O agentie de rating, atunci cand stabileste perspectiva unei tari, ia in calcul politicile economice ale tarii respective, perspectivele economice, calitatea masurilor luate, capacitatea de plata pentru imprumuturile pe care le contracteaza.
Nicidecum o agentie de rating nu se bazeaza pe criticile aduse unei ordonante de urgenta sau pe nepromulgarea bugetului de stat, au explicat pentru Ziare.com Anca Paliu Dragu, fost ministru de Finante in Guvernul Ciolos, si analistul economic Valentin Ionescu.
Declaratiile lor le demonteaza pe cele ale social-democratilor care, asa cum ne-au tot obisnuit, de fiecare data cand iau o decizie care aduce grave prejudicii Romaniei si riscam sanctiuni, indiferent de domeniu, arunca pisica in curtea altcuiva.
Asa s-a intamplat si joi seara, cand PSD, prin vocea lui Cristian Socol, strategul economic al partidului, a anuntat ca agentia de rating Standard&Poor's va scadea vineri ratingul Romaniei, de la perspectiva stabila la una negativa si a gasit si vinovatul: "forta lobby-ului bancar/energie/comunicatii din Romania".
Totodata, Socol afirma ca decizia Standard&Poor's "este rezultatul aproape exclusiv al afectarii intereselor anumitor sectoare private din Romania si al argumentelor aduse in discutie de reprezentantii bancii centrale" pe tema ordonantei 114.
Anuntul Standard and Poor's a venit vineri, insa a vizat doar ratingul Romaniei, nu si perspectiva asociata, aceasta urmand sa fie anuntata in doua saptamani, dupa ce... mai mult
Marti, 05 Martie 2019, ora 07:22
Darius Valcov, consilierul pe probleme economie al premierului Viorica Dancila, a declarat, sambata dimineata, ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) a cerut agentiei de rating Standard & Poor's sa amane perspectiva, din cauza neadoptarii bugetului de stat, ceea ce poate afecta evaluarea.
"Din partea Ministerului Finantelor", a spus Darius Valcov, sambata dimineata, la Antena 3, referitor la cine a solicitat Standard & Poor's sa amane perspectiva cu doua saptamani.
"Cred ca a fost un demers corect, tocmai pentru a lasa o perioada de doua saptamani, astfel incat sa vedem daca bugetul va fi aprobat, pentru ca si acesta este un punct foarte important.
Stiti ca, la ora actuala, Romania, din cauza presedintelui Iohannis, nu are buget. Acesta este un punct vulnerabil, atunci cand agentiile de rating evalueaza situatia unei tari. Pe de alta parte, pentru a se vedea care sunt perspectivele Ordonantei 114 si a altor masuri fiscale", a explicat Valcov.
Agentia de rating Standard & Poor's si-a mentinut la "BBB- / A-3" ratingul pentru datoria suverana a Romaniei in moneda straina si locala, pe termen lung, respectiv pe termen scurt, conform unui anunt facut vineri. Perspectiva este atacata de catre Guvernul Romaniei, iar un raspuns la apel va fi dat peste doua saptamani.
Ratingurile pentru Romania continua sa fie sustinute de nivelurile moderate ale datoriei externe private si publice, precum si de perspectivele de crestere sanatoase, dar eficacitatea institutionala... mai mult
Sambata, 02 Martie 2019, ora 11:03
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a revizuit in crestere ratingul suveran al Spaniei cu o treapta, la "BBB", cu perspectiva stabila, ca urmare a imbunatatirii situatiei economice a tarii.
S&P a justificat decizia prin perspectivele mai bune ale Spaniei si a schimbat estimarea privind cresterea economica medie pentru perioada 2014-2016 de la 1,2% la 1,6%, situatie care reflecta efectele reformelor structurale.
Spania a iesit dintr-o perioada prelungita de scadere economica in a doua jumatate a anului trecut, iar guvernul de la Madrid vizeaza un avans al PIB de 1,2% pentru acest an si de 1,8% pentru anul urmator.
Autoritatile se confrunta, insa, in continuare cu rate foarte ridicate de somaj si deficit bugetar, in timp ce bancile, care au avut nevoie de ajutor financiar de 42 de miliarde de euro in 2012, acorda inca imprumuturi cu dificultate.
"Perspectiva este stabila, reflectand opinia S&P ca riscurile pentru rating vor ramane echilibrate pe parcursul urmatorilor doi ani", noteaza agentia.
Spania, la fel ca alte tari aflate in dificultate din zona euro, a beneficiat in ultimele luni de un apetit sporit pentru obligatiuni din partea investitorilor, ca urmare a calmarii temerilor privind destramarea zonei euro, dar si a efectelor reformelor.
Agentia de rating Fitch a imbunatatit vineri calificativul Greciei la "B", cu perspectiva stabila, in urma consolidarii finantelor statului. Fitch a crescut ratingul Spaniei cu o treapta, la "BBB+",... mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 13:11
Olanda a pierdut ratingul de top de la Standard & Poor's (S&P), care a retrogradat cu o treapta calificativul tarii, de la "AAA" la "AA+", acuzand deteriorarea perspectivelor de crestere economica, si a imbunatatit la stabila perspectiva ratingului Spaniei, confirmat la "BBB-".
De asemenea, agentia a imbunatatit ratingul Ciprului de la "CCC+" la "B-".
Retrogradarea Olandei reduce la 10 numarul tarilor cu rating de top de la toate cele trei mari agentii de evaluare financiara, potrivit Bloomberg. Olanda este notata la nivelul maxim de celelalte doua agentii, Fitch si Moody's.
In zona euro, doar Finlanda, Germania si Luxemburg mai au rating triplu-A la toate cele trei agentii, iar Finlanda este singurul stat cu perspective stabile pe linie.
Imbunatatirea perspectivei Spaniei reduce sansele retrogradarii ratingului pe termen mediu. Calificata la "BBB-", Spania este pe cea mai de jos treapta a categoriei "investment grade" - active recomandate pentru investitii pe termen lung.
Evolutia costurilor de finantare ale statelor nu a fost afectata sau a evoluat contrar directiei indicate anul trecut de deciziile de rating, in 50% din cazuri pentru S&P, respectiv 56% din cazuri pentru Moody's, potrivit datelor Bloomberg.
Costul contractelor credit default swap (CDS) de asigurare a datoriei de stat a Frantei fata de riscul de default a atins un minim istoric pe 8 noiembrie, inestitorii ignorand decizia anuntata atunci de S&P, de a retrograda statul francez de la "AA+"... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 12:29
Standard & Poor's (S&P) a redus cu o treapta ratingul suveran al Frantei, deoarece agentia de evaluare financiara apreciaza ca avansul mai lent al economiei va constrange capacitatea Guvernului de a imbunatati situatia finantelor publice si va minimaliza impactul reformelor presedintelui Francois Hollande, transmite Bloomberg.
Ratingul de credit al Frantei pe termen lung, in valuta si moneda locala, a fost revizuit in scadere, de la 'AA plus' la 'AA', cu perspectiva stabila, a anuntat vineri Standard & Poor's.
In ianuarie 2012 Franta a pierdut ratingul de top 'AAA' atribuit de S&P apoi celelalte agentii importante de evaluare financiara, Moody's Investors Service si Fitch Ratings, au adoptat decizii similare.
S&P este ingrijorata ca Guvernul francez nu va reusi sa-si reduca deficitul si datoria si sa adopte reformele necesare pentru a face economia mai competitiva. De asemenea, agentia apreciaza ca rata somajului va ramane la un nivel ridicat pana in 2016, ceea ce va face mai dificila adoptarea unor reforme politice.
Retrogradarea indica faptul ca a doua economie a zonei euro nu reuseste sa se redreseze dupa criza financiara. Francois Hollande nu a reusit sa imbunatateasca competitivitatea Frantei, desi a modificat reglementarile privind piata muncii si taxele.
Comisia Europeana estimeaza ca economia Frantei va inregistra anul acesta o crestere de 0,2% si de 0,9% anul viitor. mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 10:49
Transgaz Medias a incheiat un contract de 45.000 de euro cu agentia de rating Standard&Poor's pentru servicii de supraveghere si revizuire a ratingului pentru anul 2013.
Contractul a fost incheiat pe 29 aprilie 2013, iar modul de atribuire a fost pretul cel mai scazut.
Investitia vine dupa ce, anul trecut, S&P a redus rating companiei Transgaz Medias la nivelul BB de la BB+ cu perspectiva negativa.
Decizia a fost motivata de analistii agentiei de rating prin diminuarea sustinerii oferite de cadrul de reglementare al activitatii de transport al gazelor naturale din Romania, ce afecteaza nivelul de competitivitate al Transgaz.
"Perspectiva negativa reflecta in principal opinia noastra ca incertitudinile din zona reglementarii si platile ridicate in contul dividendelor ar putea slabi profilul de risc financiar al companiei pe termen scurt si mediu", au spus in 2012 analistii S&P.
Cinci ani cu rating in scadere
Transgaz se afla sub supravegherea agentiei de rating Standard&Poor's din 2006. Compania romaneasca a fost cotata la prima evaluare din 2007 cu BB+ perspectiva pozitiva, insa de atunci ratingul companiei a continuat sa scada.
Transgaz a inregistrat in 2012 un rezultat net de 329,305 milioane lei, din care o suma 44,453 milioane lei a fost repartizata pentru acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti.
Pentru participarea salariatilor la profit a fost repartizata suma de 10,024 milioane lei, pentru constituirea surselor proprii... mai mult
Vineri, 10 Mai 2013, ora 10:11
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services a imbunatatit miercuri calificativele pentru datoriile in valuta si moneda locala atribuite Letoniei la "BBB minus/A-3" de la "BB plus/B", perspectiva asociata fiind una stabila.
"Ratingurile atribuite Letoniei sunt rezultatul unui echilibru intre angajamentul politic al guvernului fata de disciplina fiscala, flexibilitatea considerabila a economiei si cresterea ponderii exporturilor in PIB, contracarate de datoria externa mare, nivelul relativ moderat al PIB-ului per capita si lipsa de flexibilitate a politicii monetare", se arata in comunicatul S&P.
Agentia se asteapta ca guvernul leton sa-si atinga tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB in 2012 si sa continue sa reduca deficitul bugetar pe termen mediu. De asemenea, S&P estimeaza ca datoria guvernamentala va atinge un varf de 37% din PIB in 2012 pentru ca in 2013-2014 sa inceapa sa scada.
Standard & Poor's precizeaza ca ar putea imbunatati ratingurile Letoniei daca sectorul privat continua sa-si reduca gradul de indatorare si performantele fiscale si inflationiste sunt compatibile cu criteriile de acceptare in zona euro.
In sens invers, ratingurile Letoniei ar putea fi revizuite in jos daca guvernul isi va relaxa pozitia fata de disciplina fiscala sau daca accesul la finantarea externa ar deveni mai dificil, posibil ca urmare a reducerii expunerii pe Letonia a bancilor mama. mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 18:01
Standard&Poor's (S&P) a avertizat luni ca ar putea retrograda ratingul suveran al Rusiei, "BBB" cu perspectiva stabila, daca pretul petrolului se va reduce, avand in vedere si promisiunile electorale ale presedintelui ales Vladimir Putin. Potrivit S&P, o scadere de 10 dolari a pretului barilului de petrol va provoca o reducere a veniturilor Rusiei echivalenta cu 1,4% din PIB.
Agentia estimeaza ca pentru echilibrarea bugetului rus este nevoie ca pretul mediu anual al petrolului sa fie de 120 de dolari pe baril, peste nivelul de 117 dolari pe baril luat in calcul de guvernul de la Moscova.
In prezent, pretul barilului de petrol Ural, de referinta in Rusia, este cotat la circa 125 dolari pe baril.
"Pretul ridicat al petrolului permite in prezent nivelul cheltuielilor guvernamentale. In acelasi timp, presiunile de crestere a cheltuielilor, generate de imbatranirea populatiei si promisiunile din campania electorala, fac necesara obtinerea unor venituri suplimentare", considera S&P.
Vladimir Putin a promis in campania electorala majorari ale salariilor si cheltuielilor publice, precum cele in domeniul apararii, ajutoarelor sociale si infrastructurii, evaluate de analisti la 170 de miliarde de dolari, pe parcursul a sase ani.
Rusia este extrem de dependenta de pretul petrolului si de conjunctura economica mondiala, chiar daca Putin sustine o strategie de diversificare a economiei. mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 19:13
Standard&Poor's (S&P) a anuntat joi ca va mentine ratingul Greciei la nivelul default restrictionat pana cand va fi finalizat schimbul obligatiunilor emise in conformitate cu alte legislatii decat cea elena.
Totodata, agentia a atribuit noilor obligatiuni suverane, rezultate in urma schimbului cu creditorii privati a titlurilor emise conform legislatiei elene, calificativul "CCC".
"Ratingul suveran al Greciei va ramane la default restrictionat (selective default SD) pana la finalizarea schimbului obligatiunilor care nu au fost emise in conformitate cu legislatia elena, proces care ar urma sa se incheie pana la 11 aprilie", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
S&P a precizat ca dupa acest schimb este probabil ca ratingul Greciei sa fie imbunatatit la nivelul "CCC". mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 20:31