Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat lansarea unui sistem alternativ de tranzactionare (ATS) pentru Muntenia Global Invest, una dintre firmele mici de brokeraj din Romania. Acesta este primul sistem alternativ de tranzactionare care nu este operat de o bursa.
Sistemul va deveni operational in 60 de zile. Acest sistem alternativ de tranzactionare va permite accesul direct al emitentilor, fara a mai fi nevoie de un intermediar.
Pe sistemul alternativ de tranzactionare vor putea fi listate actiuni, obligatiuni si unitati de fond ale unor emitenti din Romania si strainatate. Sistemul va avea trei categorii.
Pentru segmentul de actiuni, prima categorie prevede obligativitatea listarii printr-o oferta publica de vanzare, in baza unui prospect aprobat de CNVM. Totodata, firma trebuie sa aiba capitalul social sau valoarea activelor nete din ultimul exercitiu financiar sau capitalizarea de cel putin echivalentul in lei al sumei de un milion de euro si sa fi inregistrat profit in precedentii doi ani. Free-float-ul trebuie sa fie de minim 25%.
Pentru a doua categorie, conditiile sunt mai reduse si nu mai este nevoie de derularea unei oferte de vanzare si profit in ultimii doi ani. In plus, valoarea capitalului social sau valoarea activelor nete din ultimul exercitiu financiar sau capitalizarea este de cel putin echivalentul in lei al sumei de 500.000 euro.
Pe a treia categorie pot fi listate doar actiuni care in prealabil sunt cotate pe o piata... mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 16:02
Sistemul alternativ de tranzactionare (ATS) al Bursei de Valori Bucuresti, care listeaza 20 de companii internationale, depaseste in valoare segmentul RASDAQ, care listeaza 1.134 emitenti locali.
Depasirea a avut loc pentru a doua oara in aceasta saptamana. Cresterea de viteza a ATS a avut loc odata cu listarea primelor companii americane in urma cu o luna, in timp ce RASDAQ-ul are 16 ani de existenta si a fost rezultatul procesului de privatizare in masa.
Pe sistemul alternativ de tranzactionare al BVB sunt disponibile investitorilor romani titlurile a 10 companii americane aduse de catre Tradeville: Microsoft, Google, McDonald's, JPMorgan Chase & Co., Merck & Co., Apple, Intel, Coca-Cola, Visa si Bank of America. De asemenea, investitorii mai pot tranzactiona si alte 9 companii europene care au ca market maker Tradeville: Adidas, Deutsche Telekom, E.On, Christian Dior, Danone, Heineken, L'Oreal, Bayer si SAP.
Avand in vedere acest volum Tradeville, casa de brokeraj care a adus companiile internationale la BVB, actioneaza in perioada urmatoare in doua directii:
- Cresterea numarului companiilor americane tranzactionate la BVB;
- Extinderea programului pentru companiile americane de la 2 ore la 8 ore pentru a acoperi orarul de tranzactiaonre ale NYSE / NASDAQ, cele doua mari burse americane.
Tranzactiile de pe sistemul alternativ de tranzactionare depaseau la ora 17.15, cand piata era inca deschisa, valoarea de 62.500 euro, in timp ce pe segmentul... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 17:50
Bursa de Valori Bucuresti va lansa un sistem alternativ de tranzactionare, denumit CAN, pentru transferarea actiunilor societatilor mici, dar si a titlurilor unor companii listate deja pe alte piete din cadrul Uniunii Europene, a declarat marti Stere Farmache, presedintele BVB, citat de NewsIn.ect avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care si-a dat anterior un acord de principiu in acest sens.
"CNVM a luat act de documentele depuse de BVB si nu putem decat sa fim de acord cu un astfel de sistem, care cred ca trebuia sa existe de mai demult", a declarat Bogdan Chetreanu, comisar CNVM.
Chetreanu a mentionat ca, in prezent, exista unele inadvertente de ordin tehnic in ceea ce priveste documentele depuse de BVB, dar proiectul va primi, cel mai probabil saptamana viitoare, avizul CNVM, dupa realizarea modificarilor necesare.
Totodata, potrivit reprezentantilor Bursei, noul proiect va aduce afaceri suplimentare brokerilor din Romania si va oferi clientilor lor acces la lichiditate.
Sistemul CAN va oferi posibilitatea de finantare societatilor care nu indeplinesc conditiile de listare pe piata reglementata, reprezentantii Bursei sperand, insa, ca unele dintre aceste societati sa faca ulterior pasul spre piata reglementata.
"Acest sistem este conceput atat pentru actiuni si obligatiuni, dar si pentru alte tipuri de instrumente financiare care nu s-ar califica pe alta piata.
Sistemul are reguli de admitere mai relaxate si credem ca va oferi sanse mai mari pentru... mai mult
Marti, 30 Martie 2010, ora 15:17