29 martie 2019 este data la care Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana. Daca noi, ca romani, suntem preocupati in principal de ce se va intampla cu ai nostri conationali si cum va gestiona presedintia romana a UE acest dosar, imaginea de ansamblu este mult mai complicata si cu implicatii profunde.
Recesiune, oprirea avansului tehnologic si medical pentru zeci de ani, sunt doar cateva dintre scenariile negre care ar rezulta dintr-un Brexit haotic, fara un acord.
Si anul nu a inceput deloc promitator din acest punct de vedere. In mai putin de doua saptamani, Parlamentul britanic este chemat la vot, insa lucrurile nu s-au schimbat cu nimic fata de momentul in care Theresa May a amanat in ultima clipa votul, sperand ca va castiga timp sa se asigure ca acordul trece.
Din contra, o lume intreaga a vazut cum i se inchid, una cate una, 27 de usi in nas la Bruxelles.
Guvernul May incearca acum o abordare agresiva, totul sau nimic, amenintand joi, prin vocea ministrului pentru Brexit, Stephen Barclay, ca Marea Britanie va parasi in cele din urma Uniunea Europeana fara un acord daca, aceasta este decizia Parlamentului. Iar asta ar destabiliza Marea Britanie si ar afecta intreaga lume.
Recesiune
Economistii UBS au avertizat ca un Brexit fara acord ar arunca tara in recesiune, iar unda socului va fi puternica si se va propaga rapid. Si asta in primul rand pentru ca relatiile economice dintre Regat si UE nu vor mai functiona dupa regulile Uniunii, ci dupa cele ale... mai mult
Duminica, 06 Ianuarie 2019, ora 12:30
Economia Marii Britanii ar putea intra in recesiune anul viitor, in urma votului pentru iesirea tarii din UE, a avertizat marti Comisia Europeana (CE), in prima sa evaluare a impactului economic al Brexitului.
Si comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a afirmat saptamana trecuta ca impactul cumulat asupra PIB-ului Marii Britanii va fi intre 1 si 2,5% pana in 2017.
Economia Regatului Unit se va confrunta cu o incetinire semnificativa care va limita cresterea PIB-ului la 10,3 - 1,6% anul acesta, fata de un avans de 1,8% estimat anterior de Comisia Europeana, arata Reuters. Anul viitor, in cel mai defavorabil scenariu, Marea Britanie ar putea intra in recesiune, cu un declin al PIB-ului de 0,3%.
In cel mai optimist scenariu, economia britanica va creste cu 1,1% in 2017, mult sub nivelul de 1,9% previzionat anterior de CE.
Referendumul din 23 iunie nu va afecta doar Regatul Unit, ci si restul economiei europene, prin cateva canale de transmisie, in ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana avertizeaza: Marea Britanie ar putea intra in recesiune anul viitor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Iulie 2016, ora 20:41
O analiza a economistilor bancii Credit Suisse diseca fara mila situatia in care s-a afundat Marea Britanie dupa votul dat impotriva mentinerii statutului de tara membra a UE.
Increderea pietelor intr-o usoara redresare a economiei britanice in cursul anului viitor este nejustificata, sustine echipa de economisti condusa de Andrew Garthwaite, care, de altfel, prognozeaza o usoara recesiune in regat, relateaza Business Insider.
Optimism nefundamentat
"Optimismul general in ceea ce priveste cresterea economica prognozata pentru Marea Britanie in 2017 este prea mare.
Echipa noastra de economisti din Europa considera ca vom inregistra o contractie de 1% in 2017, fata de prognoza de crestere de 0,5% procente data de alti analisti.
Inca dinainte de vot, doi dintre indicatorii puternici care asigurau cresterea economica in Marea Btritanie, indicele puterii de cumparare al managerilor din sfera de servicii si numarul locurilor de munca disponibile, semnalizau o usoara recesiune", explica Garthwaite.
Cinci alte riscuri majore planeaza asupra economiei din Regatul Unit, conform analizei Credit Suisse, iar acestea pot lasa cicatrici adanci in dezvoltarea afacerilor din insula.
Fara plan de rezerva
Cele mai importante companii britanice listate la bursa londoneza par sa nu fi crezut nicio clipa in posibilitatea declansarii Brexitului. 49% dintre executivii firmelor prezente in indicele FTSE 350 nu au intocmit niciun plan de rezerva in caz de Brexit dupa cum... mai mult
Joi, 14 Iulie 2016, ora 10:59
3Ministrul de Finante al Marii Britanii, George Osborne, a pus deja in cui planul de a iesi pe surplus bugetar la sfarsitul acestui deceniu, iar situatia bugetara de acum este deja alarmanta pentru oficialii de la Londra.
Dintre tarile grupului G7, Marea Britanie inregistreaza al doilea mare deficit bugetar, dupa Japonia, iar unele grupuri de analiza din regat refuza sa mai emita prognoze in urmatoarele luni. In plus, nici nivelul datoriei publice nu este unul scazut, mentioneaza CNN Money.
Britanicii au fost avertizati inca dinaintea referendumului ca exista o gaura in buget de aproximativ 30 de miliarde de lire care nu are de unde fi acoperita.
"Vom continua sa luptam impotriva deficitului, dar trebuie sa fim realisti in ceea ce privreste sansa de a obtine surplus bugetar la sfarsitul acestui deceniu", a explicat Osborne.
Biroul pentru Responsabilitate Bugetara, un organism independent care ofera analize guvernului de la Londra, a anuntat ca, luna aceasta, nu va publica nicio prognoza pentru situatia post-Brexit, urmatoarele calcule urmand sa fie facute publice abia in toamna.
Economistii bancilor vorbesc deja de o scadere economica a Marii Britanii, iar multi nu ezita sa foloseasca cuvantul recesiune, incurajati si de retrogradarea ratingului de tara anuntata de "greii" Standard&Poor's si Fitch, fapt ce ingreuneaza accesul Regatului Unit pe pietele financiare internationale.
Marea Britanie are un grad de indatorare de 90% din PIB, guvernul de la Londra... mai mult
Luni, 04 Iulie 2016, ora 16:40
Previziunile economice pentru Marea Britanie sunt sumbre, dupa ce britanicii au votat sa iasa din Uniunea Europeana.
Astfel, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, Goldman Sachs, prevede ca tara va intra in recesiune, dupa acest moment, scrie Fortune.
Cel mai probabil, acest lucru se va intampla in acest an, sustin economistii Goldman Sachs: "Ne asteptam ca economia britanica sa intre intr-o slaba recesiune pana la inceputul anului 2017".
In urmatoarele 18 luni, este de asteptat ca PIB-ul Marii Britanii sa scada cu circa 2,75 la suta.
De asemenea, The ...citeste mai departe despre "Goldman Sachs si S&P dau vesti proaste UK: Scadere economica imediata si retrogradare istorica a ratingului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iunie 2016, ora 23:02
Riscul ca Marea Britanie sa intre in cea de a treia recesiune din ultimii patru ani a crescut si mai mult dupa ce statisticile au aratat ca atat sectorul industrial, cat si rata de aprobare a creditelor ipotecare au avut un declin neasteptat in luna ianuarie.
Aceste date arata ca atat guvernul Regatului Unit, cat si banca centrala trebuie sa isi intensifice eforturile pentru a evita recesiunea, mai ales ca PIB britanic a inregistrat o scadere in ultimele luni ale lui 2012, transmite Reuters.
Indicele Markit/CIPS Manufacturing Purchasing Managers' Index (PMI) a fost revizuit in scadere in luna ianuarie, de la 50,5 la 47,9 de puncte, invalidand astfel prognozele de crestere la 51 de puncte in februarie.
Un nivel de peste 50 de puncte al acestui indice arata o crestere, iar sub 50 de puncte, o contractie.
Imediat dupa acest anunt lira sterlina a inregistrat cea mai mare depreciere din ultimii doi ani si jumatate fata de dolarul american, iar pretul obligatiunilor britanice a crescut, ceea ce ar putea obliga Banca Angliei sa reia achizitia acestora.
In plus, rata de aprobare a creditelor ipotecare a suferit de asemenea o scadere, in ciuda eforturilor autoritatilor de a stimula activitatea de creditare.
Aceste statistici reprezinta cele mai recente vesti dintr-un sir mai lung de stiri proaste pentru coalitia aflata la guvernamant in Marea Britanie. Tara a pierdut saptamana precedenta ratingul "AAA", dupa ce analistii Moody's si-au exprimat pesimismul... mai mult
Sambata, 02 Martie 2013, ora 12:33
Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,3% in trimestrul al patrulea al anului trecut fata de cel anterior, scadere mai abrupta fata de estimarile analistilor, cauzata de disparitia efectului Jocurilor Olimpice si de declinul productiei miniere, transmite Bloomberg.
Scaderea PIB anuntata vineri de institutul de statistica de la Londra este mai abrupta fata de contractia de 0,1% anticipata de analisti.
Marea Britanie se regaseste astfel in pragul celei de-a treia runde de recesiune din ultimii 4 ani, ninsorile abundente de la inceputul acestui an amplificand posibilitatea unei noi scaderi a PIB in primul trimestru din 2013.
Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a declarat anterior ca institutia va derula la nevoie o noua runda de masuri de stimulare a economiei.
Sectorul serviciilor a stagnat fata de trimestrul al treilea, desi cheltuielile guvernului pentru servicii au scazut cu 0,7%, cea mai abrupta scadere din trimestrul al doilea al anului 2008.
Raportat la perioada corespunzatoare a anului anterior, PIB-ul Marii Britanii a stagnat. Cresterea economica a fost zero pe ansamblul anului trecut, fata de plus 0,9% in 2011. mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 14:08
Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's (SP) a confirmat vineri ratingul AAA acordat Marii Britanii si a anuntat ca Regatul Unit are o perspectiva stabila, in pofida puternicei recesiuni ce afecteaza si aceasta tara, transmite AFP.
"Economia Marii Britanii, bogata si diversa, politica sa monetara si bugetara supla si piata sa a muncii (...) maleabila, explica notatia noastra cu privire la datoria sa", conform unui comunicat SP.
In cel de-a doilea trimestru, Regatul Unit s-a scufundat si mai mult in recesiune, inregistrand pentru cel de-al treilea trimestru consecutiv un nou recul al produsului intern brut (PIB) de -0,7%.
Aceasta contractie observata intre lunile mai si iunie marcheaza cel mai puternic recul al PIB-ului britanic dupa primul trimestru al anului 2009. mai mult
Sambata, 28 Iulie 2012, ora 09:45
Institutul national pentru cercetare economica si sociala (Niesr) din Marea Britanie estimeaza ca produsul intern brut (PIB) a reinceput sa creasca in aprilie si mai, marcand sfarsitul recesiunii, scrie Times Online, conform NewsIn.Cel mai important grup de economisti din Marea Britanie s-a declarat optimist in ceea ce priveste economia Regatului, dupa ce unele date oficiale au aratat prima crestere a productiei din sectorul manufacturier, din ultimele 14 luni.Estimarile generale ale institutului arata ca PIB-ul a scazut la cel mai mic nivel in martie, pentru ca mai apoi sa inceapa sa creasca in aprilie si mai.Martin Weale, presedintele institutului, a declarat ca recesiunea s-a incheiat, momentan, dupa calculele sale.
Previziunile institutului, care s-au adeverit in trecut, sunt in linie cu cele ale unui numar din ce in ce mai mare de economisti. Acestia spun ca recesiunea va lua sfarsit in urmatorul trimestru, in timp ce unii sunt de parere ca acest lucru a avut loc deja.Datele oficiale privind PIB-ul din al doilea trimestru nu vor fi publicate pana pe 24 iulie.Economia Marii Britanii a scazut cu 1,9% in primele trei luni din 2009, comparativ cu intervalul anterior, si cu o rata anuala de 4,1%, peste asteptarile analistilor.Astfel, economia din Regat s-a comprimat pentru trei trimestre consecutiv, dupa o scadere cu 0,7% a PIB-ului din al treilea trimestru din 2008 si cu 1,6% in ultimele trei luni ale anului trecut.Ministrul britanic de finante Alistair Darling a declarat... mai mult
Joi, 11 Iunie 2009, ora 12:40