Indicele global al preturilor produselor alimentare a coborat in august, pentru a treia luna la rand, ca urmare a unei ieftiniri semnificative a zaharului, graului si porumbului, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna august 2019, acest indice a avut o valoare de 169,8 puncte, comparativ cu un nivel revizuit de 171,7 puncte in luna iulie 2018.
Organizatia a subliniat ca pretul cerealelor s-a diminuat cu 6,4% comparativ cu luna iulie.
"Pretul porumbului a scazut ca urmare a unor prognoze privind o recolta peste asteptari in SUA, cel mai mare producator si exportator mondial de porumb. Pretul graului este in continuare supus unor presiuni in scadere, ca urmare a cantitatilor semnificative disponibile la export", a subliniat FAO.
De asemenea, pretul la zahar a scazut cu 4% comparativ cu luna iulie, in principal ca urmare a deprecierii realului brazilian, dar si a perspectivelor privind livrari mai mari din India si Mexic.
Aceste scaderi au fost contracarate de cresteri de preturi pentru alte produse. De exemplu, pretul uleiurilor vegetale a urcat cu 5,9% in luna august, atingand cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni. Preturile la carne au crescut si ele cu 0,5%, ca urmare a majorarii preturilor... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2019, ora 13:53
Preturile alimentelor la nivel mondial au scazut in septembrie, comparativ cu luna precedenta, cresterea pretului la zahar fiind contracarata de scaderile la grau, uleiuri vegetale si lactate, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
FAO publica lunar propriul sau indice global al preturilor la produsele alimentare (Food Price Index), care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In septembrie, acest indice a scazut la 165,4 puncte, de la 167,7 puncte in august, transmite Reuters.
In paralel, FAO a anuntat joi ca se asteapta in 2018 la o recolta mondiala de cereale de 2,591 miliarde tone, cu 63 de milioane tone, sau 2,4%, mai putin decat productia record inregistrata in 2017. Noile prognoze ale FAO pentru productia mondiala de grau in 2018 au fost mentinute aproape neschimbate, la 722,4 milioane tone, cea mai mica valoare inregistrata dupa 2013.
Cel mai semnificativ declin lunar al preturilor s-a inregistrat in septembrie la porumb, analistii asteptand o productie ridicata in SUA. Si pretul graului a scazut, reflectand perspectivele unei recolte mai mari in Rusia. mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 16:42
In luna iunie, alimentele s-au ieftinit, in medie, cu 0,68% fata de luna mai, arata datele publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS).
Comparativ cu luna precedenta, cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat, in iunie, la cartofi (-7,8%) alte legume (-7,4%), fructe proaspete (-3,3%) si oua (-1,5%).
La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au inregistrat la citrice (4,5%) si zahar (1,8%), celelalte preturi avand fluctuatii nesemnificative.
In schimb, preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,09%. De asemenea, preturile serviciilor au avansat, in medie, cu 0,1% in mai fata de luna precedenta.
Prin urmare, preturile de consum au scazut in luna iunie, in medie, cu 0,17% comparativ cu luna mai, evolutia fiind diferita de la o categorie de produse la alta.
Evolutia preturilor in ultimul an a fost marcata de scaderea TVA la alimente, care a avut loc in iunie anul trecut. Astfel, luna iunie din acest an a fost prima in care indicatorul inflatiei ...citeste mai departe despre "Cu cat s-a ieftinit mancarea in luna iunie si cat mai e rata inflatiei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Iulie 2016, ora 10:08
Banca Nationala a Romaniei (BNR) se asteapta la o crestere de preturi mai mica in perioada urmatoare decat estimase initial, asa ca a redus prognoza de inflatie.
Mai exact, e vorba de o scadere a estimarilor de la 1,4% pana la 0,6% pentru finalul acestui an si de la 3,4% la 2,7% pentru sfarsitul lui 2017.
Anuntul a fost facut, marti, de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa, in cadrul careia a explicat revizuirea prognozei printr-un efect peste estimarile initiale al reducerii taxei pe valoarea adaugata (TVA), dar si prin preturile mai mici din energie.
"Reducerile succesive de TVA afecteaza mai mult de 80% din cosul de consum", a afirmat Isarescu, potrivit News.ro.
In martie, rata anuala a inflatiei a coborat la un nivel minim istoric pentru Romania, de -3%.
Isarescu a explicat revizuirea puternica a prognozei si prin evolutia neasteptata a preturilor administrate. "Exista o reticenta a operatorilor din energie de a ...citeste mai departe despre "Ce se va intampla cu preturile in perioada urmatoare - Anunt de la BNR" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Mai 2016, ora 12:18
Cele mai bune investitii imobiliare pe segmentul rezidential din ultimii sase ani au fost cele din Sibiu si Timisoara, arata o analiza a portalului specializat imobiliare.com.
Studiul se raporteaza la piata vanzarilor de apartamente si case-vile si compara evolutia pretului mediu pe metru patrat in intervalul cuprins intre finalul anului 2008 si perioada similara din 2014, explica un comunicat al imobiliare.ro, remis luni Ziare.com.
Dintre 15 orase mari analizate pe segmentul apartamentelor, doua au inregistrat reduceri de pret mai mici de 30% in perioada analizata. In top se regaseste Sibiul, unde a existat cea mai mica rata de depreciere a locuintelor pe timp de criza. Apartamentele s-au ieftinit cu 16%, de la o medie de 834 euro/mp la 697 euro/mp.
Alt oras unde ieftinirea nu a fost asa de dramatica este Timisoara, unde preturile au scazut cu 25% in perioada 2008-2014, de la o medie de 1.099 euro/mp la 824 euro/mp.
Cu cat s-au scumpit apartamentele din Bucuresti in ...citeste mai departe despre "Orasul lui Iohannis, locul unde casele s-au ieftinit cel mai putin in criza. Iata topul pe tara" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 10:57
Berea si serviciile de apa, canal si salubritate s-au scumpit cel mai mult in luna martie 2013, cu 1,20% si respectiv 1,91% fata de luna anterioara, in timp ce ouale s-au ieftinit cu aproape 10%, conform datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
Bauturile alcoolice s-au scumpit in medie cu 0,79%, legumele cu 0,56%, cartofii cu 0,42%, untul cu 0,36%, iar mierea cu 0,32%, in timp ce uleiul s-a ieftinit cu 1,2%, iar zaharul cu 0,7%.
Produsele alimentare s-au ieftinit pe ansamblu cu 0,07% in martie fata de februarie.
De la inceputul anului, scumpirea produselor alimentare este de 1,46%, iar cel mai mult au crescut preturile pentru cartofi - 13,64%, legume - 11,48%, fructe - 5,94%, in timp ce ouale s-au ieftinit cu 14,5%.
Produsele nealimentare s-au ieftinit in martie cu 0,07% fata de februarie. S-au scumpit cartile, ziarele, revistele - cu 0,35%, masinile de spalat - cu 0,25%, in timp ce combustibilii s-au ieftinit cu 0,76%, iar energia termica - cu 0,10%.
De la inceputul anului, cel mai mult s-au scumpit energia electrica - 10,38%, tigarile - 4,21%, cartile, ziarele si revistele - 4,59%, in timp ce energia termica s-a ieftinit cu 0,30%.
La servicii, transportul CFR s-a ieftinit cu aproape 4% in martie fata de februarie, insa majoritatea celorlalte tarife au inregistrat cresteri, pe ansamblu majorarea fiind de 0,52%.
De la inceputul anului, serviciile de apa-canal-salubritate s-au scumpit cu 4,28%, in timp ce transportul CFR s-a... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 10:50
Rata anuala a inflatiei a ajuns in ianuarie la un nou mimim istoric, de 2,72%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 0,12%, a celor nealimentare cu 4% si a cresterii tarifelor la servicii cu 4,74%.
Fata de luna precedenta, preturile de consum au crescut in ianuarie cu 0,36%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,32%, cele nealimentare cu 0,40%, in timp ce tarifele la servicii au crescut cu 0,37%, arata datele publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (februarie 2011 - ianuarie 2012) fata de precedentele 12 luni (februarie 2010 - ianuarie 2011) determinata pe baza IPC este de 5,4%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 5,5%.
In decembrie, rata anuala a inflatiei a fost de 3,14%, in conditiile in care rata lunara a inflatiei a fost de 0,23%.
La alimente, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in prima luna din 2012 la alte legume si conserve de legume(1,92%), iar la produsele nealimentare, cele mai ample scumpiri au fost la combustibili (1,16%)in timp ce, la servicii, cele de apa, canal, salubritate au crescut cu 0,95%.
In schimb, scaderi de preturi s-au remarcat la oua, care s-a ieftinit in ianuarie cu 0,68%, sau la energie termica (-1,19%).
Banca Nationala a Romaniei si-a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 3,2%, in conditiile in care anterior estima un... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 12:52
Daca 2011 a fost un an static, care a adus o probusire a preturilor apartamentelor, anul viitor va continua trendul scaderilor de pret. Prognozele macroeconomice anunta austeritate, situatie care se va reflecta in apetitul cumparatorilor de a achizitiona imobile.
"Ne putem astepta in continuare la scaderi de preturi. Asa cum a fost evolutia in 2011, tot asa va fi si in 2012, vom vedea scaderi mici, procente de o cifra. Avand in vedere situatia economica, evident ca nu ne putem astepta in niciun caz la vreo revenire a pietei imobiliare in 2012", a declarat analistul imobiliar Dr. Ion Radu Zilisteanu, intr-un interviu acordat Business24.
Cum arata radiografia pietei imobiliare din ultimul an?
Tot anul a fost destul de static din punct de vedere al pietei imobiliare. Cand zic asta, ma refer la numarul mic de tranzactii, preturile la un nivel de aproximativ jumatate fata de perioada de dinainte de inceputul crizei si o usoara scadere a cererii solvabile care s-a tradus in scaderi procentuale ale preturilor de vanzare.
In momentul de fata, decizia Bancii Centrale de a modifica regulile de creditare, mai ales in ceea ce priveste descurajarea creditelor in valuta, va micsora si mai mult cererea solvabila. Cei care nu castiga veniturile in euro vor fi nevoiti sa plateasca un avans de 25% in cazul contractarii unui credit ipotecar.
Mai mult, sunt supusi unor scenarii rele in sensul ca este solicitata capacitatea de rambursare a solicitantului in functie de posibile... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 12:33
Dan Sucu, presedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), spune ca marii retaileri sunt de acord sa micsoreze preturile in eventualitatea reducerii TVA, conform NewsIn. "Toti membrii asociatiei se angajeaza, ca, o data cu posibilitatea micsorarii TVA-ului, sa reduca preturile in magazine si sa lucreze cu furnizori care respecta acest lucru", a declarat Sucu.
Acesta considera ca majorarea TVA a fost o greseala care trebuie corectata.
"Marirea TVA a fost o greseala si trebuie corectata. Lumea ne spune ca ne luptam cu morile de vant si ni se spune sa ne resemnam pentru ca este un lucru facut, dar noi nu suntem de acord si trebui sa il corectam", a apreciat Sucu.
Citeste si:
mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 15:48