Restaurantele de tip fast-food sunt percepute ca oferind nu numai preparate gustoase, ci adevarate momente de rasfat culinar, intr-un mediu placut si relaxant.
"Exista zile cand nu vrei sa te mai gandesti la nutritie si mancare sanatoasa, vrei doar sa mananci repede ceva bun si sa te bucuri de acea masa" (Femeie, 25-35 ani, participant la studiul calitativ desfasurat de EXACT Cercetare si Consultanta in luna august 2015).
Mancarea de tip fast-food: o placere vinovata, complet asumata
Consumatorii sunt constienti de faptul ca mancarea de tip fast food nu este una sanatoasa, insa experienta gustului ii face sa isi asume orice risc.
"Acestia nu se ataseaza insa emotional de brandurile de fast food, comunicarea fiind axata cu preponderenta pe promotii si produse si mai putin pe valorile brandurilor", declara Irina Rainer, coordonatorul studiului.
Pe langa gustul si retetele unice ale produselor, clientii fast food-urilor apreciaza rapiditatea de preparare si servire, pretul practicat, varietatea, posibilitatea achizitionarii unui meniu complet si locatiile bine pozitionate. Consumatorii mai aleg fast food-urile pentru designul modern al restaurantelor, amabilitatea angajatilor, internetul gratuit, atmosfera placuta si existenta jucariilor la meniurile destinate celor mici.
Atunci cand se orienteaza spre un anumit restaurant fast food, cel mai important lucru de care clientii tin cont este pozitionarea acestuia.
Cel mai mult ii bucura pe consumatori... mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 13:52
De la marimea portiilor pana la mirosul din restaurant, lanturile fast-food folosesc o serie de trucuri pentru a se asigura ca cei care le trec pragul vor consuma cat mai mult posibil.
Un studiu recent arata ca epidemia obezitatii ar putea sa fie o problema mult mai serioasa decat se prevedea in trecut, din cauza faptului ca oamenii de stiinta nu luau in calcul greutatea pe care o acumulam odata cu varsta, anunta dailymail.co.uk. In 2008, peste 1,5 miliarde de oameni erau clasificati ca fiind supraponderali, iar in jur de 500 de milioane erau obezi. In Europa, rata obezitatii variaza intre 8% din populatie in Romania si 23% in Regatul Unit, in timp ce in Statele Unite ale Americii, in jur de 60% dintre persoane sunt supraponderale sau obeze, bolile asociate cu aceste probleme de greutate cauzand in jur de 300.000 de decese anual.
Oamenii de stiinta considera ca epidemia obezitatii la nivel global este cauzata, in primul rand, de alimentatie si, in ciuda tututor avertismentelor din partea specialistilor, oamenii sunt convinsi de trucurile restaurantelor de tip fast-food sa le consume produsele.
Dieta vizuala
Un studiu realizat de Brian Wansink, de la Universitatea Illinois, a analizat legaturile dintre felul in care produsele sunt prezentate si cantitatea pe care clientii o mananca. "Pe langa foame, oamenii decid sa manance pentru ca vad mancarea, pentru aspectul social al mancatului (ca sa fie cu alte persoane), sau pur si simplu pentru ca nu au altceva de... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 17:50
Piata restaurantelor de tip fast-food si a serviciilor de catering numara multe zerouri, fiind evaluata la 500 de milioane de euro si cu un potential urias, tinand cont ca se numara printre putinele sectoare care au inregistrat profit pe timp de criza.
Chiar daca MCDonald's si KFC sunt cele mai mari retele de restaurante din Romania, atat ca dimensiune, cat si ca cifra de afaceri pe 2012, din punct de vedere al profitabilitatii, lucrurile stau cu totul altfel. KFC a reusit sa depaseasca McDonald's, iar Pizza Hut vine tare din urma, cu o strategie de management care include deschideri de noi unitati.
McDonalds mizeaza pe lansari de noi produse, in special pe baza de pui, "o declaratie de razboi" facuta principalului concurent, KFC, in timp ce Mark Hilton, seful KFC, sustinea ca va deschide noi locatii si ca isi va depasi competitorul cat de curand, din punct de vedere al numarului de unitati, dar si al cifrei de afaceri. McDonalds ramane cel mai extins lant de restaurante din Romania, cu peste 61 de unitati in 21 de orase. KFC are, in acest moment, 49 de restaurante deschise pe piata romaneasca.
1. McBusiness. Restaurantele McDonalds, cea mai mare cifra de afaceri
McDonalds Romania - 91 milioane de euro
Majoratul companiei McDonald's pe piata locala, aniversat anul acesta, a fost umbrit de o performanta mai slaba, comparativ cu anii trecuti. McDonald's a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproape 400 de milioane de lei (91 milioane de euro),... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 13:35
Chiar daca plecarea Burger King din Romnania poate parea o surpriza, evolutia afacerilor lantului de restaurante fast-food din ultimii ani nu a fost chiar una fericita. Gravele greseli de management au facut dintr-un rival de temut pentru McDonald's &Co., o adevarata epava.
Compania Atlantic Restaurant System, operatorul francizei Burger King in Romania, va inchide, saptamana aceasta, ultimele doua restaurante pe care le mai avea pe piata locala. Decizia marcheaza iesirea de pe piata a lantului de fast food.
Primul restaurant Burger King a fost inaugurat in Romania in aprilie 2008.
Un an mai tarziu, Marius Nasta, cel care, alaturi de omul de afaceri Eli Davidai, controleaza Atlantic Restaurant System, companie ce opereaza franciza BK in Romania, estima ca businessul va ajunge pe break even la sfarsitul lui 2009 - "poate chiar mai devreme".
2012 - anul insolventei
Nu s-a intamplat asa. Dupa ce in 2011 a inchis trei restaurante, compania a intrat in 2012 cu doar cinci unitati pe piata locala. In 8 iunie, Burger King Romania a intrat in insolventa la cererea centrului comercial Liberty Center.
In ultima saptamana au fost inchise alte trei restaurante (in Baneasa Shopping City, Plaza Romania si Bucuresti Mall), urmand ca si celelate doua sa fie inchise saptamana aceasta, potrivit Ziarului Financiar.
Potrivit ultimelor date disponibile la Ministerul de Finante, Burger King a fost singurul lant de tip fast food dintre cele trei prezente pana anul trecut pe... mai mult
Marti, 19 Iunie 2012, ora 17:46
Reprezentantii mediului de afaceri si cei din industria alimentara sustin ca o eventuala suprataxare a produselor fast-food si a berii nu va reusi sa creasca veniturile bugetare, ci va duce doar la o majorare a preturilor.
Ionel Blanculescu, economist si, totodata, secretarul Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri (CCMA) a declarat pentru Business24 ca o astfel de decizie nu va aduce mai multi bani la buget, si ca masurile fiscale nu se pot lua "de azi pe maine", fara o consultare, in prealabil, a mediului de afaceri.
Economistul sustine ca guvernul ar trebui sa-si creioneze doua modele: unul de crestere economica si unul de politici fiscale. In aceste doua modele, trebuie ca mediul de afaceri sa vada ce urmareste guvernul si care sunt taxele si impozitele care vor creste sau vor scadea, sustine specialistul.
Taxa nu reduce viciul
Blanculescu este de parere ca prin cresterea taxei la produsele fast-food si la bere nu va disparea viciul. El sustine ca o astfel de masura trebuie anticipata, cu cel putin un an, de masuri educative, prin care sa se explice populatiei de ce nu este bine sa bei bere.
"Daca facem un sondaj acum, 95% din romani nu stiu de ce nu este bine sa bei bere, pentru ca o asociaza cu ceva bun. Berea are un continut extrem de ridicat de glucide, este ca si cum ai consuma zahar. Deci, in primul rand trebuie sa renuntam noi, iar mai apoi sa fim "pedepsiti", pentru ca nu poti asocia o taxa cu ceva pozitiv", sustine Blanculescu.... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 12:03
Lantul american de tip fast food Subway va deschide marti primul restaurant din Romania, alte unitati fiind deja anuntate in complexul Palas din Iasi si in Iulius Mall Cluj. Restaurantul din Bucuresti va fi amplasat pe bulevardul Nicolae Titulescu.
Iulius Group a anuntat anterior ca a semnat contracte de inchiriere cu lantul american pentru restaurante in complexul Palas Iasi si in Iulius Mall din Cluj.
Principalii concurenti ai Subway in Romania vor fi McDonald's, Burger King si KFC.
Infiintat in anul 1965, in Connecticut, SUA, Subway detine in prezent peste 36.500 de restaurante, in 99 de tari, fiind cel mai mare lant de restaurante fast food din lume in sistem de franciza. mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 20:24
Cel mai mare lant de restaurante tip fast-food din lume, Subway, se pregateste pentru a deschide 11 localuri in Bucuresti.
Subway si-a amanat intrarea pe piata romaneasca, desi anuntase initial ca va face acest lucru in toamna lui 2011 pentru ca nu gasise locatiile perfecte. Acum insa a acordat 18 licente pentru conceptul de business, iar acestea ar trebui sa se transforme si in restaurante in sine.
Cititi mai multe despre Subway va deschide 11 restaurante in Bucuresti si Ilfov pe ziare.com mai mult
Duminica, 05 Februarie 2012, ora 12:59
Afacerile lantului de restaurante McDonald's Romania vor depasi, in acest an, nivelul de 100 de milioane de euro, de la 99,3 milioane de euro in 2010, iar pentru 2012 subsidiara grupului american isi propune un nou avans al rulajului.
Compania McDonalds's Romania a inregistrat in 2010 o cifra de afaceri de 418,2 milioane lei (99,3 milioane euro, la cursul mediu BNR de 4,2099 lei/euro), conform datelor de la Ministerul de Finante.
Intrebat la o conferinta de presa despre evolutia afacerilor si daca acestea vor depasi pragul de 100 milioane euro in acest an, directorul general al companiei, Daniel Boaje, a raspuns "foarte probabil", fara sa ofere alte detalii.
Boaje a afirmat ca McDonald's va continua politica de dezvoltare in Romania, prin inaugurari de unitati noi si renovari ale celor existente.
"Cu siguranta vor fi deschideri si in 2012", a spus seful companiei, fara sa ofere informatii cu privire la numarul unitatilor care vor fi deschise sau nivelul aferent al investitiilor.
El a precizat ca McDonald's a achizitionat terenuri si poarta discutii pentru cumpararea altor suprafete, necesare constructiei unor unitati noi, si ca fata de perioada de boom economic pretentiile vanzatorilor au devenit "rezonabile" si exista mai multa disponibilitate la negociere.
"Nu am mai auzit de preturi astronomice", a afirmat Boaje, adaugand insa ca terenurile din Romania sunt in continuare mai scumpe decat in alte state europene, pe fondul potentialului de dezvoltare al... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 17:24
Cotidianul german Der Spiegel scrie despre taxa pe fast-food in Romania, comparand-o cu cea pe care Danemarca urmeaza sa o impuna pe ciocolata si cu restrictiile la acizi grasi din Austria si Spania, noul "bir" propus de Ministerul Sanatatii din Romania fiind cosiderat unic in lume, citat de NewsIn. Jurnalistii germani se intreaba daca guvernele pot cu adevarat sa impuna prin lege o populatie zvelta, observand ca unele guverne din Europa, ingrijorate de faptul ca talia cetatenilor lor a crescut, par sa creada astfel.
"Guvernul spaniol vrea sa interzica acizii grasi, Danemarca va taxa in curand dulciurile, iar in Romania ministrul Sanatatii a anuntat ca vrea sa introduca o taxa pe mancarea nesanatoasa.
Si in Germania exista intentia de a lansa o ofensiva guvernamentala asupra circumferintei taliei.
Intr-un interviu, liderul Partidului Verde, Renate Künast, a anuntat ca vrea sa interzica publicitatea la dulciuri", noteaza Der Spiegel.
Despre taxa pe fast-food pe care intentioneaza sa o introduca Ministerul Sanatatii roman, jurnalistii germani spun ca, daca aceasta va fi aplicata, va fi prima de acest fel din lume, care va afecta mai ales lanturile mari de fast-food.
Se pare insa ca romanii nu au fost primii care s-au gandit la acest lucru, parlamentul din Taiwan luand in considerare, anul acesta, o taxa asemanatoare.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, prevalenta obezitatii s-a triplat in multe tari europene din 1980, rata fiind in continua crestere, mai... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 17:47