Veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat vor fi diminuate cu suma de 1,442 miliarde de lei, iar cheltuielile bugetului asigurarilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii vor fi majorate per sold cu 1,451 miliarde de lei, potrivit Notei de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019.
Conform documentului, la bugetul asigurarilor sociale de stat, prin proiectul de act normativ se propune diminuarea veniturilor bugetului asigurarilor sociale de stat cu 1,442 miliarde de lei prin scaderea veniturilor sistemului public de pensii cu suma de 1,45 miliarde lei - datorata diminuarii veniturilor curente cu 1,967 miliarde lei si acordarii unei subventii de la bugetul de stat de 517,433 milioane de lei - si prin majorarea veniturilor sistemului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale cu suma de 7,074 milioane lei, dar si cresterea per sold a cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii cu suma de 1,451 miliarde lei.
Conform Notei de fundamentare, diminuarea veniturilor curente este justificata de evolutia incasarilor din contributii de asigurari sociale, precum si de masurile legislative aplicate in anul 2019 cu impact asupra contributiilor sociale, printre care se afla acordarea de facilitati fiscale pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 11:19
A treia rectificare bugetara din acest an suplimenteaza bugetele Justitiei, Agriculturii, Transporturilor, Educatiei, Apararii, in principal pentru plata in avans a titlurilor executorii pentru bugetari, dar taie din bugetele Presedintiei, Parlamentului, Externelor, Economiei, cu un deficit de 2,2%.
Rectificarea, efectuata in mod exceptional de Guvern, prin derogare de la lege, este determinata de rezultatele calculate pentru intervalul 1 ianuarie-31 octombrie 2014, care scot in evidenta un excedent de 0,29% din PIB fata de un deficit de 1,18% din PIB aferent aceleiasi perioade a anului precedent.
Guvernul arata, in proiectul de rectificare, ca rezultatele economice de pana in prezent argumenteaza posibilitatea realizarii unei cresteri economice pe intregul an de 2,6%, fata de 2,2% cat se estimase la elaborarea legii bugetului de stat, potrivit Mediafax.
"Luand in considerare situatia favorabila din perspectiva incadrarii in plafonul soldului bugetului general consolidat aprobat pentru anul 2014, se constata posibilitatea ca in acest an sa se efectueze, partial sau integral, in functie de creditele bugetare disponibile in bugetele ordonatorilor de credite, plata transei aferenta anului 2015 reprezentand titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Plata titlurilor executorii se va face in ordine cronologica, achitandu-se cu prioritate sumele aferente anului 2014 si ulterior sumele aferente anului 2015, in... mai mult
Sambata, 29 Noiembrie 2014, ora 13:33
Ministerele Sanatatii, Apararii, Economiei, Educatiei, Transporturilor, Muncii, Culturii si Afacerilor Interne, inclusiv pentru Autoritatea Electorala Permanenta, vor primi bani in plus la rectificarea bugetara, iar fonduri vor fi taiate printre altele de la Ministerul Finantelor si cel al Mediului.
Astfel, Sanatatea va primi 489 milioane lei, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate - 166 milioane lei, Apararea - 400 milioane lei, Economia - 300 milioane lei, Educatia - 150 milioane lei, Transporturile - 356 milioane lei, Afacerile Interne si Autoritatea Electorala Permanenta - 192 milioane lei, Munca - 42 milioane lei, Cultura - 10 milioane lei.
Alte 600 milioane lei vor fi alocate pentru arieratele autoritatilor locale.
De la Ministerul Finantelor vor fi taiate 750 milioane lei de la capitolul privind actiuni generale, iar de la Ministerul Mediului vor fi taiate 25 milioane lei, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, precizind ca acestea sunt "principalele" institutii de la care vor fi diminuate fonduri si ca asupra bugetului Presedintiei "nu se intervine".
Veniturile estimate vor creste cu 1,07 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi revizuite in crestere cu 1,34 miliarde lei, tinta de deficit bugetar urmand insa sa fie mentinuta la 2,2% din PIB.
Prima rectificare bugetara va fi aprobata de Guvern intr-o sedinta speciala programata pentru vineri, iar a doua rectificare va fi efectuata spre sfarsitul lunii septembrie. mai mult
Marti, 29 Iulie 2014, ora 11:40
Modul in care s-a desfasurat executia bugetara din 2013 pune sub semnul intrebarii relevanta regulilor bugetare si angajamentul fata de disciplina fiscala, pune in pericol incadrarea in nivelul de 3% din PIB si altereaza semnificativ perspectivele pentru bugetul din 2014, potrivit Consiliului Fiscal.
Consiliul Fiscal arata ca la momentul operarii primei rectificari bugetare existau deja suficiente elemente de natura sa indice faptul ca estimarea veniturilor bugetare pentru finalul anului era una lipsita de prudenta, mentionand ca a avertizat Guvernul in opinia emisa cu privire la raportul semestrial asupra executiei bugetare si la prima rectificare bugetara.
"Modul in care s-a desfasurat procesul bugetar din acest an - ambele rectificari bugetare aducand majorari ale tintei de deficit, in conditiile existentei unei interdictii legale explicite si a unor suficiente indicii, in baza executiei bugetare la finele primelor sase luni, cu privire la probabilitatea ridicata a realizarii unor venituri bugetare mult inferioare estimarilor revizuite - pune sub semnul intrebarii relevanta regulilor bugetare si angajamentul fata de respectarea disciplinei fiscale", se arata in opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul celei de-a doua rectificari bugetare din acest an.
In plus, autoritatea atrage atentia asupra usurintei cu care regulile fiscale au putut fi in mod repetat eludate in acest an cu privire la deficitul bugetar si nivelul cheltuielilor.
Acest aspect pune... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 13:44
Incapacitatea colectarii veniturilor si lipsa de eficienta a politicii economice pe acest an, adica neindeplinirea promisiunilor electoarele, sunt principalele motive ale rectificarii bugetare "pe rosu", sunt de parere analistii contactati de Business24.
"A fost o elaborare a bugetului pe 2012 foarte gresita avand in vedere niste indicatori prea optimisti, iar pe parcursului anului nu s-au luat masurile corespunzatoare pentru a se ajunge la aceiasi indicatori", a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.
Desi fata de anul trecut colectarile la buget sunt mai mari, ele sunt departe de a fi cat s-a sperat initial, astfel incat Guvernul se afla in situatia in care sa raporteze incapacitatea de a colecta fonduri si mai ales incapacitatea de a crea locuri de munca, potrivit analistilor.
Cu toate ca in prima parte a anului cifrele aratau ca ar putea fi tinuta sub control situatia pana la sfarsitul anului si chiar deficitul sa fie incadrat in tinta propusa, acum se dovedeste ca lucrul acesta nu este posibil, iar rectificarea bugetara de acum nu face altceva decat sa recunoasca aceasta realitate.
"A fost un optimism generalizat atunci cand a fost construit bugetul, atat pe partea de venituri, cat si pe partea de cheltuieli", declara analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.
Alocarea fondurilor la ministere pune semne de intrebare
Felul in care s-a facut rectificarea da foarte multe de gandit, potrivit analistilor economici.... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 13:30
Misiunea Fondului Monetar International, condusa de Andrea Schaechter, discuta joi dupa-amiaza, la Ministerul Finantelor Publice, cu ministrul delegat Liviu Voinea, proiectul rectificarii bugetare si proiectiile privind bugetul pe anul 2014.
La intalnire participa si delegatiile Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
De asemenea, discutiile vizeaza si perspectiva fiscala pe termen mediu si prioritatile in domeniul fondurilor europene, investitiilor publice si cheltuielilor salariale in sectorul public.
In cursul diminetii, misiunea FMI s-a intalnit cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pe agenda figurand trecerea in revista a politicilor economice, monetare si financiare, perspectiva macroeconomica pentru perioada 2013 - 2018 si proiectiile de inflatie. mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 20:05
Guvernul ar putea avea vineri o prima discutie despre rectificarea bugetara pe care ar urma sa o efectueze saptamana viitoare, a declarat premierul Victor Ponta, aflat in vizita oficiala in SUA.
El a aratat ca ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu va discuta despre rectificarea de final de an si despre bugetul pe 2014 cu delegatia Fondului Monetar International, care face o vizita la Bucuresti in perioada 22 octombrie - 5 noiembrie.
"Am discutat, inainte sa plec (la Washington - n.r.), destul de mult si cu Daniel Chitoiu si cu Liviu Voinea, de unde taiem, de unde dam. Astept ca aceasta discutie sa aiba loc si cu partenerii nostri internationali si, probabil ca vineri, la sedinta de guvern, vom avea o prima discutie, saptamana viitoare adoptam si rectificarea. Bugetul trebuie sa plece la Parlament la inceputul lunii noiembrie", a precizat Victor Ponta. mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 09:16