Premierii Romaniei si Serbiei, Victor Ponta si Alexander Vucic, au convenit, joi, la Belgrad, ca ministrii de resort din cele doua tari sa stabileasca pana la 1 septembrie cele mai bune modalitati de finantare a unei autostrazi de circa 100 kilometri intre Belgrad si Timisoara.
Ponta si Vucic au discutat despre necesitatea imbunatatirii relatiilor economice bilaterale, dezvoltarea infrastructurii fiind o necesitate in acest scop.
"Una din ideile principale a fost aceea de a avea pana la 1 septembrie din partea celor doi ministri o situatie foarte clara referitoare la o autostrada, un drum rapid intre Timisoara si Belgrad, care sunt costurile, care este modul de finantare. Impreuna putem sa dezvoltam asemenea proiecte de infrastructura, care nu au mai fost facute intre Romania si Serbia, cred, de 40 sau 50 de ani", a declarat Ponta.
Vucic a precizat ca autostrada ar urma sa aiba o lungime de circa 100 kilometri si a subliniat ca Serbia are probleme de finantare, avand in vedere datoria sa publica.
Premierul sarb a remarcat, de asemenea, importanta interconectarii energetice a celor doua tari.
Cei doi premieri au discutat cu acest prilej si despre proiectele care pot fi dezvoltate din fonduri europene in cadrul Strategiei Dunarii.
Premierul Victor Ponta se afla in Serbia in vizita oficiala. mai mult
Joi, 17 Iulie 2014, ora 15:38
Mexicul este primul obiectiv din zona Americii Latine in ceea ce priveste prioritatile politicii comerciale pentru anul 2013, considera ministrul Economiei, Varujan Vosganian, apreciind ca pentru Romania este important sa isi extinda relatiile economice in afara Uniunii Europene.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, ministrul Vosganian, care conduce o misiune economica in Mexic, pentru promovarea industriei navale, a avut intalniri cu oficiali guvernamentali, intre care ministrul mexican al Economiei, Ildefonso Guajardo Villarreal, ministrul Afacerilor Externe, Jose Antonio Meade Kuribrena, cu presedintele Camerei Nationale de Comert a Mexicului, reprezentanti ai unor companii mexicane cu potential de dezvoltare de noi operatiuni comerciale si de cooperare economica cu Romania.
Partener strategic al Romaniei datorita potentialului economic in continua crestere, apartenentei la NAFTA (The North American Free Trade Agreement) si pozitiei de lider in America Centrala si Caribe, Mexicul reprezinta o destinatie de interes pentru oameni de afaceri si investitori, a apreciat ministrul Vosganian.
Potrivit acestuia, interesul partenerilor mexicani a fost, de asemenea, unul crescut, punctele atractive pentru posibilii investitori fiind un nivel de impozit competitiv (16% in ISR), precum si pozitia geografica strategica pentru a intra in Europa de Est, mai ales in Rusia, una dintre cele mai mari piete din regiune.
Principalul obiectiv al misiunii economice... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 14:17
Romania cauta sa-si schimbe politica de afaceri, iar Mexicul devine o destinatie tot mai atragatoare pentru a cauta investitii in tari din Europa. Cotidianul El Economista constata marti ca Guvernul Romaniei, ai carui clienti si furnizori sunt Uniunea Europeana, Rusia si Turcia, si-a redefinit prioritatile si printre acestea se numara Mexicul, dupa cum a declarat ministrul economiei Varujan Vosganian.
"In Uniunea Europeana, avem reputatia de parteneri de incredere, insa am ignorat alte piete", a spus el.
Pana in luna septembrie a anului trecut, bilantul comercial intre Mexic si Romania a fost de 252 de milioane de dolari, sub 0,5% din totalul schimburilor dintre Mexic si Uniunea Europeana, iar investitiile tarii americane, din 1999 pana in 2012, s-au ridicat la 400.000 de dolari.
Insa Romania a trimis o misiune de afaceri in Mexic, cu ministrul Varujan Vosganian in frunte, in cautarea de parteneri, afaceri si investitii.
"Obiectivul principal este sa generam investitii intre cele doua tari. Pentru aceasta, Guvernul Romaniei se gandeste la privatizari in sectoare ale energiei electrice, extractiei de gaze, carbune, in industria cailor ferate, cea aeronautica, a apararii si mineralelor neferoase", citeaza publicatia mentionata din spusele ministrului.
Iar printre punctele de atractie pentru potentialii investitori se numara nivelul impozitelor - cota unica de 16% - o pozitie geografica strategica pentru intrarea in Europa de Est si in special in Rusia, una... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 11:40
Romania si Bulgaria discuta construirea unei hidrocentrale pe Dunare, a declarat, pentru Agerpres, premierul Victor Ponta dupa intalnirea avuta sambata, la Sofia, cu omologul sau bulgar Plamen Oresarski.
Intrebat care ar fi proiectul pe care doreste sa-l inceapa impreuna cu Oresarski, dupa ce in urma cu o saptamana au inaugurat podul peste Dunare de la Calafat-Vidin, Ponta a raspuns: "O noua hidrocentrala". In opinia sa, aceasta va fi in mod sigur utila si pentru Romania si pentru Bulgaria.
"Avem potentialul, avem si investitori, trebuie doar s-o realizam", a declarat premierul roman. Victor Ponta a refuzat sa dezvaluie potentialul amplasament al acestei centrale, dar a precizat ca locul este cunoscut, desi nu ii poate face public numele.
Strategia Dunarii, aderarea la Schengen si transportul de energie, pe agenda intalnirii bilaterale
"Am profitat de aceasta vizita la Sofia pentru a discuta cu noul prim-ministru si noul guvern cele mai importante proiecte comune. In primul rand, eforturile comune privind Mecanismul de Cooperare si Verificare si pentru a putea intra in spatiul Schengen mult mai repede. Dar, mai important decat asta, este modul in care putem colabora in proiectele energetice.
Impreuna sustinem proiectul Nabucco, dar avem deja si alte proiecte de transport de energie, dinspre Romania spre Turcia, de exemplu, si spre zona Balcanilor de Vest. Am vorbit si despre proiectele realizate prin fonduri europene, Strategia Dunarii si despre cateva... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 18:26
Hassan Rohani, singurul reprezentat al reformistilor si moderatilor dintre candidatii la Presedintia Iranului, conduce detasat in preferintele alegatorilor, conform numaratorii partiale conduse de Ministerul de Interne al tarii.
Rohani ar fi obtinut 51% din voturi dupa numararea realizata in 65% din birourile de vot, transmite AFP, conform Mediafax.
"Au fost numarate 23 de milioane de buletine, iar Rohani are 11,75 milioane de voturi" in 38.621 de sectii de votare dintr-un total de 58.764, a anuntat acest oficial.
La o numaratoare anterioara, cand se numarasera 10%, Rohani era cotat cu 49,87% din voturi, devansandu-l pe conservatorul Mohammad Bagher Ghalibaf, care avea doar 16,65% din sufragii, transmite Agerpres.
Cine este Hassan Rohani
In varsta de 64 de ani, Hassan Rohani este un lider religios moderat, singurul candidat al reformistilor, si a fost responsabilul cu negocierile privind dosarul nuclear al Teheranului sub presedintia reformatorului Mohammad Khatami (1997-2005).
El promite flexibilitate in discutiile cu marile puteri pentru a relaxa sanctiunile adoptate impotriva Teheranului si care au provocat o grava criza economica.
Pe locul trei in alegeri s-a clasat negociatorul pe probleme nucleare Said Jalili a obtinut 383.820 de voturi (13,11%), iar un fost comandant al Gardienilor Revolutiei, armata de elita a regimului, Mohsen Rezaie, 383.489 de voturi (13,10%), a precizat purtatorul de cuvant al ministerului.
Ceilalti doi candidati,... mai mult
Sambata, 15 Iunie 2013, ora 16:30
Clasa de mijloc din Africa va fi formata din peste un miliard de oameni peste cincizeci de ani, si tot mai multe companii demareaza afaceri pentru a a ajunge la aceasta noua categorie de consumatori.
Romania a avut relatii privilegiate cu o serie de tari de pe acest continent in perioada comunista, dar acest avantaj competitiv a fost pierdut, iar oamenii de afaceri trebuie sa recupereze terenul pierdut in fata investitorilor care au inteles potentialul tarilor in curs de dezvoltare.
Tarile emergente vor domina comertul mondial in jumatate de secol
Tarile emergente devin un jucator tot mai important in comertul international, iar pana in 2060 il vor domina, precizeaza un raport al Bancii Africane pentru Dezvoltare, citat de The Wall Street Journal.
Daca in prezent peste jumatate din exporturile Africii merg catre SUA si Uniunea Europeana, acest procent se va micsora pana la 27% in 2060, iar cea mai mare parte a tranzactiilor va fi intre actualele regiuni emergente.
Asia va deveni principalul partener de afaceri al Africii, doar exporturile catre China urmand sa creasca de la 5% la 25% in urmatorii 50 de ani.
Romania a reinceput sa valorifice oportunitatile
Tara noastra a avut relatii economice bine dezvoltate cu tarile din Africa, in special cu cele nord-africane inainte de 1990.
Dupa caderea regimului comunist, prioritatea acordata acestora a scazut semnificativ, politica externa romaneasca concentrandu-se pe integrarea europeana si relatiile cu... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 14:40
Ministerul Economiei prezinta, in cadrul unei vizite oficiale in Israel, oportunitatile de investitii in economia romaneasca pentru oamenii de afaceri israelieni.
Romania este interesata de atragerea investitiilor israeliene in domenii unde Israel detine un potential important precum tehnologia informatiei, industria aeronautica, energie regenerabila, agro tehnologie, cercetare si dezvoltare.
In plus, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, va mai avea convorbiri cu autoritati locale si asociatii profesionale pentru identificarea cailor de stimulare si sprijinire a mediului de afaceri, in vederea amplificarii relatiilor economice bilaterale, prin cresterea schimburilor comerciale si participarea la realizarea de proiecte economice in cele doua tari, transmite Agerpres.
Potrivit datelor ME, schimburile comerciale au inregistrat in anul 2012 o crestere cu 16%, fata de anul anterior, iar exportul romanesc a crescut cu 25%.
In primele 11 luni din anul 2012, schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat la 386,9 milioane dolari (cu 17,1% mai mult decat in perioada similara din 2011), din care exportul romanesc a fost de 221,6 milioane dolari, in crestere cu 24,5%, iar importurile din Israel au fost de 165,3 milioane dolari (+ 8,5%). Balanta comerciala a fost pozitiva, de 56,3 milioane dolari.
Investitiile israeliene in Romania se regasesc in toate sectoarele de activitate, respectiv in industrie (electronica, chimie, metalurgie, textila, optica, industrie... mai mult
Duminica, 10 Februarie 2013, ora 12:43
Tarile emergente din Africa si Asia, dar si din America de Sud, vin cu tot mai multe oportunitati pentru dezvoltarea economica a Romaniei, in conditiile in care criza economica globala a dus la o stagnare sau chiar reducere a relatiilor economice traditionale ale Romaniei cu tarile Uniunii Europene.
Structura balantei comerciale a Romaniei arata ca, desi tarile din Uniunea Europeana sunt in continuare partenerii principali pentru comertul romanesc, exporturile catre aceasta zona au stagnat, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei.
Aceste date, coroborate cu plecarile unor investitori europeni importanti de pe piata romaneasca, precum Nokia sau divizia de brokeraj a ING, arata ca Europa nu are capacitatea sa aduca, cel putin in viitorul apropiat, noi oportunitati importante de dezvoltare economica pentru Romania.
Problemele Europei
Zona euro, dar si alte state europene, se confrunta la randul ei cu efectele crizei economice care au afectat o multitudine de domenii, de la cel bancar, la cel alimentar si auto. Inclusiv sectorul de IT a fost afectat, veniturile IBM din aceasta zona avand o scadere de 9% in acest an fata de 2011.
Intel si IBM, cele mai noi victime ale scaderii pietei de PC-uri
Criza ajunge la fast food. McDonald's relanseaza vanzarile cu oferte promotionale
Salonul Auto de la Paris: Piata europeana va fi neprofitabila in urmatorii ani
In aceste conditii, marile companii de pe piata europeana se concentreaza pe reducerea... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 07:00
Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu a avut, vineri seara, o intrevedere cu Mark Gitenstein, ambasadorul SUA in Romania, in cadrul careia a fost accentuata necesitatea impulsionarii schimburilor economice si stimularii interesului investitorilor americani pentru piata romaneasca.
Cu acest prilej, ministrul afacerilor externe a exprimat satisfactia - impartasita pe deplin de ambasadorul Gitenstein - pentru nivelul excelent al cooperarii bilaterale romano - americane in toate domeniile circumscrise Parteneriatului Strategic, relansat anul trecut prin Declaratia Comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI.
"Cei doi oficiali au salutat intrarea in vigoare a Acordului bilateral privind problematica apararii antiracheta, la 23 decembrie 2011, aflat in prezent in stadiul implementarii prevederilor sale. Intalnirea a prilejuit un schimb de opinii pe subiecte de interes comun de pe agenda globala si de securitate, fiind subliniata convergenta de opinii impartasite de cele doua state la nivel international si multilateral. In cadrul discutiilor, cei doi interlocutori au subliniat in mod deosebit necesitatea impulsionarii schimburilor economice si stimularii interesului investitorilor americani pentru piata romaneasca", se arata in comunicatul MAE. mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 16:45