Grecia spera sa revina pe pietele de obligatiuni spre sfarsitul lui 2014, a declarat joi ministrul elen de Finante, Yannis Stournaras, dupa ce randamentele pentru obligatiunile guvernamentale elene au ajuns la cel mai scazut nivel de la restructurarea datoriei, in 2012.
Miercuri, randamentele pentru obligatiunile guvernamentale elene pe zece ani au scazut sub 10%, transmite Reuters.
Grecia, care a beneficiat de doua pachete de asistenta financiara din mai 2010, a primit laude din partea creditorilor internationali pentru indeplinirea conditiilor impuse in schimbul asistentei financiare de UE, BCE si FMI.
Randamentele pentru obligatiunile guvernamentale ale statelor de la periferia zonei euro au scazut de cand BCE a anuntat un program de achizitionare de bonduri pentru a ajuta aceste tari care se confrunta cu probleme financiare.
"Sper ca vom acelasi noroc ca Irlanda si Portugalia, care deja acceseaza pietele cu randamente sub 6%. Cred ca asta se va intampla si in cazul nostru spre sfarsitul lui 2014", a afirmat Yannis Stournaras la postul public de televiziune din Grecia.
Grecia nu a mai putut accesa pietele de obligatiuni din 2010, cand a devenit primul stat membru al zonei euro fortat sa solicite asistenta financiara din cauza crizei datoriilor. Irlanda si Portugalia, care au beneficiat si ele de pachete de asistenta financiara, au facut progrese mai mari decat Atena in indeplinirea tintelor fiscale si au revenit pe pietele de obligatiuni. Marti,... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 11:27
Obligatiunile emise de statul elen se tranzactioneaza la preturi duble fata de ultimele trei luni, pe fondul reducerii temerii investitorilor ca aceasta va parasi zona euro.
Randamentele bondurilor grecesti se afla de cinci luni intr-o continua scadere, de la 31% in mai, la 18,44% in aceasta saptamana.
Reducerea arata ca piata este optimista cu privire la politicile promovate de liderii europeni si promisiunile lui Mario Draghi de a apara euro, scrie Bloomberg, citat de Mediafax.
"Existau prea multe speculatii ca Grecia era pe punctul de a parasi zona euro, insa acestea s-au mai calmat acum. Investitorii sunt mai optimisti ca Grecia va plati la scadenta", a afirmat Spyros Politis, directorul general al unei firme care administreaza fonduri de 295 de milioane de euro si a cumparat obligatiuni ale guvernului grec.
Daca pretul la scadenta din februarie 2013 al bondurilor elene era in iulie de 16%, el a ajuns la 32% in octombrie. mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 18:15
Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea stabili niste plafoane privind randamentele obligatiunilor guvernamentale din zona euro, impuse prin cumpararea nelimitata de titluri de catre institutie de pe piata secundara.
Consiliul guvernator al BCE va lua o decizie privind aceasta masura la urmatoarea sedinta de politica monetara, de la inceputul lunii septembrie, noteaza Der Spiegel, fara a preciza sursa informatiilor.
Achizitiile de obligatiuni efectuate de banca ar fi facute publice imediat dupa efectuarea tranzactiilor, a precizat publicatia germana.
Un reprezentant al BCE a refuzat sa comenteze informatiile.
Dobanzile platite de Spania si Italia pentru a atrage finantare din piete au crescut in ultimul an la cote alarmante, apropiindu-se si chiar depasind uneori pragul psihologic de 7%, la care Grecia, Irlanda si Portugalia au solicitat programe de finantare externa de la UE si FMI.
Economia Italiei, sufocata de austeritate. Costurile de finantare nu scad
In prezent, randamentul obligatiunilor spaniole cu maturitatea la zece ani a scazut la 6,44%, iar Italia se imprumuta la mai putin de 6%, scaderi datorate speculatiilor din piata privind o posibila interventie decisiva a BCE.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat la inceputul lunii august ca banca ar putea cumpara obligatiuni spaniole si italiene in paralel cu Mecanismul European de Stabilitate pentru a reduce semnificativ dobanzile percepute de investitori celor doua tari. Germania sprijina... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 12:40
Randamentul obligatiunilor de stat ale Germaniei au coborat pe piata secundara la minime istorice pentru ca investitorii migreaza in masa spre astfel de titluri, fiind mai degraba preocupati de siguranta banilor decat de castig, pe fondul impasului politic din Grecia si crizei bancare din Spania.
Analistii anticipeaza noi scaderi, iar unele dobanzi se apropie de valori negative, potrivit Reuters.
Apetitul investitorilor pentru cele mai putin riscante active europene, obligatiunile Germaniei, pare in crestere continua, in pofida celor mai scazute randamente din istorie.
Temerile din piata au fost antrenate vineri de retrogradarea a 16 banci spaniole de catre Moody's si de coborarea ratingului Greciei de catre Fitch, care apreciaza drept "probabila" iesirea tarii din zona euro.
Pietele par sa ignore cel mai recent sondaj efectuat in randul grecilor, care arata ca alegerile anticipate de la mijlocul lunii iunie s-ar putea intoarce in favoarea partidelor care sustin masurile de austeritate din acordul de finantare externa convenit cu UE, FMI si BCE.
Miscarile din piata indica totodata cresterea riscului de default perceput de investitori in privinta Spaniei si Italiei.
Preturile obligatiunilor pe pietele secundare cresc odata cu scaderea randamentului.
Randamentul obligatiunilor germane este de 1,4%
Randamentul de referinta al obligatiunilor germane cu maturitatea la 10 ani este, potrivit celor mai recente date, de doar 1,4%, iar Schnautz anticipeaza... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 14:31