Pe masura ce tensiunile dintre Ankara si Moscova se accentueaza, tot mai multi turci au ajuns sa vada in Rusia cea mai mare amenintare la adresa tarii lor, arata un recent sondaj de opinie derulat in Turcia.
Voice of America anunta ca, in sondajul anual efectuat de Universitatea Kadir Has din Istanbul privind atitudinea cetatenilor turci, Rusia a reusit sa detroneze Israelul in topul amenintarilor la adresa securitatii.
Alimentati de propaganda
Pentru Soli Ozel, expert in Relatii Internationale la Universitatea Kadir Has, situatia este oarecum explicabila tinand cont de propaganda nationalista raspandita cu ajutorul mijloacelor de comunicare pro-guvernamentale.
Canalele media obediente Ankarei se intrec in lansarea de conspiratii in care puterea de la Moscova joaca un rol negativ, un bun exemplu in acest caz fiind expluzarea unui diplomat turc din Bulgaria, fapt pus tot in seama influentei rusesti in regiune.
"Vorbim de un public care isi obtine 85% din informatii de la televizor", remarca Ozel.
"Tinand cont de faptul ca majoritatea canalelor TV nu fac decat sa repete acuzatiile, prezumtiile si ideile guvernantilor, iar acestia fac din rusi un inamic de top, dupa ce au doborat un avion de-al lor, Rusia va obtine un loc fruntas in randul amenintarilor la adresa Turciei", crede expertul universitatii din Istanbul.
Conflictul inghetat dintre Rusia si Turcia a luat nastere in noiembrie 2015, ca urmare a doborarii de catre aviatia turca a unui bombardier... mai mult
Miercuri, 02 Martie 2016, ora 16:30
Tonul lui Putin fata de unele tari membre UE si NATO, cu care Moscova intretinea relatii stranse inainte de criza ucraineana, parcurge intreaga gama muzicala a discursului politic din repertoriul Kremlinului.
Un bun exemplu in acest sens este Bulgaria, o tara care a avut de suferit in urma anularii proiectului South Stream, dar fata de care Putin manifesta un interes in crestere in ultima vreme, remarca portalul Deutsche Welle.
Din Rusia, cu dragoste
In luna iulie, un discurs al premierului Boiko Borisov lasa sa se inteleaga ca Sofia nu ar spune nu reluarii legaturilor stranse cu Moscova.
"Este de inteles ca presedintele Putin a criticat Bulgaria, dar suntem acuzati pe nedrept. Nu a fost dorinta noastra sa inghetam relatiile cu Rusia", explica premierul bulgar.
Borisov se referea direct la mentinerea sanctiunilor economice dictate de UE impotriva Rusiei, masura consimtita si de Bulgaria, alaturi de celelalte 27 de state ale Uniunii.
Totodata, premierul bulgar raspundea cu aceasta ocazie si acuzei aduse de Vladimir Putin pe 1 decembrie 2014 la Ankara, moment in care liderul rus anunta decesul proiectului South Stream, un gazoduct ce trebuia realizat in parteneriat de Rusia si UE.
Din perspectiva Kremlinului, Bulgaria se face vinovata de esecul proiectului, "nefiind in stare sa se comporte ca un stat independent".
Saptamana trecuta insa, Moscova a schimbat tonul, Putin afirmand ca respecta alegerea cetatenilor bulgari de a se alatura blocului NATO si... mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 16:44
Convorbirea telefonica purtata intre premierul elen Alexis Tsipras si presedintele rus Vladimir Putin pe tema rezultatului referendumului desfasurat in Grecia incurajeaza Moscova sa vorbeasca de un nou nivel al relatiilor diplomatice intre cele doua tari.
"Este un semn ca relatia evolueaza deja la un alt nivel", a declarat Konstantin Kosachev, presedintele Comitetului pentru Afaceri Externe din Federatia Rusa, citat de agentia TASS.
"Este interesant cum Tsipras l-a cautat cu insistenta pe Putin dupa fiecare eveniment important. Este o situatie unica", a afirmat Kosachev, intr-o interventie televizata pe postul Rossiya 24.
"Aceasta inseamna ca relatiile dintre cele doua tari au evoluat deja la un alt nivel. Bineinteles, situatia trebuie perceputa ca una care deschide noi oportunitati de cooperare intre Rusia si Grecia", a completat oficialul rus.
Kosachev a amintit ca cele doua natiuni impartasesc o relatie bazata pe legaturile de empatie date de traditiile ortodoxismului crestin.
Cu toate acestea, presedintele Comitetului pentru Afaceri Externe spune ca Moscova nu are de gand sa faca primul pas in vederea ajutorarii financiare a grecilor.
"Nu trebuie sa fim mai catolici decat Papa si sa propunem solutii pentru Grecia fara ca Atena sa ne ceara mai intai ajutorul. Un dialog politic de cel mai inalt nivel ar fi oportun acum", a apreciat Kosachev.
Luni dimineata, Vladimir Putin si Alexis Tsipras au purtat o conversatie telefonica pe tema rezultatului... mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 12:05
3Pe masura ce grecii si creditorii europeni ai tarii se confrunta pe un teren al declaratiilor, inainte de alegerea pe care populatia elena trebuie sa o faca in privinta apartenentei tarii la zona euro, toata lumea asteapta sa vada un zambet ivindu-se pe fata lui Vladimir Putin.
Evenimentele par sa decurga in favoarea lui, distragand atentia tarilor occidentale de la criza din Ucraina si oferindu-i prilejul de a exploata fisurile ivite in blocul UE, remarca reporterii Reuters.
Arma elena
Economia Rusiei, deja slabita de prabusirea pietei petrolului si sanctiunile economice dictate dupa amestecul in criza din Ucraina, nu va scapa nezdruncinata daca Grecia va parasi zona euro si eventual Uniunea.
Insa, criza aceasta serveste drept lectie pentru Moscova care isi creioneaza incet incet propriul bloc politico-economic pe ruina fostei Uniuni Sovietice.
Rusia este si una din tarile spre care Atena se poate indrepta pentru a cere ajutor financiar in cazul in care populatia decide sa respinga oferta creditorilor internationali.
Deja presa controlata de Kremlin se inghesuie sa descrie Uniunea Europeana ca un imperiu discreditat si disfunctional ajuns in stadiu final.
"Nu am nicio indoiala ca vor folosi Grecia ca pe o arma impotriva Germaniei si impotriva Uniunii Europene.
Asta a facut URSS si asa a procedat si KGB-ul, care a folosit guvernele statelor mici in campania impotriva Occidentului", sustine Evghenia Albats, editor al revistei New Times si unul dintre... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 16:30
"Uniunea Europeana trebuie sa se intoarca la principiile ei de baza: solidaritate, democratie si justitie sociala", a spus vineri premierul grec Alexis Tsipras la inceputul vizitei sale de doua zile la Sankt Petersburg, unde participa la un forum economic, el fiind de parere ca politica de "strangere a curelei" impusa de Bruxelles si Berlin agraveaza recesiunea si "nu duce nicaieri".
"Dupa criza din 2008, lumea s-a schimbat. In Europa am avut iluzia ca suntem buricul Pamantului (...) Dar centrul lumii s-a schimbat, exista noi forte la nivel politic si economic. Relatiile internationale capata un carcater multipolar", a subliniat premierul grec, citat de agentiile Reuters si EFE.
"Ne aflam in mijlocul unei furtuni, dar suntem un popor care stie sa se descurce pe mare si nu ne sperie furtuna si nici posibilitatea de a descoperi noi oceane si de a ajunge in porturi mai sigure", a continuat el, facand aluzie la presiunile creditorilor internationali ce ar putea impinge Grecia catre ...citeste mai departe despre "Alexis Tsipras vede Rusia drept "un port mai sigur": Europa nu mai e buricul Pamantului" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Iunie 2015, ora 17:46
Pe masura ce caile Greciei de iesire din impasul negocierilor fara sfarsit cu creditorii europeni se imputineaza, guvernul Syriza de la Atena da semne ca incearca sa puna in practica un plan de rezerva.
O potentiala alianta intre Atena si Moscova nu ar suprinde pe nimeni, tinand cont de disperarea cu care se confrunta premierul Alexis Tsipras.
Poate parea tentant pentru Tsipras sa incheie brusc socotelile cu creditorii si sa solicite ajutor financiar Moscovei in schimbul dreptului de veto impotriva sanctiunilor economice aplicate Rusiei si a unei eventuale blocade impuse gazoductului trans-Adriatic.
Insa nu toti analistii cred in acest scenariu.
Wolfgang Munchau de la Eurointelligence nu da mari sanse de punere in practica a unui asemnea scenariu, dupa cum arata intr-o analiza semnata pentru Financial Times.
Putin, incapabil sa ajute Grecia
In acest moment, Moscova cu greu poate sustine ca este in stare sa ajute pe cineva, asa ca orice speranta a grecilor intr-un ajutor economic substantial este complet nerealista.
Ultima prognoza a Bancii Mondiale pentru Rusia indica a scadere a cresterii economice pe anul in curs de 3,8%, ca urmare a crizei din piata energetica.
Chiar daca, aparent, sanctiunile economice nu au ingenuncheat Rusia, acestea isi pun amprenta asupra investitiilor straine, disparitia pe capete a investitorilor insemnand o crestere economica firava in viitor.
Rusia nu este in pricolul de a ramane fara bani, dar rezervele valutare se... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2015, ora 16:11
Rusia ar putea rasplati tarile UE care o sustin si au relatii mai apropiate cu Moscova. Ministrul rus al Agriculturii Nikolai Fiodorov a spus ca ia in calcul sa relaxeze embargoul pus pe importurile de alimente din trei state europene.
Oficialul de la Moscova a declarat ca primele tari vizate de aceasta masura sunt Grecia, Ungaria si Cipru, potrivit Moscow Times, care citeaza agentia Interfax.
"Investigam in mod activ sa vedem ca oportunitati exista pentru un raspuns la propunerile lor (tarilor care au cerut ridicarea embargoului - n.red.). Daca le ajutam, nu am vrea sa le cream probleme in ceea ce priveste relatiile cu Bruxelles-ul", le-a spus Fiodorov ...citeste mai departe despre "Rusia, rasplata pentru tarile UE care o sustin? Cum vrea sa le ajute" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 20:28
Satisfactia evidenta cu care Moscova a salutat victoria partidului de extrema stanga Syriza la alegerile din Grecia ar trebui sa fie un motiv serios de ingrijorare pentru decidentii europeni.
De cand UE a inceput sa sanctioneze Rusia, anul trecut, pentru anexarea ilegala a Crimeii si interventia militara in estul separatist al Ucrainei, Vladimir Putin a incercat sa gaseasca modalitati de a destabiliza proiectul european, arata jurnalistul The Telegraph Con Coughlin, expert international in terorism.
Alegeri in Grecia - Syriza: Plata totala a datoriilor, nerealista. Pica Grecia, pica si Europa
Exista rapoarte bine documentate, sustine acesta, potrivit carora Putin isi foloseste reteaua de fosti ofiteri KGB pentru a finanta mai multe partide de extrema dreapta din Europa.
Se suspecteaza ca presedintele rus a acordat chiar imprumuturi de milioane de euro formatiunii politice conduse de Marine Le Pen, Frontul National din Franta, care promoveaza ideologii si masuri ...citeste mai departe despre "Putin vrea sa zgaltaie Europa din temelii si nu se limiteaza la Grecia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Februarie 2015, ora 11:31
Invitat la emisiunea "Dupa 20 de ani", ministrul Afacerilor Externe a vorbit despre intrarea Romaniei in Schengen, dar si despre problemele energetice.
Potrivit acestuia, Romania nu a renuntat la proiectul Nabucco, insa a aparut o varianta de back-up, venita dinspre Azerbadjan.
Iata care au fost cele mai importante declaratii ale lui Cristian Diaconescu
"Premisele tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen sunt indeplinite de un an, insa cele politice tin de hotararea pe care Olanda, stat membru al UE, trebuie s-o ia. E bine ca Romania a inceput sa se preocupe si de chestiuni de politica externa si interes national.
Dupa evaluarile din iunie din acest an se va lua o decizie pana in luna septembre. Presedintele CE, Jose Manueal Baroso a spus ca va insista ca pana in septembrie sa se ia o decizie in ceea ce priveste intrarea Romaniei in spatiul Schengen. Eu sunt sunt prudent optimist", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, in cadrul unei emisiuni televizate.
Intrebat ce se va intampla in cazul in care Romania nu va primi un raspuns pozitiv legat de intrarea in Schengen, ministrul de Externe a precizat ca, in mod direct si imedit nu se va intampla nimic semnificativ pentru viata de zi cu zi a cetateanului, insa din punct de vedere al corectitudii fata de romani a nu intra in acest spatiu inseamna o decizie care ridica semne de intrebare.
"Datoria noastra e sa facem tot e posibil pentru a intra in Schengen, insa nu e numai obligatia... mai mult
Duminica, 18 Martie 2012, ora 11:55