Serbia merge inainte cu planul de a adera, la sfarsitul lunii viitoare, la Uniunea Economica Eurasiatica, infiintata de presedintele Vladimir Putin pentru a concura piata libera europeana si pentru a reconstrui sfera de influenta a Rusiei in randul fostelor state membre ale Uniunii Sovietice.
Uniunea Europeana a cerut raspicat Serbiei anularea oricaror acorduri comerciale bilaterale cu alte state daca doreste aderarea, liderii blocului comunitar declarand ca si-ar dori sa vada o aliniere mai rapida a Belgradului la politicile UE, scrie Bloomberg.
Oficialii sarbi au ignorat criticile si vor semna un acord pentru aderarea la Uniunea Economica Eurasiatica pe 25 octombrie.
Planul nu este "o piedica pentru integrarea europeana", a declarat ministrul sarb al Comertului, Rasim Ljajic. Avertismentul Comisiei Europene nu va afecta "decizia Serbiei de a incheia acest acord cu Moscova", a adaugat el.
Liderii UE au indicat faptul ca si-ar dori sa vada mai multe angajamente ale Serbiei in vederea aderarii, mai ales avand in vedere rezultatele celui mai recent raport privind progresele statului, care arata ca Serbia a facut progrese modeste in vederea alinierii politicilor externe si de securitate cu cele europene.
Liderii sarbi au declarat faptul ca apartenenta la UE este o prioritate, un obiectiv pe care sa-l atinga pana la jumatatea deceniului viitor. In acelasi timp, statul are legaturi istorice si religioase cu Rusia, care ii ajuta sa impiedice recunoasterea... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 15:27
Zece vehicule blindate de tipul BRDM-2 (utilizate in misiuni de recunoastere si patrulare) au fost transportate de Rusia in Serbia, in cadrul cooperarii tehnico-militare dintre cele doua tari, a informat Ministerul sarb al Apararii.
"In Serbia au sosit 10 transportatoare BRDM-2, impreuna cu piese de schimb. Nu au existat obstacole in timpul aducerii lor de catre transportatorul aerian rus, echipamentele fiind livrate in siguranta si in conditii de securitate, in conformitate cu normele internationale", mentioneaza Ministerul sarb al Apararii, citat de agentia de presa oficiala rusa RIA Novosti.
"Acordurile tehnico-militare dintre presedintele sarb Aleksandar Vucic si omologul sau rus Vladimir Putin se realizeaza pe deplin si in termenul stabilit", potrivit institutiei de aparare de la Belgrad, citata de TASS.
Publicatia rusa Info-Balkan a transmis anterior, citandu-l pe deputatul sarb Miroslav Lazanski, numit recent ambasador al Serbiei in Rusia, ca Romania ar fi blocat transportul pe Dunare a 30 de tancuri rusesti T-72B3 si a 30 de vehicule blindate BRDM-2 care urmau sa ajunga in Serbia.
In acest context, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a precizat, vineri, ca o licenta de tranzit pentru produse militare de provenienta ruseasca nu putea fi emisa de autoritatile romane din cauza sanctiunilor impuse Federatiei Ruse de catre Uniunea Europeana.
In aceeasi zi a urmat o reactie a Ministerului Apararii al Rusiei, care afirma ca informatiile privind... mai mult
Luni, 29 Iulie 2019, ora 10:46
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis mai multe atentionari de calatorie, una dintre ele vizand Croatia, unde este risc de aparitie a unor incendii de vegetatie in zona de coasta.
O alta atentionare de calatorie a fost emisa pentru Grecia, unde se mentine riscul ridicat de incendii, din cauza temperaturilor ridicale si a vantului, in mai multe regiuni. De asemenea, MAE atrage atentia ca in Serbia au fost emise coduri portocaliu si rosu de canicula.
MAE anunta ca, in Croatia, autoritatile locale atrag atentia asupra existentei unui risc de incendii de vegetatie, incepand din 1 iulie, pentru zona de coasta a tarii, in regiunile Istria, Primorje si Dalmatia.
Se recomanda consultarea, pentru informatii actualizate, a paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic croat - https://www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat - http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Nationale Croate de Cai Ferate - http://www.hznet.hr, Autoritatii Portuare Croate - http://www.portauthority.hr si a Agentiei Croate de Aviatie Civila http://www.ccaa.hr.
MAE reaminteste cetatenilor romani ca, in situatii de urgenta, pe teritoriul Croatiei pot apela numarul european unic de urgenta 112.
Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale ambasadei de la Zagreb: +38514677660 si +38514610009, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre... mai mult
Marti, 02 Iulie 2019, ora 13:57
Zeci de mii de oameni din Albania, Serbia si Muntenegru au iesit in strada pentru a cere rasturnarea regimurilor din tarile lor, pe care le considera corupte.
La Tirana, fortele de ordine au fost nevoite foloseasca gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a-i risipi pe protestatarii care voiau sa patrunda in cladirea Guvernului.
Protestul de sambata - cel mai recent dintr-o intreaga serie de astfel de manifestari - o fost organizat de Opozitie, al carei lider, Lulzim Basha, ii cere demisia premierului socialist Edi Rama. Potrivit lui Basha, actualul premier al Albaniei ar avea legaturi cu lumea crimei organizate si, in consecinta, n-are avea de cauta in Executiv, anunta Balkan Insight.
📷 Scenes from today's anti-govt protest in Tirana, where demonstrators turned violent and tried to storm Albania's parliament. pic.twitter.com/HNrUugDYhG- Balkan Insight (@BalkanInsight) March 16, 2019
Manifestari violente au avut loc sambata si in Serbia, unde un grup de protestatari - condus de liderul partidului de extrema dreapta Dveri, Bosko Obradovici - a patruns cu forta in sediul televiziunii RTS. Oamenii si-au justificat gestul spund ca lupta ca sa nu-i mai permita presedintelui Aleksandar Vucici sa controleze presa, transmite Balkan Insight.
Potrivit presei din Belgrad, zeci de mii de sirbi nemultumiti de regimului lui Vucici au manifestat sambata, pe strazile orasului.
Inside Serbian public broadcaster RTS, riot police are now forcefully expelling anti-govt... mai mult
Duminica, 17 Martie 2019, ora 10:01
Secretariatul Comunitatii Energetice a apreciat joi ca o sectiune a gazoductului TurkStream care ar urma sa transporte gaze naturale rusesti de-a lungul Serbiei spre Europa va afecta competitia in regiune, transmite Reuters.
Autoritatea de reglementare in domeniul energiei din Serbia (AERS) a decis saptamana aceasta sa acorde o scutire de la respectarea cerintelor celui de-al treilea pachet energetic european pentru proiectul care prevede construirea sectiunii din Serbia a gazoductului TurkStream. AERS a decis ca firma mixta Gastrans, la care grupul rus Gazprom detine 51% din actiuni, si care va construi portiunea din Serbia a gazoductului TurkStream din fonduri proprii, nu este obligata sa aplice prevederile privind accesul tertelor parti la viitorul gazoduct.
In schimb, Comunitatea Energetica Europeana, un organism infiintat de UE pentru a extinde politica energetica a blocului comunitar si la statele care doresc sa devina membre ale blocului comunitar, sustine ca prin aceasta decizie Serbia a ratat sansa "de a aduce un proiect de asemenea importanta si magnitudine in linie cu regulile europene".
AERS a respins sau a modificat in mod fundamental toate conditiile impuse de Comunitatea Energetica privind separarea proprietatii intre companiile de productie si cele de transmisie, accesul tertelor parti si reglementare tarifelor, a declarat directorul general adjunct al Secretariatului Comunitatii Energetice, Dirk Buschle.
"Nicio cerere similara privind scutirea... mai mult
Vineri, 08 Martie 2019, ora 10:22
Grupul auto german Volkswagen ar fi decis ca noua fabrica din Europa de Est sa fie construita in Serbia, potrivit presei locale. Astfel, sunt respinse tari precum Romania, Turcia, Macedonia de Nord si Bulgaria.
Primele masini construite in noua uzina vor fi gata in 2023, scrie Serbian Monitor. Investitia, estimata la 1,4 miliarde de euro, va crea 5.000 de locuri de munca si va produce, anual, 300.000 de masini.
Totusi, informatia nu este oficiala. De exemplu, Deutsche Welle noteaza ca tara aleasa de grupul auto este Bulgaria.
"Avantajul Bulgariei este ca e tara membra UE, economia ei se dezvolta si este si o tara linistita", a declarat Mitko Vassilev, presedintele Camerei de Comert Germano-Bulgara, pentru DW.
Nu este un secret ca germanii planuiau sa deschida o noua fabrica in aceasta parte a Europei. Volkswagen a tot afirmat acest lucru, insa dilema o reprezenta tara in care va fi construita uzina.
Romania si Bulgaria erau preferate pentru ca sunt membre ale Uniunii Europene, fiind asteptat ca una dintre cele doua sa primeasca investitia. O alta favorita era Turcia, in conditiile in care detine o piata de 80 milioane de consumatori.
Potrivit unor surse citate de presa de la Belgrad, cateva motive pentru care Volkswagen a ales Serbia sunt mediul economic favorabil, numarul mare de furnizori de componente auto, dar si relatiile bune cu Germania. In plus, un alt factor care a cantarit in luarea deciziei a fost faptul ca Serbia detine 10% din depozitele... mai mult
Marti, 05 Martie 2019, ora 12:29
Uniunea Europeana ar sustine un schimb de teritorii intre Kosovo si Serbia daca acest lucru ar insemna instaurarea pacii durabile, a afirmat miercuri cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, citat de publicatia EUObserver.
"Daca se va face o reconfigurare a frontierelor si un schimb de teritorii, acest lucru va fi sustinut de Uniunea Europeana", a declarat Sebastian Kurz dupa intrevederea pe care a avut-o la Pristina cu Hashim Thaci, presedintele Kosovo.
Austria detine presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene. ...citeste mai departe despre "Uniunea Europeana ar sustine un schimb de teritorii intre Kosovo si Serbia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 19:42
Comisia Europeana ar putea anunta ca Serbia si Muntenegru au sanse mari sa adere la Uniunea Europeana pana in 2025, sustin mai multi oficiali europeni sub protectia anonimatului.
"Calitatea de membru a statelor din Balcanii de Vest corespunde cu interesele politice si economice ale Uniunii Europene. Cu o vointa politica puternica, Muntenegru si Serbia vor fi pregatite sa devina state membre ale UE, dupa ce pun in aplicare reformele si solutioneaza problemele ramase cu vecinii lor. In acelasi timp, Comisia Europeana considera necesara incheierea unui acord obligatoriu din punct de vedere juridic pentru normalizarea relatiilor dintre Serbia si Kosovo", a declarat un oficial european, citat de Novinite.
Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica Europeana de Vecinatate si Negocieri pentru Extindere, vorbea recent despre o "strategie a fruntasului" cu argumentul "competitiei sanatoase" pentru a justifica aderarea Serbiei la UE inaintea altor state din Balcani.
La sfarsitul lunii noiembrie 2017, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a sustinut apelul facut de catre Bulgaria pentru integrarea statelor din Balcanii de Vest in UE. Ulterior, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat ca extinderea Uniunii nu este posibila pana in 2020.
Bulgaria, Romania, Slovenia si Croatia sunt singurele tari din regiune care au devenit pana acum membre ale Uniunii Europene. Albania, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Macedonia, Kosovo si... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 12:54
Integrarea Serbiei in Uniunea Europeana o fac Romania, Bulgaria si Grecia prin infrastructura comuna, dezvoltare economica si schimburi culturale, aderarea efectiva ramanand doar o formalitate la care ne-am angajat toate cele trei tari ale Uniunii Europene sa sprijinim cat putem Serbia, a declarat premierul Mihai Tudose, sambata, intr-o conferinta de presa comuna, la Belgrad, la finalul Reuniunii cvadrilaterale Romania - Bulgaria - Serbia - Grecia.
"O sa punctez cateva lucruri. Vorbim despre integrarea Serbiei in UE? Aceasta o facem noi, granitele Serbiei cu Uniunea Europeana sunt reprezentate de noi, de Grecia, de Bulgaria, de Romania. Integrarea Serbiei se face prin infrastructura comuna, prin schimburile culturale, prin studentii sarbi care invata la Timisoara, prin constructia de drumuri, de autostrazi, infrastructura energetica, infrastructura de IT.
Apoi, aderarea efectiva ramane doar o formalitate la care ne-am angajat toate cele trei tari ale Uniunii Europene prezente aici sa sprijinim cat putem Serbia. Si nu neaparat sprijinit e cuvantul, ci de a-i usura, de a-i facilita, atat pe Presedintia bulgara, cat si a Romaniei in 2019, tot ceea ce inseamna ajutor si indrumare pentru aceasta oficializare a statutului Serbiei fata de Uniunea Europeana", a explicat prim-ministrul roman.
Mihai Tudose a adaugat ca toate cele patru state au probleme, dar acestea nu sunt de netrecut. "Constatam ca nu exista nicio problema de netrecut si la fiecare problema exista chiar... mai mult
Sambata, 09 Decembrie 2017, ora 15:41