Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit miercuri la Moscova pentru discutii cu omologul sau rus Vladimir Putin, asteptate sa se concentreze asupra conflictului din Siria, inclusiv diferentele dintre ei privind propunerea crearii unei "zone sigure" in apropierea granitei cu Turcia.
"Cei doi presedinti vor discuta despre procesul de reglementare in Siria, precum si aspectele-cheie ale cooperarii bilaterale in comert, economie, cultura si zona umanitara", a declarat Kremlinul intr-un comunicat inaintea intalnirii, informeaza dpa.
Turcia urmareste crearea asa-numitei "zone sigure" de-a lungul frontierei sale cu nordul Siriei pentru a asigura securitatea si a opri fluxul de migranti, in conditiile in care Statele Unite isi retrag trupele din tara sfasiata de razboi.
Rusia si Turcia, care sprijina parti opuse in conflict, au ajuns la un acord anul trecut pentru a crea o zona tampon demilitarizata in fieful rebelilor din nordul Siriei, Idlib, prevenind astfel un asalt al fortelor guvernului sirian.
Saptamana trecuta, agentia turca de presa de stat Anadolu a publicat o harta a zonei planificate care incepe de la orasul de frontiera Jarabulus, controlat de rebelii proturci, si pana la granita cu Irakul.
Zona ar avea o lungime de 460 de kilometri si o latime de 32 de kilometri, incluzand de asemenea importante orase kurde siriene precum Kobane.
Kurzii sirieni, care au jucat un rol major in lupta impotriva Statului Islamic in Siria, controleaza parti mari din... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 20:05
Ministrii de externe din Turcia si Rusia urmeaza sa se reuneasca in capitala turca Ankara la inceputul saptamanii pentru a pregati un summit consacrat crizei din Siria si care va avea loc la 7 septembrie, potrivit unui comunicat difuzat duminica de Ministerul de Externe rus, relateaza dpa.
Summitul, organizat de presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, urmeaza sa reuneasca lideri din Turcia, Rusia, Germania si Franta pentru a discuta conflictul care afecteaza Siria.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va sosi la Ankara luni pentru o vizita de doua zile.
Rusia sprijina regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad. Cu sprijin militar rus, al-Assad a recastigat in mod constant controlul asupra unor teritorii detinute de rebeli in ultimele luni.
Turcia a finalizat pregatirile pentru a crea zone mai sigure in Siria, asa cum a facut-o prin intermediul a doua incursiuni militare in nordul tarii, a declarat duminica presedintele Tayyip Erdogan citat de Reuters. El a afirmat ca un sfert de milion de persoane au revenit deja in zone eliberate din Siria.
Citeste si: Erdogan acuza SUA de "razboi economic" si vrea sa se alieze cu Rusia, China si Iran ...citeste mai departe despre "Ministrii de externe din Turcia si Rusia se intalnesc la Ankara pentru a pregati un summit privind criza din Siria" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 August 2018, ora 19:58
Gruparile de rebeli din Siria au respins conferinta pentru pace, planificata de Rusia la Soci, argumentand ca Moscova incearca sa inlocuiasca procesul de pace coordonat de ONU la Geneva si acuzand statul rus pentru comiterea unor crime de razboi in regiune.
Intr-o declaratie comuma a 40 de grupari rebele, printre care si unele dintre fractiunile militare care au participat la mai multe runde de negocieri de pace de la Geneva, au sustinut ca Moscova nu a exercitat presiuni asupra guvernului sirian pentru a ajunge la o intelegere politica.
"Rusia nu a contribuit cu nimic in usurarea suferintei sirienilor si nu a depus presiuni asupra regimului pe care il sustine un garant al unei cai de a solutiona conflictul", a aratat comunicatul gruparilor de rebeli sirieni.
Rusia, care a devenit o putere dominanta in Siria, in urma unei interventii militare efectuate in urma cu doi ani, a primit sustinerea Turciei si a Iranului pentru a organiza un congres, la Soci, pentru a discuta despre solutionarea crizei siriane.
"Rusia reprezinta un agresor care a comis crime de razboi impotriva sirienilor. A sprijinit regimul militar si i-a aparat politica, iar de sapte ani incearca sa impierdice condamnarea de catre ONU a regimului presedintelui sirian Bashar Assad", au mai declarat gruparile de rebeli.
Desi Moscova sustine ca ataca doar militanti, rebelii afirma ca raidurile aeriene conduse de aceasta au ucis cateva sute de civili din regiune. ...citeste mai departe despre... mai mult
Marti, 26 Decembrie 2017, ora 11:34
Un parlamentar rus a anuntat luni seara ca discutiile cu privire la criza siriana se vor desfasura potrivit programului la Moscova, in ciuda asasinarii ambasadorului Andrei Karlov intr-o galerie din Ankara.
La discutii va participa inclusiv ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, care era deja in avion spre Rusia in momentul atacului armat asupra ambasadorului Karlov, transmite Reuters.
Ministrii de Externe si Aparare din Rusia, Iran si Turcia vor discuta incepand de marti despre viitorul Siriei si despre planurile de evacuare a rebelilor si civililor din Alep.
Reluarea evacuarilor din Alep reprezinta rezultatul unor negocieri intense dintre Rusia - principalul sustinator al presedintelui sirian Bashar al-Assad - si Turcia, care si-a aratat sustinerea pentru insurgenta din Siria.
Relatiile bilaterale turco-siriene s-au prabusit anul trecut, dupa ce autoritatile turce au doborat un avion de vanatoare rus in apropiere de frontiera cu Siria. Moscova a ...citeste mai departe despre "Moscova nu renunta la discutiile despre criza siriana, in ciuda uciderii ambasadorului sau in Turcia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Decembrie 2016, ora 20:37
Chiar daca timp de 8 luni de zile relatiile dintre Ankara si Moscova au fost inghetate, manifestarile recente dintre presedintele Recep Erdogan si omologul sau rus, Vladimir Putin, par sa fie extrem de cordiale.
O lovitura de stat esuata si neintelegerile survenite in relatia cu Washingtonul pe tema minoritatii kurde au adus la aceeasi masa vechii rivali din regiunea Marii Negre: Turcia si Rusia.
In vreme ce Erdogan cauta sa braveze in fata americanilor cu noua lui relatie cu Putin, "tarul" de la Kremlin se multumeste sa zambeasca fin si sa culeaga roadele cochetariei manifestate de omologul sau turc, remarca Business Insider.
Prietenie cu beneficii unilaterale
"Erdogan flirteaza cu Rusia si afiseaza acest lucru ca pe un atu in fata Statelor Unite", sustine Aykan Erdemir, fost parlamentar turc si reprezentant al Fundatiei pentru Apararea Democratiei.
Acesta noteaza ca liderul turc manifesta o neincredere tot mai mare fata de SUA, dupa ce americanii nu l-au sustinut pe Erdogan in ofensiva declansata impotriva minoritatii kurde, ba mai mult au decis sa ii sprijine pe kurzii care rezista in fata atacurilor Statului Islamic.
In plus, SUA este si tara care il adaposteste pe clericul Fethullah Gulen, pe care autoritatile de la Ankara il acuza a fi stat in spatele loviturii de stat de la jumatatea lunii iulie.
Fata de Washington, Moscova a tinut sa isi manifeste foarte rapid sprijinul pentru Recep Erdogan in momentul loviturii de stat, in vreme ce liderii... mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 02:52
Pilotii NATO de la baza aeriana Incirlik ar putea fi nevoiti sa imparta hangarele si pistele de aterizare cu rusii, daca Putin va dori sa foloseasca infrastructura militara din Turcia in lupta cu Statul Islamic. Sau vor fi nevoiti sa plece.
"Turcia ar putea deschide baza de la Incirlik pentru avioanele noastre implicate in operatiunile antiteroriste din Siria. Ar fi o continuare logica a pasului facut de presedintele Erdogan catre Rusia", a declarat senatorul Viktor Ozerov, membru in Comisia de Securitate si in Consiliul de Aparare al Federatiei Ruse, citat de agentia RIA Novosti si Hurriyet Daily News.
Ozerov crede ca un astfel de gest ar demonstra seriozitatea Ankarei intr-o cooperare militara mai ampla cu Rusia impotriva miscarii teroriste Statul Islamic.
"Nu garantez ca Rusia ar avea nevoie de baza de la Incirlik, dar o astfel de decizie ar demonstra ca Turcia este gata sa se implice in mod serios alaturi de noi in lupta impotriva teroristilor din Siria si nu doar sa vina cu vorbe goale", a mai spus senatorul rus.
Solicitarea acestuia vine la doar cateva zile dupa ce ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a explicat la un post local de televiziune ca delegatia care l-a insotit pe presedintele Erdogan la intalnirea cu Vladimir Putin a avut sarcina de a discuta si aspecte ale unei viitoare cooperari militare, pe langa alte chestiuni din relatia existenta intre cele doua tari.
"Vom discuta toate detaliile. Noi am solicitat mereu Rusiei sa initiem o... mai mult
Joi, 18 August 2016, ora 15:08
2Moscova pare sa nu fi uitat incidentul in care fortele aeriene din Turcia au doborat un avion rusesc de lupta aflat la granita cu Siria.
O escadrila de avioane MiG-29 va fi detasata la baza aeriana din Erebuni, Armenia, in a doua jumatate a acestui an, informeaza News.az din Azerbaidjan, care citeaza surse din cadrul armatei ruse.
Erebuni este o baza aeriana ruseasca aflata in apropiere de Erevan, capitala Armeniei, tara vecina cu Turcia. Distanta pana la granita este extrem de mica, mai ales pentru un avion de vanatoare precum MiG-29.
Moscova a descris operatiunea ca fiind una de revizie a aeronavelor care supravegheaza spatiul aerian al Comunitatii Statelor Independente, avioanele MiG-29 urmand sa execute zboruri de antrenament si de supraveghere.
"In a doua jumatate a anului 2016, mai multe avioane usoare de lupta din a patra generatie MiG-29 si un elicopter de transport Mi-8 vor ajunge in baza aeriana Erebuni aflata in Armenia", se arata intr-un raport al rusilor.
Imediat dupa Anul Nou, inginerii si mecanicii de intretinere de la baza aeriana din Armenia au inceput sa amenajeze noile hangare destinate aparatelor de zbor care urmeaza sa fie detasate la Erebuni, informeaza presa locala. mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 09:55
Ministerul Apararii din Rusia a prezentat probele pe care se bazeaza Moscova atunci cand acuza liderii de la Ankara ca sunt in spatele traficului de petrol cumparat de la teroristii Statului Islamic.
Oficialii de la Moscova au prezentat culoarele pe care convoaielele de cisterne cu petrol ale ISIS se indreapta catre Turcia: punctele de frontiera din Idlib, cele din provincia Hasakah si din Zakho, de la granita turco-iraniana. Ca un facut insa, teritoriile respective sunt controlate de alte grupari, relateaza Business Insider.
Eroare capitala
Reactiile au aparut imediat dupa ce Moscova a facut publice dovezile implicarii Ankarei in traficul cu petrol al teroristilor Statului Islamic.
In diverse postari pe Twitter, analistii arata ca niciuna din rutele respective nu se afla pe teritoriile controlate de ISIS.
Punctele de frontiera Bab al-Hawa and Bab al-Salameh din provincia Idlib sunt controlate de luptatorii Armatei Libere a Siriei, provincia Hasakah este divizata intre fortele fidele regimului Assad si coalitia kurdo-araba sustinuta de SUA, iar Zakho este o provincie irakiana aflata sub controlul Guvernului Regional din Kurdistan.
"Daca te uiti la harta prezentata de Moscova, pare ca ISIS face trafic de petrol prin teritoriile controlate de cei mai mari inamici ai lor din regiune, kurzii din Irak si Siria", afirma Wladimir van Wilgenburg, analist al Fundatiei Jamestown.
"Relatiile dintre kurzi si Turcia nu sunt cele mai bune, ca sa spunem asa, deci... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 16:51
3In saptamanile care au premers doborarii avionului rusesc Sukhoi-24 de catre aviatia turca, Moscova a ignorat cu nonsalanta avertismentele Ankarei de a pune stop raidurilor derulate la granita dintre Siria si Turcia, intr-o zona controlata de rebelii turkmeni sustinuti de Turcia.
Dupa declansarea incidentului care a tensionat relatiile dintre cele doua tari, rusii au reactionat prin impunerea sanctiunilor economice si introducerea echipamentelor anti-aeriene in Siria, dar Ankara pare sa ascunda un as in maneca, relateaza revista Business Insider.
Actiuni provocatoare
Rusia a insistat mereu ca tintele bombardamentelor sale din Siria sunt teroristii, dar avionul militar doborat de turci era angajat intr-un raid impotriva gruparii Liwa Jabal al-Turkman, un grup etnic anti-Assad sprijinit de Ankara.
Afectata de incident, Rusia a trimis deja pe litoralul sirian, in provincia Latakia, mai multe sisteme anti-aeriene S-400 si si-a echipat avioanele din Siria cu sisteme de rachete aer-aer, in conditiile in care teroristii Statului Islamic si alte grupari rebele nu detin aeronave.
Ca masura punitiva, avioanele rusesti au continuat sa bombardeze regiunile ocupate de gruparile turkmene, ca si convoaiele de camioane trimise de Ankara in ajutorul acestora.
Actiunile provocatoare initiate de Moscova au ca scop descurajarea Turciei de a mai intercepta si dobori un alt avion rusesc implicat in operatiunile din Siria.
Rusia are si alte interese financiare si geopolitice... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 14:48
7