Primaria Capitalei afirma ca ratingul Municipiului Bucuresti, acordat in 2011 de agentia Fitch Ratings, reprezinta credibilitate ridicata, in timp ce calificativul dat de Standard and Poor's, din cauza caruia, potrivit PDL, orasul va atrage mai putine investitii, este unul neconcludent.
"Din august 2009, Municipalitatea Bucuresti nu mai are contract de servicii de evaluare cu agentia Standard and Poor's, din motive care tin strict de agentia de rating".
"Asa cum municipalitatea a declarat zilele precedente, institutia noastra a facut toate demersurile pentru incheierea unui nou contract de servicii de rating, insa reprezentantii agentiei S&P nu au putut indeplini conditiile legale in vigoare privind achizitiile publice.
Consideram ca ratingul acordat (BB) este neconcludent, pentru ca nu a existat un acord contractual cu Standard and Poor's, iar municipalitatea nu a avut cadrul legal pentru furnizarea de informatii necesare unei evaluari complete si corecte", spun reprezentantii primariei.
Bucuresti, in 2011, "BB+"
Dupa incheierea contractului cu Standard and Poor's, pentru a prezenta garantie fata de investitori, Municipiul Bucuresti a fost evaluat in 2011 de agentia internationala Fitch Ratings, obtinand un calificativ de rating in crestere, de la "BB+" la "BBB-", potrivit acelorasi surse.
Acest calificativ, considera cei din primarie, reprezinta credibilitate ridicata, caracter investitional si, datorita acestui calificativ acordat in baza... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 10:10
Standard & Poor's a revizuit in scadere, de la 'BB plus' la 'BB' ratingurile pentru creditele pe termen lung al orasului Bucuresti din Romania si ulterior a retras aceste calificative, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
La momentul retragerii ratingului, perspectiva era negativa.
Retrogradarea reflecta ceea ce S&P considera a fi incertitudinea nerezolvata privind refinantarea masiva a orasului si expunerea in valuta, asociata cu achitarea emisiunii de eurobonduri de 500 milioane de euro, scadente in 2015, precum si viitorul datoriei orasului si politicile de lichiditati.
Ratingurile sunt de asemenea constranse de cadrul institutional 'neechilibrat si in curs de dezvoltare' al Bucurestiului, precum si de situatia lichiditatilor, pe care S&P o vede ca slaba.
Cu toate acestea, ratingurile sunt sprijinite de pozitia Bucurestiului, care este centrul administrativ, financiar si economic al Romaniei, si de excedentul bugetar operational foarte ridicat al orasului.
S&P a retras ratingurile Bucurestiului din motive contractuale. La momentul retragerii ratingului, perspectiva era negativa, reflectand opinia S&P ca ratingurile s-ar putea confrunta cu presiuni negative suplimentare. mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 20:28