Premierul Ludovic Orban a anuntat ca, luni, Ministerul de Finante va finaliza proiectul privind rectificarea bugetara.
"Luni, Ministerul Finantelor va finaliza proiectul (de rectificare bugetara - n.red.). Va avea loc o discutie cu fiecare ministru. In mod evident, in urma acestor discutii, voi avea eu o discutie cu ministrul Finantelor pentru a stabili forma care va fi inaintata spre adoptarea Guvernului", a declarat Orban, duminica, la sediul PNL.
Intrebat ce se poate astepta de la aceasta rectificare, el a raspuns: "La tot ceea ce nu a facut PSD prin intermediul bugetului construit pe bani falsi".
"In primul rand, prin aceasta rectificare, vom spune adevarul despre starea bugetului in momentul de fata", a adaugat Orban.
Ministrul de Finante, Florin Citu, a declarat recent ca rectificarea bugetara pentru 2019 va fi facuta in ultima saptamana din luna noiembrie pe un deficit de 4%.
"Rectificarea bugetara pentru 2019 va fi in jur de 26 noiembrie, 27 noiembrie, deci in saptamana de pana in 30 noiembrie, in prima parte a acelei saptamani. Aceasta rectificare va fi cu deficit de 4%. De aceea, am vrut sa fiu foarte onest si sa spun tuturor, si pietei internationale, ca toata lumea sa stie ca asta e situatia la acest moment, iar atunci, intr-o saptamana si jumatate, o sa am si mai multe detalii despre solutii", a afirmat Florin Citu.
Citeste si:
Noul ministru vrea aproximativ 1% din PIB pentru Educatie la rectificarea bugetaraPremierul Ludovic Orban anunta ca... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 08:10
Ministrul Monica Anisie a declarat joi ca vrea aproximativ 1% din PIB pentru Ministerul Educatiei la rectificarea bugetara.
Intrebata la Realitatea TV daca solicita 1% din PIB, adica 10 miliarde de lei, la rectificarea bugetara, ea a raspuns: "Am facut solicitarea pentru aceasta rectificare. (...) E (suma - n.red.) aproximativa, pentru ca imi doresc sa misc lucrurile".
Anisie a mentionat ca este nevoie de bani si la cercetare si la educatie. "Am mai multe capitole si pentru salarii si pentru investitii. Suntem pe final de an, finalizam anumite obiective de investitii si trebuie sa primim acesti bani", a spus ministrul.
Miniatrul a afirmat ca s-au pornit niste investitii, de tipul toaletelor care ar trebui sa nu mai fie in curtea scolii. "Din 1.080 de unitati de invatamant care au in curte toaletele 857 au fost introduse in programul acesta care sa fie finantat de la buget pentru a fi finalizate lucrarile, dar in realitate nu au fost realizate decat 154", a afirmat Anisie.
Intrebata daca nu mai sunt bani, ea a raspuns ca a cerut Directiei Economice din minister sa-i prezinte la zi o situatie cu toate investitiile.
"Probabil ca maine, cand e termenul limita, o sa aduca si cei de la Economic si cei de la Infrastructura documentele, sa vedem de ce (...) numai 154 sunt in curs de realizare", a precizat ministrul.
Anisie a mentionat ca i s-a spus ca acesti bani au fost alocati "mai mult pe hartie", adica inca nu au fost transferati catre obiectivele respective.... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 23:46
Rectificarea bugetara pentru 2019 va fi facuta in ultima saptamana din luna noiembrie pe un deficit de 4%, a declarat, joi seara, ministrul Finantelor, Florin Citu.
"Rectificarea bugetara pentru 2019 va fi in jur de 26 noiembrie, 27 noiembrie, deci in saptamana de pana in 30 noiembrie, in prima parte a acelei saptamani. Aceasta rectificare va fi cu deficit de 4%. De aceea am vrut sa fiu foarte onest si sa spun tuturor, si pietei internationale, ca toata lumea sa stie ca asta e situatia la acest moment, iar atunci, intr-o saptamana si jumatate, o sa am si mai multe detalii despre solutii", a afirmat Florin Citu, la Digi 24.
Ministrul de Finante a precizat ca in jurul datei de 15 decembrie Guvernul va finaliza si proiectul de Buget pentru anul 2020.
"Incerc sa aduc proiectul de Buget pentru anul 2020 inainte de 20 decembrie, deci in jur de 15 decembrie, sa venim cu el in Parlament, ca sa putem sa il si dezbatem si sa fie si aprobat", a afirmat Florin Citu.
Intrebat daca vor mai fi bani pentru investitii in 2020, in conditiile in care trebuie acoperit deficitul, seful de la Finante a sustinut ca bugetul pe 2020 va fi construit pe proiecte majore, "pe care le putem si face".
"Cand vorbim de investitii, si asta s-a incetatenit de ani de zile, lumea se gandeste doar la investitii publice, eu vad lucrurile de ansamblu. Trebuie sa fie o combinatie intre investitii publice si investitii private.
Ce va face aceasta administratie? Am spus ca bugetul va fi construit... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 07:45
Deficitul bugetar la 10 luni este 2,84% din Produsul Intern brut, nivel care depaseste estimarea pentru intregul an, iar daca nu facem nimic in urmatoarea luna si jumatate deficitul bugetar va depasi 4%, a declarat joi ministrul Finantelor, Florin Citu.
"Deficitul la 9 luni trebuia sa fie 2,28%, executia la 9 luni este 2,60%. Azi, va prezint executia la 10 luni, exact cum mi-a predat-o domnul Teodorovici (fostul ministru al Finantelor, n.r.), 2,84%. Este exact ceea ce am preluat eu, la 2,84%, mai mult decat trebuia sa fie la sfarsitul anului(...) Deficitul astazi, asa cum arata situatia, daca nu facem nimic, deficitul bugetar este in jur de 4%, mai precis peste 4%", a spus Citu.
Potrivit datelor prezentate de ministrul Finantelor, dupa primele noua luni exista o diferenta la venituri de 21 miliarde lei, jumatate bani in economie necolectati si cealalta jumatate din fonduri europene, in timp ce, pe partea de cheltuieli, banii pentru investitii si pentru proiecte cu finantare din fonduri europene nu sunt cheltuiti.
"Veniturile estimate pentru primele 9 luni trebuiau sa fie 249 miliarde lei, sunt 228 miliarde lei, 21 miliarde lei gaura, diferenta, deficit. De unde vine diferenta? Jumatate, 11 miliarde sunt bani in economie necolectati, asta este ceva ce trebuie sa discut cu ANAF. Cealalta jumatate vine din fonduri europene. Niciodata nu a fost intentia celor de la PSD sa ia acei bani. Asa se impart cei 21 miliarde lei, sunt 11 miliarde lei necolectati din economia... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 10:48
Ministrul de Finante, Florin Citu, sustine ca o rectificare bugetara urmeaza sa aiba loc pana la finele lunii noiembrie. In plus, tot in perioada urmatoare urmeaza sa se stabileasca si cu cat ar urma sa creasca salariul minim.
Citu a explicat pentru postul de televiziune Realitatea Plus ca, la acest moment, situatia financiara a tarii noastre nu este deloc una imbucuratoare.
"O concluzie generala este ca toate temerile pe care le-am avut pana acum au fost confirmate. Programarea trimestriala pentru venituri arata ca veniturile trebuie sa fie la 249 de miliarde de lei.
Dupa 9 luni, sunt la 220 miliarde si jumatate, adica mai putin cu 20 de miliarde de lei. Aste e ce era programat versus ce s-a reusit. (...)
Eu am tot spus ca veniturile au fost supraestimate. Dar acum avem si dovada, care este publica", a precizat Florin Citu.
Ministrul de Finante a vorbit si despre rectificarea bugetara pe care sustine ca Guvernul Orban o pregateste pentru urmatoarele saptamani.
"Ca principiu, ca sa ai o rectificare pozitiva, ar trebui sa ai incasari mai mari decat cele pe care le-ai estimat. Sau sa ai un deficit mai mic decat cel pe care l-ai estimat. La 9 luni situatia nu este aceasta, iar deficitul este mai mare decat cel estimat.
Vom vedea cum va iesi aceasta rectificare. Depindem foarte mult de estimarile Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza.
(Rectificarea va avea loc - n.red.) mai devreme de sfarsitul lunii. S-ar putea sa fie chiar in acea perioada,... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 11:50
Premierul Ludovic Orban a declarat vineri ca deficitul bugetar la zece luni este, "in realitate", mult mai mare de 2,8% din PIB.
Potrivit acestuia, Guvernul a mentinut deficitul folosind banii firmelor care ar fi trebuit sa se intoarca la firme.
"Suntem pe minimum de investitii din ultimii zece ani de zile, am ajuns la un minim istoric de investitii publice in ultimii zece ani. Deficitul bugetar este un deficit foarte mare, de 2,8% in zece luni, dar in realitate acest deficit bugetar este mascat pentru ca deficitul bugetar este mai mare. (...) A fost mentinut sub 3% pe spinarea mediului de afaceri. O smecherie utilizata este intarzierea rambursarilor de TVA catre firme.
La ora actuala, mi-e greu sa calculez intarzierea medie care exista, dar este foarte mare, este probabil de peste 90 de zile intarzierea la rambursarile de TVA. Sumele restante care trebuiau platite catre firme din rambursarile de TVA se cifreaza la cel putin 5 miliarde, adica Guvernul a mentinut deficitul folosind banii firmelor care ar fi trebuit sa se intoarca la firme", a declarat Ludovic Orban, vineri, la Topul national al firmelor private din Romania.
Potrivit acestuia, "o alta smecherie" a guvernului o reprezinta neplata lucrarilor, atat pe Ministerul Transporturilor, cat si pe Ministerul Lucrarilor Publice.
"O alta smecherie - neplata lucrarilor, atat pe Ministerul Transporturilor, cat si pe Ministerul Lucrarilor Publice. De exemplu, la Programul National de Dezvoltare Locala exista... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 12:41
Executia bugetara de pana acum este ingrijoratoare, la 10 luni vom avea tot crestere pe deficit, iar situatia confirma cele mai mari temeri ale noastre, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Florin Citu, ministrul Finantelor Publice.
"Executia bugetara de pana acum este ingrijoratoare. La zece luni vom avea tot crestere pe deficit. Situatia confirma cele mai mari temeri ale noastre referitoare la situatia bugetara. Toate datele le voi prezenta saptamana viitoare intr-o conferinta de presa. De asemenea, va anunt ca am semnat amanarea concursului pentru ANAF, pana in martie anul viitor", a spus Citu.
Bugetul general consolidat a incheiat primele noua luni din acest an cu un deficit in crestere la 2,6% din Produsul intern brut, respectiv 26,97 miliarde de lei, cifra care reprezinta o majorare de 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele publicate recent de Ministerul Finantelor Publice.
In intervalul ianuarie - septembrie 2018, bugetul consolidat a consemnat un deficit de 16,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din PIB. mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 15:54
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat, luni, ca in sedinta de Guvern de vineri se va adopta o hotarare prin care se vor aloca 1,4 miliarde de lei pentru functionarea UAT-urilor, precizand ca a doua rectificare bugetara va avea loc in luna noiembrie, nu saptamana aceasta, cum credea Viorica Dancila.
"Este o alocare de fonduri in baza Ordonantei 12, care se refera la rectificarea bugetara catre UAT-uri. Sunt cele 1,4 miliarde de lei pe care le-am mentionat de mai multe ori si care se distribuie catre UAT-urile (unitati administrativ-teritoriale - n.red.) din Romania. Nu este o rectificare, este o hotarare de guvern care va avea o anexa cu toate comunitatile locale si cu sumele.
Au fost discutii si cu o parte din comunitatile locale, dar noi am colaborat foarte mult cu colegii din teritoriu de la finantele publice locale, pentru ca dansii, practic, au centralizat din fiecare judet in parte si au trimis catre centru situatia centralizata. Este nevoie de o hotarare de guvern pentru ca ordonanta privind rectificarea asta prevede: prin hotarare de guvern se aloca fondurile necesare comunitatilor locale", a explicat Teodorovici, la Senat.
Potrivit ministrului, prin aceasta hotarare de guvern sunt acordate sumele necesare functionarii comunitatilor locale - salarii, partea sociala legata de persoanele cu dizabilitati, insotitori.
El a mentionat ca hotararea de guvern va fi adoptata indiferent de rezultatul motiunii de cenzura. "Nu are nicio legatura... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 21:19
Eforturile statelor din zona euro de a redresa situatia bugetara a redus din intensitatea crizei datoriilor. Problemele de fond legate de sectorul bancar si gradul de indatorare ar putea reduce insa perioada de calm, informeaza AFP, citat de Mediafax.Criza din zona euro este pe cale de a fi depasita, apreciaza investitorul american George Soros.
"In prezent exista hotararea de a face ceea ce lipsea, anume o politica bugetara comuna sau administrarea unei trezorerii comune", a afirmat Soros.
Dupa un an de cosmar, in care euro a ajuns aproape de disparitie, statele europene se bucura de o perioada de liniste, noteaza AFP.
La revenirea calmului au contribuit mai multe emisiuni de obligatiuni reusite, lansate in special de Portugalia si Spania, dar si indicatorii economici incurajanti din state precum Germania, cea mai mare economie din Europa.
Tarile europene s-au pus, de asemena, pe treaba, infiintand in luna mai a anului trecut un fond de urgenta pentru sustinerea financiara a zonei euro.
Statele lucreaza la consolidarea mecanismului prin suplimentarea resurselor acestuia.
Totodata, membrii uniunii monetare vor sa inaspreasca disciplina bugetara, sa-si coordoneze mai bine politicile si masurile de imbunatatire a competitivitatii, pentru a face ca zona euro sa evolueze spre o veritabila guvernare economica.
Germania si Franta au propus semnarea unui pact in acest sens.
Propunerea este controversata, in conditiile in care mai multe state europene considera ca un asfel de pact... mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 17:16