia Elvetiei de a se debarasa de politica monetara care a impus timp de trei ani cursul monedei la valoarea fixa de 1,2 franci/ euro a declansat o adevarata furtuna in Europa.
Moneda europeana a incasat un soc puternic fiind cotata in prezent la doar 0,85 franci elvetieni, iar Banca Nationala a Elvetiei a anuntat scaderea dobanzilor la depozitele la vedere, in conditiile in care acestea erau deja negative, arata Wall Street Journal.
Victima imaginii paradisiace
Cu un renume de paradis bancar constituit de-a lungul a peste un secol, Elvetia risca sa cada prada imaginii de rai sigur al depozitelor de maxima confidentialitate.
"Este o miscare riscanta facuta de Banca Nationala Elvetiana. Problema Elvetiei este ca este supraapreciata in ceea ce priveste siguranta depozitelor bancare. Persoanele care dispun de rezerve in bani au incercat sa-si tina economiile departe de alte zone de risc, in special cele intalnite acum in zona euro.
Pe fondul unor masuri de relaxare cantitativa asteptate din partea Bancii Centrale Europene in cursul saptamanii viitoare, Banca Nationala a Elvetiei a simtit, probabil, ca numai poate sustine aceasta povara.
Insa exista un risc real ca dobanzile la depozitele bancare din Elvetia sa scada si mai mult", crede Luke Bartholomew, manager de investitii in cadrul Aberdeen Asset Management.
Pozitia sa este impartasita si de Michael Saunders, economist in cazul Citigroup, care crede ca dobanzile vor inainta si mai mult in... mai mult
Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 09:07
Moneda nationala a pierdut teren in a doua zi a saptamanii fata de euro, dolarul american si francul elvetian.
Astfel, cursul valutar anuntat de Banca Nationala a Romaniei a ajuns la 4,4629 lei pe euro, cu 0,17% mai mare fata de cel publicat luni, cand referinta BNR s-a situat la nivelul de 4,4553 lei pe euro.
In acelasi timp, leul s-a depreciat si in raport cu dolarul american, care a fost cotat la 3,2360 lei, in crestere cu 0,0056 lei/unitate (0,17%) fata de cursul de 3,2304 lei pe dolar, inregistrat in sedinta precedenta.
De asemenea, moneda nationala s-a depreciat si in comparatie cu francul elvetian, de la un curs de 3,6525 lei/ franc publicat luni, pana la o referinta de 3,6646 lei/ franc, anuntata marti.
Cursurile leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de referinta leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. mai mult
Marti, 01 Aprilie 2014, ora 13:14
Moneda romaneasca s-a apreciat marti in raport cu euro, pana la un curs de 4,5085 lei/ euro, in scadere cu 0,0029 (0,06%). Luni, BNR a afisat un curs de 4,5114 lei/ euro.
In acelasi timp, leul s-a apreciat si in comparatie cu dolarul american, pana la un curs de 3,2420 lei/dolar, cu 0,16% mai mic decat in sedinta precedenta, cand referinta leu/dolar anuntata de Banca Nationala a Romaniei a fost de 3,2471 unitati.
De asemenea, leul a recuperat teren in fata francului elvetian, Banca Nationala anuntand marti un curs de 3,7081 lei/ franc elvetian, in scadere fata de sedinta anterioara, cand a inregistrat un nivel de 3,7111 lei/ franc.
Referintele leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de raportul dintre cursul leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 13:31
In a doua parte a sesiunii interbancare de vineri, moneda nationala s-a depreciat usor in raport cu euro si francul elvetian, insa a crescut fata de dolarul american.
Dupa ce Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de referinta joi ce plasa euro la 4,4303 lei, leul a pierdut usor teren pe piata interbancara, cursul inregistrand o crestere de 0,0069 lei, pana la nivelul de 4,4372 lei/euro.
Si in raport cu francul elvetian, moneda romaneasca pierde usor teren, astfel incat cursul a crescut de la 3,5861 lei, la 3,5951 lei/franc elvetian.
In acelasi timp, insa, moneda romaneasca s-a apreciat in raport cu dolarul american, iar spre finalul sedintei interbancare de vineri, cursul a scazut cu 0,0029 lei, pana la 3,3111 lei/dolar.
Cursul de referinta anuntat de BNR vineri, pentru dolarul american, a fost de 3,3140 lei.
Referintele leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de raportul dintre cursul leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 17:50
Banca Centrala a Elvetiei (SNB) a apreciat joi ca nivelul francului ramane "ridicat", iar pragul minim impus monedei nationale este important pentru a proteja economia intr-un mediu vulnerabil la tensiuni.
Presedintele Bancii Centrale a Elvetiei, Thomas Jordan, a afirmat ca SNB va mentine un curs minim de schimb de 1,20 franci pentru un euro, stabilit in luna septembrie 2011, deoarece aceasta masura este importanta pentru a evita o inasprire nedorita a conditiilor monetare.
De asemenea, Banca Elvetiei a decis sa mentina, pentru franc, un interval de 0-0,25% pentru rata dobanzii LIBOR la 3 luni.
Campania SNB de mentinere a pragului minim impus francului a dus la majorarea detinerilor in valuta, la peste 400 de miliarde de franci elvetieni (435 miliarde de dolari). Anul trecut, SNB a cheltuit 188 de miliarde de franci elvetieni in interventii pentru mentinerea cursului de schimb, de 10 ori mai mult decat in 2011.
Pe fondul cresterii ingrijorarilor fata de criza din zona euro investitorii s-au indreptat spre francul elvetian, considerat, traditional, o valuta sigura. Insa un franc supraevaluat afecteaza competitivitatea industriei si exporturilor elvetiene, acesta fiind motivul pentru care SNB a fost nevoita sa intervina in 2011.
In primul trimestru din 2013, economia elvetiana a crescut cu 0,6%, in conditiile in care zona euro, principalul sau partener economic, este intr-o recesiune prelungita.
SNB estimeaza ca economia Elvetiei va creste cu 1-1,5% anul... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 17:16
Banca centrala elvetiana a impus in 2011, atunci cand francul ajunsese la paritate cu euro, un plafon de 1,20 pentru cursul euro/franc. In 2012, din cauza crizei financiare din tarile europene, Banca a intervenit pe piata pentru a mentine acest plafon. Ce se va intampla in 2013 cu raportul euro/franc, de care depind ratele multor romani?
Din 2011 si pana in prezent moneda Elvetiei a urmat un trend descendent generat de relaxarea crizei datoriilor suverane din Europa.
Desi francul elvetian s-a depreciat cu 1,6 procente in raport cu moneda unica europeana, este inca cu 11% mai mare decat nivelul mediul din ultimii cinci ani si cu 27% peste nivelul din octombrie 2007.
"Francul elvetian este in continuare supraapreciat, chiar la nivelul la care a ajuns in aceasta luna in raport cu euro. In special in al doilea si al treilea trimestru din 2012 am fost nevoiti sa intervenim pentru a proteja acest plafon", a declarat Fritz Zurbruegg, membru in Consiliul de Conducere al Bancii Nationale a Elvetiei.
Cat va putea sustine Banca Nationala a Elevetiei acest plafon?
Banca Nationala a Elvetiei mai are la dipozitie o serie de parghii pe care le poate utiliza pentru a mentine un trend de depreciere a cursului euro/franc elvetian.
"Banca centrala are in continuare varianta modificarii pragului, in sensul ridicarii acestuia, dar manevra ar presupune costuri mai mari de interventie. E o solutie ce are sanse mai mari de adoptare dupa o perioada mai lunga de intarire a... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 09:15
Banca Nationala a Elvetiei (SNB) si-a reafirmat joi angajamentul de a mentine cursul minim de schimb la 1,20 franci elvetieni pentru un euro.
Reprezentantii Bancii Centrale au precizat ca institutia este gata sa cumpere "cantitati nelimitate" de valuta, la cateva zile inaintea alegerilor din Grecia care ar putea provoca un nou aflux de lichiditati dinspre zona euro spre francul elvetian.
"Chiar si la actualul curs de schimb, francul elvetian este la un nivel ridicat. O noua apreciere ar avea un impact serios asupra preturilor si economiei Elvetiei. SNB nu va tolera acest lucru. Daca va fi necesar, SNB este gata sa ia noi masuri in orice moment", a anuntat Banca Nationala a Elvetiei intr-un comunicat.
Desi SNB nu a precizat care sunt masurile pe care le-ar putea adopta, recent guvernatorul Bancii Nationale a Elvetiei, Thomas Jordan, a declarat ca Elvetia ar putea lua in considerare introducerea de controale privind intrarile de capital daca Grecia va parasi zona euro.
De asemenea, asa cum se asteptau analistii, Banca Nationala a Elvetiei a decis sa mentina un interval de 0-0,25% pentru rata dobanzii LIBOR la trei luni pentru francul elvetian.
In schimb, SNB si-a revizuit in sus prognoza de crestere pentru 2012, pana la 1,5% de la 1% in luna martie, pe masura ce consumul intern a reusit sa compenseze pentru o parte din pierderile suferite de exporturi de pe urma aprecierii francului. Simultan, SNB si-a revizuit in jos estimarile de inflatie pentru 2012 pana la... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 15:43
Ministrul elvetian al Economiei, Johann Schneider-Ammann se asteapta ca francul elvetian sa scada la aproximativ 1,4 franci/euro pe termen mediu.
"Sper ca Banca Nationala a Elvetiei va mentine limita de jos la 1,2 franci/euro. Pe termen mediu ma astept ca paritatea sa fie restabilita", a declarat Schneider-Ammann intr-un interviu pentru un ziar elvetian, citeaza Reuters.
Banca Nationala a Elvetiei a stabilit un prag de 1,2 franci/euro la sase septembrie 2011 pentru a stopa aprecierea monedei elvetiene, ce ameninta sa aduca tara in recesiune.
"Riscul unei deindustrializari inca exista. Companiile mici si mijlocii inca nu pot investi sau inlocui personal", a precizat ministrul in cadrul interviului.
Francul a fost tranzactionat la un curs de 1,2-1,25 franci/euro de cand Banca Nationala a Elvetiei a stabilit pragul de crestere.
In legatura cu aprecierea francului, Schneider- Amman spune ca retrogradarile de catre agentiile de rating sunt cele care au condus Europa spre incertitudine, multi impingand in fata francul elvetian.
Autoritatile elvetiene au solicitat in mod repretat o schimbare in pragul de jos al raportului euro-franc la 1,3 sau 1,4 franci/euro, insa acest lucru este putin probabil sa se intample.
"Riscul de anu fi capabili sa ne mentinem la o rata de schimb de 1,3 franci/euro e mult mai mare decat riscul de a esua la 1,2 franci/euro", a declarat Hans Hess, presedintele Swissmem, agentia de lobby a industriasilor elvetieni.
In plus si... mai mult
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 18:10