Aproape doua miliarde de tineri din intreaga lume risca sa devina inadaptati la piata muncii in cea de-a patra revolutie industriala (Industria 4.0), care se schimba in ritm tot mai alert ca urmare a tehnologiilor emergente, potrivit raportului global al Deloitte "Pregatirea fortei de munca de maine pentru cea de a patra revolutie industriala", efectuat impreuna cu Global Business Coalition for Education.
Pana in anul 2030, mai mult de jumatate din cei 1,8 miliarde de tineri din intreaga lume, cu varste cuprinse astazi intre 15 si 29 de ani, nu vor avea aptitudinile sau calificarile necesare pentru a participa activ in campul muncii, subliniaza raportul.
Raportul concluzioneaza ca mediul de afaceri trebuie sa-si asume un rol mai activ in pregatirea tinerilor de astazi pentru a le asigura adaptarea la Industria 4.0, caracterizata de fuziunea resurselor fizice cu tehnologiile digitale precum robotica, inteligenta artificiala, Internet of Things (IoT), digitalizarea si automatizarea.
"Liderii de afaceri din intreaga lume, inclusiv din Romania, sunt ingrijorati pe buna dreptate ca forta de munca nu va putea tine pasul cu ritmul si cu magnitudinea schimbarii, intrucat Industria 4.0 transforma munca.
Reducerea decalajului de competente si gasirea unor metode de a accesa energia si creativitatea tinerilor par provocari majore, iar studiul nostru cuprinde numeroase recomandari pentru a aborda aceste provocari.
Una dintre cele mai importante, accesul la formare... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 10:54
O noua motiune depusa in Parlamentul European ar putea pune in alta lumina robotii casnici si industriali din Europa, acestia urmand sa aiba drepturi si indatoriri, conform cu noul lor statut de "persoane electronice", dupa cum specifica proiectul remis Comisiei Europene.
Noua revolutie industriala ii forteaza pe alesii europeni sa regandeasca rolul robotilor in societate, dar in acelasi timp si sistemul de impozitare al acestora, informeaza CNBC.
O noua lume
Pe langa rolul tot mai pregnant al robotilor din fabrici, numarul potentialelor "persoane electronice" este in crestere si in alte domenii, ca ingrijirea personala si sanatatea, ceea ce alimenteaza teama maselor de amenintarea somajului, a inegalitatii sociale si a alienarii.
Motiunea initiata pe 31 mai arata ca nivelul ridicat de inteligenta, profunzimea si autonomia robotilor necesita regandirea intregului sistem legal: de la impozitare si pana la responsabilitatea juridica a acestora.
Prea devreme
Reprezentantii sectorului german de robotica (VDMA), care include companii precum Siemens sau Kuka, sustin ca propunerea se arata prea complicata si vine mult prea devreme.
In propunerea inaintata de parlamentarii europeni catre corpul executiv al UE se mentioneaza ca "macar celor mai sofisticati roboti autonomi li s-ar putea acorda statutul de persoane electronice, cu drepturi si obligatii specifice."
"Persoanele electronice" ar urma sa figureze intr-un registru unitar, fiecare dintre robotii... mai mult
Joi, 23 Iunie 2016, ora 13:18
Cele trei revolutii industriale prin care a trecut lumea au modificat directia economiei si au schimbat puternic societatea umana.
Primele doua revolutii au creat premisele industrializarii statelor occidentale, ceea ce le-a permis sa devina principalele puteri economice ale planetei si sa ofere propriilor locuitori, si nu numai, un nivel de trai mai bun.
Concurs pentru tineri: Premiul - o excursie la Bruxelles
A treia revolutie industriala a fost marcata de inventia microcipurilor si de aparitia calculatoarelor care au crescut conectivitatea intre locurile aflate la distanta si au facilitat gestiunea unui volum mare de date. Primii roboti industriali au dus la cresterea eficientei din industrie, precum si la reducerea numarului de oameni de pe liniile de asamblare.
Lumea se afla din nou in fata unui punct de cotitura. A patra revolutie industriala promite sa aduca schimbari radicale si ireversibile la nivelul economiei globale cu consecinte care ne vor afecta pe toti. ...citeste mai departe despre "Cum ne pregatim de revolutie? Piata muncii si a patra revolutie industriala" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Aprilie 2016, ora 07:37
Unele dintre problemele politice dominante din ziua de azi - imigratia, energia, emergenta chineza - au echivalente in marea Revolutie Industriala. Europa s-ar putea inspira din strategia aplicata de Anglia in secolul XVI pentru a-si rezolva problemele actuale. Politicile guvernamentale cheie care au stat la baza Revolutiei Industriale din Anglia includ sustinerea imigratiei muncitorilor calificati, permiterea proprietatii private asupra pamantului agricol, slabirea puterii asociatiilor din acele vremuri (ghidelor) si rezolvarea crizei energetice (a carbunelui).
Politicile contrare aplicate in Italia si Spania - state care erau mult mai bogate si avansate decat Anglia, in perioada dinaintea Revolutiei Industriale - au impiedicat proliferarea unei revolutii similare in Europa continentala.
Nimeni nu ar fi pariat pe Anglia ca fiind leaganul Revolutiei Industriale. In comparatie cu statele dezvoltate din acele timpuri (Italia, Olanda, Franta sau Germania), Anglia a secolului XVI era o perdanta. In plus, avea doar 4 milioane de locuitori, comparativ cu cele 15 milioane, cate avea Franta, 11 milioane (Italia) si 7 milioane (Spania).
BusinessInsider a facut o lista a principalelor politici inovatoare si de dezvoltare care au sustinut Revolutia Industriala.
Textile
Cateva secole inainte de Revolutia Industriala, Anglia a produs cea mai buna lana din Europa, iar, incepand cu secolul XV, pana in prezent, acest stat s-a stradit sa fabrice cele mai bune confectii din lana.... mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 16:31