Statele Unite au reafirmat miercuri ca sanctiunile pe care le-au impus Rusiei vor ramane in vigoare pana cand Moscova va "preda controlul Crimeei Ucrainei", la aproape cinci ani de la anexarea peninsulei, relateaza AFP.
"In urma cu cinci ani, ocuparea Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia a alimentat o escaladare in agresiunea rusa", a apreciat secretarul de Stat american Mike Pompeo, citat intr-un comunicat.
"Lumea nu a uitat minciunile cinice folosite de Rusia pentru a-si justifica agresiunea si a-si masca tentativa de anexare a unui teritoriu ucrainean", a adaugat el.
La 27 februarie, Parlamentul Crimeei, asupra caruia un comando rus a preluat controlul in urma unor confruntari armate intre combatanti prorusi si proucraineni, a ales un nou guvern local si a adoptat prin vot organizarea unui referendum cu privire la viitorul peninsulei.
La 16 martie, acest referendum, denuntat ca ilegitim de catre Statele Unite, a plebiscitat alipirea Crimeei la Rusia.
"Statele Unite isi mentin pozitia de nezdruncinat: Crimeea face parte din Ucraina si trebuie sa revina sub control ucrainean", a declarat Mike Pompeo, denuntand "reprimarea tot mai grava a regimului rus de ocupatie".
El a indemnat Moscova sa-i "elibereze pe toti ucrainenii" incarcerati din cauza "opozitiei lor pasnice" - un numar de 70 de persoane estimeaza sefului diplomatiei americane - si "sa puna capat imediat tuturor abuzurilor sale".
"Statele Unite isi vor mentine sanctiunile (impuse)... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 22:22
Crimeea a ramas fara curent din cauza unei pene electrice la o centrala care aprovizioneaza peninsula ucraineana - anexata in 2014 de Rusia, au anuntat autoritatile locale.
Alimentarea cu electricitate a fost restabilita dupa cateva ore, a anuntat compania de stat Rosseti, potrivit RT.
"Toata Crimeea a ramas fara electricitate. Curentul va ii restabilit in trei ore. Pastrati-va calmul", a scris miercuri intr-un mesaj postat pe Facebook liderul din Crimeea anexata Serghei Aksionov, precizand ca situatia avea la origine o pana intr-o centrala electrica situata in regiunea Krasnodar, in sudul Rusiei.
"Din cauza fluctuatiilor de curent, sistemul de urgenta a pornit si a deconectat linia" care aprovizioneaza Crimeea, a declarat Aksionov.
Crimeea era aproape in totalitate dependenta de aprovizionari cu electricitate din Ucraina la momentul anexarii de catre Rusia in 2014, in urma unei operatiuni militare ruse urmate de un referendum contestat de Kiev si Occident.
Ea s-a confruntat, de atunci, cu mai multe pene de curent, inclusiv la sfarsitul lui noiembrie 2015, dupa sabotarea unei linii de inalta tensiune provenind de pe teritoriul ucrainean.
Intreruperile repetate de partea ucraineana au determinat Moscova sa construiasca un "pod electric" catre peninsula, prin Stramtoarea Kerci, si sa investeasca masiv in modernizarea infrastructurilor electrice.
In iulie 2017, temperaturi anormal de ridicate in regiunea rusa Krasnodar au provocat o intrerupere a... mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 09:22
Fortele ruse din Crimeea vor primi anul acesta ultimele generatii ale sistemelor S-400 si Pantsir-S, a declarat, vineri, generalul Aleksandr Dvornikov, comandantul Districtului Militar Sudic al Rusiei.
Dvornikov a precizat ca bazele din Crimeea au fost deja dotate cu cele mai avansate tipuri de arme, adaugand ca Rusia va continua si anul acesta sa-si consolideze capabilitatile militare pe flancul sau sud-vestic, relateaza agentia Tass.
"Sistemul de aparare antiaeriana din Crimeea este asigurat 100% cu cele mai moderne echipamente militare. In bazele aeriene din Crimeea stationeaza avioane de vanatoare Suhoi-30SM, elicoptere militare Ka-52 Alligator, toate fiind pregatite sa efecteze operatiuni de lupta. In Peninsula Crimeea se afla deja sisteme de aparare antieriana S-400 Triumf si Pantsir-S, urmand ca numarul acestora sa fie suplimentat", a declarat Dvornikov.
Sistemul antiaerian rus S-400 este de ultima generatie si are o raza lunga de actiune. Sistemul este conceput pentru a distruge aeronave, rachete de croaziera si balistice, inclusiv rachete cu raza medie de actiune, precum si tinte de la suprafata.
Rusia a anexat regiunea ucraineana Crimeea in anul 2014, ca urmare a unui referendum, o manevra criticata dur de Occident. Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a anuntat ca nu renunta la initiativa de a recupera Crimeea, considerata "o parte integranta a Ucrainei", in timp ce presedintele rus Vladimir Putin a declarat recent ca nu va permite "niciodata"... mai mult
Vineri, 04 Mai 2018, ora 16:20
Departamentul de Stat al Statelor Unite a reiterat, joi, la patru ani de la anexarea Crimeii, angajamentul fata de suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, amintindu-i presedintelui Vladimir Putin ca anexarea a fost ilegala.
"Acum patru ani, Rusia a organizat un referendum ilegitim si fabricat, intr-o incercare zadarnica de a legitima presupusa anexare a unui teritoriu ucrainean. Locuitorii Crimeii au fost fortati sa voteze in cadrul scrutinului de catre trupe ruse puternic inarmate. Declaratia Rusiei potrivit careia ucrainenii au facut o alegere libera in acel fals referendum nu a avut niciodata credibilitate", a transmis purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert.
Miercuri, Vladimir Putin a efectuat o vizita in regiunea Crimeea, inaintea scrutinului prezidential programat pentru duminica, si a salutat decizia "istorica" luata de locuitorii Crimeii in cadrul referendumului din 2017.
"In mitingul sau de campanie din Crimeea, presedintele Putin a reiterat pretentiile false ale Rusiei privind un teritoriu ucrainean, recunoscand public faptul ca guvernul rus nu respecta ordinea internationala si integritatea teritoriala a natiunilor suverane.
In lumina declaratiilor lui Putin, este important sa atragem atentia asupra ilegitimitatii referendumului, dar si asupra costurilor extraordinare pe care le-a impus guvernul rus asupra populatiei din Crimeea", a mai spus Heather Nauert.
Departamentul de Stat al SUA a transmis ca... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 14:17
Rusia a desfasurat sambata o noua divizie de rachete sol-aer S-400 in Crimeea, intr-o noua etapa a cresterii tensiunilor militare in peninsula din nordul Marii Negre.
Informatia a fost transmisa de agentiile de presa ruse si preluata ulterior de Reuters.
Peninsula ucraineana Crimeea a fost anexata de Rusia in 2014, ceea ce a atras sanctiuni din partea Uniunii Europene si a SUA contra Moscovei, si a agravat situatia din regiune.
In luna decembrie, SUA au anuntat ca intentioneaza sa livreze Ucrainei "capacitati de aparare consolidate", expertii sustinand ca printre acestea sunt incluse rachete antitanc Javelin.
In primavara anului trecut, Rusia a desfasurat o prima divizie de rachete S-400 in Crimeea, mai exact in apropierea orasului-port Fedosia. Noua divizie de rachete este desfasurata langa orasul Sevastopol si va controla spatiul in zona frontierei cu Ucraina.
Noul sistem de aparare aeriana, proiectat pentru a apara granitele Rusiei, poate fi transformat intr-un modul ofensiv in mai putin de cinci minute, a explicat Viktor Sevostianov, inalt responsabil in fortele aeriene ruse.
Sistemele S-400, introduse prima data in dotarea fortelor militare ruse in 2007, pot dobori rachete balistice si aeronave. Acestea pot fi echipate cu mai multe tipuri de rachete, inclusiv cu unele cu raza foarte lunga de actiune, care pot lovi tinte aflate la cateva sute de kilometri distanta.
Rusii sunt ingrijorati din cauza scutului antiracheta din Romania, amplasat la... mai mult
Sambata, 13 Ianuarie 2018, ora 15:38
Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Valery Kuzmin, sustine ca Romania ar putea lua exemplul Rusiei si Crimeii pentru a reusi unirea cu Republica Moldova. Mai exact, ar trebui sa organizam un referendum.
"In Romania, nu de putine ori am auzit care ar fi partea legala, sau cum ar trebui sa se uneasca Romania cu Republica Moldova: in baza dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului. Avand in vedere ca aveti aceste detalii, eu v-as propune sa mergeti pe ideea referendumului, tinand cont ca o astfel de situatie s-a intamplat in Crimeea", a spus Kuzmin, zilele trecute, la Suceava, unde a participat la un seminar pe teme economice.
Diplomatul trimis de Moscova in tara noastra sustine ca in Crimeea s-a organizat un referendum pentru alipirea la Rusia la care participarea a fost de peste 90%. Totusi, aceasta vointa a populatiei nu este recunoscuta, in timp ce Kosovo, unde nu s-a organizat referendum, este recunoscut ca stat de foarte multe tari (nu si de Romania si Rusia), relateaza agentia Karadeniz Press.
Intrebat cum vede situatia Bucovinei, care a fost impartita in doua, ambasadorul a dat un raspuns evaziv. "Avand in vedere aceste elemente, puteti analiza si situatia din Bucovina".
Prezent la acelasi eveniment, rectorul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava, prof.dr.ing. Valentin Popa, i-a atras subtil atentia ambasadorului ca se fac chiar si cursuri pentru a identifica manipularea si considera ca ambasadorul a venit la Suceava mai mult pentru imbunatatirea... mai mult
Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 09:52
Dezbaterea starnita de interventia rusa in Ucraina s-a axat in special pe termenii legalitatii in cadrul dreptului international, insa a degenerat rapid in acuzatii si interpretari periculoase ale precedentelor istorice.
Occidentul indignat sustine ca interventia Rusiei si secesiunea Crimeii sunt o flagranta "incalcare a dreptului international". Moscova, la randul sau, sustine ca le permite cetatenilor din Crimeea sa-si manifeste dreptul la autodeterminare "in deplina concordanta cu dreptul international", scrie Stewart Patrick pentru Council on Foreign Relations.
Rusia a acuzat Occidentul de ipocrizie si a amintit de precedentul Kosovo, care si-a declarat unilateral independenta de Serbia in 2008, spre indignarea Rusiei si Belgradului, insa incurajat de Occident.
Vestul a ripostat aratand ca cetatenii din Crimeea aveau deja autonomie extinsa in Ucraina, in vreme ce Moscova a reprimat miscarile de independenta de pe teritoriul sau, cum ar fi in Cecenia si Ingusetia.
In ...citeste mai departe despre "Cazul Crimeea: Ce prevede dreptul international si diferentele fata de alte secesiuni" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 23 Martie 2014, ora 11:19
Aproximativ 96,6% din alegatori au votat pentru alipirea Crimeii la Rusia, conform rezultatelor definitive ale referendumului de desfasurat duminica in aceasta peninsula din sudul Ucrainei, informeaza AFP.
'Rezultatele finale ale referendumului - 96,6% s-au exprimat pentru!', scrie Aksionov. Parlamentul Crimeii urmeaza sa se reuneasca luni dimineata pentru a aproba oficial candidatura Crimeii la integrarea in Rusia, pe baza acestui referendum considerat ilegal de Kiev si Occident.
Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului federal rus, a anuntat deja ca va adopta 'cat mai curand posibil' o lege ce va permite Crimeii (republica autonoma din sudul Ucrainei) - care a votat cu o majoritate covarsitoare in favoarea alipirii la Rusia, in cadrul referendumului de duminica, considerat ilegal de catre Ucraina si comunitatea internationala - sa adere la Federatia Rusa, informeaza Reuters si Interfax.
"Rezultatele referendumului din Crimeea au aratat in mod clar ca locuitorii peninsulei isi vad viitorul doar ca parte a Rusiei", a declarat pentru Interfax vicepresedintele Dumei si secretarul consiliului general al Rusiei Unite (partidul de guvernamant), Serghei Neverov, comentand rezultatele consultarii de duminica, potrivit Reuters. mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 09:20
Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului federal rus, va adopta 'cat mai curand posibil' o lege ce va permite Crimeii (republica autonoma din sudul Ucrainei) - care a votat cu o majoritate covarsitoare in favoarea alipirii la Rusia, in cadrul referendumului de duminica, considerat ilegal de catre Ucraina si comunitatea internationala - sa adere la Federatia Rusa, informeaza Reuters si Interfax.
"Rezultatele referendumului din Crimeea au aratat in mod clar ca locuitorii peninsulei isi vad viitorul doar ca parte a Rusiei", a declarat pentru Interfax vicepresedintele Dumei si secretarul consiliului general al Rusiei Unite (partidul de guvernamant), Serghei Neverov, comentand rezultatele consultarii de duminica, potrivit Reuters.
Presedintele Dumei de Stat, Serghei Naraskin, a expus duminica seara etapele includerii Crimeii in componenta Federatiei Ruse in cazul unei unui rezultat pozitiv al referendumului.
"Din 2011, este in vigoare Legea cu privire la procedura de acceptare si formarea de noi subiecti. Aceasta defineste cerintele si ordinea' includerii in componenta Federatiei Ruse", a indicat el, intr-o declaratie facuta la postul de televiziune Pervai Kanal, citat de ITAR-TASS.
Astfel, in conformitate cu acest document, daca un stat strain adreseaza Moscovei o cerere privind aderarea la Federatia Rusa si incheierea unui tratat international corespunzator, presedintele Rusiei informeaza ambele camere ale Adunarii Federale, precum si guvernul, iar, daca... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 09:10