Romanii isi pot schimba mai usor furnizorul de energie electrica, odata cu diversificarea ofertelor din partea companiilor, pentru care consumatorul casnic devine tot mai atractiv, insa acestia trebuie sa fie atenti la capcane si sa verifice o serie de aspecte, precum pretul, conditiile de plata sau clauzele de penalizare.
In prezent, energia electrica pentru populatie are doua componente, una reglementata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care stabileste de la ce producatori si cu ce pret cumpara furnizorii electricitatea pentru consumatorii casnici, si una libera, caz in care furnizorii achizitioneaza electricitatea la preturi libere, nereglementate.
ANRE anunta anual tariful reglementat pentru populatie.
Consumatorul casnic, miza importanta pentru furnizorii de energie
Consumatorul casnic a devenit din ce in ce mai atractiv pentru furnizorii de energie, avand in vedere ca jumatate din consumul populatiei este reprezentat de Componenta ...citeste mai departe despre "Vrei sa-ti schimbi furnizorul de energie electrica? Se poate, dar ai grija la capcane" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 17:22
Impozitele suplimentare aplicate companiilor din energie la inceputul anului trecut si care urmau sa fie aplicabile doar pana la sfarsitul acestui an vor fi pastrate de Guvern inca un an, pana la data de 31 decembrie 2015 inclusiv, pe fondul amanarii introducerii unui nou sistem de redevente.
Impozitele vor fi mentinute la nivelul aplicat pana in prezent, fara modificari, releva proiectul elaborat de Ministerul Finantelor, in conditiile in care presedintele Traian Basescu a recomandat, joi, Guvernul sa majoreze aceste taxe, daca nu schimba sistemul de redevente, informeaza Mediafax.
La inceputul anului trecut, Guvernul a introdus o serie de impozite suplimentare pentru companiile din sectorul energetic, aplicabile pana la 31 decembrie 2014 inclusiv, interval in care ar fi urmat sa fie stabilit un nou sistem de redevente, cel actual fiind valabil pana in ianuarie 2015.
Astfel, a fost introdus un impozit pe monopol pentru companiile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale, aplicat pe fiecare MW/h pentru care sunt facturate serviciile de transport si distributie, cuprins intre 0,85 lei si 0,1 lei/MWh.
A fost aplicat si un impozit de 60% din veniturile suplimentare obtinute de catre companii ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, precum si un impozit special de 0.5% aplicat veniturilor obtinute de catre companii, pentru exploatarea resurselor naturale, altele decat gazele naturale.
La sfarsitul acestui an,... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 12:26
Romanii isi pot schimba mai usor furnizorul de energie, dupa ce Agentia Nationala de Reglementare a Energiei (ANRE) a aprobat, miercuri, un ordin care prevede, printre altele, eliminarea conditiei privind plata facturilor pentru demararea acestui proces.
"Documentul reprezinta o imbunatatire a procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrica (...) si a fost elaborat in scopul armonizarii regulilor de schimbare a furnizorului aplicate in Romania cu legislatia Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat ANRE remis Ziare.com.
Printre principalele modificari se numara:
- posibilitatea schimbarii furnizorului in orice zi calendaristica;
- scurtarea procesului de schimbare a furnizorului, creandu-se conditiile de incadrare in termenul de 21 de zile impus de directiva europeana pentru schimbarea furnizorului unui loc de consum;
- dreptul clientului final de a denunta unilateral contractul de furnizare, cu respectarea conditiilor contractuale;
- eliminarea ...citeste mai departe despre "Romanii isi vor putea schimba furnizorul de energie mai usor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Octombrie 2014, ora 11:24
Avansul economiei nationale in prima parte a anului, cu 2,6% fata de aceeasi perioada din 2013, este reflectat si de evolutia celor mai importante companii listate la Bursa de Valori Bucuresti. Analistii Tradeville sunt de parere ca recesiunea tehnica este de fapt "o pauza intr-un trend ascendent mai amplu".
Cifrele preliminare publicate de Institutul National de Statistica au aratat doua trimestre consecutive de scadere a produsului intern brut, echivalente cu definitia unei recesiuni tehnice. La nivel semestrial, insa, tabloul este mai putin sumbru, economia crescand cu 2,6% fata de aceeasi perioada din 2013. In schimb, cifra de afaceri agregata a 26 dintre cele mai mari si mai lichide companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, arata ca acestea au crescut cu aproximativ 3% fata de primul semestru din 2013, in timp ce profitul net agregat a crescut mai puternic, cu circa 5%.
"Astfel, putem interpreta trimestrele de contractie a economiei nationale drept o pauza intr-un trend ascendent mai amplu. Situatiile financiare ale celor 26 de companii analizate de noi sustin la nivel micro aceasta interpretare macro. Companiile analizate reflecta imaginea unei profitabilitati imbunatatite, in care peste jumatate din companii s-au bucurat de cresteri ale marjelor de profit, ceea nu se potriveste cu etapa de recesiune a ciclului economic, ci mai degraba cu mijlocul perioadei de expansiune. In plus, profiturile unor sectoare ciclice, cum ar fi fondurile de investitii sau... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 12:50
Un raport al Curtii de Conturi arata ca cele trei companii au cumparat filialele Electrica, promitand ca vor investi sute de milioane de euro in retehnologizare. Astfel, statul roman are de recuperat de la companiile CEZ, EON si ENEL 2 miliarde de euro, banii reprezinta penalitati pentru ca cele trei companii nu si-au respectat angajamentele asumate in contractele de privatizare a cinci filiale Electrica.
In schimb, ancheta Curtii de Conturi a dezvaluit ca de fapt CEZ, EON si ENEL au investit in modernizarea filialelor Electrica, dar nu din fondurile proprii, ci din banii produsi de filialele pe care le-au cumparat. Cel mai grav aspect constatat de Curtea de Conturi este ca pretul energiei electrice nu ar fi trebuit sa creasca daca cele trei companii isi respectau promisiunile.
Ministerul Energiei anunta in vara acestui an ca Electrica are de recuperat de la E.ON, CEZ si ENEL 2 miliarde de euro pentru ca aceste companii nu si-au respectat obligatiile contractuale din procedurile de privatizare a cinci filiale ale Electrica.
Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, condus de ministrul delegat Constantin Nita a explicat in iulie ca impotriva E.ON, CEZ si ENE au fost deschise proceduri arbitrare de recuperarea a banilor. Pe de alta parte, cele trei companii sustin ca, de fapt, "dauna" ar fi doar de jumatate miliard de euro, insa si pe aceasta o contesta spunand ca si-au respectat contractele de privatizare.
Managerul... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 12:03
Noi cresteri de preturi sunt de asteptat in domeniul energiei, in contextul liberalizarii pietei si al problemei certificatelor verzi, a declarat, marti, la finalul intalnirii cu misiunea Fondul Monetar International, presedintele Asociatiei Companiilor de Utilitati in Energie (ACUE), Frank Hajdinjak.
"De pe urma liberalizarii sunt de asteptat si alte cresteri de preturi, dar mai sunt si alte efecte pe care trebuie sa le luam in considerare, cum ar fi reducerea certificatelor verzi. Am discutat despre problema certificatelor verzi si pot spune ca toti jucatorii din piata sunt constienti ca e nevoie de o schimbare.
Sunt doua aspecte care nu sunt ok la acest moment - in primul rand nu exista nicio garantie ca aceste certificate amanate vor fi cu adevarat rascumparate pana in 2018 si, in al doilea rand, de obicei, regula este ca astfel de schimbari nu se aplica retroactiv. Aceste schimbari afecteaza toate investitiile care s-au facut pe baza legislatiei anterioare. Avem nevoie de anumite garantii pentru aceste certificate verzi, care sunt amanate in acest moment", a spus Frank Hajdinjak.
Presedintele ACUE s-a intalnit marti cu misiunea FMI cu care a discutat despre evolutia pietei energiei, despre calendarul de liberalizare, arieratele CFR, energia regenerabila si oportunitatile pe care le ofera.
Frank Hajdinjak a apreciat ca este un semn foarte bun ca Guvernul a respectat pana acum calendarul de liberalizare si spera ca autoritatile vor gasi si pe viitor... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 17:21
Guvernul ucrainean a aprobat un proiect de lege pentru a diviza compania nationala de energie Naftogaz in divizii de transport si de productie si pentru a interzice inchirierea sau privatizarea sistemului de transport al gazului.
Ucraina este membra a Comunitatii Energetice Europene, asa ca Naftogaz trebuie impatit conform normelor UE, care prevad separarea productiei, transportului si vanzarii de energie, a explicat viceministrul ucrainean al energiei si minelor, Vladimir Makuha.
Rusia a propus anterior infiintarea unui joint venture intre Naftogaz si Gazprom, care sa administreze sistemul de tranzit al gazului, in schimbul scaderii pretului.
Moscova si Kievul sunt implicate intr-o disputa privind pretul si volumul de gaz rus achizitionat de Ucraina.
La sfarsitul lunii februarie, premierul Mikola Azarov a declarat ca Moscova a trimis o noua propunere Kievului, care prevedea o reducere de 10% din pretul actual. Ucraina analizeaza in prezent oferta.
Kievul a importat peste 1,8 miliarde de metri cubi de gaz rus in ianuarie 2012, in timp ce in februarie a achizitionat 3,1 miliarde de metri cubi, din cauza gerului.
Pretul mediu al gazului rus pentru Ucraina este anul acesta de 416 dolari pentru 1.000 de metri cubi.
Kievul a spus ca ar fi mai ieftin sa cumpere gaz din Germania si a inceput sa analizeze noi surse posibile. mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 15:46
Includerea unitatilor Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Termoelectrica in cele doua companii care vor rezulta din reorganizarea sectorului energetic nu ar face decat sa continuie practicile cu baietii destepti, a declarat miercuri presedintele executiv al Federatiei Univers, citat de NewsIn. "Includerea Hidroelectrica si Nuclearelectrica in cele doua companii va aduce beneficii pentru cei care au contracte incheiate pe termen lung si pagube importante pentru consumatori. Totodata, sustinerea noastra se refera si la desfiintarea contractelor cu baietii destepti astfel incit toata cantitatea de energie produsa de Hidroelectrica, de Nuclearelectrica si de alti producatori sa fie vanduta prin oferta publica si sa fie accesibila tuturor consumatorilor si furnizorilor", a declarat miercuri presedintele executiv al Federatiei Univers, Dumitru Chirita, in urma pichetarilor din fata Ministerului Economiei.
Circa 600 de sindicalisti din Federatia Univers au pichetat marti si miercuri, intre orele 12.00 si 14.00, sediile ME, ANRE, Electrica, Enel, CEZ si E.ON din Capitala, protestand intre altele si fata de nerespectarea contractelor de privatizare. Federatia Univers sustine ca Nuclearelectrica, Hidroelectrica cu filialele sale si Electrica sa nu fie incluse in cele doua companii energetice nationale, care ar rezulta in urma reorganizarii sectorului energetic.
Totodata, Federatia cere ca Hidroelectrica sa ramana o societate nedivizata cu serviciile de mentenanta internalizate si... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 16:14
Schimbarea legislatiei in domeniul energiei regenerabile ar "pune pe fuga" investitorii straini, intrucat varianta actuala este destul de accesibila, a declarat Agentiei NewsIn directorul regional al GE Energy pentru Europa Centrala si de Est, Rusia si CSI, Rod Christie. "In prezent, legislatia in privinta energiilor regenerabile incurajeaza investitorii sa vina sa faca proiecte in Romania. Daca legislatia este stabila, oamenii investesc.
Daca legislatia se schimba, acestia fug. Sper ca legislatia sa nu fie schimbata de Guvernul urmator", a spus directorul regional al GE Energy pentru Europa Centrala si de Est, Rusia si CSI, Rod Christie.
Totodata, acesta a mai spus ca o instabilitate a legislatiei ar crea neincredere investitorilor.
In opinia acestuia, o problema cu care se confrunta investitorii este devalorizarea monedei nationale, acesta fiind unul dintre motivele din cauza caruia acestia ezita sa dezvolte proiecte.
"Exista riscul de devalorizare la schimbul valutar. De asemenea, tehnologia devine mai scumpa, pentru companiile romanesti", a afirmat Rod Christie.
Compania GE Energy este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de tehnologii de producere a energiei electrice si distribuire a energiei, fiind parte a General Electric.
Avand sediul central in Atlanta, Georgia (SUA), GE Energy activeaza in toate sectoarele industriei energetice, inclusiv in sectorul carbunelui, al petrolului, al gazelor naturale si al energiei nucleare; in domeniul resurselor regenerabile... mai mult
Vineri, 05 Iunie 2009, ora 13:39