Comisia Europeana a deschis o investigatie aprofundata separata pentru a evalua daca facilitatile fiscale de care au beneficiat in Belgia 39 de multinationale le-au acordat acestor companii avantaje inechitabile fata de concurentii lor, incalcand reglementarile UE privind ajutorul de stat, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Decizia de luni a CE vine dupa ce in februarie Tribunalul General de la Luxemburg, cea de-a doua instanta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), a anulat un ordin al Executivului comunitar impotriva facilitatilor fiscale acordate multinationalelor de Belgia.
In 2016, Comisia Europeana a ordonat Belgiei sa recupereze aproximativ 700 milioane de euro de la companiile care au beneficiat de schema de facilitati fiscale. Aceasta schema permitea companiilor sa isi reduca taxele platite cu 50% pana la 90%.
Tribunalul General nu a luat atitudine pentru a stabili daca scutirile de taxe acordate de Belgia au generat un ajutor de stat ilegal dar a constatat ca Executivul comunitar nu a reusit sa stabileasca existenta unei scheme. Acest lucru inseamna, conform Tribunalului General, ca trebuie evaluata individual compatibilitatea reglementarilor fiscale cu normele UE privind ajutoarele de stat, se arata in comunicatul CE.
De aceea, Comisia Europeana a decis sa demareze o investigatie aprofundata separata privind reglementarile fiscale individuale.
In acelasi timp, Executivul comunitar a facut apel la decizia Tribunalului... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 15:39
Oficialii Uniunii Europene urmeaza sa propuna saptamana viitoare scoaterea a doua jurisdictii din Caraibe de pe lista neagra a paradisurilor fiscale, realizata in cadrul campaniei blocului comunitar indreptata impotriva evaziunii fiscale, arata documente ale UE consultate de Reuters.
In martie, Bahamas si St Kitts & Nevis au fost incluse pe lista tarilor a caror practici si reglementari fiscale nu sunt in linie cu standardele UE si care nu coopereaza in probleme legate de fiscalitate.
Dupa ce Bahamas, St Kitts & Nevis s-au oferit sa-si modifice reglementarile fiscale, oficialii UE au recomandat scoaterea lor de pe lista neagra si includerea lor pe asa-numita "lista gri", care cuprinde jurisdictiile care s-au angajat sa isi imbunatateasca practicile in materie de fiscalitate si care fac obiectul unei supravegheri stricte.
In cadrul reuniunii de vinerea viitoare a ministrilor de Finante din UE ar urma sa fie adoptata oficial decizia, a declarat pentru Reuters un oficial UE.
Alte sapte jurisdictii vor ramane pe lista neagra: Namibia, Palau, Samoa, Trinidad si Tobago, Guam, Samoa, Samoa Americana si Insulele Virgine Americane.
Expertii europeni au avut nevoie de aproape un an pentru a evalua un numar de 92 de jurisdictii din intreaga lume pentru ca in luna decembrie 2017 ministrii de Finante din statele membre ale Uniunii Europene sa anunte ca au adoptat o lista neagra a paradisurilor fiscale, care cuprindea 17 jurisdictii din afara UE (Samoa Americana, Bahrain,... mai mult
Vineri, 18 Mai 2018, ora 14:48
Afacerile din Romania se confrunta cu a 18-a cea mai mare complexitate a sistemelor contabile si fiscale din lume.
Gradul de complexitate al cerintelor fiscale si contabile din Romania a urcat cu 36 de pozitii intr-un singur an, in Indexul Complexitatii Financiare 2018, dupa evaluarea reglementarilor din 2017 din 94 de tari.
Doar Croatia (pe locul 12) si Albania (14) stau mai rau decat Romania in Europa Centrala si de Est, daca nu se includ Turcia, Rusia si Belarus.
Ucraina, Bosnia si Republica Moldova stau mai bine!
Toate tarile cu care ne comparam de obicei (cele din Europa Centrala si de Est) stau mult mai bine.
Studiul din care a rezultat topul a fost realizat de TMF Group, unul dintre furnizorii globali relevanti de consultanta cu 7.000 de experti in 83 de tari.
De complexitatea reglementarilor fiscale si contabile dintr-o tara depinde dificultatea de a face afaceri, respectiv (ne) atractivitatea mediului de afaceri de acolo, potrivit autorilor studiului.
Pe de alta parte, tarile mai cu economii mai avansate au dezvoltat si sisteme fiscale si contabile mai complexe. Totusi, in Germania dificultatile sunt mai mici decat in Romania.
Citeste mai multe despre pozitia Romaniei in topul mondial al sistemelor contabile si fiscale pe CursDeGuvernare.ro. ...citeste mai departe despre "Romania a pierdut in doar un an 36 de pozitii la capitolul simplificarii sistemului fiscal-contabil" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 19:15
Fiscalitate 24.7, evenimentul de referinta fiscal-contabil din Transilvania, care ofera participantilor o perspectiva de ansamblu asupra principalelor reglementari fiscale si efectele acestora in contextul economic actual, va avea loc joi, 15 februarie.
Temele abordate in acest an in cadrul evenimentului Fiscalitate 24.7 organizat de Libero Events, fac referire la modificarile noului Cod Fiscal si mai precis la:
Preturile de TransferImpozitarea in domeniul criptomonedelorTendinte fiscale la nivel international si localLocul prestarii de servicii din punctul de vedere al TVAConferinta este sustinuta de specialisti din cadrul celor mai mari companii de consultanta si experti financiari, factori de decizie din departamentele financiar-contabile ale celor mai importante companii prezente pe piata romaneasca, iar dintre acestia il mentionam pe Adrian Benta, consultant fiscal si auditor financiar Benta Consult, pe care il recomanda experienta profesionala de peste 15 ani, atat in contabilitatea si fiscalitatea romaneasca, cat si internationala.
Cel de-al doilea speaker prezent la evenimentul Fiscalitate 24.7 este Gabriel Sincu, Partener Asociat in cadrul departamentului de Asistenta fiscala al EY Romania si coordonatorul birourilor regionale de asistenta fiscala din Cluj-Napoca si Timisoara.
"Inceputul de an 2018 este marcat de frenezia tranzactiilor cu moneda virtuala. Cuvinte precum Bitcoin, Ethereum, Ripple sau Litecoin sunt de acum pe buzele tuturor. In... mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 17:50
Modificarile Noului Cod Fiscal, cat si aspectele importante in practica vor fi discutate intr-un format practic in cadrul conferintei Fiscalitate 24.7, care are loc in 15 Februarie 2018, in incinta The Office, Cluj Napoca.
Evenimentul de referinta din domeniul contabilitatii ofera o zi plina de continut premium sustinut de speakeri din cadrul celor mai mari companii de consultanta si experti financiari, factori de decizie din departamentele financiar-contabile ale celor mai importante companii prezente pe piata romaneasca.
Din numeroasele capitole necesare a fi adaptate, capitolul Fiscalitate a suferit numeroase schimbari, reflectate in special asupra platii defalcate a TVA-ului.
Latura practica a acestei conferinte, reprezentata de exemple si aplicatii urmareste insusirea optima a intregului bagaj de cunostinte pentru o aplicare ulterioara cat mai corecta a conceptelor in situatii reale.
Reprezentantii EY Romania confirma prezenta in cadrul Fiscalitate 24.7
Un prim speaker anuntat in cadrul evenimentului este Gabriel Sincu, Partener Asociat in cadrul departamentului de Asistenta fiscala al EY Romania si coordonatorul birourilor regionale de asistenta fiscala din Cluj-Napoca si Timisoara.
A dobandit experienta de peste 19 ani prin proiecte ce privesc impozitul pe profit, taxarea internationala (directa si indirecta), preturi de transfer, asistenta fiscala in desfasurarea fuziunilor si divizarilor si contabilitate.
Este membru al comitetului de... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 14:33
Cele 261 de modificari ale Codului Fiscal din anul 2017 au afectat increderea IMM-urilor in sistemul fiscal si au implicat costuri ridicate de modificare a programelor de contabilitate, de consultanta si de implementare a modificarilor, apreciaza Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Media modificarilor anuale ale Codului Fiscal la nivel european, a diverselor aspecte tehnice, in niciun caz fundamentale, este de 50. In Romania, numai in acest an, am avut 261 de modificari ale Codului Fiscal. Timpul mediu de dezbatere cu partenerii sociali si stakeholderii pentru implementarea masurilor de modificare a legislatiei cu incidenta asupra mediului economic, este de trei ani.
In Romania, am atins un record nemaiintalnit de zero zile (a se vedea ultima OUG de modificare a dialogului social). Reiterez faptul ca este necesara asigurarea stabilitatii cadrului legal si predictibilitatii pentru IMM-uri, cu simplificarea birocratiei, reducerea cheltuielilor administrative si valorificarea bunelor practici in domeniul reglementarilor fiscale din celelalte state europene", a declarat Florin Jianu, intr-un comunicat remis marti AGERPRES.
CNIPMMR arata ca modificarile si completarile Codul Fiscal nu au respectat normele de tehnica legislativa si principiile fiscalitatii si dialogului social in conditiile in care increderea in sistemul fiscal este o conditie esentiala pentru investitori.
Potrivit... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 14:25
Regimul de tip holding poate fi implementat si in tara noastra de la inceputul acestui an, dupa introducerea unor modificari in Codul fiscal. Astfel, la nivel de holding, legislatia din Romania incepe sa concureze cu cea implementata in alte tari din Europa. Totusi, mai sunt cativa pasi de facut pana cand majoritatea businessurilor locale sa fie tentate sa-si inregistreze holdingurile in tara noastra.
Termenul de societate holding defineste o entitate care detine participatii in alte companii ale unui grup si al carei obiect principal de activitate il reprezinta administrarea si controlul acestor participatii.
In esenta, un regim de tip holding ideal permite transferul de resurse intragrup, fara bariere operationale sau legale si fara costuri suplimentare, cum ar fi cele de natura fiscala. In acest sens, conditia de baza care trebuie indeplinita este neimpozitarea, sau impozitarea modica, de 1-2%, a castigurilor de capital si a veniturilor din dividende derivate din vanzarea si, respectiv, detinerea participatiilor in filiale. Pentru a evita incurajarea investitiilor speculative, aplicarea unei astfel de prevederi este, de cele mai multe ori, conditionata de o cota sau o perioada minima de detinere pentru participatiile din filiale.
Citeste mai multe despre Regimul holdingului: Ce reglementari fiscale pot folosi businessurile in Romania pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 29 Mai 2014, ora 16:00
Avand o lungime de peste 2 metri si 41.266 de pagini, o carte ce cantareste 7,5 tone, a fost depusa in fata Congresului din Brasilia, pentru a denunta birocratia fiscala din aceasta tara sud-americana.
Cartea prezinta cele peste 4 milioane de reglementari fiscale cu care companiile si cetatenii brazilieni se confrunta in fiecare zi, a declarat initiatorul acestui protest inedit, avocatul Vinicios Leoncio, citat de Mediafax.
"Scopul meu este de a invita societatea sa reflecteze; tara are nevoie de un nou model care usureaza viata companiilor si contribuabililor", a adaugat avocatul, afirmand ca volumul depus in fata Congresului este "cea mai mare carte din lume" in acest domeniu.
"Brazilia este lider absolut in birocratia fiscala, potrivit unui studiu care include 183 de tari. O companie braziliana are nevoie in medie de 2.600 de ore pe an pentru a-si finaliza documentele necesare, in comparatie cu media de 180 de ore din Europa. Este mai rau decat in Mozambic, Etiopia si Sierra Leone: in Brazilia sunt create 35 de norme fiscale pe zi", a precizat Vinicios Leoncio.
Cartea intitulata "Patria iubita" va fi depusa cu ajutorul unui camion si in fata portilor Parlamentului si insotita de un grup de parlamentari care militeaza pentru "debirocratizare", in conditiile in care o serie de proiecte de reforma fiscala "dorm" de mai multe decenii in sertare.
"Ori Brazilia va pune capat birocratiei, ori birocratia va pune capat Braziliei", a declarat Valdir Collatto,... mai mult
Miercuri, 26 Martie 2014, ora 15:32
Persoanele juridice vor trebuie sa indeplineasca noi conditii pentru ca veniturile din dividende sa fie neimpozabile la calculul impozitului pe profit, iar modul in care contribuabilii pot opta din nou pentru un exercitiu fiscal care corespunde cu anul fiscal, daca si-l schimbasera anterior, a fost clarificat. Noile reglementari apar in cea de-a sasea modificare a Codului fiscal, care a fost publicata recent in Monitorul Oficial.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2013 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din data de 15 noiembrie 2013, iar prevederile ei se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2014. Aceasta ordonanta a fost adoptata in sedinta de Guvern de joi, 14 noiembrie 2013.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 16:50