Bancile spaniole nu vor fi recapitalizate direct, a declarat premierul german Angela Merkel, precizand ca acestea beneficiaza deja de un program de pana la 100 de miliarde de euro.
Statele din zona euro, grabite sa recapitalizeze bancile spaniole
Recapitalizarea directa a bancilor spaniole este o solutie sustinta de Spania si Franta pentru reducerea presiunii pe datorii, potrivit Mediafax.
"Bancile spaniole au un program prin care pot fi recapitalizate, nu va avea loc o recapitalizare directa cu titlu retroactiv", a afirmat Merkel intr-o conferinta de presa la incheierea summit-ului european de la Bruxelles.
Cancelarul a adaugat ca astfel de recapitalizari vor fi posibile in viitor.
Franta dorea ca decizia de recapitalizare directa a bancilor sa poata fi aplicata retroactiv si sa fie in beneficiul institutiilor financiare spaniole, astfel incat sustinerea lor sa nu mai amplifice datoriile Spaniei.
In urma summit-ului UE, posibilitatea ca Madridul sa beneficieze rapid de o recapitalizare directa a bancilor, prin Mecanismul European de Stabilitate, a devenit mai indepartata.
"Recapitalizarea directa a bancilor va avea loc in 2013, dar nu stim exact cand", a aratat premierul italian Mario Monti.
Un diplomat european, mai putin optimist, a estimat ca bancile spaniole nu vor fi recapitalizate prin MES inainte de sfarsitul lui 2013, mai probabil in 2014.
La sfarsitul lunii septembrie, Spania a anuntat cele mai severe reduceri de cheltuieli bugetare de... mai mult
Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 12:56
Spania si Grecia se afla sub presiune, iar guvernele celor doua tari din sudul Europei trebuie sa-si multumeasca atat cetatenii afectati de austeritate, cat si partenerii europeni care cauta o iesire din criza.
Ambele tari se confrunta in aceste zile cu unele dintre cele mai puternice proteste din acest an.
Dupa o perioada de relativ calm dupa instalarea la putere a noului guvern grec, in aceasta vara, Grecia cunoaste noi turbulente. Daca miercuri cele mai importante sindicate au reusit sa scoata in strada peste 70.000 de persoane in Atena, joi, Politia din Attica protesteaza.
Politistii se plang de salarii reduse cu 35%, care nu le permit sa-si acopere cheltuielile de baza, dar si de reducerea bugetelor, care nu le mai permit sa-si desfasoare activitatea. In acelasi timp, ei trebuie sa reziste manifestatiilor care au redevenit violente.
"Se pare ca nu exista bani decat pentru gaze lacrimogene", a declarat Locotenentul Nikos Karadimas, reprezentatul unui sindicat al politistilor, conform Athens News.
Violente in Grecia: Protestele au strans peste 50.000 de persoane
"Nu, nu, nu, nu ne este frica!", scandeaza manifestantii spanioli
Mii de persoane au iesit si pe strazile Madridului, pentru a doua noapte consecutiva. "Nu, nu, nu este frica!" si "Sa plece!" au fost principalele scandari ale protestatarilor, conform Le Monde.
Protestele au devenit violente, aproximativ 60 persoane fiind ranite, dintre care 27 politisti.
Demisia guvernului Rajoy... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 14:37
Angela Merkel a rezistat presiunilor in privinta adoptarii eurobondurilor, iar asistenta directa oferita sistemului bancar nu va fi posibila fara noi reforme, potrivit unor apropiati ai Angelei Merkel. Astfel, victoria Spaniei si Italiei la summitul UE in fata Germaniei este una aparenta.
"Este evident ca o recapitalizare directa a bancilor spaniole nu va fi posibila imediat pe baza actualelor seturi de reglementari", explica Norbert Barthle, purtatorul de cuvant pe probleme bugetare al grupului parlamentar al Uniunii Crestin-Democrate, referindu-se la pachetul de masuri care va fi supus aprobarii Parlamentului federal german vineri seara.
"Acesta ar fi un nou instrument al Mecanismului European de Stabilitate care va avea nevoie de aprobarea Bundestagului", atrage atentia Barthle, citat de Bloomberg Business Week.
Deciziile luate la Bruxelles nu vor afecta votul din Parlamentul german privind Mecanismul European de Stabilitate, Pactul fiscal sau disciplina bugetara, subliniaza Barthle.
Secretarul-general al CDU, Hermann Groehe, noteaza ca Merkel a evitat solicitarile pentru acceptarea eurobondurilor si mutualizarea datoriilor statelor suverane.
"Ideea centrala este ca au existat tentative masive in ultimele zile de mutualizare a datoriilor statelor europene. Faptul ca Angela Merkel, sustinuta de alte state, a evitat cu succes acest lucru este un lucru bun pentru Germania ca ancora de stabilitate, este un lucru bun si pentru Europa", argumenteaza Groehe,... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 19:14
Cancelarul german Angela Merkel a reiterat vineri ca nu este de acord ca fondurile europene de stabilitate, EFSF si ESM, sa contribuie direct la recapitalizarea bancilor indatorate, subliniind ca tratatele europene nu permit acest lucru, relateaza AFP.
Mecanismul provizoriu EFSF (Fondul European de Stabiltiate Financiara) si succesorul sau ESM (Mecanismul European de Stabilitate), de 500 de miliarde de euro, sunt instrumente de solidaritate, dar nu pot exista garantii fara un control, a spus Merkel.
"Daca as da banii direct unei banci spaniole, sau unei alte banci, nu as putea spune ca acea banca trebuie sa se schimbe, pentru ca nu raspund de ea. Sunt cancelarul Germaniei, pot spune acest lucru doar bancilor germane", a subliniat cancelarul.
Ea a adaugat ca nu este vorba ca nu vrea, dar tratatele au fost redactate astfel incat partenerii la nivel european sunt guvernele.
"Am conceput mecanismele EFSF si ESM in aceste conditii si asa trebuie sa continue", a adaugat Merkel.
Ministrul de Finante al Spaniei, Luis de Guindos, declarase la sosirea la reuniunea ministrilor de Finante ai UE de la Luxemburg ca zona euro ar putea furniza direct ajutorul pentru bancile spaniole aflate in dificultate, optiunea fiind deschisa.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a cerut zonei euro sa acorde direct ajutoarele destinat bancilor, prin fondurile europene de salvare, astfel incat sa se evite cresterea indatorarii guvernelor nationale.
Liderii Germaniei, Frantei,... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 20:09
Cancelarul german Angela Merkel sustine ca Germania va interveni daca vor aparea probleme si daca bancile straine care opereaza in Romania isi vor retrage bani.
"Am discutat pe larg acest subiect (recapitalizarea bancilor n.red.). In ceea ce priveste bancile straine care opereaza in Romania, am ajuns la concluzia ca recapitalizarea nu trebui sa conduca la faptul ca angajamentul bancilor din tarile respective sa scada sau sa fie retrase.
De aceea vom fi foarte atenti la acest lucru. Daca vom avea pericole, vom interveni", a spus cancelarul german Angela Merkel.
Aceasta a mai adaugat ca Romania trebuie sa isi mentina un "sistem bancar sanatos".
In ceea ce priveste situatia Italiei, Merkel a precizat ca spera ca aceasta isi va recupera rapid credibilitatea, pentru cva fi pus in aplicare un plan de masuri economice.
"Germania doreste sa stabilizeze zona euro, asa cum este in momentul de fata si consideram ca zona euro isi poate recastiga credibilitateaa. Credibilitatea fiecare tari este strans legata si de eforturile pe care aceasta le depune pentru consilidarea bugetului", a mai adaugat Merkel.
Referitor la noul premier al Greciei, cancelarul german a evitat sa dea detalii si a precizat doar ca "Ne dorim ca Grecia sa revina pe drumul cel bun repede. Grecii depun eforturi pentru consolidarea economica. Ii doresc mult succes celui care preia fraiele guvernului grecesc", a incheiat Merkel. mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 17:01
Liderii europeni au cazut de acord asupra recapitalizarii bancilor, in cadrul summitului de urgenta desfasurat la Bruxelles. Donald Tusk, premierul Poloniei, tara care detine presedintia semestriala a Uniunii Europene, a declarat ca aceasta masura trebuie sa fie obiectivul principal al UE in urmatoarea perioada.
"Recapitalizarea bancilor este o problema care afecteaza toate statele membre. Iar ea vine la pachet cu restul de masuri economice, independenta nu ar avea nicio sansa de succes, deci nu trebuie privita ca o masura izolata. Impresia mea a fost ca toate statele membre accepta ideea de recapitalizare", a declarat Tusk in cadrul conferintei de presa care a urmat evenimentului din aceasta seara.
In sistemul bancar va fi introdus un capital de prima clasa care urmeaza sa sustina atat economia, cat si nevoia de credite a statelor.
Traian Basescu e multumit de solutia gasita
Presedintele roman, Traian Basescu, a confirmat decizia transmisa de Tusk si a precizat ca, astfel, exista garantia ca bancile mama nu isi vor retrage subsidiarele din diverse tari membre ale Uniunii Europene. El este multumit ca obiectivul pe care l-a prezentat ca interes al Romaniei a fost generalizat pentru toate statele UE, si ca s-a ajuns la aceasta decizie din partea tuturor celor 27 de state reprezentate in Consiliu.
"Prin decizia adoptata acum de consiliu, nu numai Romania, ci si alte state au garantia ca subsidiarele apartinand bancilor-mama din alte state vor avea nivelul de capital... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 23:15
Moneda unica europeana a ajuns la maximul ultimelor sase saptamani, in raport cu dolarul, pe masura ce liderii europeni sunt la un pas de gasirea unei solutii pentru criza din zona euro. Evolutia monedei unice depinde foarte mult de succesul planului de salvare, asteptat de investitori la summitul de miercuri.
Yenul japonez s-a depreciat, in raport cu cele mai multe valute europene, in contextul in care actiunile europene s-au apropiat de varful ultimelor 11 saptamani, arata o analiza Bloomberg.
Pe de alta parte, francul elvetian s-a apreciat in cursul zilei de vineri, in raport cu 16 monede, pe fondul tensiunilor din zona euro.
Francul a crescut cu 0,3% fata de euro, pana la 1,2295, atingand cel mai inalt nivel din ultimele doua saptamani. Moneda elvetiana a urcat cu 0,2% fata de dolar, ajungand la 89,24.
Cancelarul german Angela Merkel alaturi de liderii UE se vor intalni la summit-ul programat miercuri, in Bruxelles, pentru a pune la punct ultimele detalii pentru planul de salvare a zonei euro.
Liderii europeni sunt in cautarea unui acord privind sustinerea fondului de salvare a regiunii, recapitalizarea bancilor si acordarea unui nou sprijin financiar Greciei, deja supraindatorata.
Ministrii de finante din zona euro vor sa previna raspandirea contagiunii din Grecia in Italia si Spania.
Analistii citati de Forbes estimeaza ca dolarul american va continua sa isi consolideze pozitia in raport cu principalele valute, in special cu moneda unica europeana.... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 16:10
Existenta unei crize euro a ajuns sa fie aproape o realitate acceptata in ultimele luni, in timp ce unele tari din zona euro se lupta sa faca fata unui nivel ridicat al datoriei suverane, iar viitorul monedei unice este pus sub semnul intrebarii.
Cu toate acestea, un economist german considera ca "inca nu ne confruntam cu o criza euro", potrivit CNBC.
"Nu este o problema a sistemului monetar, este o problema a institutiilor financiare, in special a bancilor mari", considera Helmuy Siekmann, economist la Universitatea Goethe.
In opinia acestuia, criza se afla abia la inceput. Comentariile sale au venit imediat dupa ce bursele europene au deschis pe rosu, fiind predominate de o atmosfera incordata, in asteptarea summit-ului UE de duminica.
Liderii UE sugereaza ca este nevoie de 80 de miliarde de euro pentru a recapitaliza bancile europene, cu toate ca FMI avansase o suma de 200 de miliarde de euro, potrivit unui raport publicat in Financial Times.
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a avut o intalnire de urgenta cu cancelarul german, Angela Merkel, in cursul zilei de miercuri, pentru a pune la punct ultimele detalii de dinaintea summit-ului. Recapitalizarea bancilor a ramas inca in discutie.
Economistul german este de parere ca a existat o oportunitate de a recapitaliza bancile inca de la inceputul crizei financiare actuale, din 2008, ocazie pe care europenii au pierdut-o.
"Le-am fi putut recapitaliza cu fonduri pe care le avem in Germania, pe baza de voluntariat.... mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 09:57
Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca Berlinul este pregatit sa isi recapitalizeze sectorul bancar si s-a aratat dispusa sa discute un plan european pentru a revitaliza sectorul financiar al zonei euro pana la urmatorul summit regional care va avea loc in doua saptamani.Intr-un discurs tinut la Bruxelles, miercuri, dupa o intalnire cu Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, Merkel a refuzat sa spuna care este exact planul pentru a ajuta bancile, sustinand ca ar trebui sa fie lasat la latitudinea expertilor. Totusi, Merkel i-a indemnat pe liderii europeni sa faca un efort coordonat, in acest sens, scrie Financial Times."Cred ca cea mai buna varianta este cea in care avem o abordare comuna a problemei. Germania este pregatita pentru a face pasul spre recapitalizare. Avem nevoie de criterii. Suntem presati de timp si ar trebui sa luam o decizie cat mai repede", a declaarat Merkel.Intrebata daca sustine punctul de vedere al Fondului Monetar International care este de acord cu o recapitalizare a tuturor bancilor europene peste hotare, Merkel a ezitat, spunand apoi ca spera ca SUA si Europa vor putea lucra impreuna."Cel mai important, in acest moment, este ca America si Europa sa comunice adecvat, pentru ca doar in acest mod vom ajunge la rezultatele de care avem nevoie, in loc sa aruncam cu remarci critice unul la adresa altuia", a adaugat Merkel. mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 20:04