Autoritatile au preferat sa adopte o solutie nefericita in cazul contributiei la Pilonul II, care va afecta standardul de viata la pensie a milioane de romani, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF).
"Consiliul Director al AURSF dezaproba modul in care Guvernul a modificat procentul de contributie pentru Pilonul II al sistemului de pensii, scaderea de la 5,1% la 3,75% urmand sa reduca in viitor pensiile administrate privat ale unui numar extrem de mare de participanti.
Constatam cu regret ca autoritatile au ignorat interesele participantilor, preferand sa adopte o solutie nefericita, care va afecta standardul de viata la pensie a milioane de romani", se arata in document.
AURSF reaminteste, totodata, ca statul roman si-a asumat in trecut obligatia legala de a majora nivelul contributiei pentru Pilonul II pana la 6%, ceea ce insa nu s-a intamplat.
"AURSF va intreprinde toate demersurile legale pe care le va considera necesare si oportune pentru a determina autoritatile sa reconsidere aceasta decizie, in sensul majorarii cotei de contributie pana la un nivel care sa asigure cel putin mentinerea contributiilor la nivelul existent pana la momentul adoptarii ordonantei de urgenta.
AURSF solicita autoritatilor sa rezolve de urgenta si alte aspecte de maxima importanta ramase nerezolvate, printre care amintim stabilirea unui calendar strict pentru adoptarea legii privind plata pensiilor administrate... mai mult
Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 22:33
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, joi, la inceputul sedintei de guvern, ca propune adoptarea unei ordonante de urgenta care sa scada contributia angajatului la Pilonul II de pensii (fondurile private) de la 5,1% cat este in prezent la 3,7%, incepand cu 1 ianuarie 2018.
Vasilescu a subliniat ca aceasta masura este luata de Guvern in contextul in care, datorita transferului contributiilor de la angajator la angajat, toate salariile brute vor creste si, asadar, si contributia la pensie ar creste.
Guvernul urmareste, insa, ca suma data in contul contributiei la Pilonul II catre fondurile private de pensii sa ramana aceeasi, de aceea, scade procentul alocat acesteia.
"Aceste masuri vin la pachet cu reducerea procentului de plata catre Pilonul 2 de pensii, de la 5,1 la 3,7%, dar atentie fara a fi afectata valoarea nominala din prezent. Mai precis, suma care este achitata azi catre administratorii Pilonului 2 va fi cel putin aceeasi la anul, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului brut cu 20%", a explicat ministrul Vasilescu.
In acest moment, din salariul brut al unui angajat, se retin 10,5% CAS - contributia la pensii, din care 5,4% se duc catre sistemul public, iar 5,1% catre fondurile private.
Citeste mai departe despre "Olguta Vasilescu anunta planurile Guvernului pentru Pilonul II de pensii. Cat va scadea contributia" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 26 Octombrie 2017, ora 15:43
In ultima vreme nu s-a mai auzit nimic despre Pilonul II de pensii. Tacerea guvernantilor nu aduce insa nimic bun.
Un raport al misiunii Comisiei Europene care a fost in Romania in perioada 26-27 septembrie arata ca autoritatile de la Bucuresti au de gand sa revina la sistemul din 2008, anul in care a fost infiintat Pilonul II.
Ce inseamna asta? Ca din contributia noastra la pensii platita catre stat un procent mai mic va fi transferat catre fondurile private.
"Guvernul are in vedere inversarea reformei sistemului de pensii din 2008, care
a introdus al doilea pilon de pensii. Autoritatile au in vedere o reducere a procentului din contributiile sociale transferat la Pilonul II de pensii", arata raportul misiunii de monitorizare a CE in Romania.
"O astfel de masura ar reduce deficitul fiscal pe scurt termen. Cu toate acestea, castigul fiscal s-ar risipi pe termen lung. (...) In plus, o astfel de inversare ar putea avea implicatii negative pentru viabilitatea sistemului de pensii si pentru dezvoltarea pietelor de capital.
Misiunea a avertizat impotriva adoptarii unor modificari profunde la sistemul de pensii intr-un mod grabit, fara o analiza adecvata si doar din motive de reducere a deficitului pe termen scurt.
Nationalizarea activelor acumulate in al doilea pilon de pensii (...) nu pare sa fie luata in considerare in acest moment", mai arata raportorii europeni.
Chiar joi se afla la Bucuresti comisarul european pentru Buget, Gunther Oettinger, care se... mai mult
Joi, 26 Octombrie 2017, ora 11:11