Uniunea Europeana a decis sa aduca in fata Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) conflictul sau cu Rusia privind exporturile europene de carne de porc, potrivit unui comunicat dat publicitatii marti la Geneva.
"Cerem deschiderea unor consultari", intr-o prima etapa a procedurii de reglementare a diferendului, conform prevederilor OMC, a anuntat un purtator de cuvant al UE.
Aceste consultari urmeaza sa dureze 60 de zile. Daca la sfarsitul perioadei nu se ajunge la niciun acord intre cele doua parti, atunci se trece la etapa urmatoare - tribunalul de arbitraj, insarcinat sa decida in astfel de dosare.
Rusia a impus in luna ianuarie interdictii la carnea de porc din Europa, dupa descoperirea unui caz de pesta porcina africana in Lituania.
Potrivit UE, masura a provocat pierderi estimate la patru milioane de euro pe zi pentru industria carnii de porc din Europa.
Intre timp, UE a decis sa deblocheze sapte milioane de euro - jumatate pentru sustinerea masurilor sanitar-veterinare de preventie si cealalta jumatate pentru crescatori - pentru a veni in ajutorul tarilor cel mai afectate de embargoul rus, respectiv Polonia si tarile baltice.
Piata rusa reprezinta un sfert din exporturile europene de produse porcine, in principal din Olanda, Germania si Danemarca, in valoare totala anuala de 1,4 miliarde de euro. mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 17:30
Presedintele rus Vladimir Putin a reiterat marti, in cadrul reuniunii la nivel inalt Rusia-UE de la Ekaterinburg, ca Bruxellesul ar trebui sa tina seama de interesele tarii sale in domeniul energiei, in care ambele parti sunt "parteneri firesti".
"Este evident ca dialogul privind energia poate fi de succes doar atunci cand se iau in considerare interesele reciproce si asigura o activitate comerciala previzibila", a declarat Putin, referindu-se la cererile ruse privind punerea in aplicare a cadrului legal european in domeniul energiei privind gigantul de gaz rus Gazprom, relateaza EFE.
Relatiile energetice (Rusia este principalul furnizor de energie pentru UE) constituie principalul obstacol intre Moscova si Bruxelles, dupa ce UE a adoptat al Treilea Pachet Energetic, un cadru juridic care impune separarea activitatilor de productie de cele de transport si de tranzactionare a energiei.
Moscova insista asupra faptului ca acest cadru legal este in detrimentul intereselor sale si este cu totul impotriva diversificarii afacerilor Gazprom, asa cum cere UE pentru a putea opera pe teritoriul sau.
"Avem anumite probleme, probleme care sunt mereu in centrul atentiei noastre si despre care am discutat frecvent. Una este problema de energie, dar noi suntem parteneri naturali in acest domeniu", a mai spus presedintele rus.
Pozitia Uniunii Europene
Pozitia UE a fost neschimbata in aceasta problema, deoarece obiectivul sau este tocmai de a reduce dependenta excesiva de... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 12:53
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat vineri un amendament la Legea federala cu privire la banci si activitatea bancara, un document ce elimina practic din legislatia rusa sintagma "filiala de banca straina".
Textul legii a fost dat publicitatii pe site-ul de informatii juridice al Kremlinului, relateaza portalul economic Rbc Daily.
Documentul, elaborat de guvern, a fost conceput pentru a sprijini sectorul bancar rusesc pana in 2015, mentioneaza canalul media citat. In text se face referire la acordurile incheiate in timpul consultarilor ruse cu negociatorii internationali privind aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).
Aceasta lege exclude termenul de filiale /sucursale/ din definitia sistemului bancar al Federatiei Ruse. Astfel, din articolul privind inregistrarea organizatiilor de credit cu investitii straine si cerintele suplimentare pentru infiintarea si regulile de operare a acestora a fost exclusa sintagma "sucursala a bancii straine".
Legislatia de pana acum spunea ca in Rusia pot activa filiale, sucursale si reprezentante ale unor banci straine. Prin lege, acestea sunt inregistrate de Banca Centrala a Rusiei. La momentul actual, sucursalele bancilor straine nu sunt inregistrate in Rusia, iar amendamentul mentionat le exclude practic din lege.
Potrivit Rbc, activitatea sucursalelor banci straine nu cadea sub incidenta jurisdictiei Federatiei Ruse si nici a autoritatilor de reglementare ruse. In plus, acestea nu alocau... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 12:16
Ministrii comertului din Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) au acceptat vineri cererea Rusiei de a se alatura organizatiei, un pas pe care Moscova si-l doreste de 18 ani.
Protocolul de aderare a fost semnat de ministrul rus pentru dezvoltare economica, Elvira Nabiullina, iar din partea OMC de directorul general, Pascal Lamy.
Vicepremierul rus Igor Suvalov, presedintele Confederatiei Helvetice, Micheline Calmy-Rey, si ministrii OMC au asistat la ceremonia de semnare a protocolului de aderare.
Rusia isi negociaza aderarea la OMC din 1993. Ultimul obstacol pe care l-a intampinat s-a numit Georgia, care a refuzat sa aprobe aderarea Moscovei mai ales dupa razboiul din august 2008.
Vineri, la o conferinta ministeriala a OMC, fusesera aprobate toate documentele pentru aderarea Rusiei la organizatie, inclusiv cele privitoare la asumarea angajamentelor pentru accesul pe piata al bunurilor si serviciilor.
Rusia va deveni membra cu drepturi depline a acestei organizatiii internationale dupa 30 de zile de la ratificarea aderarii, moment asteptat in vara anului 2012, au precizat oficialii rusi.
Incetarea aplicarii amendamentului Jackson-Vanik in Statele Unite, care limiteaza comertul cu Rusia si care este un obstacol in calea aplicarii regulilor OMC intre cele doua tari ar urma sa se intample in curand, in decurs de cateva luni, a spus vicepremierul Igor Suvalov.
Casa Alba a spus ca incetarea aplicarii amendamentului va fi o prioritate pentru administratie in... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 09:19
Organizatia Mondiala a Comertului a acceptat Rusia ca membru in organizatie.
Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a dat vineri unda verde aderarii Rusiei, dupa 18 ani de negocieri in care Moscova a incercat sa devina membra a acestei organizatii ce se ocupa de reglementarea comertului mondial, relateaza AFP.
Dupa aceasta aprobare, care a avut loc in timpul celei de-a opta conferinte ministeriale a OMC, parlamentul rus trebuie sa ratifice acordul pana la 15 iunie, pentru a permite punerea lui in aplicare. mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 18:02
Uniunea Europeana si Rusia au lansat joi, la summitul desfasurat la Bruxelles, "Pasii comuni catre calatoriile fara vize", care vizeaza masurile necesare pentru deschiderea negocierilor asupra unui sistem complet liberalizat de vize.
"Este important sa existe relatii mai stranse intre popoarele noastre. Iata de ce am placerea de a confirma ca azi am lansat "Pasii comuni catre calatoriile fara vize",a anuntat presedintele CE Jose Manuel Barroso, in conferinta de presa de la finalul Summitului UE-Rusia.
"Am convingerea ca acest proces va continua in directia pozitiva; obiectivul nostru este de a avea un regim liberalizat de vize intre Rusia si Uniunea Europeana", a mai spus seful executivului comunitar.
Ideea a fost reluata si de presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, care a apreciat ca aprobarea noilor masuri va duce la consolidarea parteneriatului strategic dintre Bruxelles si Moscova.
"Principiile si valorile parteneriatului nostru strategic sunt, de asemenea, testate si evaluate pe baza evolutiilor in domeniul politic. Intr-adevar, sprijinul opiniei publice pentru dezvoltarea parteneriatului strategic are o valoare importanta, strans legata de acest domeniu", a mentionat Van Rompuy.
Cei doi lideri europeni au salutat aderarea Rusiei la OMC, care va deveni efectiva vineri.
Potrivit lui Herman Van Rompuy, aderarea Rusiei la OMC va fi un important instrument pentru modernizare si deschide calea catre numeroase oportunitati pentru comert,... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 18:41
Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, a promulgat un set de documente privind aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).
Aprobarea de la Tbilisi este ultimul obstacol pe care a trebuit sa il depaseasca Rusia, care asteapta aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului de 18 ani.
Rusia, singura economie majora care nu face parte din OMC, incearca sa adere la organizatie din 1993.
Rusia va deveni membra cu drepturi depline la jumatatea anului 2012. Urmatorul pas care trebuie urmat este informarea parlamentului georgian privind continutul acestor documente.
Autoritatile georgiene au negat faptul ca asupra lor s-ar fi exercitat presiuni. In genere, dupa semnarea acordului, presedintele Saakasvili a calificat aceasta ca pe o victorie a diplomatiei georgiene.
Pentru a putea adera la OMC, candidatura Rusiei trebuie aprobata de toate statele membre ale acestui organism. mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 13:01
Rusia si Georgia au semnat miercuri un acord negociat de Elvetia care deschide calea catre aderarea Moscovei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).
Acordul prevede, in special, desfasurarea de observatori internationali pentru a monitoriza fluxurile de bunuri la granita regiunilor georgiene Abhazia si Osetia de Sud.
Rusia - singura economie majora care nu face parte din OMC - incearca sa adere la organizatie din 1993.
Ultimul obstacol a fost Georgia, care a refuzat sa permita includerea tarii in OMC dupa razboiul scurt din august 2008.
Pentru a putea adera la OMC, candidatura Rusiei trebuie aprobata de toate statele membre. mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 14:15
O uniune vamala intre Rusia, Belarus si Kazahstan, care urmeaza sa intre in vigoare la 1 iulie, ar putea afecta comertul international si planurile acestor tari de aderare la Organizatia Mondiala a Comertului, a declarat miercuri inaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, precizeaza Mediafax.Rusia, care negociaza de 16 ani intrarea in OMC, a surprins anul trecut comunitatea internationala cu planul de formare a unei uniuni vamale intre Rusia, Belarus si Kazahstan, relateaza Reuters.
Uniunea ar urma sa intre in vigoare la 1 iulie, in pofida unei dispute din ultimele saptamani intre Rusia si Belarus, referitoare la taxele vamale aplicate exporturilor de petrol.
Ashton a afirmat in Parlamentul European ca viitoarea uniune a provocat ingrijorare in Uniune.
"In general nu suntem impotriva uniunilor vamale, dar suntem ingrijorati atunci cand pot afecta comertul in loc sa il promoveze, asa cum este acest caz", a spus Ashton.
Autoritatile de la Moscova au suspendat negocierile cu OMC in 2009, dupa ce au anuntat planul de uniune vamala, dar discutiile ar putea fi reluate in aceasta luna.
UE a anuntat in luna mai ca Rusia ar putea adera la OMC in decurs de un an. mai mult
Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 17:57