Rusia pierde teren in fata Arabiei Saudite in privinta vanzarilor de petrol pe piata europeana. Situatia pune un mare semn de intrebare asupra rezultatului discutiilor dintre Moscova si OPEC pe tema reducerii cotelor de productie in scopul echilibrarii pietei petrolului.
Jucatori de talie mare precum Shell sau Total, dar si actori mai marunti din regiunea sud-estica a Europei par sa prefere intrarile de petrol din Arabia Saudita in rafinariile pe care le detin in detrimentul celor din Rusia, constata agentia Reuters.
Razboiul petrolului se extinde
Actuala prabusire a pietei globale a petrolului a fost declansata de intentia producatorilor americani si a sauditilor de a acapara cat mai mult din piata de desfacere, dar razboiul petrolului tinde sa se extinda acum.
In ultimii ani, Rusia a pompat masive cantitati de petrol pe piata asiatica, acolo unde sauditii se credeau lideri de necontestat. De aceasta data, roata s-a intors, iar Riadul ataca direct influenta Moscovei pe piata europeana, ba chiar si in pietele din fosta URSS.
Nu are de-a face neaparat cu sentimentele europenilor fata de criza din Ucraina, cat cu un adevarat razboi comercial pentru pietele pe care cele doua mari state exportatoare de petrol le revendica in aceasta perioada de criza.
Situatia este in masura sa complice negocierile duse intre Rusia si tarile OPEC, conduse din umbra de Arabia Saudita, pentru scaderea productiei de petrol si redresarea pietei pana la o cotatie avantajoasa a... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 17:56
5Pretul de referinta al petrolului de pe piata americana a coborat la 60 de dolari/baril, dupa trei sesiuni consecutive de apreciere. Caderea de pret este justificata de anuntul de crestere a cotelor de extractie facut de unele state exportatoare de petrol.
La Bursa de Marfuri din New York, cotatia atinsa joi a fost de 59,88 de dolari, in timp ce la Londra, pe finalul tranzactiilor futures Brent din iunie, barilul atinsese valoarea de 66,59 de dolari, in scadere cu 3%, arata Hoosie Rag Today.
"Situatia confuza din piata inca persista, asa ca toti jucatorii cauta preturi de peste 60 de dolari pentru a vinde rezervele de petrol WTI", sustine presedintele Lido Isle Advisors, Jason Rotman.
Pragul de 61-62 de dolari intalnit in aceasta saptamana a rezistat destul de bine presiunii, dar din perspectiva lui Rotman, o cadere pana la 56-57 de dolari/baril este inevitabila in perioada urmatoare.
Administratia de Informatii in Energie din Statele Unite a anuntat ca rezervele nationale de petrol au scazut pentru a doua saptamana consecutiv, in schimb, productia interna a inregistrat un nivel ridicat.
Oficialii institutiei sustin ca, pentru luna iunie, se asteapta o reducere a productiei din zacamintele de sist, dar opinia analistilor de piata este ca pragul de peste 60 de dolari atins saptamana aceasta de baril poate incuraja reluarea extractiei.
Miercuri, Agentia Internationala din domeniul Energiei a dat publicitatii un raport in care se arata ca, la nivel global,... mai mult
Vineri, 15 Mai 2015, ora 10:26