Administratia americana si cea de la Beijing sunt in curs de negociere a primului acord privind reglementarea atacurilor cu arme informationale in spatiul virtual.
Cele doua state ar urma sa se angajeze in a nu folosi arsenalul cibernetic pentru a dezactiva infrastructura informationala a celuilalt stat, au explicat pentru New York Times mai multi oficiali angrenati in procesul negocierilor.
Protectia sistemelor vitale
O intelegere in acest sens ar viza protectia retelelor de energie electrica, a sistemului bancar, retelelor de telefonie mobile si a spitalelor, in prima faza.
Raman descoperite insa, domenii in care expertii americani in protectia datelor au acuzat in dese randuri mana unor infractori cibernetici din China: protectia drepturilor de proprietate intelectuala si datele personale ale functinarilor guvernului american.
Negocierile au intrat intr-un ritm alert in ultimele saptamani, ambele tabere dorind sa vada acest acord semnat in cadrul vizitei oficialea presedintelui chinez Xi Jinping la Washington.
Presedintele Barrack Obama a adus in discutie subiectul inca de saptamana trecuta, cand, in cadrul discutiilor pe teme economice din guvernul american, a declarat ca atacurile cibernetice din ce in ce mai dese vor reprezenta un punct important de pe agenda intalnirii cu omologul sau din China.
"Scopul meu este sa vad daca putem ajunge la o solutie comuna impreuna cu partea chineza, in cadrul unui acord caruia i se vor alatura apoi zeci de alte... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2015, ora 15:50
Sase cetateni chinezi au fost trimisi in instanta de autoritatile americane sub acuzatia de spionaj economic. Printre invinuiti se numara si trei profesori universitari, unul dintre acestia fiind retinut de catre autoritatile din Statele Unite.
Celelalte cinci persoane se presupune ca ar fi in China, iar americanii se pregatesc sa le judece in lipsa, relateaza BBC.
Infiltrati vreme de un deceniu
Tema spionajului facut de chinezi este una de actualitate dupa ce in ultimii ani mai multe atacuri cibernetice au spart bazele de date ale unor servicii publice si companii americane.
Conform oficialilor din Departamentul de Justitie, cei sase acuzati si-au inceput activitatea in urma cu mai bine de un deceniu.
Profesorul Hao Zhang de la Universitatea Tianjin, retinut de NSA, si colegul sau Wei Pang sunt acuzati ca au sustras de la angajatorii americani date despre tehnologia de filtrare a semnalelor radio folosite in telecomunicatii.
Ulterior, cei doi, impreuna cu alti patru complici au pus bazele unui companii in China care sa realizeze componentele respective folosite in industria mobile.
"Acuzatii au obtinut accesul la date sensibile despre tehnologia Statelor Unite pe care le-au vandut care guvernul Chinei", arata John Carlin, procurorul adjunct pentru Securitate Nationala.
"Spionajul economic provoaca daune mediului de afaceri din Statele Unite, dauneaza economiei globale si pericliteaza interesele tarii in exterior", se mai arata in rechizitoriu.... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 11:50
China a cerut companiilor de stat sa renunte la orice legaturi cu firmele de consultanta americane, dupa ce Statele Unite au acuzat cinci ofiteri chinezi de spionaj economic impotriva mai multor companii.
Oficialii chinezi se tem ca firme precum McKinsey & Company si The Boston Consulting Group ar putea transmsite SUA secrete comerciale la care obtin accesul, au declarat surse apropiate situatiei pentru publicatia britanica, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.
"Nu avem cunostinta despre o notificare in acest sens transmisa de guvern", a declarat un purtator de cuvant al firmei Bain & Company.
Firmele de consultanta din SUA au operatiuni importante in China. McKinsey, The Boston Consulting Group si altele au printre clienti si multe companii de stat, noteaza Financial Times.
China a avertizat ca va lua contramasuri daca SUA continua cu acuzatiile ca ofiterii chinezi ar fi spionat companii din domenii precum nuclear, prelucrarea metalelor si energie solara, printre care Alcoa, United States Steel Corp, Westinghouse Electric, subsidiara americana a SolarWorld AG, precum si un sindicat al angajatilor din siderurgie.
Autoritatile de la Washington sustin de multi ani ca spionajul cibernetic reprezinta o amenintare nationala semnificativa pentru SUA.
Cei cinci ofiteri ai armatei chineze au fost inculpati in Statele Unite pentru spionaj economic care a vizat sase companii americane, a anuntat luni procurorul-general american, Eric Holder.
Decizia a... mai mult
Luni, 26 Mai 2014, ora 12:39
Agentia Nationala de Securitate (NSA) a SUA strangea in mod regulat informatii in reprezentantele Uniunii Europene (UE) la New York si Washington, a reusit sa obtina acces la conferintele video interne al ONU si considera sediul de la Viena al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) drept una dintre tintele-cheie pentru spionaj, potrivit unei noi transe de dezvaluiri ale fostului colaborator al CIA Edward Snowden, informeaza duminica saptamanalul Der Spiegel, preluat de Itar-Tass.
In aprilie anul curent, angajatii NSA au elaborat un tabel de prioritati, de la cea mai mare (gradul 1) pana la cea mai mica (gradul 5) si le-a atasat anumitor state si institutii internationale. Rusia, alaturi de Iran, Coreea de Nord si China au fost clasate ca prioritati de gradul 1, (UE) - de gradul III, potrivit documentelor dezvaluite de Snowden. In cazul UE, NSA era interesata in primul rand de stabilitatea financiara, relatiile comerciale si politica externa.
Ca prioritate de gradul II a fost clasata informatia de politica externa din ONU. Potrivit Der Spiegel, NSA are colaboratori proprii la ONU, care lucreaza acolo ca diplomati. In afara de aceasta, specialisti in tehnologie ai NSA au reusit, in 2012, sa obtina acces sa reteaua organizatiei, fapt pe care l-au si comentat, in mod entuziast, intr-un raport al lor: "Fluxul de date ne deschide accesul la conferintele interne ale ONU, ura".
Pentru obtinerea de informatii legate de UE, NSA a plasat microfoane la... mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 17:34
Statele Unite si China vor incerca sa isi apropie concilieze cu ocazia unei reuniuni de doua zile, miercuri si joi, la Washington in cursul careia vor fi abordate diverse subiecte, printre care pirateria informatica sau drepturile comerciale.
Cu prilejul acestui "Dialog strategic si economic", principala reuniune anuala la care participa responsabili din primele doua mari puteri economice ale lumii, nu este asteptat niciun progres major. Expertii subliniaza in mod deosebit faptul ca toti cei patru actori principali ai reuniunii sunt noi in functie, situatie ce nu favorizeaza luarea unor decizii importante, anunta AFP.
Cele doua parti au pregatit intalnirea in cursul unei reuniuni preliminare, prima de acest gen, desfasurata luni pe tema securitatii informatice, un subiect dintre cele mai sensibile intre cele doua puteri in ultimele luni.
Un diplomat american a precizat ca Statele Unite si China au prezentat "propuneri practice" in acest dosar, insa nu a oferit mai multe detalii.
Cele doua tari se acuza reciproc de piraterie informatica si spionaj, iar negociatorii americani le vor repeta oaspetilor ca, in opinia lor, China nu a deschis suficient piata interna pentru concurentii straini. In plus, moneda sa nationala ramane puternic devalorizata, pentru stimularea exporturilor. Intr-o scrisoare deschisa, mai multi congresmeni americani de prima marime ii reproseaza Beijingului ca nu si-a respectat promisiunile facute anul trecut.
Aceste negocieri au loc dupa o... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 08:55
China duce o campanie de spionaj informatic pentru a incerca sa colecteze informatii asupra programelor de aparare ale guvernului american, afirma un raport al Pentagonului publicat luni.
"China utilizeaza capacitatile retelei sale informatice pentru a realiza o campanie de colectare a informatiilor impotriva sectoarelor care sustin programe de aparare nationala a Statelor Unite, in domeniul diplomatic, economic si industrial", conform raportului transmis Congresului, transmite AFP.
Piratii informatici chinezi au incercat in 2012 sa acceseze calculatoarele retelei guvernamentale, ceea ce i-ar fi oferit Beijingului o intelegere mai aprofundata a capacitatilor militare si a deliberarilor politice din Statele Unite, adauga raportul.
"In 2012, numeroase retele informatice din intreaga lume, printre care si cele detinute de guvernul american, au fost in continuare obiectul tentativelor de infiltrare, dintre care unele pot fi atribuite direct guvernului si armatei chineze", mai subliniaza Pentagonul.
Raportul este cea mai directa afirmatie de pana acum a Statelor Unite conform careia hackerii chinezi au vizat guvernul american, precum si companii americane.
Chiar daca administratia lui Barack Obama a solicitat deja Chinei sa inceteze acest tip de comportament, responsabilii americani si-au axat pana acum comentariile asupra spionajului informatic al companiilor private.
China a cautat sa obtina informatii care ar fi profitabile in sectorul armamentului si al... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 09:46
Administratia Obama a anuntat miercuri strategia sa de lupta impotriva spionajului industrial, in conditiile unui val recent de atacuri cibernetice impotriva unor organizatii si companii americane si ale unor acuzatii conform carora armata chineza s-ar afla in spatele unor din aceste atacuri.
Aceasta strategie vizeaza "sa coordoneze si sa amelioreze masurile luate de stat pentru a proteja inovatia, motorul economiei americane si pilonul locurilor de munca", a precizat un responsabil al executivului american, relateaza AFP, conform Agerpres.
"Furtul de secrete industriale poate sa afecteze avantajul competitiv al intreprinderilor pe pietele straine, sa reduca exporturile in lumea intreaga si sa puna in pericol angajatii americani", a adaugat responsabilul sub rezerva anonimatului.
El a subliniat ca aceasta strategie nu este "concentrata" pe o tara in special, nici exclusiv pe cibersecuritate, chiar daca acest aspect are un "rol important".
Societatea Mandiant, unul dintre consilierii guvernului american in materie de securitate informatica, a acuzat recent armata chineza ca ar controla sute chiar mii de hackeri, printre cei mai virulenti din lume, dupa ce a efectuat sute de investigatii pe acest subiect in ultimii trei ani.
China a respins, miercuri, din nou, categoric, raportul grupului Mandiant, calificand aceste acuzatii drept "nefondate". "Ciberatacurile sunt prin natura transnationale, anonime si inselatoare, exista multe incertitudini privind... mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 09:30
Cei doi giganti chinezi din domeniul telecomunicatiilor Huawei si ZTE ameninta securitatea SUA si trebuie impiedicati sa mai incheie contracte si achizitii in SUA, este concluzia la care a ajuns o comisie la Congresului de la Washington la finalul unui an de anchete, relateaza AFP.
Potrivit unui raport al Comisiei pentru serviciile secrete a Congresului, este imposibil sa existe siguranta ca firmele respective sunt independente de guvernul chinez. Ele pot fi, in consecinta, folosite pentru a pentru a submina securitatea americana, apreciaza comisia.
"Pe baza informatiilor clasificate si neclasificate, Huawei si ZTF nu pot garanta independenta lor in raport cu influenta unui stat strain, iar aceasta reprezinta o amenintare pentru securitatea Statelor Unite si a sistemului nostru", se arata in proiectul raportului.
Comisia si-a demarat ancheta ca urmare a ingrijorarii ca Beijingul ar putea sa se foloseasca de aceste doua companii cu dezvoltare rapida pentru a face spionaj economic sau militar ori chiar atacuri informatice.
Huawei si ZTE au dezmintit ca ar avea legaturi cu guvernul chinez, incheie AFP. mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 08:57
Presedintele SUA, Barack Obama, a incurajat directorii executivi ai unora din cele mai mari companii de outsourcing sa investeasca in China. Presedintele American a tinut sa sublinieze ca SUA spera intr-o crestere economica a Chinei intrucat acele milioane de chinezi care lucreaza acum pe piata muncii in SUA vor fi potentiali clienti ai companiilor americane pe viitor, noteaza Huffington Post.
Aceasta declaratie obisnuiau sa o faca atat Bill Clinton cat si George Bush pentru a-si justifica investitiile occidentale in China.
Cu toate acestea, lucrurile arata diferit: in loc de a deveni clienti ai bunurilor americane, chinezii pun nenumarate bariere importurilor din SUA.
E greu sa gasesti chinezi bogati pentru produse "made in SUA" deoarece autoritatile de la Beijig le impun societatilor comerciale care vand in China sa-si construiasca propriile fabrici. Este, de asemenea, greu de imaginat ca presedintele SUA si Casa Alba nu cunosc acest lucru, fiindca nu mai este demult un secret.
Presedintele Obama a facut aceste remarci intr=o intalnire la Honolulu cu un grup de directori executivi ai multinationalelor americane. Obama incearca sa semneze un nou acord global de outsourcing, parteneriatul Trans-Pacific, sperand ca intr-o zi va fi inclusa si China.
Directorii executivi, printre care Eric Schmidt de la Google, presedintele Johnson&Johnson, CEO-ul William Weldon si presedintele Dow Chemical Asic Pacific Dawson Pat au avut o intalnire cu presedintele Chinei, Hu... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 08:46