Romania a avut in iulie, pentru a sasea luna consecutiv, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Tara noastra a inregistrat un avans al preturilor de consum de 4,3%, in scadere totusi fata de o rata anuala a inflatiei de 4,7% inregistrata in luna iunie, arata datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a urcat in luna iulie 2018 pana la 2,2%, de la 2,1% in luna iunie, in timp ce in zona euro inflatia a urcat pana la 2,1% de la un nivel de 2% inregistrat in luna iunie. In randul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in Romania (4,3%), Bulgaria (3,6%) si Ungaria (3,4%).
Comparativ cu situatia din luna iunie 2018, rata anuala a inflatiei a scazut in noua state membre, inclusiv in Romania de la 4,7% la 4,3%, a ramas stabila in alte sase tari si a crescut in 13 de state.
In cazul zonei euro, rata anuala a inflatiei a crescut la 2,1% in luna iulie 2018, de la 2% in luna iunie 2018. Cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la energie (0,89 puncte procentuale), urmate de preturile la servicii (0,64 puncte procentuale) si de cele la alimente si tigari (0,49 puncte procentuale).
In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei a scazut in luna iulie la 4,56%, de la 5,4% in iunie, in... mai mult
Vineri, 17 August 2018, ora 13:29
Iunie 2018 a fost a cincea luna consecutiva in care Romania a avut cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,7%, in crestere fata de o rata anuala a inflatiei de 4,6% inregistrata in luna mai, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a stagnat in luna iunie 2018 la 2%, un nivel similar fiind inregistrat in zona euro. In randul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in Romania (4,7%), Estonia (3,9%) si Ungaria (3,2%).
Comparativ cu situatia din luna mai 2018, rata anuala a inflatiei a scazut in trei state membre, a ramas stabila in alte doua tari si a crescut in 22 de state, inclusiv in Romania, unde s-a majorat de la 4,6% la 4,7%.
In cazul zonei euro, rata anuala a inflatiei a crescut la 2% in luna iunie 2018, de la 1,9% in mai 2018. Cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la energie (0,76 puncte procentuale), urmate de preturile la servicii (0,57 puncte procentuale) si de cele la alimente si tigari (0,53 puncte procentuale).
In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei s-a situat la 5,4% in iunie 2018, in scadere usoara cu 0,01 puncte procentuale fata de luna precedenta (5,41%), pe fondul scumpirii marfurilor alimentare cu... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 13:33
Romania a inregistrat, in luna februarie, o rata anuala a inflatiei de 1,3%, depasind media din Uniunea Europeana (0,8%), conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Totodata, Estonia si Romania se situeaza pe primele locuri in UE in ceea ce priveste cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (februarie 2013 - ianuarie 2014), cu un avans de 2,8% si, respectiv, 2,6%.
In zona euro, rata anuala a inflatiei a fost in februarie de 0,7%, in scadere fata de 0,8% in ianuarie. Nivelul preturilor de consum in cele 18 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,25%.
Cifrele publicate de Eurostat arata ca, in zona euro, s-a inregistrat o crestere a preturilor la tigari (0,08 puncte procentuale), electricitate, restaurante si cafenele (0,06 puncte procentuale fiecare) si o scadere a preturilor la combustibili pentru transport (0,30 puncte procentuale) si in telecomunicatii (0,10 puncte procentuale).
In februarie, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Bulgaria (minus 2,1%), Cipru (minus 1,3%) si Grecia (minus 0,9%), iar cele mai ridicate au fost in Malta si Finlanda (ambele cu 1,6%).
Recent, Banca Central Europeana (BCE) si-a revizuit in jos estimarile privind rata inflatiei in zona euro pentru 2013 si 2014, pana la 1,4% si, respectiv, 1,1%. In... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 15:40
Scaderea inflatiei atrage dupa sine si o reducere a dobanzii cheie. In conditiile in care prognozele arata o scadere abrupta a inflatiei pana la 3,1% la finalul anului, economistii asteapta si o "veste buna" de la BNR.
Odata scapata de "grija inflatiei, Banca Centrala are "libertatea" de a continua relaxarea monetara initiata in luna mai. Ultima "dovada" in acest sens este decizia Consiliul de Administratie in sedinta din 5 august 2013, cand s-a decis reducerea cu 0,50 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,50%
Scrisoarea de intentie trimisa Fondului Monetar International pe 12 septembrie include angajamentul Bancii Nationala a Romaniei de a reduce dobanda de referinta doar in eventualitatea in care inflatia scade in interiorul intervalului tintit de autoritati.
"Din moment ce Romania a adoptat un regim de tintire directa a inflatiei, este normal ca decizia Bancii Nationale de a reduce dobanda sa aibe in vedere evolutia pe termen lung a inflatiei", sustine Dragos Cabat, Managing Partner la eFin.ro.
Inflatia va scadea semnificativ in luna septembrie
Scaderea inflatiei in luna septembrie este un lucru cert, multumita efectului de baza, preturilor bunurilor alimentelor si nu in ultimul rand, reducerii TVA-ului la paine.
"Ne asteptam la o inflatie semnificativ mai scazuta in luna septembrie, de 2%", a declarat pentru Business24 Vlad Muscalu, senior economist ING Bank.
Economistul de ING Bank este optimist cu... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 18:04
Rata inflatiei continua sa creasca in Romania si afecteaza dorinta de cumparare a romanilor, situatie in care multe persoane se bazeaza deja pe fructele si legumele din gradinile proprii, potrivit studiului GfK Climatul de consum Europa pentru al doilea trimestru al lui 2013.
"Una dintre cele mai sarace tari din Europa continua sa se zbata cu date economice slabe. In primul trimestru al lui 2013, PIB-ul in Romania a crescut cu 0,7 procente de la trimestru la trimestru si 2,6 procente de la an la an. Cu toate acestea rata somajului continua inca sa creasca. Potrivit statisticilor Eurostat, acum este de 7,5 procente. Rata inflatiei urca si ea. (...)
Aceasta afecteaza dorinta de cumparare a romanilor. Multe persoane se bazeaza deja pe fructele si legumele din gradinile proprii si sunt afectati mai ales daca urca si preturile alimentare. Banii nu acopera prea mult in afara articolelor esentiale de zi cu zi", se arata in document.
Potrivit acestuia, in cele mai multe tari europene cetatenii sunt inca obligati sa isi controleze finantele indeaproape si sa opereze un buget foarte strict.
"Date economice slabe si rata ridicata a somajului continua sa afecteze Europa. Discutiile in Uniunea Europeana (UE) au continuat sa fie dominate de criza financiara din al doilea trimestru al lui 2013. Ca rezultat, aderarea Croatiei la UE pe 1 iulie aproape ca nu a fost mentionata. Dezbaterile se ocupa din ce in ce mai mult de modul de reducere a muntilor masivi de datorii.... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 16:58
Romania a inregistrat in februarie cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana, de 4,8%, potrivit datelor Eurostat, fiind urmata de Estonia, cu 4%, Olanda, cu 3,2%, Ungaria si Spania, cu cate 2,9%.
Cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat, luna trecuta, in Grecia (0,1%), Portugalia (0,2%), Suedia (0,5%) si Danemarca (1%). Rata inflatiei a scazut la 1,8% in zona euro si la 2% in Uniunea Europeana, precizeaza Eurostat.
Este pentru prima data dupa luna septembrie 2010 cand rata inflatiei in zona euro este sub tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente.
In februarie, comparativ cu luna precedenta, rata anuala a inflatiei a crescut in sase state membre din UE, a scazut in 17 tari membre si a ramas stabila in sase. mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 17:14
Cresterea preturilor alimentelor si marfurilor nealimentare, dar si o usoara scadere a tarifelor serviciilor au determinat pentru luna ianuarie o rata anuala a inflatiei de 5,97%, potrivit datelor anuntate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, in ianuarie fata de luna anterioara preturile marfurilor alimentare au avansat cu 1,2%, cele ale marfurilor nealimentare cu 2%, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,1%.
In ceea ce priveste alimentele, cele mai mari majorari de pret au fost inregistrate la cartofi si fructe proaspete - 8,84%, respectiv 4,61%.
Preturile marfurilor nealimentare au fost influentate de scumpirea energiei electrice, cu 10,3%, si a tigarilor, cu 3,56%.
Fata de ianuarie 2012 indicele preturilor de consum este mai mare cu 5,97%.
"Cresterea medie a preturilor per total in ultimele 12 luni (februarie 2012 - ianuarie 2013) fata de precedentele 12 luni (februarie 2011 - ianuarie 2012) determinata pe baza IPC este de 3,6%", arata INS, intr-un comunicat.
Proiectia Bancii Nationale privind rata inflatiei in 2013 ramane de 3,5%, iar pentru 2014 este estimat un nivel al cresterii preturilor de consum de 3,2%, a declarat joi guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
Isarescu, contrazis de analistii bancilor: Inflatia de 3,5% e o utopie
BNR estimeaza ca rata inflatiei va fi de 5-6% in prima jumatate a anului, urmand ca apoi sa scada, insa nivelul acesteia va depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, precum cele din... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 10:50
Rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a scazut la 4,56% in luna noiembrie 2012, de la 4,96% in luna octombrie, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
In noiembrie, preturile au crescut cu numai 0,04% fata de octombrie, pe fondul scumpirii alimentelor cu 0,29 procente, in timp ce produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,10%, iar serviciile cu 0,14%.
Rata medie lunara a inflatiei in primele 11 luni a fost de 0,4%, fata de nivelul de 0,3% consemnat in aceeasi perioada a anului trecut.
Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (decembrie 2011 - noiembrie 2012) fata de precedentele 12 luni (decembrie 2010 - noiembrie 2011) determinata pe baza IPC este de 3,2%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,3%.
In ultimele 12 luni cel mai mult au crescut preturile alimentelor - cu 5,89%, in timp ce preturile serviciilor au urcat cu 4,08%, iar cele ale produselor nealimentare cu 3,69%.
De la inceputul anului, cumulat pe 11 luni, preturile au crescut cu 4,32% - la alimente cu 5,51%, la produse nealimentare cu 3,56%, iar la servicii cu 3,81%.
Proiectia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru rata anuala a inflatiei este de 5,1% la sfarsitul anului 2012 si de 3,5% la finele lui 2013.
Rata inflatiei a atins recordul din acest an in luna septembrie, cand a ajuns la 5,33%. Pentru 2012, BNR a revizuit in urcare cu 1,9% prognoza de inflatie. Astfel, aceasta este... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 15:49
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru Business24 ca nu este nicio surpriza faptul ca BNR a revizuit rata inflatiei la 5,1% pentru sfarsitul anului.
"Era inevitabil. Toti analistii si-au actualizat semnificativ in sus prognozele pentru sfarsitul anului, dupa ce au vazut o crestere puternica a preturilor la alimente, in special la alimentele volatile - legume si fructe -, ca urmare a unui an agricol foarte prost in 2012", a spus Ionut Dumitru.
El a spus ca majoritatea analistilor a estimat rata inflatiei la peste 5% pentru sfarsitul anului.
Ionut Dumitru, care este economist sef in cadrul Raiffeisen Bank Romania, spune ca banca pe care o reprezinta a prognozat o rata a inflatiei de 5,5%.
Cresterea economica, in 2013, pare plauzibila, dar totusi este optimista o crestere de 2%, a mai spus Ionut Dumitru.
Banca Nationala a Romaniei a revizuit joi in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului.
Inflatia medie anuala se va mentine in jur de 3 la suta, iar inflatia CORE 2 ajustat va fi la 2 procente, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Inflatia scapa de sub controlul BNR: 5,1% la sfarsitul anului
Printre factorii care au influentat evolutia neasteptata a inflatiei in aceasta vara se numara seceta, cotatiile internationale ale titeiului, evolutia cursului de schimb si o crestere accentuata a pretului legumelor si fructelor.
"Mai prezint un factor care a contribuit la aceasta evolutie... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 12:13