"Profitabilitatea bancilor europene: Munca grea sau o cauza pierduta?" este titlul dat de KPMG celei mai recente analize asupra sectorului bancar din Europa si se dovedeste mai mult decat sugestiv pentru situatia in care se gasesc institutiile de credit de pe continent, in frunte cu Deutsche Bank.
Bancile din Europa sunt prinse intr-o spirala a profitabilitatii reduse si, pentru moment, nu se intrevede nicio scapare, considera analistii firmei de audit, citati de The Telegraph.
Punct nevralgic
Conform analizei, raportul costuri/venituri inregistrat la nivelul institutiilor de credit de pe piata europeana ramane in continuare ridicat, trecerea de la prevederile acordului Basel II la noile reguli mai stricte ale Basel IV putand adauga inca 0,5% la costul total de finantare al bancilor de pe continent.
Anii crizei financiare au lasat si ei o mostenire dureroasa in sistemul bancar, in acest moment procentul creditelor neperformante fiind de aproape 5%, mult peste nivelul de 1,5% intalnit in 2007.
Rentabilitatea medie a capitalurilor proprii a bancilor din Europa este de doar 3 procente, in vreme ce costul capitalului in zona euro este de cuprins intre 10-12%, se mai arata in raportul KPMG.
In acelasi timp, marja dobanzii nete din sistemul bancar European este de 1,2%, sub nivelul de 3 procente intalnit in Statele Unite si chiar sub rezultatul de 2% inregistrat de bancile canadiene.
Dincolo de slaba profitabilitate a bancilor europene, efectele se resimt la... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 15:23
Grecia se afla in imposibiliattea de a-si rambursa datoriile, iar sistemul bancar elen este in mod cert insolvabil, potrivit unui analist bancar al Rochdale Securities.Nici o tara, cu atat mai putin zona euro , nu vrea sa-si asume greselile statelor risipitoare, spun analistii internationali.
In opinia acestora, sistemul bancar nu este dispus sa-si dilueze castigurile prin vanzarea unor cantitati mari de capital pentru a inlocui pierderile pe care intampina in cazul in care tarile slab dezvoltate vor intra in incapacitate de plata.
Acest lucru a permis unor banci sa ia masuri defensive in incercarea de a diminua socul in momentul in care statul elen se va prabusi.
Cu toate acestea, nu exista nici o indoiala ca datoria tarilor cu probleme va fi restructurata.
Multe din tarile slab dezvoltate din zona euro nu vor fi capabile sa-si ramburseze vreodata datoria.
“Este doar o chestiune de timp. Default-ul Greciei ar putea veni mai repede decat ne asteptam”, a mai precizat analistul bancar.
In opinia acestuia, "problemele Greciei sunt prea mari pentru ca economiile puternice sa continue sa o mai imprumute.
Mai mult, lipsa unei politici clare nu face altceva decat sa agraveze situatia. Totul e pe cale sa se prabusesca”, a mai subliniat analistul Rochdale Securities, potrivit CNBC.
Citigroup Bank si JP Morgan Chase au cea mai mare expunere la criza datoriilor din zona euro, spun analistii, care mai precizeaza ca cele doua banci nu-si vor majora capitalul.... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2011, ora 14:37