Volkswagen a recunoscut ca a vandut, in ultimii 12 ani, modele pre-serie drept masini second-hand.
In intervalul 2006 - 2018, compania a vandut 6.700 de modele pre-serie, adica masini produse inainte sa se finalizeze procesul de fabricatie in serie, prototipuri folosite, in mod normal, la lansari, expozitii sau diferite evenimente de profil.
Dupa ce erau folosite in acest sens, masinile trebuiau casate, insa Volkswagen le-a vandut sustinand ca sunt masini second-hand.
Volkswagen sustinea ca masinile sunt rulate, desi nu indeplineau normele din Europa si Statele Unite.
4.000 de astfel de masini au fost vandute in Germania.
Potrivit ProMotor, compania a rechemat masinile de acest timp, insa nu se stie momentan ce masuri vor fi luate in acest caz.
Conform sursei citate, numarul real al modelelor pre-serie vandute se apropie de 17.000, insa Volkswagen a confirmat doar 6.700.
Amintim, in context, ca Volkswagen este investigata dupa ce a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel (Dieselgate).
Scandalul manipularii testelor de poluare ale vehiculelor diesel a izbucnit in 2015, cand Volkswagen a recunoscut in Statele Unite ca a instalat pe acestea software-uri ilegale pentru a reduce emisiile in timpul testelor.
Citeste si:
Plangeri colective la adresa Volkswagen. Zeci de mii de clienti isi vor banii inapoiPorsche nu va mai produce masini... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 09:49
Emisiile de oxid de azot provenite de la vehiculele diesel europene, ale caror teste au fost trucate de constructori pentru a le face sa para ecologice, ar putea fi responsabile de producerea a aproape 5.000 de decese pe an in Europa din cauza poluarii aerului, indica un studiu publicat luni.
Aceste cifre sunt in concordanta cu evaluarile anterioare ale numarului de decese cauzate de scandalul "dieselgate", care a izbucnit atunci cand Volkswagen a recunoscut, in 2015, ca a manipulat testele privind emisiile vehiculelor sale, arata AFP.
Numerosi alti producatori au fost suspectati ca ar fi facut acelasi lucru.
Un studiu publicat in luna mai in revista Nature a estimat ca, in 2015, 38.000 de decese "premature" au fost cauzate in intreaga lume de emisiile in exces.
Studiul publicat luni in revista Environmental Research Letters se concentreaza pe situatia din Europa (cele 28 de tari ale Uniunii Europene plus Norvegia si Elvetia).
Cercetatorii din Norvegia, Austria, Suedia si Olanda au calculat ca aproximativ 10.000 de decese pot fi atribuite in fiecare an in Europa poluarii cu particule fine emise de vehiculele usoare care functioneaza cu motorina.
Aproape jumatate dintre ele (aproximativ 4.750) ar fi fost evitate daca emisiile provenite de la aceste vehicule pe sosele ar fi fost aceleasi cu cele observate in testele de laborator.
Volkswagen a recunoscut ca a instalat in masini dispozitive ilegale de reducere a emisiilor numai in timpul perioadei de... mai mult
Luni, 18 Septembrie 2017, ora 11:07
Cancelarul Angela Merkel si-a inceput sambata campania electorala pentru alegerile generale din 24 septembrie cu un atac la adresa directorilor companiilor auto germane, facand presiuni asupra lor pentru a asigura locurile de munca si a recastiga increderea pierduta in urma scandalului emisiilor (Dieselgate).
Incepand din luna septembrie 2015, cand Volkswagen a recunoscut ca a manipulat emisiile poluante ale autovehiculelor diesel, Guvernul condus de Angela Merkel a fost criticat pentru ca nu face suficient pentru a diminua poluarea masinilor, dar si pentru legaturile stranse cu producatorii auto, transmite Reuters.
Acest subiect a devenit o tema importanta inaintea alegerilor parlamentare de luna viitoare, iar Executivul de la Berlin vrea sa arate ca ia masuri pe masura ce organizatiile de mediu incep sa obtina castig de cauza in justitie pentru a forta marile orase sa interzica circulatia vehiculelor diesel. In acelasi timp, ministrii nu vor sa prejudicieze o industrie care este cel mai mare exportator al Germaniei si de asemenea asigura 800.000 de locuri de munca.
"O mare parte a industriei auto a risipit intr-un mod incredibil incredere. Aceasta increderea numai industria auto o poate restabili. Si vand spun 'industrie', ma refer la directorii companiilor auto germane", a declarat Angela Merkel.
Citeste si Masinile electrice vor costa mai putin decat cele pe benzina pana in 2025
Saptamana trecuta, Volkswagen, Daimler si BMW au acceptat sa actualizeze in... mai mult
Duminica, 13 August 2017, ora 14:07
Volkswagen incearca sa-i convinga pe nemti sa renunte la masinile diesel, pe masura ce autoritatile locale impun restrictii la circulatia acestora in orase.
Un amplu program de recompense acordate celor care aleg sa isi schimbe vechea masina diesel cu una noua de la Volkswagen a fost initiat de companie, reducerile fiind cuprinse intre 2.000 si 10.000 euro, anunta CNN Money.
Orice masina diesel predata la reprezentanta in schimbul unei masini noi Volkswagen pe benzina primeste un discount de 2.000 de euro, in cazul in care alegi un model compact, 5.000 euro, daca ti-ai pus ochii pe un model Golf si poate ajunge chiar si la 10.000 euro daca ai optat pentru un SUV Touareg.
La aceste reduceri de pret se mai adauga si subventia de 2.380 euro, daca masinile au motorizare electrica, pe gaz natural sau hibrida.
Anuntul vine dupa ce reprezentantii VW, Audi, Porsche, Opel, BMW si Daimler s-au intalnit saptamana trecuta cu autoritatile federale pentru a rezolva problemele ivite in urma scandalului de poluare in care sunt implicate masinile cu motorizare diesel.
Industria auto trebuie sa renunte la acest tip de masini sau sa limiteze drastic numarul lor in tara, in contextul in care autoritatile locale incep sa impuna restrictii la circulatia masinilor diesel in orase.
O interdictie de acest fel urmeaza sa intre in vigoare in Stuttgart incepand cu 1 ianuarie, iar masura este regasita si in marile aglomerari urbane din Marea Britanie si Franta.
BMW si Daimler au... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 10:44
3Noi date referitoare la scandalul emisiilor poluante ale motoarelor diesel folosite pe masinile germane arata ca marile companii din industria auto din aceasta tara au lucrat impreuna inca din 1990 pentru a ascunde publicului adevarul.
Volkswagen, Audi, Porsche, BMW si Daimler au creat un grup secret comun de cercetatori care au lucrat la aceste aspecte, arata un raport dat publicitatii de Der Spiegel, citat de Daily Sabah.
Conform publicatiei germane, Volkswagen si Daimler au recunoscut deja implicarea in aceasta conspiratie, in conditiile in care grupul VW se confrunta deja cu amenintarea unor amenzi astronomice pentru falsificarea testelor de poluare, iar gigantul Daimler este supus unei anchete similare.
Conform scrisorii expediate de Volkswagen catre autoritatile germane, acest tip de comportament este suspect de a fi "incalcat legislatia anticoncurentiala", dar reprezentantii producatorului auto au refuzat sa comenteze public acest lucru.
200 de specialisti ai celor 3 mari firme din industria auto germana au lucrat in aproximativ 60 de grupuri secrete comune de cercetare pentru a pune la punct detalii legate de productia masinilor, stabilind inclusiv furnizorii de piese si preturile pentru acestea.
Din 2006, atentia lor s-a mutat asupra problemelor ridicate de emisiile poluante ale motoarelor diesel, iar solutia comun acceptata a constat in montarea unor camere de filtrare de dimensiuni reduse, in contextul in care unele mai mari ar fi ridicat... mai mult
Luni, 24 Iulie 2017, ora 06:45
8Volkswagen s-ar putea sa fie doar varful aisbergului dintr-un scandal urias care afecteaza industria auto. Un studiu recent al think tank-ului Transport& Environment din Bruxelles arata ca nicio masina diesel noua nu indeplineste standardul Euro 6 in privinta poluarii, iar multe sunt chiar mai nocive decat hulitele automobile Volkswagen.
Fiat, Suzuki si Renault (inclusiv marca Dacia) se numara printre "bombele ecologice pe roti" care impanzesc Europa, unele dintre masinile diesel produse de aceste firme depasind si de 15 ori concentratia noxelor admisa de legislatia comunitara, arata studiul citat de The Guardian.
"Ne-am concentrat pe Volkswagen ca fiind producatorul auto cel mai poluant, dar, cand privesti rezultatele emisiilor de la alte firme auto, descoperi ca nu exista producatori curati de masini. Volkswagen nu este cel mai poluant producator auto, iar esecul autoritatilor de a investiga alte companii este o rusine pentru sistemul european", sustine Greg Archer, director in cadrul T&E.
Analiza efectuata de reprezentantii organizatiei din Bruxelles arata ca Fiat si Suzuki (japonezii folosind motoare Fiat pe masinile lor) produc automobile diesel care depasesc si de 15 ori nivelul de noxe acceptat prin standardul Euro 6.
Locul doi este ocupat de masinile diesel produse de grupul Renault-Nissan, cu noxe situate la un nivel de 14 ori mai ridicat decat limita admisa, in vreme ce pozitia a treia este ocupata de masinile Opel/Vauxhall produse de General Motors,... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2016, ora 17:32
In ciuda scandalului "Dieselgate" care era cat pe ce sa scufunde grupul auto Volkswagen, producatorul german da semne ca vrea sa recupereze teren pe o piata noua, unde imaginea nu i-a fost atat de serios afectata ca in SUA sau UE.
Producatorul auto german a semnat un contract preliminar cu Anhui Jianghuai Automobile (JAC Motors) in vederea construirii unor automobile electrice si hibrid destinate pietei din China, anunta CNN Money.
"Credem ca aceasta cooperare va servi nu doar intereselor celor doua companii, ci si clientilor, prin crearea unui mediu sanatos in societatea chineza", a afirmat presedintele Volkswagen, Matthias Mueller, intr-un comunicat al companiei.
In China, imaginea Volkswagen a ramas cat de cat nestirbita, doar 3.000 de automobile diesel fiind depistate cu probleme in ceea ce priveste nivelul noxelor emise.
Numarul pare infim fata de cifra de 480.000 de automobile descoperite in Statele Unite sau 8,5 milioane gasite pe piata europeana.
Este poate si unul din motivele pentru catre Volkswagen a decis sa incerce lansarea unor vehicule electrice pe o piata unde renumele sau nu este inca patat.
Alte considerente luate in calcul par a fi expansiunea pietei auto din China cu 6,9% in primele 6 luni ale acestui an si problemele de mediu din marile orase, fapt catre necesita o noua abordare a acestei piete.
Planurile grupului auto german includ dezvoltarea a 30 de vehicule 10% electrice in urmatorul deceniu, aceasta fiind o buna sansa de a... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2016, ora 16:56
Masinile diesel de la Volkswagen nu sunt singurele care emit noxe peste limitele admise, dar exista o mare diferenta intre constructorul german si ceilalti: VW a fost singurul care a instalat un soft ilegal, in timp ce ceilalti s-au folosit de o "portita" legala.
New York Times prezinta efectele scandalului care ar putea zgudui din temelii industria masinilor diesel.
Sursa citata arata ca tot mai multe studii guvernamentale si private demonstreaza ca Volkswagen nu e nici pe departe singura companie care nu a tinut cont de limitele legale ale emisiilor poluante.
Insa in timp ce VW a manipulat in mod ilegal rezultatele testelor oficiale, alti constructori auto s-au folosit de o portita de scapare existenta in lege, care le permitea sa micsoreze cantitatea de substante poluante de fiecare data cand exista riscul ca motorul sa fie in pericol de a fi avariat - adica aproape tot timpul.
Odata ajunse in atentia Comisiei Europene, astfel de informatii au starnit mari semne de ...citeste mai departe despre "Producatorii de masini diesel ne-au pacalit cu legea in mana" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Iunie 2016, ora 19:51
In ciuda scuzelor si a atitudinii spasite, a anchetei interne si a promisiunilor ca vor regla problemele aparute la masinile ultra-poluante, scandalul din jurul constructorului auto Volkswagen pare sa nu mai ia sfarsit.
De la motoarele diesel, problema a renascut la cele cu benzina, iar scandalul care a ravasit piata auto din SUA si Europa s-a extins acum pana in India. A fost picatura care a umplut paharul pentru oficialii de la Berlin, acestia solicitand testarea tuturor automobilelor produse de companie, anunta CNBC.
Masinile la control
Ministrul german al Trasporturilor, Alexander Dobrindt, s-a declarat de-a dreptul "iritat" de scandalul in care s-a adancit producatorul auto german, mentionand ca va solicita testarea tuturor modelelor Volkswagen, Audi, Skoda si Seat aflate in tara indiferent de tipul de motorizare.
Masinile vor fi testate pentru a verifica diferentele inregistrate intre emisiile de dioxid de carbon sau de azot inregistrate in cadrul testelor oficiale si cele din conditii reale de trafic.
Anuntul facut de oficialul german vine dupa un comunicat Volkswagen in care compania recunoaste ca alte 800.000 de masini cu motoare pe benzina ar putea emite o cantitate suplimendara de dioxid de carbon fata de cea indicata de rezultatul testelor.
Aceasta inseamna, in realitate, si un consum suplimentar al masinilor despre care se spune ca ar fi fost comercializate in mare majoritate pe piata europeana.
Lucrul acesta ar putea deschide o serie de... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 15:46