Un nou punct de frontiera cu Bulgaria a fost inaugurat, luni, in judetul Constanta, in localitatea Dobromir.
Punctul de Trecere a Frontierei Dobromir-Krushari functioneaza in subordinea Garzii de Coasta si este deschis pentru traficul international de persoane, precum si pentru traficul international de marfuri, pana la limita unei greutati totale de 3,5 tone, iar programul de functionare va fi de la ora 08:00 la ora 20:00.
Prin acest punct de frontiera nu este permis transportul de materiale periculoase, animale vii si al produselor supuse controlului fitosanitar, transmite Politia de Frontiera.
Lucrarile de amenajare au avut in vedere ca acesta sa intruneasca conditiile pentru a fi deschis in regim de trafic international conform catalogului Schengen. Astfel, punctul de trecere beneficiaza de artere de control pentru fiecare sens, intrare si iesire din tara, cabine de control, spatii interioare, echipamente tehnice si IT. Personalul care isi desfasoara activitatea la supravegherea si controlul trecerii frontierei este asigurat de la structurile Politiei de Frontiera.
Noul punct de frontiera se alatura celor 10 puncte de trecere cu specific rutier deschise traficului international la granita Romaniei cu Bulgaria, operationalizarea lui urmand sa asigure cresterea fluentei traficului de calatori intre Romania si Bulgaria.
"Deschiderea acestui punct de trecere se inscrie in sfera consolidarii relatiilor bilaterale dintre cele doua state fiind in concordanta cu... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 16:33
Vizita la Duisburg a unui ministru de stat de la Berlin a readus in prim plan problemele cauzate de migrantii romani si bulgari sau de prezenta acestora in oras.
Reportajul publicat de cotidianul german Die Welt incepe cu povestea Dianei Stamenova (39 de ani), care relateaza de ce a ales sa vina in Germania, impreuna cu ceilalti membri ai familiei sale. "In Bulgaria castigam prea putin. Am vrut sa venim in Germania pentru o viata mai buna".
Cunostintele sale de germana nu sunt grozave. De aceea, partial, este nevoie de interventia unui traducator. Fosta croitoreasa lucreaza acum ca dadaca. Sotul sau, fost angajat al societatii bulgare de cai ferate, munceste la o firma de curatenie. Diana, sotul si cele doua fete ale cuplului, in varsta de 4 si 9 ani, s-au stabilit in Duisburg cu doi ani in urma.
Cei patru membri ai familiei se numara printre cei aproximativ 11.185 de migranti bulgari care au ales sa locuiasca in orasul din Bazinul Ruhr. Numarul romanilor sositi la Duisburg era de aproximativ 8.447 la scurt timp dupa aderarea tarii la Uniunea Europeana, in 2007. In 2011, administratia orasului mai inregistra inca 3.800 de migranti din cele doua noi state membre.
Membrii familiei Stamenova sunt rromi si un exemplu pozitiv putin luat in seama pana acum. Multi dintre membrii comunitatii careia ii apartin si cei care fac afaceri cu rromii le dau batai de cap autoritatilor locale. Este vorba despre intermediari lipsiti de scrupule, care cazeaza familii intregi in... mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 16:53
Romania si Bulgaria ocupa ultimele locuri dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) in clasamentul productivitatii resurselor, care masoara cat de eficient sunt folosite resursele naturale de economie, potrivit unui raport Eurostat, publicat marti.
Productivitatea resurselor indica daca cresterea economica este compatibila cu o utilizare mai eficienta a resurselor naturale.
Dintre statele membre, cele mai ridicate niveluri ale productivitatii resurselor, in 2016, au fost raportate in:
Italia (3,98 euro/kg)Olanda (3,96 euro/kg)Luxembourg (3,65 euro/kg)Marea Britanie (3,59 euro/kg)Spania (3,17 euro/kg)
La polul opus, unde productivitatea resurselor este sub un euro/kilogram se afla:
Finlanda (0,95 euro/kg)Estonia (0,85 euro/kg)Letonia (0,82 euro/kg)Romania (0,70 euro/kg)Bulgaria (0,68 euro/kg)
In Uniunea Europeana, productivitatea resurselor a crescut la 2,07 euro/kg, in 2016, de la 1,47 euro/kg in 2000, o crestere de 41% in termini reali.
Nivelul de productivitate al resurselor depinde de resursele naturale ale unei tari, de diversitatea activitatilor industriale, de rolul jucat de sectorul serviciilor si de activitatile din constructii, de tiparurile de consum si de resursele energetice.
Cantitatea de resurse folosite de o economie este importanta pentru mediul inconjurator, de la extractia resurselor naturale pentru activitatile de productie si consum la materiale lasate in mediul inconjurator, precum deseuri sau emisii in aer sau apa, precizeaza... mai mult
Marti, 04 Iulie 2017, ora 21:07
La 1 ianuarie 2018, presedintia Uniunii Europene (a Consiliului Uniunii, tehnic vorbind) va reveni, timp de sase luni, Bulgariei iar de la 1 ianuarie 2019, Romaniei (tot pentru sase luni).
Atat Uniunea, cat si cele doua state sud-est-europene vor trebui sa isi probeze maturitatea politica: UE va trebui sa dovedeasca ca poate sa "mearga" chiar daca este condusa de mana celor mai tinere state membre, iar Bulgaria si Romania vor avea de dovedit ca pot face cu succes exercitiul de a conduce uriasa masinarie birocratico-politica.
Intamplarea face ca perioada "balcanica" a Uniunii Europene sa fie una foarte densa: pentru prima data intr-o istorie dominata de extinderi obositoare, UE se va contracta puternic: a doua iesire din Uniune (prima a fost Groenlanda in 1985) va duce la diminuarea populatiei comunitare cu o optime si la restrangerea economiei cu o sesime!
In aceeasi perioada, Uniunea va trebui sa reziste asaltului franco-german asupra "democratiei interne" (cele doua cele mai mari economii continentale vor sa imprime UE un regim mai puternic centralizat, o conducere mai autoritara).
Prinsi in jocul nostru narcisist de a ne admira viitorul statut de lider semestrial al UE (pentru noi 2019 are cumva legatura cu centenarul Marii Uniri din 1918) sau de a ne deplange incompetenta birocratica (nu avem inca instutionalizat mecanismul care va asigura presedintia rotativa a UE), am uitat sa mai intelegem si contextul regional precum si sansa oferita de acesta.
Ei... mai mult
Sambata, 27 Mai 2017, ora 17:53
Un raport recent al Curtii Europeane de Conturi dezvaluie faptul ca institutia s-a opus initial aderarii Romaniei si Bulgariei la UE in anul 2007, afirmand in mod explicit ca cele doua tari aveau nevoie de mai mult timp pentru a se pregati.
Intr-un raport al Curtii Europeane de Conturi, institutia precizeaza ca doreste sa evite situatii similare in cazul viitoarelor extinderi ale Uniunii Europene, relateaza site-ul EurActiv.com.
Istvan Szabolcs Fazakas, membru al Curtii Europeane de Conturi, a prezentat presei un raport de audit privind modul in care s-a desfasurat programul de asistenta preaderare la UE in cazul statelor din regiunea Balcanii de Vest.
Citeste si Romania si Bulgaria, 8 ani de la aderarea la UE: Blestem sau binecuvantare?
Oficialul european a relatat experienta sa in calitate de presedinte al Comisiei pentru ...citeste mai departe despre "Curtea Europeana de Conturi: Romania si Bulgaria nu erau pregatite pentru aderarea la UE in 2007" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Septembrie 2016, ora 11:29
Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata saraciei relative, cu un procent de 25,4%, au aratat, marti, oficialii Institutului National de Statistica (INS), citand datele Eurostat pe anul 2013.
Potrivit documentului prezentat, fata de anul precedent, procentul privind saracia relativa (raportul procentual intre numarul persoanelor sarace care au un venit disponibil pe adult echivalent mai mic decat pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult echivalent si total populatiei) a crescut cu 3%.
Norvegia aloca sute de milioane de euro pentru combaterea saraciei in randul rromilor din Romania
Pe locul al doilea se situeaza Spania cu 22,2%, pe al treilea - Bulgaria, cu 21,8%.
Cel mai scazut nivel al ratei saraciei relative este in Cehia, acolo procentul fiind de 9,7%. De asemenea, un procent scazut se inregistreaza si in Olanda, respectiv 11,6%, si Danemarca - 11,9%.
Potrivit INS, in Romania sunt 8,5 milioane ...citeste mai departe despre "O suprematie pe care nu ne-o dorim: Romania, pe primul loc in UE la capitolul saracie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 14:40
Cota de refugiati stabilita de Comisia Europeana pentru Romania si Bulgaria va face obiectul unor noi negocieri discrete intre guvernele celor doua tari si reprezentantii UE.
Conform publicatiei EUObserver, oficiali din cadrul cabinetului de la Sofia sustin ca exista o intelegere intre premierii Victor Ponta si Boiko Borisov de a conditiona primirea imigrantilor, distribuiti prin planul CE, de accederea celor doua state in spatiul Schengen.
Schengen in schimbul imigrantilor
"Bulgaria si Romania au o pozitie diferita fata de semnatarele acordului de la Visegrad.
Premierii Ponta si Borisov au vorbit recent la telefon si au stabilit sa ceara in comun accederea tarilor in spatiul Schengen in schimbul primirii refugiatilor", a dezvaluit vicepremierul bulgar Meglena Kuneva.
Pe de alta parte, grupul V4 format din Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia se arata prea putin dispus sa acorde azil unui numar suplimentar de refugiati redistribuiti recent prin programul cotei de solidaritate conceput de Comisia Europeana.
"Noi sustinem cotele obligatorii. Nu vrem ca est-europenii sa para lipsiti de umanitate, pentru ca de fapt despre asta e vorba", a explicat Meglena Kuneva.
In acelasi timp, vicepremierul Bulgariei a explicat ca acceptarea conceptului de cota obligatorie nu inseamna ca Sofia nu va negocia in continuare numarul de imigranti pe care il va primi.
In mai, in timpul aplicarii altei scheme de redistribuire a imigrantilor, Bulgaria a acceptat sa preia 500... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 10:00
1Numarul turistilor romani care au vizitat Bulgaria a scazut cu peste 50%, ceea ce inseamna ca mai mult de 110.000 de romani au fost in tranzit in loc sa-si petreaca vacanta in aceasta tara, a afirmat Bayko Baykov, presedintele Asociatiei bulgare a touroperatorilor.
"Exista un declin semnificativ al numarului de turisti din UE, de aproximativ 300.000, vedem o stabilizare a pietei in Germania, ceea ce este un indicator relativ bun dar din pacate este singurul pozitiv", a afirmat oficialul din tara vecina, intr-un interviu acordat agentiei FOCUS News.
Cozi la frontiera cu Bulgaria: Politia controleaza la sange masinile
Acesta ...citeste mai departe despre "Romanii renunta in numar mare la vacantele in Bulgaria - Lovitura pentru tara vecina" pe Ziare.com mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 19:45
1Guvernele Romaniei si Bulgariei sustin obiectivele construirii unui al treilea pod si a unei hidrocentrale pe Dunare, intre cele doua tari, a anuntat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
Oficialul a efectuat joi o vizita de lucru la Sofia in cadrul careia a avut intrevederi cu premierul bulgar Plamen Oresarski, cu Zinaida Zlatanova, viceprim-ministru al Bulgariei si ministru al justitiei si fondurilor europene, precum si cu Desislava Terzieva, ministrul bulgar al dezvoltarii regionale.
S-a discutat in mod serios despre constructia unei hidrocentrale pe Dunare, intre Romania si Bulgaria, iar primul ministru bulgar sustine acest obiectiv important pentru cele doua tari.
De asemenea, s-a adus in vorbit si de eventualitatea construirii unui al treilea pod, a mai adaugat Dragnea. El a precizat ca locatiile vor fi stabilite in perioada urmatoare si ca este important ca guvernul bulgar, precum si cel roman sustin aceste doua obiective. "Vor incepe intalnirile intre experti din cele doua ministere ale energiei. Din partea Romaniei, ministrul /Constantin/ Nita este avansat in legatura cu subiectul hidrocentralei. Primul-ministru bulgar a spus ca este foarte posibil ca locatia hidrocentralei sa fie cea veche stabilita in 1978, intre Nicopole si Belene din Bulgaria si, respectiv, Turnu Magurele si Seaca din Romania", a mentionat vicepremierul roman.
Potrivit acestuia, alt subiect discutat a fost domeniul fondurilor europene. "Sunt cateva masuri pe care noi le-am luat in... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 10:31