Pensionarii o duc mai rau, cu toate ca pensiile le-au fost majorate succesiv odata cu cresterea punctului de pensie la 917,5 lei de la 1 ianuarie 2017 si la 1.000 de lei de la 1 iulie 2017.
In termeni reali, adica luand in calcul si cat au crescut preturile, pensiile au scazut in primul trimestru din acest an cu aproximativ 2% fata de trimestrul precedent, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
"Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum, a fost de 98,1%", arata INS.
Motivul acestei scaderi a pensiei reale il reprezinta cresterea accelerata a preturilor. Astfel, cu banii incasati in primul trimestru din acest an, pensionarii nu mai pot cumpara aceleasi produse pe care le cumparau in ultimul trimestru al anului trecut.
Amintim ca INS a anuntat, marti, ca rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna mai la 5,41%, cel mai inalt nivel din februarie 2013, cand a fost 5,65%.
Si in aprilie, rata anuala a inflatiei a crescut la 5,2%, in crestere fata de martie, cand a fost 5%.
In mai, fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 3,93%, in medie, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 7,75%, iar preturile serviciilor au crescut cu 2,72%.
Fata de decembrie 2017, cele mai mari cresteri de preturi s-au... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2018, ora 12:28
Vara acestui an a fost marcata de scandalul pensiilor speciale, Ministerul de Interne, Ministerul Apararii, dar si alte institutii fiind afectate de adevarate hemoragii de personal. Mii de politisti, militari sau judecatori s-au grabit sa plece acasa inainte ca guvernul sa inchida robinetul pensiilor speciale.
Opinia publica a fost scandalizata cand a vazut numarul mare al celor care au profitat de cadrul legal avantajos renuntand la cariere, unii chiar la haina militara, in schimbul unor importante sume de bani. Mai mult, s-a aflat cu stupoare ca au existat cazuri de tineri angajati care au iesit la pensie pentru a fi reangajati ulterior tot la stat si a cumula astfel pensia cu salariul.
Premierul Tudose: Au fost hemoragii extraordinare in sistemMinistrul Apararii confirma valul de pensionari din Armata, de teama ca vor scadea pensiile militarilorOlguta Vasilescu anunta ca Guvernul modifica prin OUG pensiile speciale: Economia nu poate sa sustina, sistemul crapaLiderul sindicatelor din Politie: In MAI si-au pensionat toate pilele prin infractiune. Au adus politia nationala de rasul tariiAvem 8.600 de pensionari "speciali". Cine a ajuns sa ia pensie 40.000 de leiFost ministru al lui Ciolos, atac la PSD: Anul trecut promiteau luna de pe cer. Era concurs de marit pensii specialeGuvernul a adoptat ordonanta privind pensiile speciale - pe cine afecteaza si de cand se aplica
Pentru a creiona un tablou cat mai fidel realitatii cu privire la ce s-a intamplat in aceasta... mai mult
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 17:16
Ministerul Afacerilor Interne precizeaza ca nu are in lucru un proiect de act normativ care sa limiteze pensionarile din sistem la varste tinere, sustinand ca o astfel de initiativa "nu se poate face cu aplicare peste noapte".
"In ceea ce priveste o eventuala decizie a Guvernului care sa limiteze aceasta situatie de iesiri masive la pensie la varste tinere din partea angajatilor sistemului de siguranta si securitate nationala, MAI apreciaza ca o astfel de initiativa nu se poate face cu aplicare peste noapte, asa cum sustin unii lideri sindicali. De altfel, MAI nu a initiat si nu are un astfel de proiect in lucru", se arata int-o postare de pe contul de Facebook al Ministerului Afacerilor Interne.
Ministerul apreciaza ca modificarile legislatiei in ceea ce priveste pensionarea politistilor trebuie sa tina seama de "interdictiile, pericolele si riscurile specifice functiilor pe care le indeplinesc angajatii din sistemul de ordine si siguranta publica".
MAI raspunde si acuzatiilor liderului sindical Dumitru Coarna, care a afirmat ca unii politisti au fost lasati sa se pensioneze cu incalcarea prevederilor legale in vigoare pentru a fi apoi reangajati ca personal contractual in Minister, inainte ca Guvernul sa modifice prin OUG conditiile de pensionare care vor duce la scaderea pensiilor din sectorul de aparare si ordine publica.
"Toti angajatii MAI care au iesit la pensie in ultimii ani, indiferent de varsta acestora, au incetat raporturile de serviciu cu... mai mult
Duminica, 30 Iulie 2017, ora 19:50
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat ca majorarea salariului minim brut pe economie, de la 670 la 700 de lei in 2012, nu va avea un impact bugetar negativ.
De aceasta crestere vor beneficia peste 690.000 de salariati, din care circa 125.000 de bugetari. Sindicatele doreau insa o majorare a salariului minim la 1.030 de lei.
Invitata intr-o emisiune TV, Sulfina Barbu a tinut sa sublinieze ca salariile si pensiile nu vor scadea anul viitor. "Garantam acest lucru. Bugetul pe 2012 este construit in sensul acesta, al prudentei", a spus ministrul Muncii.
In privinta unor eventuale majorari ale salariilor si pensiilor, Sulfina Barbu a precizat ca acestea depind de cresterea economica, insa nu pot fi date garantii in conditiile contextului economic european si international. mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 11:07
Liderul Asociatiei Magistratilor Pensionati din Romania, judecatorul Lucian Popescu, avertizeaza ca legile privind scaderea pensiilor si salariilor vor genera un val "enorm" de plangeri la instantele care solutioneaza litigiile de munca, ce vor supraincarca aceste instante, potrivit Mediafax. Liderul Asociatiei Magistratilor Pensionati din Romania, judecatorul Lucian Popescu, a aratat, joi, in cadrul unei conferinte, ca legea privind diminuarea pensiilor "este esential neconstitutuionala si vadit nelegala" si a acuzat ca incalca "intr-un mod absolut barbar" toate principiile si normele pe care s-a cladit civilizatia juridica europeana in ultimii doua mii de ani.
Popescu a precizat ca legile scaderii pensiilor si salariilor vor genera un val "enorm" de plangeri la instantele care solutioneaza litigiile de munca, aratand ca instantele care se ocupa de litigiile de munca vor fi supraincarcate in acest caz.
"Tineti seama de faptul ca va veni un val enorm de plangeri la instante. La sectia de litigii de munca de la Tribunalul Capitalei daca te duci acum sa introduci o cerere oarecare, primesti termen in luna noiembrie sau decembrie.
Imaginati-va ce termene se vor da dupa valul de cereri sau plangeri in urma acestor legi. Se vor da termene peste un an", a tinut sa adauge Popescu.
Despre proiectele de lege privind diminuarea pensiilor, Popescu a ararat ca "legea nu tine seama de practica constanta, veche, a Curtii Constitutionale", solicitand astfel ca CC "sa isi mentina... mai mult
Joi, 10 Iunie 2010, ora 23:24
Vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, ministru al Mediului, afirma ca reprezentantii Uniunii vor fi solidari cu Guvernul in ceea ce priveste asumarea raspunderii pe masurile convenite cu FMI, desi isi doresc acceptarea ideii ca pensiile mici sa nu fie reduse, precizeaza Mediafax.Vicepresedintele executiv al UDMR a afirmat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca Uniunea si-a asumat raspunderea de a intra in acest Guvern si este de parere ca nu exista nicio alta cale in afara de masurile restrictive anuntate de Executiv.
"Nu cred ca e momentul sa dam bir cu fugitii, acum, cand e greu. (...) Suntem de acord ca n-avem ce face, din pacate, in momentul actual, cu aceste decizii restrictive, pe care le-am luat cu strangere de inima. Dar in ceea ce priveste pensiile, trebuie ca pensia minima sa ramana 350 de lei si va trebui sa nu scada pensiile mici", a spus Borbely.
El a precizat ca, din calculele facute, rezulta ca, daca raman intacte pensiile pana la 600 de lei, suma care ar fi rezultat din reducerea acestora cu 15 la suta - circa un miliard de lei - poate fi adunata prin impunerea unui procent mai mare de impozitare a pensiilor mai mari, spre exemplu, de 2.500 de lei.
"Noi am propus acest lucru si inca e o problema discutata. Deci suntem de acord cu masura luata, nu este in afara spiritului scrisorii catre FMI. (...) Miercuri putem da drumul la scrisoarea FMI, dar in pachetul de masuri care va fi prin asumarea raspunderii de catre Guvern, probabil joi, acolo,... mai mult
Sambata, 22 Mai 2010, ora 09:59
Scaderea pensiilor sau a salariilor din mediul bugetar va afecteaza bugetul de vacanta, dar parca nu ati renunta atat de usor la cateva zile de concediu. Printre ofertele "last minute" ale agentiilor de turism gasiti in perioada aceasta sejururi si cu 50% mai ieftine decat in urma cu cateva luni.Pe lista tarilor in care puteti ajunge prin aceste oferte se afla Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Italia, Spania, ba chiar si Cuba.Daca va decideti sa plecati in vacanta la sfarsitul saptamanii viitoare, in Bulgaria, la Nisipurile de Aur, preturile incep de la 20 de euro de persoana pentru un sejur de trei zile, cu mic dejun inclus, la hotel de trei stele.La patru stele, ofertele last minute pentru minivacante de trei zile incep de la 34 de euro/persoana, doar cu mic dejun inclus, respectiv de la 35 de euro/persoana pentru varianta all inclusive. Pentru cei care vor sa stea o zi in plus la mare, un sejur cu regim de demipensiune la Sunny Beach il gasiti la jumatate din pretul initial al agentiei de turism, doar 39 de euro.Trei zile all inclusive la un hotel de cinci stele de pe litoralul bulgaresc este redus de la 100 de euro/persoana la 55 de euro/persoana. Pentru niciuna din variantele de mai sus nu se asigura transport, dar poate fi solicitat de la agentie contra cost.Pentru Halkidiki, Grecia, un sejur de zece zile la un hotel de trei stele poate fi gasit printre ofertele last minute chiar si cu 79 de euro/persoana, cu transport asigurat.Cei care prefara sa viziteze un... mai mult
Luni, 17 Mai 2010, ora 00:42
Presedintele CES, Florian Costache,a declarat la Realitatea TV ca noua organizatii patronale propun ca pensiile sub 10 milioane lei vechi sa nu scada si ca aceasta este una din solutiile care vor fi discutate luni in cadrul sedintei Consiliului, unde se dezbat masurile asumate cu FMI, potrivit Newsin."Noua dintre organizatiile patronale s-au reunit ieri si au urmatoarea propunere: fara sa se taie pensionarilor sub 10 milioane, cei 25% de la bugetari e problema Guvernului cum o rezolva, si avem si niste masuri economice, vreo 20.
Deci noua din organizatiile patronale au spus fara 15% (taiere, n.r.) la pensionarii sub 10 milioane", a declarat Costache. Aflat in aceeasi emisiune, senatorul PSD Dan Sova a spus ca social-democratii ar fi de acord cu o asemenea solutie.
"E bine, ca o solutie de compromis, ar fi o chestiune buna sa se intample asta", a spus Sova, adaugand ca PSD nu este de acord nici cu taierile de salarii si pensii, iar solutia pe care o propun social-democratii este impozitarea diferentiata.
Pe de alta parte, senatorul PSD a sustinut ca, in cazul in care legile care implementeaza masurile convenite cu FMI vor fi adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului, PSD le va ataca la CCR. Sova a explicat ca un control de constitutionalitate a fost cerut inclusiv de FMI.
"Nu exista alta modalitate de a se efectua acest control decat atacul la CCR. Si evident ca le vom ataca noi, opozitia, ca nu au cum sa-si atace singuri propriile legi", a subliniat el.
Sedinta CES... mai mult
Duminica, 16 Mai 2010, ora 23:58
Seful statului a declarat, joi, ca transa urmatoare de la FMI ar fi trebuit eliberata in partea a doua a lunii iunie, dar cu certitudine vor fi introduse benchmark-uri care vor face ca transa sa intre "pentru luna iulie", pentru ca Guvernul sa probeze ca este angajat in masurile convenite, potrivit Mediafax.Presedintele Traian Basescu a spus ca s-a discutat in paralel cu reprezentantii fondului varianta neincrederii, care presupunea o crestere a TVA-ului de la 19 la 24%, o crestere a cotei unice de impozitare de la 16 la 20% si o scadere a salariilor bugetarilor cu 20% pentru a mentine cotele deficitului bugetar in limita a 6,7-6,8% din PIB, dar si varianta increderii, cea pe care a prezentat-o si asupra careia s-a convenit.
"Nu am convenit astazi cu FMI care vor fi benchmark-urile pentru eliberarea transei urmatoare.
In mod normal, transa urmatoare trebuia eliberata in partea a doua a lunii iunie, dar cu certitudine vor fi introduse benchmark-uri care vor face ca transa urmatoare de la Fond sa intre pentru luna iulie, pentru a da timp Guvernului sa probeze ca este angajat sa isi ia masurile pe care le-a convenit", a spus Traian Basescu.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca in discutiile cu delegatia FMI s-a optat pentru "varianta increderii", in care Guvernul sa-si continue programele de restructurare masiva a cheltuielilor, iar memorandumul care se va semna va fi "in linii mari" expresia acestei variante.
Presedintele a spus ca echipa de evaluare a FMI, UE... mai mult
Vineri, 07 Mai 2010, ora 00:29