Sprijinul pentru uniunea economica si monetara si pentru moneda euro atinge un nou nivel record ridicat, potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, peste trei sferturi dintre respondentii din zona euro (76%) declarandu-se in favoarea monedei unice a UE, se arata intr-un comunicat publicat luni de Comisia Europeana (CE).
Conform sursei citate, in ansamblul UE, sprijinul pentru moneda euro este stabil la 62%.
Opiniile pozitive cu privire la situatia economiilor nationale prevaleaza (49% apreciaza situatia ca fiind buna si 47% o apreciaza ca fiind proasta) . Majoritatea respondentilor din 17 state membre afirma ca situatia economica nationala este buna.
Luxemburg (94%), Danemarca (91%) si Olanda (90%) sunt tarile cu cele mai mari punctaje. Procentajul cel mai scazut al opiniilor pozitive este observat in Grecia (7%), Croatia si Bulgaria (ambele cu 20%), Italia (22%), Spania (26%) si Franta (29%).
Noul sondaj Eurobarometru publicat luni arata o crestere puternica a perceptiei pozitive a cetatenilor fata de Uniunea Europeana in toate domeniile - de la economie la starea democratiei. Acestea sunt cele mai bune rezultate de la sondajul Eurobarometru din iunie 2014 realizat inainte de intrarea in functie a Comisiei Juncker.
Increderea in UE este la cel mai inalt nivel din 2014 si ramane superioara increderii in guvernele sau parlamentele nationale. Increderea in UE a crescut in 20 de state membre, cu cele mai mari punctaje in Lituania (72%), Danemarca (68%) si Estonia... mai mult
Luni, 05 August 2019, ora 14:59
Cele sapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic sa adopte moneda euro, respectiv Romania, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia si Suedia, prezinta in general o convergenta nominala considerabila, insa niciunul nu indeplineste toate conditiile formale pentru aderarea la zona euro, se arata in raportul de convergenta pe 2018 publicat miercuri de Comisia Europeana, raport care evalueaza progresele inregistrate de statele membre in directia aderarii la zona euro.
Potrivit concluziilor raportului, toate statele membre vizate indeplinesc criteriul privind finantele publice; Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria si Suedia indeplinesc criteriul ratelor dobanzilor pe termen lung, in timp ce Bulgaria, Croatia, Polonia si Suedia indeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preturilor.
Niciunul dintre statele membre nu indeplineste criteriul privind cursul de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II).
Practic, inainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru sa participe la acest mecanism, fara sa cunoasca tensiuni grave, timp de cel putin doi ani.
"Comisia este dispusa sa colaboreze cu statele membre care s-au angajat sa se pregateasca pentru o aderare de succes la zona euro prin consolidarea propriilor sisteme economic si financiar. De exemplu, raportul nostru de convergenta arata ca Bulgaria indeplineste deja criteriile nominale de la Maastricht legate de... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 14:12
In conditiile in care Romania si Bulgaria au implinit, la 1 ianuarie 2017, 10 ani de cand sunt state membre ale UE, Comisia Europeana a vrut sa afle "cum percep acest lucru cetatenii celor doua tari". Un sondaj a aratat ca romanii raman extrem de increzatori in UE, insa nu si in aderarea la zona euro sau la Schengen.
Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Cristea, a prezentat luni un sondaj de opinie realizat in luna noiembrie in Romania si Bulgaria.
"Este un sondaj de opinie pe care l-am realizat impreuna cu reprezentanta din Bulgaria, pentru ca cele doua tari, Romania si Bulgaria, au implinit, la 1 ianuarie 2017, 10 ani de cand sunt state membre ale UE. Si am vrut sa vedem cum percep acest lucru cetatenii celor doua tari", a declarat Cristea, luni, la o conferinta de presa.
Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania a precizat ca, in ceea ce priveste increderea in Uniunea Europeana, aceasta ramane una din institutiile in care cetatenii romani au cea mai mare incredere: 57%.
In Bulgaria, doar 36% este procentul privind increderea in UE. "In tara vecina, rezultatele sunt destul de diferite, dar ne-am uitat si la formularile in limbile nationale si s-ar putea ca parte din diferenta atat de mare, sa vina din formulare", a explicat seful Reprezentantei Comisiei Europene.
"Daca intram in detaliul cifrelor, observam semnalul cel mai pozitiv, faptul ca 54% dintre romani considera ca vocea lor este auzita in UE. Este prima data cand avem o... mai mult
Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 16:19