Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, in sedinta de miercuri, proiectul referitor la reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Acesta prevede ca vor fi desfiintate cele opt directii regionale si vor fi infiintate la nivelul judetelor, precum si trecerea structurii vamale din cadrul ANAF la Ministerul de Finante.
Proiectul de lege a fost initiat de UDMR si are ca obiect de reglementare reorganizarea ANAF in sensul revenirii la modul de organizare a administratiilor financiare la nivel judetean.
Potrivit textelor adoptate, in subordinea Agentiei se infiinteaza directiile finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cu sediul in municipiile resedinta de judet, respectiv municipiul Bucuresti, institutii publice cu personalitate juridica.
Cele opt directii generale regionale ale finantelor publice se desfiinteaza si devin, prin divizare, directii ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Atributiile directiilor generale regionale ale finantelor publice, cu exceptia celor ale directiilor regionale vamale, precum si ale birourilor vamale de interior si de frontiera, se preiau de catre directiile finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, potrivit ariei teritoriale de competenta.
Textul adoptat mai prevede ca se infiinteaza Directia Generala a Vamilor, ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, finantat de la... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 14:36
Anumite unitati fiscale din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Ploiesti se vor reorganiza incepand din 1 mai, se precizeaza intr-un ordin al ANAF, publicat recent in Monitorul Oficial. Modificarea structurii teritoriale a Fiscului vine la putin timp dupa cea care a avut loc in martie.
Potrivit Ordinului ANAF nr. 795/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 308 din 25 aprilie 2014, structura teritoriala a ANAF se va modifica din 1 mai.
Mai exact, in cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Ploiesti va functiona incepand cu 1 mai Serviciul Fiscal Orasenesc Mioveni, care va cuprinde urmatoarele unitati administrativ-teritoriale: Mioveni, Micesti, Titesti, Balilesti, Davidesti, Darmanesti, Vulturesti (preluate de la Administratia Judetene a Finantelor Publice Arges).
Citeste mai multe despre ANAF isi va modifica din 1 mai structura teritoriala pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 29 Aprilie 2014, ora 16:22
Ministrul Dezvoltarii Regionale Liviu Dragnea afirma ca noua reorganizare teritoriala vizeaza dezvoltarea echilibrata a Romaniei, astfel incat sa nu se transforme intr-o tara de "printi si cersetori".
Liviu Dragnea despre modul in care va fi reorganizat teritoriul Romaniei si despre impactul asupra fiecarui cetatean, dar si despre banii care vor fi impartiti regiunilor si mecanismul prin care acestia vor ajunge acolo unde este nevoie.
"Noua reorganizare teritoriala urmareste sa dezvolte in mod echilibrat Romania, pentru ca aceasta sa nu se transforme intr-o tara de printi si cersetori", declara Liviu Dragnea.
El precizeaza ca exista doua variante de impartire teritoriala - opt sau nou? regiuni - in nici un caz sapte, cum se vehicula anterior, criteriul reorganizarii fiind functionalitatea.
De asemenea, Dragnea spune si care va fi noua structura a institutiilor de administratie locala, care vor fi parghiile prin care cei sapte miliarde de euro, bani europeni, vor ajunge in regiunile Romaniei, dar si ce parere are USL despre coabitarea cu presedintele Traian Basescu. mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 16:36
Primul ministru Victor Ponta a declarat sambara, la Miercurea Ciuc, ca, in 2013, ar urma sa se treaca la reorganizarea administrativ-teritoriala pe regiuni "care sa aiba presedinte regional si consiliu regional".
"In 2013, trebuie sa formam ca unitati administrativ - teritoriale regiuni, care sa aiba presedinte regional, consiliu regional", a explicat, sambata prim - ministrul Victor Ponta, intr-o conferinta sustinuta la Miercurea Ciuc.
"Eu am spus foarte clar, din punctul meu de vedere ca prim - ministru si ca lider politic, ca in cursul anului 2013 trebuie sa ajungem la un acord privind o adevarata descentralizare. Asta inseamna ca judetele actuale trebuie sa ramana, nu vorbesc doar de Harghita si Covasna, vorbesc de toate judetele din tara, ca trebuie sa formam ca unitati administrativ - teritoriale regiuni, care sa aiba presedinte regional, consiliu regional. Ca aceste regiuni trebuie sa primeasca de la Guvernul central, pe care eu il conduc, si cred ca trebuie sa primeasca cat mai multe atributii, la Bucuresti sa ramana aparare, justitie, politica externa. Toate celelalte lucruri care tin de dezvoltare, de economie, de sanatate, sa mearga la alt nivel decat la Bucuresti, nu mai vreau sa vad orice primar din Harghita sau din Satu - Mare sau din Suceava ca trebuie sa stea la coada la ministere in Bucuresti ca sa primeasca o finantare, ca sa i se aprobe o cofinantare sau un proiect", a spus Ponta. mai mult
Sambata, 21 Iulie 2012, ora 16:17
ANAF este la nivelul de creion chimic si indigo in acest moment, iar reorganizarea despre care a vorbit ministrul Finantelor ar trebui facuta dupa modelul olandez, dupa cum a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va trece printr-un amplu proces de reorganizare, prin care se va reduce numarul de administratii fiscale si se va reface sistemul IT, conform ministrului Finantelor Bogdan Dragoi.
"Vom avea o expertiza de la Banca Mondiala, care va face o analiza de ansamblu a structurii de colectare si va veni cu propuneri atat pe structura, cat si pe sisteme IT, cu scopul de a anula suprapunerile si birocratia. Va avea un efect pe termen mediu si nu imediat. Scopul final va fi si optimizarea numarului de administratii fiscale", a declarat Dragoi, adaugand ca reorganizarea ANAF este una dintre principalele conditii ale acordului de imprumut in valoare de 1 miliard de euro, pe care Romania il va semna vara aceasta cu Banca Mondiala.
Ionel Blanculescu, consultant financiar si secretarul Consiliului Consultativ pentru afaceri, infiintat de Executiv saptamana trecuta, spune ca aceasta reorganizare este extrem de necesara, insa ca trebuie facuta dupa un anumit model din afara. "Eu propun modelul olandez. Daca o facem dupa idei autohtone, s-ar putea sa ne trezim cu un ANAF care merge si mai ineficient", a declarat Blanculescu intr-un interviu acordat Business24.
Cat de grava este situatia la ANAF in acest... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 12:03
Reforma administratiei ar trebui facuta pentru cetateni, in favoarea lor. Deocamdata, politicienii nu reusesc sa conviga ca lucrurile vor sta in felul acesta. Dupa ce, anul trecut, masurile de austeritate au tinut capul de afis, in ultimele saptamani s-au aglomerat teme ce tin de restructurarea statului.Astfel, reorganizarea administrativa a Romaniei, revizuirea Constitutiei si programul cu Fondul Monetar International (FMI) sunt temele care ar trebui sa schimbe, in continuare, statul si economia romaneasca.
Asadar, dupa sase ani de mandat, presedintele Basescu s-a hotarat sa treaca la unul din punctele importante ale agendei sale electorale. Cu ce succes, ramane de vazut. Cert este ca, in acest moment, revizuirea Constitutiei este o tema prea indepartata.
In schimb, ideea reorganizarii administrative a tarii este extrem de sensibila, ea putand atinge viata de zi cu zi a fiecarui cetatean roman. In esenta, reorganizarea teritoriala este binevenita. Cu o conditie: sa aiba definite o serie de obiective.
Primul obiectiv ar fi acela al reducerii costurilor de functionare ale administratiei centrale si locale. Un al doilea este legat de functionarea mai rapida, mai putin birocratica a administratiei locale si centrale in relatia cu cetateanul.
Daca reorganizarea administrativa va indeparta in mod fizic adminstratia de cetatean, atunci reforma va fi ratata.
Daca reorganizarea teritoriala il va pune pe cetatean pe drumuri, atunci ar fi bine sa se amane. Din acest punct de... mai mult
Luni, 18 Iulie 2011, ora 23:36
Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in tara, s-a aratat dispus sa analizeze, impreuna cu autoritatile romane implicatiile economice pe care le are reorganizarea administrativ-teritoriala si a precizat ca sunt necesare "studii aprofundate", informeaza Mediafax."Am nevoie de mai multe date pentru a exprima o opinie referitoare la acest subiect.
Implicatiile economice ale acestei propuneri necesita studii aprofundate si nu ma simt deocamdata in masura sa exprim un punct de vedere", a afirmat oficialul FMI.
Intrebat daca autoritatile romane au cerut FMI o pozitie referitoare la implicatiile economice ale reorganizarii teritorile, Franks s-a rezumat sa afirme doar ca va discuta aceasta chestiune la urmatoarea misiune de evaluare a acordului.
mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 17:09
Reorganizarea teritoriala a Romaniei ar ajuta la dezvoltarea proiectelor de infrastructura judeteana care ar pute fi conectata mai usor la retelele de la nvel national, potrivit presedintelui Traian Basescu, anunta NewsIn.
Seful statului a afirmat ca o mare parte a fondurilor europene accesate vizeaza proiecte de mici dimensiuni, in detrimentul ponderii proiectelor regionale, aceasta situatie fiind determinata de existenta unor judete de dimensiuni mici.
"In momentul de fata, cea mai mare parte a banilor pe care-i cheltuie ministerele Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Turismului si Mediului pe programe adresate mediului rural se duc in drumuri comunale, apa curenta si canalizare", a constatat Basescu.
El considera ca actuala situatie scade capacitatea de interconectare a retelelor judetene cu cele europene, dand exemplul coridorului IV paneuropean.
Desi au fost scoase la licitatie mai multe tronsoane, proiectele nu includ realizarea acelor capilare prin care retelele de drumuri judetene sunt conectate cu autostrazile.
"Drumurile judetene sunt infrastructurile vitale pentru a putea sa alimentezi traficul sau sa-l scoti de pe viitoarele autostrazi.
Acesta ar fi un alt avantaj, posibilitatea de a se crea proiecte regionale", a exemplificat presedintele. Acesta a sustinut ca problema realizarii si eficientei proiectelor de amploare ar fi trebuit sa intereseze toate fortele politice, nu doar pe cele din coalitia de guvernamant.
"Regret ca nu am gasit o formula de... mai mult
Marti, 21 Iunie 2011, ora 23:02
Presedintele Traian Basescu a pledat, luni, dupa consultarile pe tema revizuirii Constitutiei, pentru reorganizarea administrativa a Romaniei care sa favorizeze finantarea proiectelor regionale.
"Avem nevoie de reorganizare administrativa. Noi suntem cu organizarea administrativa dinainte de Revolutie, care a fost adoptata din 1968. Nimeni nu mai poate vorbi de proiecte regionale atat cat noi nu suntem capabili sa iesim din organizarea administrativa de dinainte de Revolutie", a opinat seful statului, citat de Mediafax.
El a aratat ca actuala organizare administrativa a Romaniei a fost justificata de sistemul de dinainte de 1989, dar ea nu mai poate "duce" nici macar proiecte regionale.
"Reorganizarea administrativa este esentiala. Nu mai vorbim ca tratatul de la Lisabona, toate reglementarile Uniunii Europene incurajeaza o astfel de reorganizare a teritoriului pentru ca se pot finanta proiecte de interes regional", a subliniat presedintele Basescu.
mai mult
Marti, 16 Martie 2010, ora 11:23