Planul de finantare de pe pietele externe s-a depasit, in sensul ca a fost deja luata finantare si pentru anul viitor, iar banii se folosesc pentru a finanta partea de deficit in ansamblul sau, a declarat, miercuri, ministrul finantelor, Eugen Teodorovici.
Acesta a fost intrebat la ce vor fi folosite cele 5 miliarde de euro atrase de pe pietele externe, o suma mai mare fata de cea programata, de 4,2 miliarde euro.
"Ma intristeaza cand vad presa economica punand astfel de titluri: s-a depasit planul. De ce nu se spune invers: depasindu-se planul, abordarea este una logica, Ministerul de Finante revine in sfarsit la o abordare logica, in sensul ca isi ia in timpuri mai bune finantare chiar si pentru urmatoarea perioada si nu se imprumuta atunci cand arde, pentru ca asta creste costul de finantare. Planul s-a depasit intr-adevar in sensul ca am luat deja si pentru anul viitor, deci prefinantam practic ceea ce avem anul viitor de finantat. Adica este o abordare corecta pe care un stat normal o are", a explicat Teodorovici.
El a explicat ca banii se folosesc pentru a finanta partea de deficit si pentru a onora obligatiile de plata scadente din imprumuturile luate in trecut.
"Pentru a finanta partea de deficit in ansamblul sau (se folosesc n.r) . Ministerul Finantelor aloca ministerului de linie sa spunem finantarile de care acestea au nevoie. Nu facem noi alocare in zona de pensii, pentru salarii sau pentru investitii. Noi alocam ministerelor care au de asumat niste... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 15:50
Romania a imprumutat de pe pietele externe 1,2 miliarde de lei, pe 30 de ani, printr-o noua emisiune de titluri.
Guvernul a imprumutat si la inceputul lunii februarie, tot de pe pietele externe, 2 miliarde de euro si, ulterior in cursul lunii, alte 250 de milioane de euro din piata interna, informeaza Profit.ro.
De obicei, statul se imprumuta de mai multe ori pe an de pe pietele externe pentru a face rost de bani pentru acoperirea deficitului bugetar.
Analistii anticipau ca statul va atrage 1 miliard de dolari prin aceasta emisiune pe 30 de ani, care s-a derulat in cursul zilei de joi, dar in final suma atrasa a fost mai mare, de 1,2 miliarde de dolari.
In cadrul acestei emisiuni, Guvernul a oferit posibilitatea investitorilor care detin obligatiuni in dolari scadente in 2022 sa le preschimbe in titluri noi, cu maturitatea in 2048.
In acest moment nu este clar cat din suma de 1,2 miliarde de dolari reprezinta imprumut nou si cat reprezinta preschimbarea de datorie scadenta in 2022.
Potrivit planului de imprumuturi anuntat de Ministerul Finantelor, Romania intentioneaza sa imprumute aproximativ 48 - 50 de miliarde de lei de pe piata interna in acest an, in timp ce aproximativ 4,5 - 5 miliarde de euro trebuie sa fie atrase de pe pietele externe, in crestere comparativ cu 2017, mai scrie Profit.ro.
Citeste si:
Romania a imprumutat doua miliarde de euro de pe pietele externe pe 12 si 20 de aniMinistrul Finantelor spune ca scaderea burselor nu ne... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2018, ora 16:41
Romania nu se va imprumuta de pe pietele externe in prima jumatate a anului si va analiza ulterior daca acceseaza astfel de finantari, a declarat ministrul Finantelor, Darius Valcov, mentionand ca executia bugetara pentru ianuarie arata un excedent de 3,54 miliarde lei, reprezentand 0,5% din PIB.
"Chiar am discutat si pana la sfarsitul anului ne permitem sa reducem acel buffer pe care anul trecut vi-l prezentam ca a ajuns la 7 miliarde (euro - n.r.). Romania, cel putin pe piata externa, in prima jumatate a anului nu va solicita niciun imprumut, iar pentru a doua jumatate, daca conditiile din piata sunt extrem de favorabile, si aici ne referim la sub 2,5% dobanda in valuta la termen de peste 10 ani, atunci ne putem gandi. Dar deja suntem in situatia ca, dupa prima luna a anului, Romania are un excedent bugetar de 3,54 miliarde lei", a declarat Valcov in conferinta de presa sustinuta alaturi premierul Victor Ponta, la finalul misiunii FMI in Romania, citat de Mediafax.
Anul 2014 s-a incheiat cu un deficit bugetar de 1,85% din PIB, sub tinta planificata de 1,97% din PIB. Pentru acest an, Executivul a convenit cu FMI si CE o tinta de deficit bugetar cash de 1,83% din PIB.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara la finele lunii ianuarie ca Romania intentioneaza sa emita eurobonduri pe pietele externe in februarie-martie, iar discutia despre conversia creditelor in franci la cursul istoric ar putea avea ca impact cresterea CDS, ceea ce ar insemna costuri mari la o... mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 16:54
Francul elvetian s-a stabilizat vineri la 1,012 euro pe pietele externe, dupa ce s-a apreciat joi cu 1% in urma decizei BCE de a lansa un program de 1.100 miliarde de euro pentru sustinerea economiei uniunii monetare, in timp ce leul s-a intarit usor si a coborat sub pragul de 4,49 lei/euro.
In jurul orei 10:00, euro era cotat in piata interbancara locala la 4,4895 - 4,49 lei/euro, dupa ce pe finalul sedintei de joi se tranzactiona la 4,4976 lei. Euro s-a depreciat joi in a doua parte a zilei in raport cu cele mai multe valute, dupa anuntul Bancii Centrale Europene (BCE).
Tot in jurul orei 10:00, francul elvetian se situa pe pietele externe la 1,0123 franci/euro, in stagnare fata de nivelul inregistrat aproape de sfarsitul sedintei de joi.
Cotatiile euro/leu si franc/euro implica un curs de 4,5442 lei/franc, peste referinta record de 4,5152 lei/franc, anuntata joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) inainte de decizia BCE. Pe finalul zilei de joi, cotatiile de la momentul respectiv indicau un curs mai ridicat, de 4,5524 lei/franc.
"Miscarea este mica in aceasta dimineata, dar pe apreciere de leu. Cele mai multe tranzactii au avut loc sub pragul de 4,49 lei/euro. Am putea vedea in perioada urmatoare un efect mai puternic de pe urma deciziei BCE, dar ramane de vazut. Euro este acum stabil si chiar si cursul euro/dolar a inregistrat o usoara corectie", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei banci.
Volumele din piata interbancara locala s-au situat in media... mai mult
Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 11:06
Romania vrea sa revina pe pietele internationale in prima jumatate a anului pentru a vinde obligatiuni denominate in euro si cu scadenta la 10 ani, dupa ce a atras marti 2 miliarde de dolari, a declarat ministrul Bugetului, Liviu Voinea.
Statul vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro cu scadenta pe 10 ani odata ce "apare o fereastra de oportunitate", ca parte a strategiei de prelungire a matruritatii datoriilor, a declarat Voinea, aflat la Viena la o conferinta Euromoney, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg.
Romania a vandut marti obligatiuni in dolari cu maturitati pe 10 si 30 de ani, alaturandu-se astfel altor state din regiune, precum Letonia si Polonia, pentru a profita de costurile mai reduse de finantare inaintea unei sedinte de la sfarsitul lunii ianuarie a Rezervei Federale a SUA (Fed).
Fed va continua, probabil, sa reduca achizitiile lunare de obligatiuni prin care sprijina economia SUA, dupa ce in decembrie a anuntat o scadere de la 85 de miliarde de dolari pe luna la 75 de miliarde de dolari. Decizia Fed de a diminua lichiditatile introduse in sistemul financiar ar putea reduce cererea pentru emisiunile de obligatiuni ale tarilor emergente.
"Am incheiat cu emisiunile denominate in dolari pentru acest an, dar vom reveni pe piata in prima jumatate a anului cu o emisiune pe 10 ani, denominata in euro. Conditiile din piata nu sunt la fel de favorabile cum au fost anul trecut, din perspectiva contextului international, dar treaba noastra... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 07:30
Ministerul Finantelor a iesit pe pietele internationale pentru a atrage pana la 2 miliarde de dolari, prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani.
Titlurile la 10 ani sunt oferite la 237,5 puncte de baza (2,375 puncte procentuale) peste referinta titlurilor de trezorerie SUA, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Trezoreriei statului, Stefan Nanu. Astfel, randamentul indicativ al emisiunii ar fi de 5,25%.
Obligatiunile cu scadenta la 30 de ani sunt scoase pe piata la aproximativ 270 puncte de baza (2,7 puncte procentuale) peste costul de referinta al titlurilor de Trezorerie SUA, la un randament indicativ de circa 6,5%. Emisiunea pe 30 de ani reprezinta o premiera din punct de vedere al maturitatii.
BNP Paribas, Citigroup si JP Morgan sunt aranjori principali ai plasamentului de obligatiuni.
Potrivit unui ordin publicat marti in Monitorul Oficial, Ministerul Finantelor vrea sa atraga pana la 2 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligatiuni cu maturitatea de peste 10 ani, care poate fi efectuata in doua serii, de 10 si 30 de ani.
Ministerul Finantelor Publice a programat pentru luna ianuarie licitatii pe piata interna prin care vrea sa vanda titluri de stat in valoare de 4,03 miliarde lei si 200 milioane euro, de aproape doua ori mai mult decat titlurile care ajung la scadenta in aceasta luna, de 2,78 miliarde lei.
Trezoreria a imrumutat deja 2,4 miliarde lei de la inceputul acestui an pe piata interna.
Trezoreria... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 15:33
Exxon si OMV vor continua investitiile in Romania, acestea urmand sa atinga 1 miliard de euro, a declarat premierul Victor Ponta, inainte de sedinta de guvern. El a mai precizat, ca OMV urmeaza sa mai faca o investitie in valoare de 500 de milioane de euro pana la finalul acestei luni.
Premierul s-a intalnit, in cursul zilei de marti, cu conducerile companiilor Exxon Mobil si OMV-Petrom vizavi de operatiunile de explorare de gaze ale celor doua companii in Marea Neagra.
Premierul a mai mentionat ca este bucuros de faptul ca Romania a reusit sa se imprumute, marti, de pe pietele externe cu 750 milioane euro la o rata a dobanzii de 5,1%, in conditiile in care, de obicei, tara noastra se imprumuta cu 6%. Ponta a mentionat ca, in conditile in care alte state au probleme cu costul de finantare, cum ar fi Spania si Italia, operatiunea de marti a fost un succes pentru Romania.
"Aici pot sa va spun ca e vorba de Deutche bank, JPMorgan si BNP Paribas, banci care au suprasubscris aceasta emisiune de euro pe obligatiuni. E un semn bun pentru Romania ca economie, care vine din zona in care ne asteptam mai putin si care, din punct de vedere al creditarii si al predictibilitatii si a mesajului dat catre investitori, e extraordinar de bun", a spus Ponta.
In ceea ce priveste rezultatele economice ale Romaniei, Victor Ponta a declarat ca s-a inregistrat o crestere neta a veniturilor, tara noastra fiind una din putinele state europene care au avut un astfel de rezultat. In... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 15:46
Romania a atras marti 750 milioane de euro de pe pietele externe prin redeschiderea emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea in iunie 2018, titlurile avand un randament de 5,15%.
Ministerul Finantelor a redeschis marti o emisiune de obligatiuni pe pietele externe, cu intentia de a atrage cel putin 500 de milioane de euro.
Finantele vor sa atraga 500 milioane de euro
"A fost un real succes, am incheiat astazi o emisiune de eurobonduri in urma careia la Finante vor intra 750 miioane de euro. Practic, prin aceasta emisiune se va majora rezerva valutara. Obligatiunile sunt pe sase ani, cu o dobanda cuprinsa intre 5,1% si 5,15%", a declarat ministrul Finantelor, Florin Georgescu, la reuniunea anuala a ambasadorilor.
Ministrul Finantelor a afirmat ca dobanda ceruta de investitori pentru obligatiunile emise de Romania este in scadere, in conditiile in care in perioada similara a anului trecut, statul a reusit sa plaseze obligatiuni de 1,5 miliarde de euro pe cinci ani cu o dobanda de 5,25%.
Cererea din partea investitorilor pentru subscrierea emisiunii de eurobonduri lansate de Romania in aceasta dimineata a fost ridicata, Ministerul Finantelor reusind sa adune oferte de circa 2,5 miliarde de euro.
Finantele au anuntat initial un randament indicativ de 5,25%, potrivit unor surse apropiate situatiei, redus apoi la 5,1%.
Tranzactia este intermediata de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si UniCredit.
Guvernul a aprobat sambata emisiunea de... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 17:36
Romania se va putea imprumuta din nou de pe pietele externe in a doua parte a anului, a declarat vineri ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, adaugand ca acest lucru depinde de apetitul investitorilor si lichiditatea de pe piete si ca tinta pentru acest an este de a atrage 2,5 miliarde euro.
"Cred ca vom iesi in partea a doua a anului, dar este greu de estimat pe ce piata. Vrem sa vedem care este apetitul investitorilor si lichiditatea pe piata europeana, dar si pe cea americana. Tinta noastra este de 7 miliarde euro pana in 2013, iar pentru 2012 de 2,5 miliarde euro", a explicat Dragoi.
Romania a redeschis la sfarsitul lui februarie emisiunea de obligatiuni lansata pe piata americana la 31 ianuarie, si a atras fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% si un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%. Obligatiunile au fost cumparate in principal de investitori din SUA si Marea Britanie. mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 14:26