Agentia americana Nationala de Securitate (NSA) a spionat peste 33 de milioane de apeluri telefonice efectuate in Norvegia in decurs de doar o luna, dezvaluie ziarul norvegian Dagbladet in editia de marti, pe baza unor documente furnizate de catre Edward Snowden.
Norvegia devine astfel a sasea tara in care se dezvaluie ca a fost operat programul de spionaj al agentiei insarcinate cu interceptarea comunicatiilor, dupa Germania, Franta, Spania, Brazilia si India, potrivit ziarului.
"Prietenii nu ar trebui sa se supravegheze intre ei", a reactionat premierul norvegian Erna Solberg, contactata de postul public NRK.
"Informatiile si cooperarea in domeniul informatiilor sunt legitime, dar este necesar sa fie tintite asupra unor suspiciuni si amenintari concrete", a spus ea, subliniind ca Norvegia discuta despre aceasta problema cu Statele Unite.
NSA nu ar fi spionat continutul comunicatiilor, ci metadatele acestora, adica datele despre identitatea interlocutorilor, locul si durata apelurilor.
"Este foarte grav si este in mod evident inacceptabil ca exista programe de supraveghere a cetatenilor norvegieni de o asemenea amploare", a reactionat Bjoern Erik Thon, directorul Datatilsyn, organismul pentru protectia datelor.
"Este vorba despre date care pot spune multe lucruri despre noi", a declarat el pentru NRK.
Contactate de Dagbladet, autoritatile norvegiene au declarat ca nu au fost la curent cu acest program de supraveghere, iar doi operatori de... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 15:32
Vicepresedinta Comisiei Europene (CE) Viviane Reding si-a exprimat satisfactia fata de o "intalnire pozitiva si constructiva" luni cu secretarul american al Justitiei pe tema interceptarii de catre a serviciile americane de spionaj a comunicatiilor in Europa.
"Ne-am angajat sa avansam rapid in negocierile referitoare la un acord privind protectia datelor care sa fie semnificativ si coerent", a declarat presei la finalul acestei reuniuni, la Washington.
Comisarul european insarcinat cu afacerile judiciare a vorbit despre un "semnal foarte puternic de restaurare a increderii" intre cele doua continente, care s-a "evaporat" in decursul ultimelor luni de dezvaluiri despre interceptarea comunicatiilor cetatenilor europeni de catre Agentia americana pentru Securitate Nationala (NSA).
Reding a precizat ca a fost pentru "prima data" cand secretarul american al Justitiei Eric Holder a admis ca exista "probleme" in Europa cu privire la acest caz ce afecteaza relatiile dintre Washington si o serie de aliati europeni.
Ea a precizat ca Holder a "promis o soluitie satisfacatoare (...) foarte rapid", fiind vorba despre protectia datelor personale ale cetatenilor americani si europeni. Insa aceasta "buna vointa este necesar sa fie urmata de actiuni concrete" si "in mod rapid", a avertizat ea.
Negocierile pe tema protectiei datelor urmeaza sa se incheie in primavara lui 2014, a apreciat Reding. "Este pentru prima data in ultimii trei ani cand vad ca se misca ceva", si-a... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 09:41
Grupul american de internet Yahoo va incepe sa-si criptografieze datele trimise prin serviciile sale online pentru a le proteja impotriva spionajului, a declarat luni directorul executiv al grupului, Marissa Mayer, citata de AFP.
Pana in aprilie 2014, Yahoo va instala un sistem de criptografiere pentru informatiile impartasite de utilizatorii site-urilor sale si in centrele sale de date, a detaliat Mayer pe blogul grupului. Serviciul de mesagerie Yahoo Mail va beneficia, de asemenea, de un sistem de criptografiere mai sofisticat pana in 8 ianuarie.
Rivalul sau, Google, a inceput deja sa bruieze cea mai mare parte a traficului pe site-urile sale.
"A existat un anumit numar de rapoarte in cursul ultimelor sase luni despre accesul secret al guvernului american la date ale utilizatorilor fara stirea grupurilor tehnologice, intre care si Yahoo", a comentat Marissa Mayer.
"Vom continua sa examinam cum putem proteja viata privata a utilizatorilor si datele acestora", a adaugat ea.
Operatiunile de spionaj pe scara larga pe internet efectuate de agentia de informatii americana NSA au fost dezvaluite de presa in cursul acestui an. Yahoo, Google si alte companii tehnologice americane au dezmintit ca ar fi permis accesul la serverele lor.
Anunturile CEO Yahoo intervin intr-un moment cand tocmai a fost depusa o plangere impotriva grupului in California. Yahoo este acuzat ca violeaza viata privata a utilizatorilor sai, scanand continutul mesajelor acestora pentru... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 08:57
Informaticianul britanic Sir Tim Berners-Lee, care a creat sistemul world wide web, a declarat ca spargerea criptarilor de catre agentiile de spionaj britanice si americane este "infioratoare si prosteasca".
Sir Tim Berners-Lee a declarat pentru ziarul britanic The Guardian ca aceasta practica a subminat eforturile in cadrul luptei impotriva infractiunilor cibernetice si in cadrul razboiului cibernetic. El a indemnat totodata la o "dezbatere publica sincera si completa" pe tema supravegherii pe Internet, relateaza BBC News online.
Aceste declaratii apar in contextul in care o Comisie parlamentara urmeaza sa ii audieze pe sefii agentiilor britanice de spionaj - GCHQ, MI5 si MI6 - impreuna, intr-o sedinta publica, pentru prima data.
In opinia lui Sir Tim Berners-Lee, sistemul de verificare si control al GCHQ si contrapartii sale americane NSA - ale caror activitati de spionaj au facut obiectul unor dezvaluiri provenind de la fostul consultant al serviciilor americane de informatii Edward Snowden - a esuat.
De asemenea, el apreciaza ca agentiile au slabit securitatea online spargand criptarile folosite de utilizatorii de Internet pentru a-si proteja datele private si ca acest lucru este totodata o tradare din partea industriei tehnologiei. Din contra, acoperirea media a dezvaluirilor lui Snowden "a fost in interesul public si a scos la lumina o serie de probleme importante care necesita acum o dezbatere completa si sincera", a subliniat celebrul informatician.... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 15:59
Agentia americana pentru Securitatea Nationala (NSA) a accesat, de curand, principalele linii de comunicatii care fac legatura intre bazele de date apartinand companiilor Yahoo si Google, arata documente furnizate de fostul consultant Edward Snowden, relateaza ziarul Washington Post.
Prin accesarea acestor linii de comunicatii, NSA poate colecta informatii din sute de milioane de conturi de mail.
Potrivit unui document intern datat 9 ianuarie 2013, divizia de interceptari a NSA trimite zilnic milioane de date obtinute din retelele companiilor Yahoo si Google la centrul de stocare a datelor existent in baza de la Fort Meade. Conform documentului, in ultimele 30 de zile inainte de 9 ianuarie 2013, agentii NSA procesasera 181.280.466 de date, incepand de la "metadate" (date despre conectivitate - expeditorul si destinatarul unui mesaj) pana la continutul comunicatiilor de tip text, audio si video.
Sursa: Washington Post
Conform Washington Post, principalul instrument al NSA de colectare si interpretare a datelor este un proiect numit "Muscular", gestionat in comun cu Divizia guvernamentala britanica pentru comunicatii (Government Communications Headquarters - GCHQ). NSA si GCHQ acceseaza datele direct din cablurile cu fibra optica ce fac legatura intre bazele de date ale Google si Yahoo.
Oficiali de la Casa Alba si de la Biroul directorului serviciilor americane de informatii au refuzat sa confirme, sa nege sau sa explice informatiile despre accesarea bazelor... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 08:28
Convorbirile telefonice ale premierului britanic David Cameron nu au fost supravegheate de SUA, a declarat, pentru BBC, Caitlin Hayden, purtator de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala american, transmite sambata EFE.
Intrebata in legatura cu premierul britanic, Caitlin Hayden a raspuns: "Pot confirma, comunicatiile sale nu au fost si nu vor fi supravegheate de SUA".
Intr-o situatie similara, privind-o pe Angela Merkel, reprezentantii Casei Albe au declarat ca, in prezent, convorbirile acesteia nu sunt interceptate, dar au refuzat sa spuna clar daca aceasta a fost spionata in trecut. Cancelarul Germaniei a declarat, in legatura cu aceasta situatie ca "spionajul intre prieteni este inacceptabil".
Conform dezvaluirilor din presa, Agentia Nationala de Securitate (NSA) a SUA a interceptat telefonul mobil al cancelarului german, Angela Merkel, si a monitorizat milioane de apeluri telefonice in Franta.
Potrivit ziarului britanic "The Guardian", care cita un document din 2006 dezvaluit de fostul consultant Edward Snowden, NSA a spionat convorbirile telefonice purtate de 35 de lideri din intreaga lume.
Marea Britanie i-ar fi sprijinit pe americani in activitatea de spionaj
David Cameron, unul dintre cei mai fermi aliati ai SUA, a refuzat sa comenteze in legatura cu scandalul privind spionajul american in Europa, insa a luat apararea activitatii desfasurate de serviciile de informatii in lupta impotriva terorismului.
Intr-o conferinta de presa... mai mult
Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 14:42
Presedintele american Barack Obama si omologul sau francez François Hollande au discutat luni la telefon despre dezvaluirile privind activitatile de spionaj desfasurate de Statele Unite in Franta, a anuntat Casa Alba.
Obama si Hollande "au discutat despre dezvaluirile aparute recent in presa, deoarece unele dintre acestea au distorsionat activitatile noastre, iar altele provoaca intrebari legitime din partea prietenilor si aliatilor nostri cu privire la modul de utilizare a acestor capacitati de supraveghere", a precizat presedintia americana intr-un comunicat.
Hollande si-a exprimat "profunda dezaprobare" fata de spionajul realizat in Franta de catre Agentia americana pentru Securitate Nationala (NSA) si a calificat aceste activitati drept "practici inacceptabile" intre aliati si prieteni.
Francezii cauta raspunsuri cu privire la aceste probleme
Presedintele francez "a cerut sa-i fie oferite explicatii" cu privire la acest subiect, potrivit unui comunicat al presedintiei franceze, care a precizat ca cei doi sefi de stat au convenit ca "operatiunile de colectare a informatiilor ar trebui sa aiba loc intr-un cadru bilateral".
De asemenea, secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat ca Franta si Statele Unite vor avea "discutii bilaterale pentru a solutiona aceste probleme".
Anterior, ziarul francez Le Monde a anuntat ca NSA a efectuat 70,3 milioane de actiuni de interceptare a datelor telefonice din Franta in perioada decembrie 2012 - ianuarie... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 08:25
Ambasadorul Statelor Unite la Paris a fost convocat de urgenta de ministrul francez de externe Laurent Fabius pentru a da explicatii in privinta unor informatii recente care releva interceptarea comunicatiilor electronice din Franta.
"L-am convocat de urgenta pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii, care va fi primit in aceasta dimineata la Quai d'Orsay", a declarat Fabius la sosirea sa la o reuniune ministeriala europeana in Luxemburg. "Acest tip de practici intre parteneri ce pot aduce atingeri vietii private este complet inacceptabil. Trebuie sa ne asiguram, foarte rapid, ca, in orice caz, acestea nu mai sunt practicate", a adaugat Laurent Fabius in fata presei, conform Agerpres.
Agentia americana de contraspionaj NSA a interceptat masiv comunicatiile telefonice ale cetatenilor francezi, dezvaluie, luni, cotidianul Le Monde, citand documente ale fostului consultant al agentiei Edward Snowden.
Intr-o perioada de 30 de zile, intre 10 decembrie 2012 si 8 ianuarie 2013, NSA a efectuat 70,3 milioane de inregistrari de date telefonice ale francezilor, precizeaza site-ul Lemonde.fr, potrivit Mediafax.
Aceste informatii, dezvaluite in iunie de fostul consultant al agentiei, Edward Snowden, descriu tehnicile folosite pentru captarea ilegala a secretelor sau a vietii private a francezilor, adauga cotidianul.
Cum au fost colectate datele electronice
NSA dispune de mai multe moduri de colectare, afirma Le Monde. Cand unele numere de telefon sunt folosite in... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 11:36
Agentia Nationala de Securitate (NSA) a SUA strangea in mod regulat informatii in reprezentantele Uniunii Europene (UE) la New York si Washington, a reusit sa obtina acces la conferintele video interne al ONU si considera sediul de la Viena al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) drept una dintre tintele-cheie pentru spionaj, potrivit unei noi transe de dezvaluiri ale fostului colaborator al CIA Edward Snowden, informeaza duminica saptamanalul Der Spiegel, preluat de Itar-Tass.
In aprilie anul curent, angajatii NSA au elaborat un tabel de prioritati, de la cea mai mare (gradul 1) pana la cea mai mica (gradul 5) si le-a atasat anumitor state si institutii internationale. Rusia, alaturi de Iran, Coreea de Nord si China au fost clasate ca prioritati de gradul 1, (UE) - de gradul III, potrivit documentelor dezvaluite de Snowden. In cazul UE, NSA era interesata in primul rand de stabilitatea financiara, relatiile comerciale si politica externa.
Ca prioritate de gradul II a fost clasata informatia de politica externa din ONU. Potrivit Der Spiegel, NSA are colaboratori proprii la ONU, care lucreaza acolo ca diplomati. In afara de aceasta, specialisti in tehnologie ai NSA au reusit, in 2012, sa obtina acces sa reteaua organizatiei, fapt pe care l-au si comentat, in mod entuziast, intr-un raport al lor: "Fluxul de date ne deschide accesul la conferintele interne ale ONU, ura".
Pentru obtinerea de informatii legate de UE, NSA a plasat microfoane la... mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 17:34