Datele prezentate de Eurostat arata ca raportul dintre salariul minim din Romania si cel din principalele tari dezvoltate ale Uniunii ramane in apropierea cotei de 1 la 7.
Raportat la nivelul nostru, Belgia, Olanda, Germania, Franta si Irlanda se incadreaza in intervalul 670% - 690% (Luxemburg ar avea un raport de aproape 9 la 1 fata de noi, dar ramane o exceptie in context european).
Raportul salariului minim fata de tarile cu un nivel dezvoltare ceva mai redus, grupate in partea sudica a continentului, este undeva in jur de 1 la 3, extremele fiind Portugalia (271%) si Slovenia (363%).
De retinut, in pofida problemelor economice cu care se confrunta si a scaderii cu 22%, survenita in anul 2013, Grecia are un salariu minim de peste trei ori mai mare fata de cel din Romania.
Guvernul are viziuni mari: Salarizarea bugetarilor, facuta pe 5 categorii, nu 111 ca acum
Ponta se plange iar ...citeste mai departe despre "Salariul minim la 1 ianuarie 2015 - cine, cat in Europa. Ramanem la doar o septime fata de Occident" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Martie 2015, ora 07:42
Romania se afla la coada clasamentului privind salariul minim din Uniunea Europeana, acesta fiind de doar 157,5 euro, in comparatie cu cel din Luxemburg, care este de 12 ori mai mare.
Potrivit cifrelor Eurostat, cel mai mare salariu minim din UE il primesc locuitorii din micul stat Luxemburg - 1.874 de euro, scrie site-ul New Europe.
Pe urmatoarele doua locuri se afla Belgia si Olanga, cu un salariu minim de 1.502 euro, respectiv 1.469 de euro. Urmeaza Irlanda (1.462 de euro), Franta (1.430 de euro) si Marea Britanie (1.264 ...citeste mai departe despre "Romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Aprilie 2014, ora 09:17
Romania a reusit sa depaseasca Bulgaria in luna februarie la nivelul salariului minim pe economie si sa revina astfel pe penultimul loc din Uniunea Europeana in cadrul acestui clasament.
Tara noastra ajunsese la 1 ianuarie 2013 pe ultimul loc din UE la salariul minim, dupa ce guvernul bulgar majorase salariul minim la 159 de euro, cu doi euro peste nivelul din Romania.
Incepand insa cu 1 februarie, guvernul din Bucuresti a majorat salariul minim la 171 euro, iar Bulgaria a revenit, din nou, in urma Romaniei.
Potrivit criteriilor Eurostat, venitul minim intr-o tara este mic daca se situeaza la nivel de intre 100 si 500 euro pe luna. In aceasta categorie intra Bulgaria si Romania, tarile baltice, precum si statele din Europa Centrala. Slovenia este singura din noile tari membre care intrece acest prag cu un salariu minim de 784 euro.
Cel mai mare nivel al salariului minim pe economie se inregistreaza in Luxemburg - 1874 euro. Douazeci din cele 27 tari membre ale UE au stabilit un salariu minim, noteaza ziarul.
De asemenea, cotidianul Struma din orasul Blagoevgrad (sud-vestul Bulgariei) o citeaza pe Meglena Kuneva, fost comisar european, afirmand ca nu Romania este de vina pentru amanarea aderarii la Schengen a celor doua tari.
Coruptia este cea care impiedica intrarea Bulgariei in spatiul fara frontiere, sustine Kuneva care este lider al miscarii Bulgaria Cetatenilor, o formatiune centrista. Fostul comisar european pentru drepturile consumatorilor crede... mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 11:47
Decalajele dintre Romania si restul tarilor din Uniunea Europeana ar putea sa se micsoreze abia in urmatorii 10 ani, cred analistii si specialitii contactati de Business24.
Intr-un scenariu optimist, salariul minim al romanilor in momentul intrarii in zona euro ar putea fi asemanator cu cel din Polonia, de 336 de euro.
Romanii se afla pe penultimul loc intr-un clasament al salariilor minime din Uniunea Europeana, cu o valoare a acestuia de 162 de euro pe luna, in fata Bulgariei care ofera un salariu minim lunar de 138 de euro, potrivit datelor oficiale ale Biroului de Statistica al UE, Eurostat.
Salariatii din Luxemburg beneficieaza de cel mai mare salariu minim lunar acordat in Europa, respectiv de 1.801 euro, adica de 11 ori mai mare decat cel din Romania.
In Ungaria, salariul minim garantat lunar este de 296 de euro, in timp ce grecii vor primi un salariul minim garantat lunar de 750 de euro pe luna, dupa masurile de austeritate aplicate de Guvernul elen.
Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante intr-o posibila guvernare USL, este de parere ca in Romania nu ar trebui sa se faca din salariul minim un indicator de bunastare fiindca o crestere a acestuia ar crea mari probleme romanilor care isi cauta de lucru.
"Un salariu minim cu mult peste salariul de echilibru de pe piata muncii nu face altceva decat sa descurajeze angajatorii sa angajeze mana de lucru suplimentara si posibilitatile ca cei nou intrati pe piata muncii sa-si gaseasca locuri de... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 08:07