Romania are al saptelea cel mai mare cost al contributiilor de asigurari sociale din 27 de tari ale Spatiului Economic European (SEE).
Asta in contextul in care plafonarea bazei de calcul a fost eliminata din 1 februarie 2017, Romania impunand contributii comparabile cu Germania si Belgia, fara a oferi si beneficii comparabile asiguratilor, potrivit unei analize publicate luni de firma de audit si consultanta Deloitte Romania.
Pana in 31 ianuarie, contributia de asigurari sociale era plafonata la cinci salarii medii pe economie, acest plafon fiind eliminat de la 1 februarie. Romania se afla pe locul 18 in clasamentul Deloitte, in ianuarie 2017, si a urcat pe locul 7 dupa eliminarea plafonului.
Cele mai mari costuri ale contributiilor de asigurari, de peste 45%, sunt in Franta, Ungaria, Belgia, Grecia si Italia. La polul opus se pozitioneaza Malta, Bulgaria, Cipru, Islanda si Irlanda, potrivit Deloitte.
Tarile cu cele mai mari costuri sunt si cele care nu au plafon, sustine unul dintre directorii Deloitte Romania, Monica Tariuc.
"Chiar daca ratele de taxare sunt apropiate, sumele efectiv datorate cresc simtitor acolo unde lipseste plafonul. Romania impune contributii comparabile cu Germania si Belgia, fara a oferi si beneficii comparabile asiguratilor. O alta remarca ar fi ca majoritatea statelor permit asigurarea alternativa de sanatate in sistem privat, optiune care in Romania lipseste desi din ce in ce mai multi angajati apeleaza strict la acest tip de... mai mult
Luni, 17 Iulie 2017, ora 11:45
Reducerea CAS este o aventura cu iz politic, care va accentua si mai mult deficitul sistemului public de pensii, fiind posibil ca masura sa intre in vigoare si sa dispara dupa cateva luni, a declarat, marti, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.
Liderul sindical a spus, intr-o conferinta de presa, ca masura de reducere a CAS este luata in beneficiul angajatorilor si in defavoarea angajatilor, ea neputand fi sustinuta financiar decat prin accentuarea deficitului sistemului public de pensii.
"Decizia de reducere a contributiilor la sistemul de asigurari sociale trebuie analizata atat din punctul de vedere al sarcinii fiscale asupra fortei de munca, cat si din punctul de vedere al sistemului public de pensii si al deficitului creat ca urmare a unei astfel de decizii. Sistemul public de pensii se confrunta cu deficite cronice inca din anul 2008, anul 2007 fiind ultimul in care bugetul de asigurari sociale a fost in echilibru. Scaderea numarului de contribuabili, pe fondul reducerii natalitatii, asociata cu imbatranirea populatiei, creaza ingrijorari majore pentru viitor", a spus Dumitru Costin.
Presedintele BNS a aratat ca, desi Romania are unul dintre cele mai ridicate niveluri ale contributiilor la sistemul de securitate sociala (locul II dupa Ungaria), se situeaza printre ultimele pozitii in ceea ce priveste colectarea contributiilor ca procent din PIB.
"Romania are o cota de contributii de aproximativ 44 la suta si colecteaza 8,8 la... mai mult
Marti, 24 Iunie 2014, ora 16:45
Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, la 15,8%, ar plasa Romania pe a doua pozitie in regiune din perspectiva celor mai scazute costuri cu asigurarile sociale, dupa Slovacia, cu 14%, si inaintea Poloniei, cu 16,26%, potrivit unui studiu al companiei de externalizare si consultanta de afaceri Accace.
Urmatoarele locuri in top sunt ocupate de Cehia, cu o cota a asigurarilor sociale de 21,5%, si Ungaria, cu 27%.
"Reducerea cotei CAS cu 5 procente pentru angajatori, aplicabila incepand cu 1 octombrie, este cu atat mai imbucuratoare cu cat nu va atrage dupa sine majorarea altor taxe si impozite sau modificarea plafonului maxim la care aceasta se aplica acum, potrivit declaratiilor oficialilor. Angajatorii vor privi astfel modificarea ca pe un real pas inainte in a echilibra nivelul contributiilor sociale al Romaniei cu cel al celorlaltor tari din regiune", a declarat intr-un comunicat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace in Romania.
CAS de 158 de lei pentru un salariu de 1000 de lei
Pentru un angajat cu un salariu brut de 1.000 lei, angajatorii platesc in prezent CAS in valoare de 208 lei, valoarea ajungand la 158 lei dupa aplicarea reducerii.
In ceea ce priveste totalul contributiilor datorate de angajatori, diminuarea CAS ar plasa Romania tot pe locul al doilea in regiune, cu o cota de retinere cuprinsa intre 22,75% si 23,45%, comparativ cu Polonia, care ocupa primul loc cu retineri la angajatori cuprinse intre 19,48% si maxim 22,67% din fondul de salarii... mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 16:36
Reducerea CAS cu trei puncte procentuale ar avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat de circa 3 miliarde de lei si depinde de acoperirea acestei finantari din alte surse, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
"Raspunsul daca se poate sau nu se poate depinde de sursa de finantare a acestor 3 miliarde. Daca avem o crestere de venituri din alta parte care sa compenseze scaderea de 3 miliarde se poate. E de asemenea o decizie de oportunitate si economica, dar si politica, intre diferite optiuni de politici publice: cresterea investitiilor, scaderea TVA la alte produse, scaderea cotei generale de TVA, scaderea CAS, fie masuri pe parte de crestere a cheltuielilor, care sa stimuleze economia in 2014", a afirmat Voinea, la o intalnire cu senatorii PSD, intrebat in ce masura este fezabila reducerea contributiei de asigurari sociale cu 3 puncte in 2014 si daca acesta scadere se va face exclusiv de la angajator.
Potrivit acestuia, calculele privind impactul trebuie sa fie facute foarte conservator, fara sa se plece de la premisa cresterii colectarii ca urmare a scaderii taxelor si ca daca va avea loc o astfel de evolutie impactul asupra bugetului va fi pozitiv.
"In sensul celalalt, daca nu are loc cresterea colectarii, deja a fost bugetat faptul ca nu are loc cresterea colectarii, deci nu este un impact negativ suplimentar. Exact cum s-a facut cu TVA la paine, unde toata pierderea potentiala ar fi de 100 de milioane de lei pe 3... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 09:32
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, marti, ca Guvernul ar putea reduce TVA si contributiile la asigurari sociale daca Produsul Intern Brut (PIB) va creste in acest an cu 1,5% - 2%.
"Daca vom avea crestere economica in acest an de 1,5% - 2%, exista posibilitatea reducerii TVA si posibilitatea scaderii contributiilor de asigurari sociale. Aceasta din urma este intr-un dialog mai avansat", a afirmat Vosganian la o conferinta a producatorului de rulmenti URB Group.
Vosganian a adaugat ca guvernul are in discutie un pachet de stimulare a investitiilor, dar deocamdata discutiile s-au purtat doar la nivel politic.
In iunie 2010, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, cresterea fiind aplicata incepand cu luna iulie a aceluiasi an.
In octombrie 2012, premierul Victor Ponta a declarat ca nivelul taxei pe valoarea adaugata ar trebui redus treptat, pe masura ce scaderea este sustenabila din punct de vedere bugetar, astfel incat in 2016 sa ajunga "inapoi la 20%".
PIB a crescut anul trecut cu 0,3%, iar pentru anul in curs autoritatile estimeaza o crestere de circa 1,5%, prognoza revizuita de mai multe ori in jos, de la o estimare initiala de 2,5%. mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 13:08
Ministerul Finantelor Publice (MFP) va incepe in perioada urmatoare o analiza pentru reducerea cotelor de contributii de asigurari sociale (CAS), a declarat miercuri, la o conferinta pe teme fiscale, secretarul de stat in MFP Dan Manolescu.
"Lucrurile pentru 2013 sunt asezate, avem un buget construit pe cotele actuale. Nu cred ca este bine sa schimbam CAS in timpul anului, ci incepand cu un an fiscal nou", a spus oficialul MFP.
Manolescu a aratat ca in 2013 se va realiza o analiza complexa a sistemului de asigurari sociale pentru a determina zonele in care CAS-urile trebuie "reasezate".
"Asa cum este stabilit in acest moment, sistemul de asigurari sociale lasa posibilitati de migrare dintr-o zona de taxare in alta. Activitatile independente, drepturile de autor, microintreprinderile sunt vehicule prin care se migreaza din zona de taxare a unui venit ca salariu. CAS-urile trebuie reasezate pe baze care sa descurajeze aceste migrari", a mai spus secretarul de stat.
Reducerea contributiilor de asigurari sociale este un subiect complicat si Fondul Monetar International are nevoie de timp pentru a analiza efectele unei astfel de masuri, a declarat marti seful Misiunii Fondului Monetar International, Erik de Vrijer, intr-un interviu acordat Agerpres.
Oricum, sustine oficialul FMI, o astfel de masura ar trebui sa astepte reluarea cresterii economice si rezolvarea unor probleme existente pe piata muncii din Romania, cum ar fi rata de ocupare foarte scazuta a... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 14:29
Ministerul Finantelor a publicat in dezbatere publica proiectul bugetului de stat pentru 2013, precum si proiectul bugetului de asigurari sociale pentru acest an. Desi cotele contributiilor raman la acelasi nivel, in actele normative date publicitatii luni, exista totusi si cateva noutati in privinta asigurarilor sociale din acest an.
Legea bugetului asigurarilor sociale, publicata in dezbatere publica de Finante, pastreaza nivelul contributiilor sociale obligatorii la pensii si somaj la aceeasi valoare ca in 2012.
Citeste mai multe despre Cotele contributiilor sociale in 2013: Ce schimbari aduc Finantele? pe Avocatnet. mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 13:12
Membrii Consiliului Fiscal considera ca exista riscuri importante cu privire la sustenabilitatea pe termen mediu a bugetului de asigurari sociale.
Reprezentantii Consiliului sustin ca, cel putin in prezent, nu exista oportunitatea unor eventuale majorari de cheltuieli sau reduceri de contributii, iar acestea trebuie analizate numai in contextul identificarii unor solutii alternative de reducere a deficitului, in special prin largirea bazei de impozitare.
Cei de la Consiliul Fiscal sunt de parere ca ponderea cheltuielilor cu asistenta sociala in Romania este semnificativa, iar problema deficitului sistemului public de pensii nu este rezolvata. Cheltuielile bugetare cu pensiile, spun specialistii Consiliului, nu pot fi sustinute in raport cu contributiile incasate, chiar daca s-au luat unele masuri in vederea ameliorarii acestei deficiente (noua lege a pensiilor).
Exista riscuri importante cu privire la sustenabilitatea pe termen mediu a bugetului de asigurari sociale, iar oportunitatea unor eventuale majorari de cheltuieli sau reduceri de contributii trebuie analizata numai in contextul identificarii unor solutii alternative de reducere a deficitului, in special prin largirea bazei de impozitare, precizeaza reprezentantii Consiliului.
Potrivit membrilor acestuia, Romania trebuie sa aiba ca prioritate zero cresterea urgenta si substantiala a absorbtiei fondurilor UE in urmatorii ani, in conditiile in care, ca urmare a noului pact fiscal, deficitele bugetare... mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 20:37
Guvernul analizeaza situatia legala si financiara pentru rezolvarea problemei create in urma deciziei Curtii Constitutionale privind plata CAS numai pe sume din pensii de peste 740 lei, iar datele arata ca ar trebui 650 milioane lei la returnarea doar a contributiilor achitate in acest an, coalitia avand opinii diferite.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, luni, ca Guvernul analizeaza situatia legala si financiara aparuta in urma deciziei Curtii Constitutionale (CC).
Surse politice au declarat in acelasi timp ca datele analizate la nivelul Guvernului releva ca numai pentru returnarea contributiilor de asigurari sociale retinute pensionarilor in acest an si identificate drept neconstitutionale ar fi necesar un efort bugetar de aproximativ 650 milioane lei, motiv pentru care in interiorul coalitiei sunt opinii divergente.
"Unii membrii ai coalitiei insista pentru returnarea contributiilor retinute pensionarilor sub acest plafon de 740 lei, chiar si esalonat, iar altii amintesc ca legea nu actioneaza retroactiv si solicita ca, daca sunt identificate fonduri disponibile, banii sa fie folositi pentru recuperarea salariala in sectorul bugetar si nu pentru pensii", au aratat sursele.
Nemultumiri ale pensionarilor privind returnarea contributiilor la pensiile de peste 740 de lei
Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiaza de pensii de peste 740 de lei li se retine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5% contributii de sanatate.
In mai multe... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 16:13