Ministerul Finantelor a anuntat miercuri, pe Facebook, ca intr-un final Registrul in care trebuie sa figureze ONG-urile ca sa poata primi in continuare donatii si sponsorizari functioneaza. Asta la 10 zile de la termenul limita in care trebuiau sa se inscrie organizatiile, deci la 10 zile de cand le-a blocat finantarea.
In orice caz, in ciuda anuntului Ministerului, nimeni nu poate verifica functionalitatea registrului pentru ca ... site-ul anaf e picat de cateva ore.
"Ministerul Finantelor Publice sprijina initiativele valoroase ale societatii civile, iar introducerea Registrului special reprezinta doar o modalitate de a asigura corectitudinea si transparenta sponsorizarilor si a sumelor directionate de persoanele fizice si juridice.
Astazi sunt inscrise in Registrul special si pot beneficia de noul regim fiscal peste 700 de asociatii non-profit, printre care si Asociatia Daruieste Viata. Din aprilie 2019, la propunerea MFP, s-a majorat la 3,5% suma care poate fi directionata de persoanele fizice si juridice din impozitul pe venit, pentru sustinerea entitatilor non-profit inscrise in registru", e mesajul postat pe Facebook de Ministerul Finantelor.
De altfel, nu doar in text e identificata nominal Asociatia Daruieste Viata, ci si intr-o captura din Registru postata ca fotografie.
ONG-ul care construieste din donatii si sponsorizari primul spital de la zero din Romania din ultimii 30 de ani a tras de la inceput semnale de alarma ca masura dorita de Eugen... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 19:00
ONG-urile pot abia de azi sa faca cerere pentru a se inscrie in noul registru de la ANAF. Insa tot de azi, daca nu figureaza in acel registru, nu mai pot primi donatii si sponsorizari. Iar ANAF are termen 10 zile in care sa le anunte daca le accepta sau nu cererea.
Situatia care blocheaza practic posibilitatea finantarii ONG-urilor a aparut dupa ce, sub pretextul asigurarii "transparentei surselor de finantare", Ministerul de Finante a decis infiintarea acestui registru. Insa, desi legea care impunea obligativitatea a intrat in vigoare pe 20 ianuarie, abia pe 22 martie a fost si infiintat registrul cu pricina, si asta oricum ignorand complet orice observatie a celor direct afectati.
Insa abia astazi, pe 1 aprilie, pe site-ul ANAF a devenit si posibila completarea formularului electronic al declaratiei 163, iar Fiscul are la dispozitie 10 zile sa le raspunda celor care il depun.
Fara inregistrarea ONG-urilor in acest registru, firmele care aleg sa doneze sau sa acorde sponsorizari nu beneficiaza de deduceri fiscale.
Situatia a fost semnalata de Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, fondatoarele "Daruieste viata", asociatie care construieste, din donatii si sponsorizari, primul Spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica din Romania si, de altfel, primul spital construit in tara noastra de la zero in ultimii 30 de ani.
"A fost publicat formularul electronic al declaratiei 163, cel pe care ONG-urile trebuie sa-l completeze online. Aceasta nu rezolva problema in... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 17:04
Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, fondatoarele asociatiei "Daruieste viata", care construieste primul Spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica din Romania, acuza Ministerul Finantelor de "atac in stil mafiot" impotriva ONG-urilor.
"A inceput atacul direct la ONG-uri. Un atac in stil mafiot: esti obligat sa indeplinesti reguli care nu pot fi indeplinite. Un atac care poate bloca SPITALUL pe care 250.000 de oameni il construiesc", afirma fondatoarele asociatiei.
Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu precizeaza, pe Facebook, ca ministrul Eugen Teodorovici a dat, pe 15 martie, fara respectarea termenului legal de dezbatere publica, "un ordin abuziv, prin care ONG-urile trebuie sa indeplineasca o procedura birocratica: sa depuna, iar si iar, documente pe care le-au mai depus la ANAF, sa faca dovada ca nu au datorii la stat (desi ANAF are toate insitutiile la indemana si-ti blocheaza imediat conturile in caz ca n-ai platit la timp) si, cireasa de pe tort, sa declare pe propria raspundere ca fac ce zic ca fac, ca si cum din start se prezuma ca ONG-urile una zic si alta fac".
Ele explica faptul ca procedura e absurda si inutila, dar chiar si asa ea nu poate fi respectata, pentru ca declaratia electronica pe care au obligatia ONG-urile sa o depuna, pentru a figura in Registru si a putea in continuare sa obtina donatii si sponsorizari, nu exista pe site-ul ANAF.
"E o actiune manipulativa fara precedent, realizata de Ministerul Finantelor Publice. Nicio institutie publica... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 14:48
ONG-urile, fundatiile, asociatiile, entitatile de cult care doresc sa primeasca in continuare finantare - donatii si sponsorizari - de la cetateni, companii private sau de la stat trebuie ca, pana la 1 aprilie, sa se inregistreze intr-un registru nou infiintat la nivelul ANAF.
Masura este insa una care, sub pretextul asigurii "transparentei finantarii", invocat de Ministerul Finantelor, poate duce la blocarea activitatii ONG-urilor care nu doar ca ajuta oameni, dar o fac acolo unde statul a esuat in obligatia de a o face.
Legea prin care e impus registrul a intrat in vigoare pe 20 ianuarie anul acesta si ea stipuleaza obligativitatea inscrierii in registru pana la 1 aprilie, pentru ca firmele care aleg sa doneze sau sa acorde sponsorizari sa poata beneficia de deduceri fiscale. Insa pana in luna martie nu fusese creat acest registru.
Abia dupa ce ONG-urile au inceput sa avertizeze public in legatura cu situatia aberanta de a fi obigate sa se inscrie in ceva ce nu exista, in seara zilei de 14 martie, pe siteul-ul Ministerului Finantelor a fost publicat proiectul de infiintare si functionare. El ar fi trebuit sa stea in dezbatere publica 10 zile lucratoare, insa dupa doar 7, fara nicio modificare, a fost publicat in Monitorul Oficial si, deci, a intrat in vigoare.
ONG-urile acuza: Registrul e aberant, abuziv si inutil. Pornesc de la premisa ca toti suntem niste infractori
Ziare.com a stat de vorba cu Oana Gheorghiu (foto stanga), de la "Daruieste Viata",... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 00:00
ANAF a publicat vineri, in Monitorul Oficial, ordinul pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, precum si a modelului si continutului unor formulare. Este vorba despre acel registru dorit de Ministerul de Finante, dar care a fost reglementat pe genunchi, la presiunea ONG-urilor.
Amintim ca, in urma cu o saptamana, reprezentantii mai multor organizatii, in frunte cu Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu de la Daruieste viata, ONG-ul care construieste primul spital din Romania din ultimii 30 de ani, au avertizat ca activitatea le va fi blocata pentru ca, potrivit legislatiei in vigoare, de la 1 aprilie sunt obligati sa se inscrie in acest registru care, la acea vreme, nu exista inca.
Arogantele lui Teodorovici in fata oamenilor care se lupta cu statul sa faca un spital pentru copii
Joia trecuta, dupa inserat, Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere publica proiectul pentru infiintarea acestui registru si acum, dupa o saptamana intreaga de dezbateri, ordinul a si fost publicat in Monitorul Oficial.
Consultantul fiscal Adrian Benta explica, in cele de mai jos, ce prevede ordinul si ce trebuie sa faca ONG-urile:
Incepand cu 1 aprilie 2019 operatorii economici platitori de impozit pe profit sau microintreprinderi vor beneficia de facilitatile fiscale aferente sponsorizarilor doar daca aceste sponsorizari sunt efectuate catre persoane inscrise in registrul beneficiarilor de... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 17:10
ONG-urile din educatie, mediu, cultura si cele care construiesc spitale, modernizeaza sectii de spitale din intreaga tara si asigura lunar conditii pentru ca sute de copii sa poata fi operati gratis se lovesc in continuare de efectele negative ale unei ordonante de urgenta adoptate de Guvern la inceputul anului trecut.
Pentru ele, romanii care depun in acest an formularul 230 pot dona doar 2% cota din impozitul pe venit. In schimb, entitatile nonprofit si unitatile de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat primesc 3,5%.
Dupa ce a fost adoptata, ordonanta a starnit numeroase controverse, iar ONG-urile au acuzat Guvernul de discriminare. Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a promis ca va rezolva problema si, la finele anului trecut, Parlamentul a adoptat o lege care prevede ca toate ONG-urile vor beneficia de cota de 3,5%. Numai ca legea se aplica incepand cu veniturile aferente lunii aprilie 2019, deci pentru formularele 230 pe care le vom completa in 2020.
Mai mult, nu mai pot dona companiile care au cifra de afaceri mai mica de un milion de euro, iar termenul de depunere a declaratiilor pentru donarea unei cote din impozitul pe venit de catre populatie s-a mutat in martie, de unde pana acum era 25 mai. Mai exact? Guvernarea PSD-ALDE, in foamea de bani tot mai mare, ia pana si banii de la organizatiile care ofera servicii si ajutor pentru cele mai defavorizate categorii de romani.
Promisiuni... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 09:05
Circa o treime dintre companiile din Romania (37%) au directionat in 2017 sume, sub forma de sponsorizare, catre organizatiile non-guvernamentale (ONG) in cuantum de peste 100.000 de lei, in timp ce 45% au virat intre 5.000 si 100.000 de lei, releva un studiu realizat de EY Romania, in parteneriat cu Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC) si Hospice Casa Sperantei, prezentat joi intr-o conferinta de presa.
Cercetarea arata, totodata, ca din totalul companiilor care au virat sume de peste 100.000 de lei catre ONG-uri, 14% au directionat mai mult de 500.000 de lei. In acelasi timp, 18% dintre firmele chestionate au mentionat ca au optat sa vireze peste 5.000 de lei, iar 23% intre 100.001 si 500.000 de lei.
Conform rezultatelor studiului, cele mai sprijinite domenii au fost: educatia (68%), sanatatea (64%), serviciile sociale (55%), cultura (41%), mediul (11%) si sportul (9%).
In fruntea listei privind motivatia pentru care companiile au ales sa sponsorizeze ONG-uri se afla responsabilitatea pentru problemele comunitatii (75% din total), urmata de existenta facilitatii fiscale (52%), datoria morala (30%), sprijinirea ONG-urilor care activeaza in domenii cu stransa legatura cu domeniul de activitate al companiei (27%), efectul pozitiv asupra angajatilor (20%), faptul ca managementul companiei este impresionat de cauzele sustinute de acestea (20%) si altele (9%).
De asemenea, 39% dintre companiile au directionat fonduri prin facilitatea fiscala catre trei ONG-uri... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 11:10
Ministerul Finantelor va incepe sa controleze modul in care ONG-urile cheltuiesc banii primiti din donatii, sponsorizari, cei din urma redirectionarii din impozitul de venit datorat de persoane fizice, dar si banii primiti de la bugetul statului.
Ministerul Finantelor a redactat deja proiectul care sa permita declansarea controalelor, considerand ca introducerea acestora va reduce riscul fraudarii bugetului de stat pentru viitor.
De asemenea, scrie Profit.ro, controale vor fi facute inclusiv pentru perioada anterioara intrarii in vigoare a actului normativ.
Acestea au loc in contextul in care Curtea de Conturi a constatat, in urma unui control, ca la nivelul Finantelor si al Fiscului nu exista astfel de verificari, deci nici certitudinea ca banii sunt cheltuiti in scopurile declarate de organizatii.
Vor fi controlate:
- modul in care sunt folositi banii primiti prin sponsorizare/mecenat;
- modul in care este respectata utilizarea fondurilor din sumele redirectionate din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice;
- modul in care sunt folositi banii publici de la bugetul general consolidat pentru finantarea asociatiilor si fundatiilor non-profit.
Controlul efectuat de Curtea de Conturi
Intr-un control efectuat la Ministerul Finantelor incheiat in 2016, Curtea de Conturi a constatat ca la nivelul ministerului si al institutiilor subordonate nu se cunosc beneficiarii actiunilor de sponsorizare/mecenat.
De asemenea, legislatia permite... mai mult
Vineri, 24 August 2018, ora 11:10
Deputatul PNL, Laurentiu Leoreanu, va depune la Parlament un proiect de lege prin care toate organizatiile non-guvernamentale sa beneficieze de cota din impozitul pe venit care le poate fi acordata si nu doar cele din domeniul social, asa cum prevede actualul cadru legislativ.
Propunerea legislativa a parlamentarului liberal vizeaza modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si isi propune "ca microintreprinderile care fac sponsorizari pentru asigurarea finantarii organizatiilor nonprofit sa beneficieze de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venit pana la nivelul de 20% din impozitul pentru trimestrul in care au fost inregistrate cheltuielile respective, indiferent care este obiectul de activitate al ONG-ului pe care decid sa-l ajute, prin modificarea articolului 56 din Codul Fiscal. De asemenea, propunerea legislativa prevede, printre altele, majorarea de la 2% la 3,5% a cotei din impozitul pe veniturile persoanelor fizice care poate fi donata pentru sustinerea entitatilor nonprofit", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Laurentiu Leoreanu mai sustine, in expunerea de motive a initiativei legislative, ca in tara noastra nu exista masuri care sa creeze facilitati pentru organizatiilor non-profit.
"In toate statele occidentale exista tendinta de a acorda facilitati organizatiilor non-guvernamentale tocmai pentru a degreva statul de anumite sarcini pe care sectorul ONG le poate indeplini mult mai bine, dar in Romania se pare ca... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2018, ora 12:25