Banca Europeana pentru Investitii (BEI) acorda Romaniei un imprumut de 450 milioane euro pentru a finanta contributia nationala la punerea in aplicare a Programului de Dezvoltare Rurala (PNDR), alaturi de ajutoarele nerambursabile de la fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala pentru perioada 2014-2020.
Imprumutul a fost aprobat cu prilejul reuniunii Consiliului de Administratie al BEI, care are loc la Bucuresti, si va sprijini, printre altele, modernizarea a 3.000 de ferme. Totodata, aceste fonduri vor cofinanta 400 de proiecte axate pe prelucrarea si comercializarea produselor agricole, precum si 750 de programe care vizeaza imbunatatirea serviciilor pentru populatia rurala.
"Imprumutul BEI va cofinanta proiecte de dezvoltare rurala sprijinite cu fonduri europene totalizand 5,4 miliarde euro, pe intreg teritoriul Romaniei. Imprumutul va sprijini modernizarea unui numar de 3.000 de ferme si va cofinanta 400 de proiecte axate pe prelucrarea si comercializarea produselor agricole, precum si 750 de programe care vizeaza imbunatatirea serviciilor pentru populatia rurala", se precizeaza intr-un comunicat al BEI.
Potrivit presedintelui BEI, Werner Hoyer, imprumutul acordat Romaniei se adauga granturilor UE si vizeaza cu precadere cresterea competitivitatii in sectorul agricol si cel forestier, mai buna gestionare a resurselor naturale si incurajarea practicilor agricole ecologice.
"Banca UE continua sa sprijine dezvoltarea rurala in Romania. Imprumutul va... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2018, ora 17:36
Fermierii din zonele rurale din China pot sa isi caute parteneri in mediul online, gratie unui program de dezvoltare initiat de gigantul IT Alibaba.
Pentru proiectul pilot a fost aleasa inca de anul trecut zona Shawan din regiunea autonoma uigura Xinjiang, localnicii primind instructiuni despre cum sa cumpere si sa vanda online, informeaza Daily Sabah.
200.000 de localnici din zona rurala a regiunii Xingjiang pot apela la centrul regional de e-commerce deschis de Alibaba ca sa afle cum pot vinde produsele din gospodariile lor.
Zona este vestita pentru piperul rosu si fructele uscate conservate de localnici dupa retete traditionale.
426 de fermieri locali au inceput deja sa vanda produsele agro-alimentare prin intermediul platformei comerciale Alibaba, iar veniturile raportate in regiune au crescut cu 120 milioane yuani (18 milioane dolari).
Succesul inregistrat de centrul de comert online din Shawan a convins autoritatile din regiunea autonoma sa continue proiectul si in alte zone, in vreme ce oficialii din alte regiuni ale Chinei, Yining, Kashgar si Hotan, au in plan initierea unor programe similare pentru a convinge forta de munca locala sa revina acasa sa sa nu mai migreze spre marile orase din China.
Dezvoltarea programelor de comert online in mediul rural este sustinuta de guvernul de la Beiing care a alocat anul acesta nu mai putin de 2 miliarde yuani (267 milioane dolari) pentru crearea unor astfel de centre in peste 200 de zone rurale situate in... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 08:05
Invatamantul din rural ramane departe de media inregistrata in urban la toti indicatorii de calitate - ponderea profesorilor calificati, rezultatele elevilor, abandonul scolar, dotarea cu computere - arata ultimul raport al Agentiei Romane de asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP).
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat pentru cursdeguvernare.ro ca nu vede solutii pentru rural pana cand nu cresc salariile profesorilor.
Raportul: Cifrele seci ale invatamantul din rural
47,5% din elevii aflati in clasele I - VIII invata in scoli din sate si comune30% din elevii de la tara abandoneaza timpuriu scoala, procentul fiind de 3 ori mai mare decat cel inregistrat in urban (care se situeaza sub media europeana)20% dintre absolventii de opt clase se opresc la acest nivel de studii, nu urmeaza liceul sau o scoala profesionala80% din mediile sub 5 de la Evaluarea Nationala 2015 au fost obtinute in ruralmedia este 13 elevi pentru un cadru didactic2% din ...citeste mai departe despre "Cifrele seci ale Educatiei: Cat s-a largit groapa dintre rural si urban. Statul nu are solutii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 07:48
Un numar tot mai mare de greci din zonele rurale ale tarii fac schimb de bunuri si servicii, dupa ce Guvernul a inchis bancile timp de trei saptamani incepand cu 28 iunie, a restrictionat retragerile de bani si a interzis transferurile de bani in afara, pentru a impiedica retragerile masive si colapsul bancilor.
Controlul asupra capitalului a fost relaxat intre timp dar va ramane cateva luni si grecii pot retrage numai 420 de euro pe saptamana, scrie Kathimerini.
Datele statistice privind scara la care se practica trocul nu sunt disponibile de vreme ce tranzactiile sunt efectuate informal. Insa activitatea de pe platformele online si povestirile fermierilor si afaceristilor arata ca fenomenul este in crestere, chiar daca la o scara mica prin comparatie cu tranzactiile cu bani.
Grecia a inceput sa-si plateasca datoriile - cat a primit FMI
In satele izolate si zonele agricole conceptul de troc nu este nou - fermierii fac de mult timp schimb de bunuri si servicii. Insa vechea ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia: Elenii au reinviat trocul in zonele rurale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 31 Iulie 2015, ora 17:02
Comisia Europeana a adoptat, marti, Programul de dezvoltare rurala (PDR) al Romaniei, prin care sunt trasate prioritatile tarii noastre pentru utilizarea celor aproximativ 9,5 miliarde de euro disponibile in perioada 2014 - 2020. Finantarea totala din partea Uniunii Europene este de 8,128 miliarde de euro.
Programul de dezvoltare rurala al Romaniei se concentreaza in principal asupra a 3 domenii prioritare, se arata in comunicatul CE.
Este vorba despre promovarea competitivitatii si restructurarea sectorului agricol din Romania; protectia mediului si schimbarile climatice; si stimularea dezvoltarii economice, crearea de locuri de munca si o calitate mai buna a vietii in satele din Romania.
Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a aratat care sunt avantajele aprobarii programului pentru Romania.
"Asa cum am subliniat in timpul vizitei mele recente in Romania, acest program are potentialul sa ofere un ...citeste mai departe despre "Romania rurala primeste 8,1 miliarde de euro de la Comisia Europeana" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 19:22
Romanii din mediul rural au acces mai degraba la Internet decat la alimentarea cu apa curenta, canalizare sau baie in interiorul locuintei. In plus, folosesc tableta sau telefonul mobil pentru navigare online mai mult decat cei din mediul urban.
Nu toate gospodariile din mediul rural au acces la electricitate, astfel ca una din 100 de familii nu are curent electric, potrivit unor date referitoare la accesul la utilitati in mediul rural, prezentate joi de directorul general al Biroului Roman de Audit Transmedia (BRAT), Arina Ureche, potrivit corespondentului Ziare.com prezent la conferinta intitulata "Ziua Cercetarii Media".
62 la suta dintre gospodarii au conexiune la Internet, mai mult decat alimentarea cu apa curenta sau canalizare (45 la suta).
De dus sau baie in interiorul locuintei beneficiaza doar 36 la suta dintre familii, iar 32 la suta de alimentare cu apa calda.
Doar putin mai mult de un sfert dintre gospodarii (28 la suta) au grup sanitar in interiorul locuintei, ...citeste mai departe despre "Romanii din mediul rural, conectati la Internet, dar nu la apa curenta si canalizare" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 18:57
Primele masuri din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 vor fi deschise, cel mai probabil, in luna februarie, in baza unui acord de principiu agreat cu Comisia Europeana, care va veni in primele zile ale lunii ianuarie, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la un forum pe teme agricole.
"Asteptam cu totii ca noul PNDR sa fie agreat de Comisia Europeana si sa isi deschida portile. Avem discutii constante cu reprezentantii Comisiei Europene (CE) si deja au avut loc la Bruxelles si mai multe videoconferinte care se desfasoara pentru a imbunatati lucrurile si care au fost scoase in evidenta de catre Comisie. Cred ca suntem pe drumul cel bun si calendarul ramane in linii mari cam acelasi pe care l-am anuntat. Sper ca in luna februarie sa avem primele masuri deschise prin noul program", a spus Constantin, potrivit Agerpres.
Potrivit ministrului Agriculturii, masurile cele mai importante care vor fi lansate prin noul PNDR sunt cele care faciliteaza investitiile pentru zona de productie, respectiv fosta masura 121 din actualul program, si masura pentru tinerii fermieri.
"Este foarte important sa deschidem fosta masura 121, cea care faciliteaza investitiile pentru zona de productie. Avem nevoie in continuare sa crestem aceasta zona, fie ca vorbim de fermele de crestere a animalelor sau de reproductie astfel incat sa asiguram baza dezvoltarii pe termen lung, ca sa nu mai vorbim de importuri... mai mult
Joi, 11 Decembrie 2014, ora 13:59
Administratiile locale din mediul rural unde sunt probleme cu plata salariilor functionarilor din primarii vor primi bani de la Guvern, a anuntat, joi, vicepremierul Liviu Dragnea, sustinand ca, cel mai probabil, fondurile vor fi alocate la urmatoarea rectificare de buget din luna septembrie.
Liviu Dragnea a spus, intr-o conferinta de presa la Galati, ca majoritatea primariilor din mediul rural au probleme legate de plata salariilor functionarilor, transmite Mediafax.
"La cele mai multe dintre primariile rurale exista probleme legate de disponibilitatile financiare pentru a plati macar salariile functionarilor. Noi avem facuta o fundamentare pe care o vom prezenta Ministerului de Finante, probabil saptamana viitoare, pentru a identifica exact care sunt nevoile stricte macar pentru plata salariilor. La fel se va intampla acolo unde sunt probleme legate de plata pentru activitatile sociale, cele care tin de primarii, astfel incat primariile sa aiba anul acesta suficienti bani pentru a plati salariile si pentru a-si asigura functionarea pana la sfarsitul lui 2014", a declarat Dragnea.
Potrivit acestuia, exista evaluari facute de primari si transmise Guvernului care arata ca in unele cazuri nu vor mai exista fonduri cu care sa se asigure plata salariilor pana la sfarsitul anului fara aceste suplimentari.
Vicepremierul Liviu Dragnea s-a aflat, joi, la Galati, unde a participat la predarea a 16 microbuze scolare achizitionate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si... mai mult
Joi, 21 August 2014, ora 16:40
Gradul de conectare este mai mare pentru generatiile mai tinere. Rata de penetrare a internetului in randul tinerilor este de 60% in mediul rural, potrivit celui de-al cinsprezecelea infografic lansat de Starcom MediaVest.
Informatiile cuprinse in infografic reprezinta concluziile unei cercetari cantitative desfasurate in perioada 14 aprilie - 9 mai 2014, prin metoda CAWI, pe un esantion de 300 de respondenti, reprezentativ pentru populatia de utilizatori de internet din mediul rural din Romania.
O prima concluzie a studiului este ca spatiul pe care se intinde satul nu limiteaza capacitatea locuitorilor de a ramane conectati la actualitate. Acest fapt se datoreaza cresterii penetrarii internetului in mediul rural si a frecventei vizitelor la oras, ca urmare a extinderii comertului modern in urbanul mic (orase avand sub 30.000 de locuitori).
In acelasi timp, in mediul rural televizorul si-a mentinut statutul de liant al familiei si producator de vedete. Continutul distractiv este apreciat indiferent de varsta si celebritati precum Andra, Catalin Maruta si Andreea Esca atrag un numar mare de fani din rural.
Radioul capteaza in continuare atentia locuitorilor din mediul rural. Varful de audienta se intinde de dimineata pana la pranz, comparativ cu perioada 07:00 - 09:00 a.m. in mediul urban. Pentru cei mai multi respondenti (78%) radioul este ascultat in paralel cu activitati zilnice de relaxare, de sofat sau in timpul mesei.
68% dintre locuitorii din mediul... mai mult
Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 16:55