Seful Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), Klaus Regling, si-a exprimat increderea ca situatia bancilor din Spania, Portugalia, Cipru, Grecia si Irlanda este buna si nu vor exista surprize la testele de stres ce vor fi derulate in acest an de Banca Central Europeana (BCE), transmite Reuters.
Intr-un interviu aparut in publicatia germana 'Sueddeutsche Zeitung', seful ESM a afirmat ca cele cinci tari au beneficiat de cresterea exporturilor si revenirea pe crestere a economiei, dar este importanta continuarea reformelor.
'Bancile din statele care au primit asistenta financiara internationala sunt in stare destul de buna. Ma astept sa nu exista nici o surpriza de proportii in Spania, Portugalia si Cipru. La fel si in cazul Greciei si Irlandei', a declarat Klaus Regling.
Bancile cu rezultate foarte slabe vor fi inchise
Saptamana trecuta, presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a avertizat ca bancile care vor inregistra rezultate foarte slabe la testele de stres care vor fi derulate in acest an de BCE vor fi inchise.
BCE va prelua activitatea de supervizare bancara in zona euro incepand din luna noiembrie si, inainte de asta, va evalua starea de sanatate a celor mai mari 130 de banci din zona euro printr-o analiza amanuntita a calitatii activelor lor.
'Sunt foarte multumit de ceea ce a spus Daniele Nouy, ca daca exista banci intr-o situatie proasta trebuie sa le inchidem', a afirmat Jeroen Dijsselbloem, care este si ministru de Finante... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 09:44
Ministrii Finantelor din zona euro au convenit sa acorde fondului de urgenta al UE, cu resurse de 500 miliarde euro, prerogativa de a recapitaliza direct bancile din regiune aflate in dificultate, cu conditia ca guvernul de care apartile institutia respectiva sa investeasca si capital propriu.
Sistemul de recapitalizare directa a bancilor prin Mecanismul European de Stabilitate a fost salutat de liderii europeni drept unul dintre progresele cheie inregistrate de guvernele din zona euro, dupa ce Irlanda, Spania si Cipru au fost nevoite sa acceseze finantare internationala de la partenerii din zona euro pentru a-si putea sprijini sistemele financiare, noteaza Financial Times.
"Acest instrument ne va ajuta sa mentinem stabilitatea zonei euro si sa inlaturam riscul de contagiune din sectorul financiar", a declarat olandezul Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro, care s-au intalnit joi seara la Luxemburg.
Presedintele Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling, s-a aratat increzator ca fondul va putea utiliza noile prerogative din a doua jumatate a anului viitor, dupa ce Banca Centrala Europeana si Autoritatea Bancara Europeana vor fi incheiat o serie de verificari si teste de stres pentru a determina situatia bancilor europene.
Acordul incheiat joi cuprinde mai multe conditii care vor limita probabil atractivitatea mecanismului pentru unele tari. Una dintre conditii, introdusa la insistenta Germaniei si... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 12:50
Presedintele Bundesbank, banca centrala a Germaniei, Axel Weber, si-a anuntat vineri demisia si ofera astfel ocazia altor candidati la sefia Bancii Centrale Europene (BCE), precum cei din Finlanda si Italia, sa preia presedintia institutiei, transmite Bloomberg.Weber, in varsta de 53 de ani, si-a exprimat dorinta de a demisiona si va renunta la functie pe 30 aprilie, a declarat un purtator de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, dupa ce seful Bundesbank s-a intalnit la Berlin cu cancelarul Angela Merkel.
Plecarea lui Weber, considerat favorit pentru inlocuirea lui Jean-Claude Trichet la conducerea BCE, al carui mandat se incheie in acest an, erodeaza perspectiva ca Merkel sa obtina preluarea sefiei acestei institutii de catre un german care sa creasca increderea populatiei in euro.
"Toate eforturile lui Merkel au fost anulate. Atentia va fi concentrata acum pe gasirea unui inlocuitor la conducerea Bundesbank si abia apoi pe sefia BCE", a declarat James Nixon, economist sef al Societe Generale in Londra.
Candidatii la presedintia BCE trebuie sa fie din zona euro si sa aiba o pozitie recunoscuta si experienta profesionala in probleme monetare si bancare, potrivit Tratatului de la Maastricht.
Intre cei care indeplinesc aceste criterii sunt sefii bancilor centrale din Italia, Mario Draghi, din Luxemburg, Yves Mersch, si Erkki Miikanen din Finlanda.
Germanul Klaus Regling, seful fondului european de salvare, ar putea fi si el un candidat, desi ii lipseste experienta in... mai mult
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 23:40