Seful Chevron a incercat sa ofere lamuriri, in cadrul unei emisiuni televizate, la cateva dintre ingrijorarile opozantilor exploatarii gazelor de sist. Totusi, ecologistii si specialistii de mediu reclama faptul ca reprezentantul companiei a rostit doar "jumatati" de adevar. Intre timp, protestatarii pregatesc noi demersuri pentru oprirea lucrarilor de explorare, acuzand statul de incalcarea unor drepturi fundamentale ale cetatenilor.
Managerul Chevron Romania Tom Holst a participat, miercuri seara, la o dezbatere pe tema gazelor de sist, in cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, aceasta fiind una dintre putinele aparitii publice ale sale, de cand Chevron a concesionat primele perimetre in Romania, in 2010.
"Vom continua sa oferim informatii oamenilor, parerea noastra e ca atunci cand oamenii primesc o baza de cunostinte despre beneficiile resurselor suplimentare de gaze, vor putea sa ia o decizie echilibrata", sustine Tom Holst. El a subliniat interesul pe care Chevron il are pentru potentialele resurse de gaze de sist in Romania, precum si in alte tari din regiune, precum Bulgaria, Ucraina sau Lituania.
Intrebat de geologul Georgeta Ionescu despre suprafata totala concesionata in Romania, seful Chevron a oferit un raspuns lacunar: "Avem trei perimetre in zona Dobrogei si un perimetru in judetul Vaslui. 10.000 de hectare sunt in Vaslui si o suprafata asemanatoare in Dobrogea".
Romania foloseste deja tehnologia fracturarii, dar cea a gazelor de... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 07:30
Chevron a inceput, luni dimineata, lucrarile de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie in zona localitatii Silistea-Pungesti din judetul Vaslui. Protestele au escaladat, dar par a fi inutile atata timp cat exploatarea gazelor de sist a devenit politica de stat.
La Pungesti, pe teren, au ajuns primele utilaje de la firma care va executa lucrarile de amenajare a platformei unde ar urma sa fie amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist.
Localnici continua sa protesteze impotriva exploatarii de gaze de sist, fiind adunati in zona in care Chevron detine terenul pe care ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist.
Sursa: Digi24
Luni,jandarmii au intervenit in forta si i-au urcat in dube pe unii cei care stau in tabara protestatarilor, care au spus ca, in total, au fost ridicate 30 de persoane.
Prefectura Vaslui a pierdut procese cu consiliile locale
Prefectura Vaslui a pierdut trei procese cu consiliile locale care au fost date in judecata de catre reprezentantii institutiei pe motiv ca au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, hotararile Tribunalului Vaslui urmand a fi atacate cu recurs.
Sursa foto: Barlad Online
Tribunalul Vaslui a dat castig de cauza unui numar de trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana, care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, dupa ce hotararile date de... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 11:20
Concluziile preliminare ale geologilor romani alimenteaza ipoteza conform careia cutremurele din Galati reprezinta efectul activitatii de exploatare a gazelor si petrolului in zona. Un context nefast pentru Chevron, care tocmai a inceput la Vaslui, constructia primei sonde de explorare a gazelor de sist din Romania. Activitatea seismica neobisnuita din Galati redeschide, astfel, discutiile privind riscurile tehnologiei de fracturare hidraulica, in balanta cu beneficiile economice pe care le aduce exploatarea resurselor naturale.
Un punct de vedere preliminar al Institutului Geologic Roman indica exploatarea gazelor si petrolului din judet, printre factorii principali care ar fi putut provoca cele peste 200 de cutremure care s-au produs recent la Izoarele, Galati.
"Dintre cauzele antropice se evidentiaza clar posibilele fenomene de tasare diferetiala a terenurilor, datorate exploatarii de petrol si gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenta pe care se afla amplasate si localitatile Izvoarele si Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe aceasta structura cit si actualele sonde de extractie amplasate spre est, in zona localitatilor Negrea si Schela pot fi avute in vedere cauze antropice de modificare a suprafetei terenului. Acest fapt este posibil, avind in vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separa nivele nisipoase cu petrol si gaze. O activitate de extractie bazata si pe sonde injectie ar amplifica aparitia unor fenomene de... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 08:02
Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice va organiza dezbateri publice pentru a analiza avantajele si riscurile exploatarii gazelor de sist, prima dintre aceste dezbateri urmand sa aiba loc la inceputul lunii iunie la Bucuresti, a anuntat sambata ministrul de resort Rovana Plumb, invitata la emisiunea Income Magazine de la postul TV Antena 3.
"Vom organiza dezbateri publice. Vom incepe prin organizarea unei dezbateri publice la Bucuresti, in prima decada a lunii iunie, cu specialisti, cu experti si, bineinteles cu organizatii neguvernamentale, pentru a putea explica in mod cat se poate de stiintific care sunt avantajele si dezavantajele", a spus Rovana Plumb.
Aceasta a reiterat ca trebuie facuta o departajare clara intre explorare, care va dura minimum cinci ani, si exploatare.
"Trebuie sa facem o departajare clara intre procesul de explorare, unde vom vedea daca tara noastra dispune sau nu de resurse si unde nu exista niciun risc de mediu, si componenta de exploatare, care presupune risc de mediu. Perioada de explorare va dura minimum cinci ani, timp in care este posibil sa apara si alte tehnologii de exploatare mai prietenoase cu mediul. Din informatiile pe care le avem, exista in procedura de analiza alte doua noi tehnologii, care sunt prietenoase cu mediul, si care asigura totodata si protectia cetatenilor care locuiesc in apropierea zonelor de exploatare", a precizat Rovana Plumb, subliniind ca riscurile de mediu sunt asociate tehnologiei de fracturare... mai mult
Sambata, 18 Mai 2013, ora 15:26
Tensiunile sociale si declaratiile politice pe tema exploatarii gazelor de sist in Romania fac parte dintr-un spectacol local cu deznodamant previzibil. O decizie in favoarea acestei proceduri reprezinta o chestiune de timp si nu de probabilitate, avand in vedere importanta economica si geostrategica in Europa, dar si volatilitatea politicienilor romani.
In aprilie 2012, Victor Ponta prelua puterea executiva cu o motiune de cenzura care critica exploatarea gazelor de sist, urmand a include in programul de guvernare un moratoriu impotriva aceste activitati. In urma cu cateva zile, acelasi Victor Ponta face o cotitura abrupta: "eu sunt pentru explorari, pentru ca nu se exploateaza nimic mai repede de cinci ani. Si daca in urma acestor explorari se va descoperi ca Romania poate exploata gaze de sist in conditii sigure pentru mediu, voi fi in favoare".
Care este miza pentru Romania?
Romania, Bulgaria si Ungaria insumeaza zacaminte estimate de 538 miliarde de metri cubi de gaze de sist, potrivit unui raport al Agentiei americane de informatii pentru energie. Desi se declara interesate de aceste resurse mai multe companii, precum MOL, OMV sau Romgaz, cei mai activi raman deocamdata americanii de la Chevron, care detin perimetre concesionate in Vaslui si Constanta. Seful Chevron Romania, Tom Holst, a anuntat intentia de a sapa un put de explorare in Vaslui si de a colecta date seismice in Constanta, in cea de-a doua jumatate a anului 2013.
Investitii directe de... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 07:27
Desi europenii sunt ingrijorati de potentialul impact negativ al exploatarii gazelor de sist, Gerhard Roiss, seful grupului energetic austriac OMV AG, are un mesaj simplu: gazele de sist reprezinta o parte necesara a sectorului energetic european sustenabil.
Gazele de sist necesita utilizarea unei tehnici de forare neconventionale, denumita fracturare hidraulica, criticata de organizatiile de protectia mediului pentru ca polueaza rezervele de apa.
Daca Europa nu va adopta exploatarea gazelor de sist, vor exista riscuri la adresa viitoarei competitivitati a industriei europene, a avertizat Roiss, conform "Wall Street Journal", citat de Agerpres.
Acesta a cerut agentiilor Uniunii Europene "sa inceapa o campanie de comunicare pentru a arata impactul asupra Europei in cazul in care nu sunt exploatate gazele de sist" deoarece fara o astfel de decizie industriile consumatoare de energie, cum ar fi sectorul petrochimic, ar putea curand sa paraseasca Europa in favoarea Statelor Unite, datorita energiei ieftine de aici.
"In prezent, pretul gazului in SUA este la o treime sau un sfert comparativ cu pretul din Europa. Investitorii din industrie se intreaba unde ar trebui sa investeasca in viitor", a explicat seful OMV.
Acesta a avertizat ca actualele discutii privind impactul exploatarii gazelor de sist vor avea un impact semnificativ care "nu este perceput de oamenii care se opun acestei proceduri". "Acest impact nu este vazut astazi. Dar cand va fi observat, va fi... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 17:10
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca asteapta decizia UE in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist, aceasta urmand sa fie adoptata si de Romania.
"Primele indicii ale unuia din cele trei studii demonstreaza clar ca exista riscuri majore din punctul de vedere al protectiei mediului. Acum nu avem un punct de vedere clar.
Urmeaza dezbateri la nivelul Comisiei Europene si in Parlamentul European. Vom participa cu specialisti la acestea, ne vom spune punctul de vedere ca stat membru, apoi, in functie de formularile si concluziile care se vor trage la nivelul UE, ne vom alinia", a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Oficialul guvernamental a mai spus ca pana in prezent s-au conturat doua opinii distincte, una dintre acestea facand referire la o legislatie incompleta, iar cea de-a doua la faptul ca exista risc in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist.
"In momentul de fata suntem sub moratoriu si ramanem asa!", a precizat ministrul Mediului.
Citeste mai multe despre Rovana Plumb, despre gazele de sist: Suntem sub moratoriu si ramanem asa pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 17:49
Romania va analiza din nou in decembrie pozitia sa privind explorarea si exploatarea gazului de sist, pentru moment blocata de un moratoriu, si se va alinia unei eventuale pozitii comune a Uniunii Europene, a declarat vineri premierul Victor Ponta in cadrul unei conferinte de presa cu jurnalisti straini.
"Exista un moratoriu (privind gazul de sist) pana in decembrie", a afirmat premierul roman.
"Dupa aceea, ne-am propus sa adoptam o decizie care, pe de o parte, sa linisteasca ingrijorarile legate de protectia mediului si, pe de alta parte, sa ia in considerare faptul ca pentru Romania, orice sursa de energie alternativa este extrem de bine-venita", a adaugat seful guvernului.
Victor Ponta, al carui Partid Social Democrat (PSD) a militat pentru interzicerea explorarii si exploatarii gazului de sist, a subliniat ca operatiunile de explorare lansate anul trecut in Romania "nu vor fi finalizate inainte de 2018".
"In sase ani, tehnologia va evolua foarte mult si la nivel european o decizie va fi luata pentru a se sti daca aceasta tehnologie este periculoasa pentru mediul inconjurator si cum putem elimina aceste efecte", a mai spus el.
"Noi nu dorim sa fim nici singurii care accepta, nici singurii care se opun" folosirii gazului de sist.
Guvernul sau de centru-stanga, sosit la putere la inceputul lunii mai, a instituit imediat un moratoriu privind exploatarea de gaz de sist din cauza riscurilor pentru mediu.
Metoda de extractie, fracturarea hidraulica,... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 15:14
Ministrul bulgar al economiei si energiei, Delian Dobrev, a declarat ca Romania nu va renunta la explorarea gazelor de sist, asa cum a facut Bulgaria si, partial, Franta.
Franta a interzis productia, nu explorarea, a subliniat Dobrev, citat de Focus News.
Saptamana trecuta, la reuniunea ministrilo energiei din UE, el a discutat cu omologul sau roman, care i-ar fi dat asigurari ca Bucurestiul nu va renunta cu niciun pret la dezvoltarea industriei gazelor de sist.
In aceste conditii, Dobrev a cerut Guvernului bulgar sa reanalizeze decizia de a suspenda explorarea si exploatarea gazelor de sist.
Eventualele riscuri pentru mediu nu sunt permisibile, a dat el asigurari. Insa aceste riscuri ar putea fi controlabile, a adaugat ministrul. mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 16:44