UniCredit SpA, cel mai mare grup bancar italian, analizeaza o fuziune cu rivalul francez Societe Generale, o miscare care ar deschide calea procesului de consolidare a sectorului bancar european, informeaza un articol publicat duminica pe pagina de Internet a cotidianului Financial Times, care precizeaza insa ca deocamdata nu a fost inaintata inca nicio oferta oficiala.
Potrivit Financial Times, care citeaza surse din apropierea acestui dosar, directorul general de la UniCredit SpA, francezul Jean-Pierre Mustier, fost director al diviziei de investment banking a Societe Generale, a promovat aceasta idee de mai multe luni iar directorii Societe Generale studiaza si ei posibilitatea unei fuziuni.
Mai multi directori din cadrul ambelor parti au subliniat ca discutiile sunt deocamdata intr-un stadiu preliminar iar situatia politica volatila din Italia a dus la extinderea calendarului pentru un posibil acord dincolo de planul initial de 18 luni.
Jean-Pierre Mustier considera Societe Generale un partener ideal pentru UniCredit SpA, punand accentul pentru divizia sa de banking si operatiunile din Europa de Est. Pentru Societe Generale, unul din principalele beneficii ale unei fuziuni ar fi dobandirea unei pozitii de lider in Italia si Germania, atat in sectorul de retail cat si in cel de corporate banking.
Intr-un comunicat de presa, Societe Generale a dezmintit existenta unor discutii in interiorul Consiliului de administratie cu privire la o posibila fuziune cu... mai mult
Luni, 04 Iunie 2018, ora 10:59
Orice moneda are doua fete, iar americanii ar putea sa se convinga rapid de acest lucru, daca presedintele ales isi va pune in aplicare politicile protectioniste fata de importurile din China si Mexic, sustine presedintele bancii Societe Generale.
Lorenzo Bini Smaghi este de parere ca economiile emergente ar avea mai putin de suferit decat cea americana, in cazul in care Donald Trump va aplica suprataxe pentru importuri, informeaza CNBC.
Atac la clasa de mijloc
Pe fondul evolutiei anemice a economiei globale, un pas catre protectionism nu ar face decat sa inrautateasca lucrurile in comertul mondial, iar dizolvarea acordurilor comerciale de catre SUA, un proiect despre care Trump crede ca ar putea revigora economia locala, s-ar dovedi un miraj periculos.
In ciuda promisiunilor de relaxare fiscala anuntate de noul presedinte american, retorica sa protectionista ar putea dauna clasei de mijloc din Statele Unite, crede Bini Smaghi.
"Vorbim despre pericolul unei politici protectioniste, despre care nu stim nici cum va fi implementata si nici cum va fi de folos clasei mijlocii din SUA", a precizat presedintele grupului financiar francez.
In acelasi timp, pachetul de masuri fiscale propus de Trump si echipa sa ar avea ca rezultat aprecierea dolarului si deprecierea monedei euro, un scenariu care va avantaja politica monetara actuala a Bancii Centrale Europene, chiar si in contextul continuarii programului de relaxare cantitativa implementat de Mario Draghi.... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 11:34
Cresterea economica la nivel global risca sa fie afectata de evolutiile ingrijoratoare din China, tensiunile politice din Europa si o eventuala modificare a programului de crestere graduala a dobanzii de referinta din SUA, arata cea mai recenta analiza Societe Generale.
Economistii bancii franceze sunt ingrijorati in continuare de probabilitatea de 30% ca economia Chinei sa se deprecieze, dar si de impactul instabilitatii politice din Uniunea Europeana, anunta CNBC.
Bule multiple
"Politicile financiare eronate din China, unde se intrevad mai multe bule in sectorul imobiliar reprezinta un important factor de risc potential", arata analistii bancii in raportul lor trimestrial.
Din perspectiva lor, autoritatile de la Beijing sunt pe punctul de a recunoaste nivelul mare al creditelor neperformante din China, dar abordarea lor, in incercarea de a bloca acest fenomen, ar putea fi eronata, cred economistii Societe Generale.
O descrestere economica accentuata in China ar putea avea reverberatii la nivel global, mai arata raportul. Pentru moment insa, analistii bancii cred ca a doua economie a lumii va inregistra o crestere de 6,5% in acest an, in conformitate cu predictiile majoritatii economistilor.
Europa, taramul incertitudinilor
In interiorul UE, diverse riscuri politice pot atarna greu in balanta cresterii economice la nivel global.
Iunie este o luna de foc pentru europeni: pe 21 Curtea Constitutionala a Germaniei decide in privinta tranzactiilor... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 14:01
1HSBC, Standard Chartered si DBS Group se numara printre cei aproximativ zece candidati care au depus oferte preliminare pentru preluarea diviziei asiatice de private banking a grupului bancar francez Societe Generale, divizie evaluata la 600 milioane de dolari, au declarat joi pentru Reuters mai multe surse din interiorul bancii.
Potrivit Reuters, pe lista firmelor care au depus oferte preliminare s-ar mai afla si banca elvetiana Credit Suisse precum si cel putin o institutie financiara americana. Sursele au precizat insa ca unele oferte facute nu depasesc 300 de milioane de dolari, ceea ce scoate in evidenta diferenta dintre pretentiile grupului francez si disponibilitatile posibililor cumparatori. Aceleasi surse au precizat ca Societe Generale este consiliata de JPMorgan.
Societe Generale a decis sa-si vanda diviza de private banking din Asia in conformitate cu strategia sa de reducere a costurilor si de imbunatatire a profitabilitatii.
Societe Generale ar fi cea de-a treia mare institutie financiara globala care decide sa se separe de operatiunile de private banking din Asia, dupa Bank of America si ING Groep. Cresterea rapida a segmentului clientilor care au de investit cel putin un milion de dolari favorizeaza bancile private cu o retea extinsa in detrimentul jucatorilor mici care pot sa se adreseze doar clientilor foarte bogati. Divizia de private banking din Asia a Societe Generale gestioneaza active in valoare de aproximativ 13 miliarde de dolari, fiind... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 11:48
Societe Generale, banca-mama a BRD, cauta un partener de afaceri in Europa de Est pentru a-si accelera extinderea in regiune, un eventual acord avand potentialul de a "cimenta" prezenta grupului francez in Rusia si Romania, potrivit Financial Times.
Banca franceza traverseaza o perioada de schimbare de obiective, de tranzitie de la consolidarea situatiei financiare catre fructificarea unor oportunitati de crestere.
Doua surse apropiate planului au declarat pentru Financial Times ca Societe Generale este in etapele preliminare ale identificarii unor potentiali parteneri in randul bancilor.
Un acord ar putea cimenta prezenta grupului in Rusia si Romania - in prezent principalele sale piete in regiune - si ar putea de asemenea sa ii asigure accesul in alte tari, noteaza FT.
Intrebat de plan, directorul general exeutiv al SocGen, Frederic Oudea, a refuzat sa comenteze in mod direct informatiile.
Oudea a raspuns insa ideea ca un eventual parteneriat ar putea anunta fuziunea sau preluarea unei banci rivale.
"Planul nostru de crestere va fi organic, cu siguranta", a declarat seful Societe Generale intr-un interviu acordat Financial Times.
In ultimii doi ani, grupul francez s-a concentrat pe consolidarea situatiei financiare - prelungirea maturitatii datoriilor si cresterea ratelor de adecvare a capitalului - insa Oudea pune acum accentul pe oportunitatile de crestere, bazandu-se in buna masura pe prezenta pe pietele emergente.
Societe Generale asteapta un... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 12:12
Grupul francez Societe Generale, banca mama a BRD, intentioneaza sa transfere de la Paris la Bucuresti 200 de joburi de suport clienti pentru reducerea costurilor, potrivit Les Echos, care citeaza surse sindicale.
Societe Generale vizeaza reducerea a alte 420 de locuri de munca de la birourile din Paris, prin disponibilizari voluntare, potrivit Les Echos.
Un purtator de cuvant al bancii a declarat ca este prea devreme pentru a discuta cifre concrete referitor la programul de plecari voluntare, care decurge normal, in conformitate cu intelegerile anterioare cu angajatii.
Grupul Societe Generale are peste 154.000 de angajati in 76 de tari. mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 14:02
Didier Luc Marie Dominique Colin a preluat functia de director general adjunct al BRD - Groupe Societe Generale, coordonator al Departamentului Control Central al Riscurilor, dupa ce pe 3 iunie a primit aprobarea prealabila din partea Bancii Nationale a Romaniei.
Conform unui comunicat remis miercuri Bursei de Valori Bucuresti, aprobarea prealabila a BNR a fost acordata sub rezerva primirii de catre Banca Nationala a informatiilor solicitate de la Federal Reserve Bank of New York cu privire la activitatea lui Colin si a clarificarii modului in care acestea se complementeaza cu informatiile transmise de Board of Governors of the Federal Reserve System. mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 10:29
Frederic Oudea, seful Societe Generale, si-a reafirmat miercuri angajamentul fata de piata din Rusia, unde banca franceza a investit masiv, se arata intr-un articol aparut in publicatia britanica Financial Times.
"Avem o prezenta solida si promitatoare in Rusia. Confirmam deplin angajamentul nostru fata de piata din Rusia. De ce? Pentru ca este o piata in crestere", a afirmat Oudea la adunarea generala a actionarilor Societe Generale, care a avut loc miercuri la Paris.
Seful Societe Generale se confrunta cu presiuni din partea investitorilor pentru a demonstra ca subsidiarele din Rusia si Romania pot face bani, dupa ce anul trecut au inregistrat pierderi.
Societe Generale, a doua mare banca din Franta dupa valoarea de piata, a anuntat concedierea lui Vladimir Golubkov, seful subsidiarei din Rusia, Rosbank, inculpat saptamana trecuta pentru coruptie. Acesta a fost acuzat de autoritatile de la Moscova ca a primit o mita de 5 milioane de ruble (159.600 de dolari) si risca pana la sapte ani de inchisoare.
In acelasi dosar a mai fost arestat si vice-presedintele Rosbank, Tamara Polianitsyna. Interimatul va fi asigurat de Igor Antonov, sub supervizarea presedintelui Consiliului de Administratie de la Rosbank, Didier Hauguel.
Scandalul de coruptie din Rusia va avea efecte limitate asupra Societe Generale - Moody's
De asemenea, banca franceza, care detine 82% din actiunile Rosbank, a precizat ca a angajat firma de audit Deloitte pentru a demara o investigatie... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 10:27
Politia rusa a publicat filmul flagrantului in care seful Societe Generale din Rusia (Rosbank) a fost retinut pentru luare de mita in valoare de 159.000 de dolari. Banii au fost oferiti de un client - o companie din industria auto, pentru modificarea contractului de credit.
Vladimir Golubkov a fost surprins de politisti numarand banii in biroul sau din Moscova, potrivit unui purtator de cuvant din cadrul Ministerului de Interne din Rusia. Bancherul avea asupra sa cinci milioane de ruble (159.000 de dolari), dar solicitase clientului 1,5 milioane de dolari, pentru prelungirea finantarii si modificarea dobanzii, potrivit Bloomberg.
Golubkov ar mai fi primit 1,2 milioane de dolari la inceputul lui 2013 de la aceeasi companie. Flagrantul a fost filmat de politia rusa si poate fi urmarit aici:
Mandatul lui Vladimir Golubkov la conducerea Rosbank a adus rezultate
Seful Rosbank a ajutat banca sa se redreseze in urma recesiunii din 2009 care a afectat pietele financiare, prin reducerea costurilor si locurilor de munca. Societe Generale din Rusia, inclusiv Rosbank, a contribuit cu 39 de milioane de euro la venitul net inregistrat de grupul francez in primul trimestru, de la 3 milioane de euro cu un an in urma.
Actiunile Rosbank s-au depreciat cu 2,5% la 83 de ruble pe bursa Micex, cel mai mic nivel din 29 aprilie, astfel ca valoarea de piata a fost redusa la 4,1 miliarde de dolari. Totusi, actiunile Societe Generale au crescut cu 2%, la 30,6 euro la bursa de la... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 11:46