Parlamentul European (PE), Consiliul de Ministri ai Uniunii Europene (UE) si Comisia Europeana (CE) au reusit sa ajunga marti noaptea la un acord in vederea finalizarii reformei Politicii Agricole Comune (PAC) pentru perioada dupa 2013, relateaza AFP.
Cele trei institutii ajunsesera in luna iunie la un acord politic, insa pana la finalizarea reformei, cu deschideri spre o PAC mai "verde" si mai durabila, ramaneau de definit cateva puncte, printre care descresterea subventiilor acordate celor mai mari exploatatii.
Era necesar un compromis final inainte de votul, programat pe 30 septembrie, al comisiei pentru agricultura din Parlamentul European. Eurodeputatii, care au obtinut cateva concesii in plus pentru o repartizare mai echitabila a sprijinului, amenintau, in caz contrar, cu un blocaj care ar fi putut intarzia acordarea unei parti din subventii agricultorilor.
Acordul la care s-a ajuns marti confirma liniile generale ale noii PAC, convenite in luna iunie. El permite adoptarea oficiala a reformei de catre UE pana la sfarsitul anului, conform calendarului stabilit in iunie.
Repartizarea anvelopei PAC, ce absoarbe circa 38% din bugetul european, "va asigura ca niciun stat sa nu primeasca mai putin de 75% din media comunitara pana in 2019", se arata intr-un comunicat al Comisiei. "In cadrul unui stat membru sau al unei regiuni, se vor reduce diferentele nivelurilor de sustinere de la o exploatatie la alta: sustinerea financiara pe hectar nu va putea fi mai... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 10:07
Reprezentanti de marca ai agriculturii din Romania se vor reuni, pe 19 septembrie, in cadrul celei de a cincea editii a Romanian Agribusiness Conference, care isi propune sa dezbata noile modificari de Politica Agricola Comuna 2014-2020 si strategia de dezvoltare a agriculturii romanesti pe termen mediu si lung.
Evenimentul, care va avea loc la Hotel InterContinental, Sala Rapsodia, va aduce in discutie, de asemenea, oportunitatile de dezvoltare a comertului cu cereale, evolutia preturilor alimentelor in 2013-2014, sursele de finantare si cofinantare in sectorul agricol, masurile pentru sprijinirea agricultorilor in contextul politicilor europene, situatia accesarii fondurilor europene, dar si aspectele fiscale si legislative specifice agriculturii.
Evenimentul constituie un prilej de analiza si dezbatere a agriculturii romanesti, reunind intr-un mediu dinamic reprezentanti de marca din: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, asociatii si agentii, producatori de cereale, erbicide, pesticide si produse agro-chimice, asociatii patronale, companii FMCG si distribuitori, furnizori de solutii, echipamente si servicii specifice industriei, experti, investitori, banci, companii de consultanta si case de avocatura.
Romanian Agribusiness Conference este organizat de Medien Conferences pe 19 septembrie 2013, la Hotel InterContinental Bucuresti. mai mult
Luni, 19 August 2013, ora 17:10
Negociatorii Uniunii Europene au anuntat miercuri ca au cazut de acord asupra unor modificari substantiale ale Politicii Agricole Comune (PAC), fixand regulile care guverneaza repartizarea unor subventii anuale in valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
In prezent, circa 80% dintre plati sunt alocate pentru 20% dintre cele mai mari exploatatii, intrucat mai multe state europene leaga inca suma alocarilor de nivelurile de productie atinse la inceputul anilor 2000, un mod de calcul care favorizeaza marile exploatatii intensive, transmite Reuters.
Potrivit reformei, multe din marile ferme europene, in special cele din Franta, Spania si Italia, vor pierde pana la 30% din subventiile pe care le primesc in prezent pentru a permite o alocare mai echitabila a subventiilor in cadrul UE. In plus, cotele UE la productia de zahar vor lua sfarsit incepand din luna octombrie 2017, a declarat un oficial UE implicat in discutii.
Sistemul vechi de 45 de ani al cotelor de productie si preturilor minime la sfecla de zahar au fost criticate pentru crearea unor deficiente artificiale in aprovizionarea cu zahar a Europei si limitarea exporturilor UE din cauza prevederilor referitoare la subventiile incorecte.
"Avem un acord de principiu cu privire la reforma PAC intre negociatori, acord care trebuie confirmat de Parlamentul European si guvernele europene", a declarat comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos. Acesta a adaugat ca nu se asteapta la... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 16:50
Ministrii europeni ai agriculturii au reusit sa ajunga, marti seara, la un acord asupra reformei Politicii Agricole Comune (PAC), dupa doua zile de negocieri.
Acordul a fost adoptat de 25 dintre statele UE, exceptie facand Slovenia si Slovacia, relateaza AFP.
Dar intelegerea reflecta numai pozitia Consiliului de ministrii ai UE si problema va trebui discutata de Comisie cu Parlamentul European, care a aprobat la randul sau propriul proiect de reforma pe data de 13 martie.
Irlanda, care asigura presedintia semestriala a UE, spera sa obtina un compromis pana in luna iunie a acestui an, pentru ca aplicarea reformei PAC sa inceapa in anul 2015.
La capatul a doua zile de negocieri, ministrii europeni ai agriculturii au convenit ca 30% din ajutoarele directe oferite agricultorilor sa fie conditionate de respectarea unor masuri ecologice.
Reprezentantii statelor UE nu au dat curs solicitarii Comisiei, care dorea o reechilibrare a ajutoarelor pentru agricultori printr-o plata uniforma la hectar incepand cu anul 2019 (principiul "convergentei interne").
In prezent, circa 80% din ajutoare sunt alocate marilor exploatatii. Avand puncte de vedere divergente, ei au stabilit in final ca ajutoarele sa fie corelate cu anumite productii pentru a sustine unele sectoare in dificultate, cum este cazul cresterii bovinelor de lapte si productia de fructe si legume. Germania s-a opus acestei masuri, in schimb Franta, principala beneficiara a PAC, a sustinut-o.
Bugetul... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 11:10
O eventuala reducere a bugetului UE pentru perioada 2014-2020 nu va afecta agricultura din Romania, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale, Daniel Constantin.
Ministrul a apreciat ca extrem de importanta ajungerea la un consens intre tarile membre cu privire la viitorul buget comunitar pentru 2014-2020, in conditiile in care un Consiliu European extraordinar pe aceasta tema va avea loc la finalul lunii noiembrie, la Bruxelles, scrie Agerpres.
La randul sau, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a subliniat ca tarile din Europa Centrala si de Est, reprezentate la reuniunea ministeriala de miercuri, au un potential agricol substantial. El a adaugat ca este necesara o dezbatere deschisa asupra propunerii executivului UE privind reforma PAC dupa 2013.
Reforma politicii agricole comune dupa anul 2013, ale carei principale idei au fost prezentate in 12 octombrie 2011 de catre Comisia Europeana, propune printre altele o mai mare flexibilitate in transferarea fondurilor intre pilonul I (platile directe) si pilonul II (dezvoltarea rurala).
Astfel, toate statele membre vor putea transfera cel mult 5% din fonduri de la pilonul I catre pilonul II, iar transferul in sens invers va putea fi facut doar de catre tarile membre care in anul 2020 se vor situa sub nivelul de 90% din media comunitara in privinta platilor directe.
Reforma PAC mai propune renuntarea la criteriile istorice in acordarea platilor... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 17:45
Grecia trebuie sa-si puna in valoarea "atuurile" in materie de diversitate si calitate a produselor agricole, a subliniat vineri la Atena comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos.
"Cred ca Grecia are multe atuuri in materie de diversitate si calitate a produselor agricole care nu au fost inca puse in valoare", a declarat Dacian Ciolos la sfarsitul unei intalniri cu oficialii greci pe tema reformei Politicii Agricole Comune (PAC).
Subliniind ca reforma PAC are 'multe elemente favorabile pentru Grecia', Dacian Ciolos a scos in evidenta ca 'in aceasta perioada economica dificila sectorul agricol este capabil sa contribuie in mod pozitiv la evitarea concentrarii somerilor in orase'.
Comisarul european a adaugat ca in pofida situatiei bugetare dificile la nivelul UE, Comisia Europeana a decis sa mentina bugetul PAC pentru periaoda 2014-2020, deoarece "agricultura este singurul sector capabil sa mentina si sa creeze locuri de munc in multe zone rurale din UE".
Politica Agricola Comuna "favorizeaza instalarea tinerilor in mediul rural prin masuri de sprijin financiar in primii cinci ani", a spus Dacian Ciolos.
Anterior, Dacian Ciolos a declarat ca viitoarea PAC va avea instrumente financiare pentru promovarea produselor traditionale si pentru organizarea producatorilor, exprimandu-si speranta ca proiectul de reformare a Politicii Agricole Comune (PAC) va fi adoptat cat mai repede, poate chiar pana la inceputul anului viitor. mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 21:11
Ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, critica propunerile comisarului pentru agricultura, Dacian Ciolos, privind reforma Politicii Agricole Comune, sustinand ca acestea vor crea mai multa birocratie si vor dezavantaja marile ferme.
"Va trebui sa purtam multe discutii. Una dintre principalele noastre cerinte consta in simplificarea procedurilor (...) In prezent, fermierii trebuie sa completeze 18 formulare", a declarat ministrul Ilse Aigner, intr-un interviu pentru DPA.
"Nu avem nevoie de un nou monstru birocratic, ci de o politica agricola orientata spre viitor", a mai precizat Aigner, referindu-se la propunerea comisarului de asociere a sprijinului pentru fermieri cu masuri de ecologizare, in caz contrar aplicandu-se penalizari.
Cum se va proceda in cazul in care un fermier nu respecta regulile de ecologizare, "primeste subventii cu 30% mai putin, nu primeste nimic sau penalizarea este in functie de gravitatea neregulilor?", s-a intrebat Ilse Aigner.
Propunerile lui Ciolos au fost criticate si in Danemarca
Ministrul german nu este de acord nici cu propunerea ca micile ferme sa fie scutite de aceasta prevedere, de care ar beneficia in special micile exploatatii agricole din Romania, Bulgaria sau Polonia cu doua sau trei hectare de teren.
"Nu este in spiritul protejarii mediului ca toate fermele mici sa fie scutite. Dat fiind ca fermele din statele est-europene sunt mult mai mici decat cele din Germania inseamna ca zone intregi din aceste tari... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 15:51
Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, a declarat vineri ca fermele mici vor putea primi dupa 2014 o plata fixa anuala intre 500 si 1.000 de euro printr-un sistem simplificat de plata, potrivit NewsIn."Propunem un sistem simplificat de plata in anumite limite pentru fermele mici. Am pornit de la constatarea ca o treime dintre beneficiarii de subventii directe din UE in momentul de fata reprezinta si lucreaza doar 3% din teritoriul UE. Dar acea treime de beneficiari trebuie sa treaca prin aceleasi furci caudine ca o ferma medie sau mare. Ei (fermierii mici n.r.) vor primi o plata pe ferma, anuala, intre 500 si 1000 de euro, va varia de la un stat membru la altul, in functie si de media subventiilor pe ferma in statul respectiv", a spus Dacian Ciolos.Comisarul european a mentionat ca va fi o suma fixa care, din 2014 pana in 2020, nu se va modifica atat timp cat fermierul respectiv ramane in activitate si ramane fermier mic."Sistemul va fi valabil doar pentru cei care sunt deja in sistem - inregistrati ca fermieri mici - si care din 2014 vor alege sa faca acest lucru. Nu vor putea sa intre in aceasta schema ferme mici in 2016, 2018. De ce? Pentru a evita faramitarea fermelor mijlocii", mai spus Ciolos.Comisarul european a adaugat ca exista si o alta propunere privind sistemul de dezvoltare rurala, prin care un fermier mic care a intrat in 2014 in sistem si in 2016 sau 2018 decide sa iasa din sistem si isi cedeaza terenul prin vanzare sau... mai mult
Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 19:17
Comisia Europeana a prezentat miercuri un proiect de reforma a politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de dupa 2013, ce are in centru o reorientare si o reechilibrare a modului de acordare a subventiilor, dar bugetul ramane cam la acelasi nivel - de 55 de miliarde de euro pe an pana in 2020, informeaza NewsIn.Criticii politicii agricole comune (PAC) cerusera Comisiei sa profite de cresterea pretului la alimente si sa taie din subventiile pe care blocul european le plateste fermierilor. Comisia a respins insa aceste propuneri, invocand volatilitatea pietei, precaritatea resurselor si schimbarile climatice.
Executivul european recomanda, in schimb, o reorientare a cheltuielilor catre contracararea amenintarilor cu care se confrunta agricultorii.Obiectivul acestui proiect este sporirea competitivitatii, a durabilitatii si a stabilitatii agriculturii peste tot in Europa, pentru a garanta cetatenilor europeni o alimentatie sanatoasa si de calitate, pentru a proteja mediul si pentru a dezvolta zonele rurale, arata un comunicat al Comisiei Europene."Comisia Europeana propune un nou parteneriat intre Europa si fermieri, pentru a raspunde provocarilor legate de securitatea alimentara, utilizarea durabila a resurselor naturale si crestere. Urmatoarele decenii vor fi esentiale pentru a pune bazele unei agriculturi viguroase, care sa poata face fata schimbarilor climatice si concurentei internationale, raspunzand in acelasi timp asteptarilor cetatenilor. Europa are nevoie... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 18:08