Franta a pierdut ratingul de top din partea agentiei de evaluare Fitch, care a retrogradat cu o treapta calificativul tarii, la "AA+", din cauza situatiei economice dificile si cresterii datoriei de stat.
Perspectiva atribuita ratingului Frantei este "stabila".
Fitch era singura dintre cele trei mari agentii de rating care mai atribuia Frantei ratingul de top "AAA".
Agentia a avertizat, intr-un comunicat, asupra riscurilor legate de deficitul bugetar al Frantei, pe fondul perspectivei incerte a cresterii economice si crizei din zona euro, chiar si in conditiile in care angajamentul guvernului pentru consolidarea fiscala ar ramane valabil.
Economia Frantei nu a mai inregistrat o crestere economica semnificativa de trei ani, iar somajul este la cel mai ridicat nivel din 1999. Fondul Monetar International anticipeaza ca economia Frantei se va contracta in acest an cu 0,2%, noteaza Bloomberg.
Standard & Poor's a coborat ratingul Frantei de la "AAA" la "AA+" in luna ianuarie a anului trecut. Moody's a retrogradat Franta de la "Aaa" la "Aa1" in noiembrie.
Pietele nu au avut reactii sesizabile la aceste decizii, investitorii preferand sa se bazeze in mai mare masura pe propriile analize si mai putin pe sfaturile agentiilor de rating.
Potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch, obligatiunile guvernamentale franceze s-au apreciat pe piata secundara cu 9,6% de la retrogradarea operata de S&P, respectiv cu 0,3% dupa decizia Moody's.
Randamentul... mai mult
Duminica, 14 Iulie 2013, ora 14:40
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor"s a confirmat ratingul pe termen lung "AA plus" atribuit Frantei, cu perspectiva negativa, dar a avertizat ca executivul nu va reusi probabil sa indeplineasca tinta de deficit bugetar anul viitor, transmite Reuters.
Executivul francez a adoptat in 28 septembrie bugetul pe 2013 promitand ca va face economii de 36,9 miliarde de euro (48 miliarde de dolari) pentru a ajunge anul viitor la un deficit bugetar de 3% din PIB.
Bugetul, vital pentru credibilitatea Frantei
Anul acesta, deficitul va fi de 83,6 miliarde de euro, sau 4,5% din PIB, dar cifra va fi redusa la 61,6 miliarde de euro, sau 3% din PIB, in 2013.
In conditiile in care datoria publica a ajuns la 91% din PIB, cel mai ridicat nivel dupa 1945, bugetul pe 2013 este vital pentru credibilitatea Frantei, nu numai in randul partenerilor din zona euro ci si pe pietele financiare.
La cateva zile dupa ce rivala Moody's a retrogradat ratingul suveran al Frantei, de la "AAA" la "AA plus", Standard & Poor"s a laudat planurile guvernului francez de a ajuta la restabilirea competitivitatii tarii. Totusi, agentia de evaluare financiara a avertizat ca deficitul bugetar al Frantei va ajunge anul viitor la 3,5% din PIB, peste tinta guvernului, de 3% din PIB.
"Confirmarea ratingului reflecta opinia noastra ca executivul francez isi mentine angajamentul pentru reformele bugetare si structurale care vor imbunatati potentialul de crestere al tarii", se arata in raportul... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 15:29
Devalorizarea euro si cresterea costului creditului reprezinta principalele riscuri care ar putea lovi economia Romaniei in 2012, pe fondul deciziei luate de Standard&Poor's de a retrograda rating-urile statelor europene, cred analistii intervievati de Business24.
Romania anunta triumfatoare acum cateva luni o perspectiva de crestere economica optimista pentru anul 2012, insa analistii intrevad o perioada sumbra, in care statul roman va suferi de pe urma problemelor Europei.
Specialistii in finante spun ca exista totusi o speranta, bazandu-se pe faptul ca agentiile de rating si-au pierdut credibilitatea in ultimii ani.
"Cu toate ca incepand din 2008, agentiile de rating si-au pierdut credibilitatea, impactul pe care il au in momentul de fata este unul naucitor. Din pacate, Europa este subminata din interior de politici sociale mult prea costisitoare de populism, coruptie si de evaziune.
Europa mai are o problema uriasa despre care se vorbeste mai rar: sistemul de TVA, care asa cum functioneaza acum in UE este invitatie la frauda. Este atat de usor sa furi TVA-ul, incat trebuie facut ceva, a declarat pentru Business24 avocatul Gabriel Biris.
In opinia acestuia, decizia agentiilor de raing va contribui mai mult decat ar trebui la perspectivele de crestere economica ale Romaniei.
"Va fi un an greu, care incepe prost. Pentru noi, perspectivele de crestere economica sunt alimentate si de scandalurile din piata Universitatii. Investitorii nu se vor inghesui... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 12:36
Agentia de rating, Fitch considera ca Franta nu are nevoie sa consolideze capitalul bancilor franceze, potrivit declaratiilor unuia dintre reprezentantii agentiei, David Riley.
Luna trecuta, Fitch a pus sub supraveghere negativa ratingul AAA al Frantei, estimand ca este cea mai expusa tara cu nota AAA, la criza datoriilor suverane, scrie Reuters.
Daca bancile franceze sunt relativ putin expuse la datoriile suverane nationale, ele au fost expuse la criza datoriilor unor tari in dificultate, precum Italia, Grecia si Spania.
David Riley de la Fitch a declarat intr-un interviu ca nu agentia nu considera ca Franta ar avea nevoie de capitalizare pentru bancile sale.
Acesta a adaugat ca Fitch nu va schimba ratingul Frantei, cel putin nu inainte de 2013, si inainte de a cunoaste rezultatul alegerilor prezidentiale si al schimbarilor legislative.
In plus, pe termen scurt, guvernul francez a luat numeroase masuri pentru a imbunatati credibilitatea obiectivelor sale. mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 19:25
Franta va adopta noi masuri pentru a reduce deficitul bugetar cu scopul de a evita reducerea ratingului tarii, a informat presedintele Nicolas Sarcozy, potrivit NewsIn. Liderul de la Elysee si-a scurtat vacanta de vara si a convocat o reuniune de urgenta cu ministrii cheie, pentru a discuta despre accentuarea crizei in zona euro, relateaza Euobserver.El le-a spus ca au la dispozitie o saptamana pentru a pune la punct noi masuri de austeritate, ce ar putea include reduceri de cheltuieli si eliminarea scutirilor de taxe.Angajamentul Parisului de a reduce deficitul bugetar de la 7,1% in 2011 la 3% in 2013 va fi respectat, indiferent cum evolueaza situatia economica a tarii, a dat asigurari Sarkozy.Desi agentii de evaluare financiara au declarat ca ratingul Frantei pare stabil, la nivelul AAA, estimarile anterioare de crestere economica - 2% anul acesta si putin mai mare in 2012 - ar putea fi revizuite, dupa stagnarea inregistrata in al doilea trimestru al anului. Productia industriala a scazut cu 1,6% in luna iunie.Daca estimarile privind cresterea economica nu se vor adeveri, iar obiectivul de reducere a deficitului ramane in picioare, diferenta trebuie sa provina de undeva - noi masuri de austeritate sau cresteri ale taxelor.
Aparent, printre ideile luate in considerare se numara eliminarea scutirilor de taxe, ceea ce va aduce la buget sume de ordinul a miliarde de euro.
Cifre mai clare privind rata de crestere economica pentru al doilea trimestru urmeaza sa fie date... mai mult
Joi, 11 August 2011, ora 12:42