Liderul PSD, Liviu Dragnea, si premierul Sorin Grindeanu sunt nemultumiti ca Bruxelles-ul ne-a transmis, luni, un avertisment legat de obiectivul bugetar pe termen mediu.
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, marti, la Parlament, ca anul trecut "nu s-a auzit despre aceste temeri legate de depasiri".
Atat prim-ministrul, cat si liderul PSD au precizat ca este posibil ca Romania sa transmita un raspuns Comisiei Europene privind acest avertisment.
"Anul trecut, liniste. Nu am auzit nici eu, nici romanii n-au auzit de aceste temeri legate de depasiri si uite ca s-au depasit. S-a depasit acest deficit, fara a se intampla investitii majore, a incepe proiecte majore in Romania si acesta este un lucru extrem de grav", a sustinut premierul Sorin Grindeanu, citat de News.ro.
La randul sau, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ca aceste semnale date de Comisia Europeana sunt "profund incorecte".
"Cand state mari au sarit peste deficitul de 3%, nu a fost nicio reactie de la Comisia Europeana. In Romania, cand nici macar nu se pune problema sa depasim deficitul de 3%, ne tot arata cartonase galbene sau ne atentioneaza. Programul de guvernare va fi pus in practica, deficitul nu va fi depasit, in schimb, vrem sa fim lasati sa dezvoltam Romania.
Toate aceste semnale care sunt date, bazate pe nu stiu ce, din punctul meu de vedere, sunt profund incorecte - cele care vin de la Comisia Europeana. Nu cred ca asa trebuie procedat cu un stat membru, chiar daca este vorba de... mai mult
Marti, 23 Mai 2017, ora 17:15
Fostul premier Dacian Ciolos a declarat, marti, ca Guvernul pe care l-a condus nu poate sa-si asume deciziile iresponsabile ale majoritatii parlamentare care a actionat populist in 2016, an electoral.
El a raspuns astfel criticilor aduse de actualul prim-ministru, Sorin Grindeanu, care a catalogat ca fiind "inadmisibil faptul ca a fost depasita limita de 3% a deficitului bugetar pentru anul 2016".
"Guvernul Ciolos isi asuma propriile decizii, dar nu poate sa-si asume unele decizii iresponsabile ale unei majoritati parlamentare care a actionat populist intr-un an electoral. Iar daca un guvern responsabil si prudent cu deficitul bugetar, constrans de masurile legislative populiste, a ajuns totusi la limita de 3% din PIB, ne putem ingrijora in mod serios ce se poate intampla cand aceeasi majoritate parlamentara care a fortat acest rezultat are acum toate parghiile deciziilor politice, inclusiv guvernarea", sustine Ciolos, intr-o declaratie de presa.
Fostul prim-ministru a subliniat ca, "chiar daca nivelul deficitului bugetar poate fi interpretat ca o decizie politica, depasirea sistematica a unui nivel de prudentialitate prin masuri populiste costa foarte scump", precizand ca nivelul de indatorare va creste iar generatiile viitoare vor plati acest "mod de gandire".
"Prin urmare, aici nici nu mai este vorba de ceea ce spune sau nu Comisia Europeana, prin instrumentele standard pe care le are la dispozitie si pe care le poate declansa inca de la primele semne atunci... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 17:40
Guvernul Ciolos nu este responsabil pentru derapajele bugetare semnalate de Eurostat, pentru ca a avizat negativ masurile adoptate de parlamentarii care acum "nu pot dormi noaptea din cauza propriilor legi", afirma fostul consilier de stat Ionel Danca, in replica la acuzatiile aduse de Sorin Grindeanu.
Comentariul a fost facut pe Facebook, de Ionel Danca, fost consilier de stat al premierului Dacian Ciolos pentru proiecte economice de dezvoltare regionala, dupa ce Eurostat a anuntat luni ca deficitul Romaniei a fost anul trecut de 3%, iar Sorin Grindeanu a dat vina pe fostul guvern.
Citeste mai multe despre: Grindeanu anunta ca e foarte suparat pe Guvernul Ciolos: Deficitul a fost depasit anul trecut. E inadmisibil!
"Diferenta dintre cash si ESA vine tocmai din angajarea unor plati in 2016 in special pentru unele majorari salariale din sistemul public, legiferate de onor Parlament, in frunte cu membrii Comisiilor de buget - finante, condusi la acea vreme de actualul ministru de Finante", subliniaza Ionel Danca, referindu-se la Viorel Stefan (PSD).
Fostul consilier subliniaza ca "derapajele actuale nu au legatura cu cheltuielile din anul trecut!" si atrage atentia ca pe cash anul a fost incheiat mai bine decat tinta fixata.
"Mai mult, guvernul Ciolos a combatut cat a putut anul trecut derapajele bugetare care erau aprobate de parlamentari cu frenezie electorala si entuziasm populist desi aveau aviz negativ de la guvern. Da, de catre aceiasi parlamentari care... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 14:23
Premierul Sorin Grindeanu a anuntat, luni seara, ca deficitul bugetar pe 2016 "a depasit 3%", fapt ce il nemultumeste foarte tare pentru ca, in opinia sa, guvernul Ciolos "nu a facut nimic".
Grindeanu s-a referit la datele prezentate luni de Eurostat, potrivit carora deficitul Romaniei a fost de 3%, la egalitate cu Marea Britanie, dupa Spania (4,5%) si Franta (3,4%).
"Ceea ce am primit azi ca si informatii legat de anul fiscal 2016 si de ceea ce ne spuneau domnii tehnocrati, acei apostoli ai austeritatii, ma face sa fiu foarte suparat. Rareori intru in aceast stare (...)
Conform Eurostat, deficitul bugetar al Romaniei pe 2016, apropo de ce ne spuneau acesti domni atunci cand am venit cu bugetul in Parlament, a depasit 3%", a spus seful Executivului la Antena 3, precizand ca pana acum a evitat sa vorbeasca despre "mostenirea grea".
Grindeanu spune ca acest lucru s-a intamplat "nefacand nimic, neluand niciun fel de masuri, nefacand investitii majore, nemarind pensii, salarii, neatragand fonduri europene, nefacand nimic in Romania, deficitul a fost depasit in anul 2016".
Premierul a calificat aceasta situatie ca fiind "extrem de grava". "Asta este rezultatul unei guvernari ca cea de anul trecut, tehnocrata, extrem de aplaudata de catre unii. Este inadmisibil!", a mai spus premierul, specificand ca datele i-au parvenitin seara aceasta.
Iata AICI raportul Eurostat la care se refera premierul.
Amintim ca datele publicate de Ministerul Finantelor la inceputul... mai mult
Luni, 24 Aprilie 2017, ora 22:50
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, ca vestile bune din economie arata ca Sorin Grindeanu a "imbracat haina de premier" si "tine bine in maini fraiele guvernarii", acestea confirmand ca programul PSD poate aduce mai multi bani romanilor fara a afecta echilibrul macroeconomic.
"Vestile bune din economie confirma faptul ca programul de guvernare poate aduce mai multi bani in buzunarele romanilor, fara a afecta echilibrele macroeconomice. Mai mult, ne arata ca Sorin Grindeanu a imbracat haina de prim-ministru si tine bine in maini fraiele guvernarii!", a scris Dragnea pe Facebook.
El a precizat ca in februarie exista o crestere a veniturilor bugetare cu 4,5% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care au fost eliminate taxa pe constructii speciale si alte 102 taxe si au fost reduse accizele.
De asemenea, liderul PSD a sustinut ca exista o crestere la incasarile din TVA cu 2,5%, fata de februarie 2016, desi taxa a fost redusa de la 20% la 19% si ca, in acelasi timp, in primele trei luni ale anului numarul contractelor de munca a crescut cu 44.000.
"Asa cum am mai spus, daca programul va fi pus in practica, punct cu punct, vom reusi sa relansam economia nationala si vom aduce mai multi romani in clasa de mijloc. Toate acestea, fara a depasi pragul de 3% la deficitul bugetar!", a mai scris Dragnea.
Calculele Guvernului sunt contrazise de Comisia Europeana: Deficitul va trece bine de 3%, cresterea economica va fi mai mica... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 13:58
Premierul Sorin Grindeanu a dat asigurari, marti, ca nu exista motive de ingrijorare privind depasirea deficitului bugetar sau scaderea veniturilor la buget din primele luni ale anului. Declaratiile sefului Executivului vin in conditiile in care Comisia Europeana a lansat mai multe avertismente pe aceasta tema, iar Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal, vorbeste de o crestere cu 50% a riscului de intrare in recesiune a Romaniei.
"Orice Guvern, ca vorbim de Guvernul Grindeanu sau de guvernele din trecut, lucreaza cu datele furnizate - asa e legal in Romania - de Comisia Nationala de Prognoza. E singura institutie abilitata care poate furniza aceste date macroeconomice.
Pe baza acestor valori se construieste bugetul de stat si toate lucrurile care decurg de aici. Fiecare masura pe care noi am luat-o in aceasta perioada a fost foarte bine analizata de noi, a fost masurata, astfel incat impactul asupra economiei sa fie unul in marja", a declarat premierul Sorin Grindeanu, intr-un interviu acordat Europa FM.
El sustine ca nu exista motive de ingrijorare privind depasirea deficitului bugetar pentru ca masurile din programul de guvernare - unele aplicate deja, altele in curs de a fi implementate - au fost foarte bine analizate.
"Avem acest acord de care ne tinem, de 3%, pe care o sa-l respectam, dar in perioadele de crestere puternica economica a unor tari importante din Uniunea Europeana, nu exista acest acord. S-au depasit de foarte multe ori aceste tinte de... mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 16:05
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, luni seara, referitor la vizita delegatiei FMI in tara noastra, ca a discutat cu reprezentantii misiunii Fondului, carora le-a prezentat viziunea Cabinetului sau, si a dat asigurari ca masurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate inainte de a fi aplicate.
"Am avut o intalnire cu dansii, saptamana trecuta, impreuna cu ministrul Finantelor. Noi le-am spus vizunea noastra, vizunea data de Comisia Nationala de Prognoza, de tot ceea ce am spus atunci cand am construit bugetul, de cresterea economica pe care ne-am propus-o, de toate datele macroeconomice.
Hotararea noastra este sa punem in aplicare programul de guvernare (...) Am avut acest dialog cu dansii, ne-am spus argumentele si vom urmari in continuare ca fiecare dintre masurile, pe care noi ni le-am propus, sa fie puse in practica", a declarat premierul Sorin Grindeanu, la Antena 3.
El a tinut sa dea asigurari ca masurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate inainte de a fi aplicate.
"Pe fiecare masura pe care noi am adoptat-o s-a calculat si s-a facut o analiza cat se poate de serioasa la efectele pe care le are fiecare dintre masuri in economie", a asigurat Grindeanu, subliind ca masurile pe care Executivul le va lua in continuare "vor fi la fel de bine analizate".
Prim-ministrul a mentionat ca misiunea FMI "nu e una extraordinara", precizand ca toate tarile, conform statutului Fondului Monetar International, in fiecare an, primesc o vizita de... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 23:07
Ministerul Finantelor a precizat ca va comunica permanent cu reprezentantii Comisiei Europene privind stadiul indeplinirii tintei de deficit bugetar, stabilita la putin sub 3% din PIB pentru 2017, iar in caz de deviere de la tinta vor fi luate masuri de ajustare a deficitului bugetar.
"Referitor la tinta de deficit, precizam ca, atat Legea privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal bugetar nr. 5/2017 precum si Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2017-2019 (...) estimeaza pentru anul 2017 un deficit bugetar (metodologie nationala) de -2,96% din PIB.
Conform metodologiei ESA, deficitul este estimat la -2,98% din PIB, fara a depasi limita de 3% din PIB stabilita prin Tratatul de la Maastricht. Pentru anul 2017 soldul structural anual al administratiei publice este de -2,91% din PIB", a precizat Ministerul Finantelor, intr-un raspuns transmis la o solicitare a News.ro.
Institutia mentioneaza ca, in intervalul 2017-2019, datoria publica a Romaniei se va mentine sub 40% din PIB.
La finalul lunii noiembrie 2016, datoria publica a Romaniei, calculata potrivit metodologiei Uniunii Europene, era de 282,4 miliarde lei, echivalent cu 37,9% din PIB, arata datele publicate pe site-ul Ministerului Finantelor.
"Ministerul Finantelor Publice isi va continua demersurile pentru respectarea angajamentelor privind deficitul bugetar estimat pentru anul 2017 si va comunica permanent cu reprezentantii Comisiei Europene privind stadiul... mai mult
Vineri, 03 Martie 2017, ora 11:12
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a salutat, vineri, angajamentul luat de actualul guvern de a mentine deficitul bugetar la un nivel de maximum 3% din PIB, dar a anuntat ca totusi, in cazul in care plafonul e depasit, are pregatite masuri suplimentare.
Ministrul de Finante din Guvernul condus de Sorin Grindeanu, Viorel Stefan, declara recent ca, in ciuda masurilor privind cresterile salariale si reducerilor de taxe anuntate, deficitul bugetar nu va depasi 3% din PIB.
"Salutam declaratia ministrului de Finante, de mentinere a deficitului bugetar la un nivel de maximum 3%. O consideram un agajament", a spus Isarescu, la briefingul de presa de dupa prima sedinta de politica monetara din 2017.
Intrebat in legatura cu masurile pe care BNR le-ar putea lua in cazul in care deficitul bugetar va depasi plafonul stabilit in tratatele Uniunii Europene sau inflatia va depasi nivelul tintit de BNR, Isarescu a afirmat: "Intotdeauna avem scenarii si... citeste mai departe despre "Isarescu anunta ca e pregatit in cazul in care Guvernul Grindeanu duce deficitul peste 3%" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2017, ora 17:43