Brazii de Craciun aduc venituri generoase de zeci de mii de euro in perioada sarbatorilor de iarna. Pentru o pepiniera de brazi pe un hectar de teren ai nevoie de o investitie initiala de 15.000 de euro si multa rabdare tinand cont ca veniturile vin abia in al patrulea an de la plantare. Totusi, castigurile insemnate ce pot ajunge chiar la 150.000 de euro la hectar fac ca asteptarea sa merite.
In acest an, spre exemplu, brazii scosi la vanzare de firmele private vor fi la mare cautare in conditiile in care Romsilva scoate la vanzare cu 21% mai putini brazi decat in 2012. Cerere exista, sustin oameni de afaceri care se ocupa cu cresterea si vanzarea brazilor, care tin, insa, sa precizeze ca nu este doar o afacere de iarna. Brazii ornamentali se vand pe tot parcursul anului la preturi cuprinse intre 100 de lei si 2.200 de lei, in functie de dimensiuni.
Business24 va prezinta planul de afacere pentru o plantatie de brazi pe un hectar de teren:
Investitia initiala: 15.000 de euro
Investitia initiala intr-o plantatie de un hectar de brazi se cifreaza in jurul valorii de 70.000 de lei (15.900de euro), in aceasta suma fiind incluse costurile puietilor, pregatirea terenului si manopera de plantare.
"Costurile la hectar sunt foarte ridicate. Pe un hectar de teren se planteaza intre 6.500 si 7.000 de plante. Costurile sunt in functie de tipul de conifere pe care vrei sa le plantezi. Pretul pe puieti variaza intre 8 si 10 lei plus TVA. Pe langa asta vine prelucrarea... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 07:30
Afacerile in agricultura atrag atentia atat oamenilor de afaceri cu experienta cat si persoanelor care vor sa "scape" raportarile catre un sef. La aceasta reorientare au contribuit si fondurile europene, dar si schimbarile legislatiei europene care "rasfata" start-up-urile din acest domeniu. Plantatiile de goji, lavanda sau trandafiri sunt idei de business in agricultura cu care poti scoate un profit sanatos.
Business24 prezinta planul de afacere pentru trei culturi cu care poti da lovitura in agricultura:
Goji, o planta medicinala din care scoti un profit sanatos
Fructele de goji, originare din China, fac bine si la buget, nu numai la sanatate. Fermierii care mizeaza pe o cultura mai "exotica" pot obtine venituri de pana la 40.000 de euro in al cincilea an de la plantare, raportat la o investitie initiala de maxim 10.000 de euro.
Veniturile substantiale care vin dupa "maturizarea" plantelor, usurinta cu care se poate intretine plantatia, cat si modalitatile diverse de a valorifica productia sunt doar cateva dintre avantajele unei asemenea plantatii cu goji.
Ba mai mult decat atat, la aceasta cultura nimic nu se pierde. Din fructele de goji se poate face dulceata, sirop sau "gojiata". Pana in al treilea an de plantatie, fermierul poate cultiva intre straturile de goji si alte legume.
"In primii ani cand pomii nu sunt atat de stufosi putem sa folosim distanta dintre pomi sa plantam si altceva, rosii, castraveti", a explicat pentru Business24 Marin... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 18:02
Fructele de goji, originare din China, fac bine si la buget, nu numai la sanatate. Fermierii care mizeaza pe o cultura mai "exotica" pot obtine venituri de pana la 40.000 de euro in al cincilea an de la plantare, raportat la o investitie initiala de maxim 10.000 de euro.
Considerata "fructul tineretii vesnice", goji este recunoscut pentru proprietatile terapeutice. Este antioxidant, contine vitamina C si beta-caroten, fiind indicat in cazul persoanelor suferind de tensiune sau diabet.
Veniturile substantiale care vin dupa "maturizarea" plantelor, usurinta cu care se poate intretine plantatia, cat si modalitatile diverse de a valorifica productia sunt doar cateva dintre avantajele unei asemenea plantatii cu goji.
Ba mai mult decat atat, la aceasta cultura nimic nu se pierde. Din fructele de goji se poate face dulceata, sirop sau "gojiata". Pana in al treilea an de plantatie, fermierul poate cultiva intre straturile de goji si alte legume.
"In primii ani cand pomii nu sunt atat de stufosi putem sa folosim distanta dintre pomi sa plantam si altceva, rosii, castraveti", a explicat pentru Business24 Marin Constantin, primul producator de goji din Romania.
Business24 prezinta un plan de afacere pentru o cultura de goji pe un hectar de teren.
Investitia initiala: maxim 10.000 de euro
Agricultorul care vrea sa inceapa o afacere din cultura de goji trebuie sa ia in calcul investiile in plante si pregatirea terenului.
Marin Constantin, primul producator... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 08:02
Plantatia de pepeni verzi poate deveni cu succes o afacere de familie pentru fermierii care muncesc cu spor vara, ca sa-si poata face car iarna. Cei interesati au multe exemple de fermieri care au reusit sa transforme pepenele verde (lubenita) in brand national. Este nevoie de o investitie initiala medie, munca multa si vreme buna ca sa faci profit dintr-o cultura de lubenita.
In orasul Dabuleni, din Dolj se cultiva anual in jur de 2.000 de hectare de pepeni. Au aparut si concurenti cu pretentii, declansandu-se un adevarat "Razboi al lubenitelor". este vorba de Gottlob, localitate din Timis care castiga teren prin campania de marketing la care lucreaza autoritatile locale.
"Toti producatorii din Gottlob poarta un tricou cu inscriptia localitatii atunci cand isi vand marfa in Bucuresti. Pe spate au scris: "Acest produs provoaca dependenta", spune cu mandrie Dumbrava Nicolino Sebastian, referent la primaria din Gottlob.
Totusi, nu este atat de usor sa faci profit dintr-o astfel de cultura: este nevoie de investitii si multa munca.
"Necesita foarte multe investitii. Nu este atat de usor si factura creste de la an la an. Iar, intr-un an este productie mare, dar poate in al doilea iesi pe pierdere. In plus, la noi ziua de munca incepe la 6 dimineata si se termina seara tarziu", spune un productor local din Gottlob.
Business24 va prezinta un plan de afaceri pentru o cultura de pepeni verzi:
Investitia initiala
In cazul culturii de pepeni verzi, exista... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 13:35
Afacerile in agricultura sunt tentante atat pentru ca pot genera profituri semnificative in anii cu vreme buna, dar si pentru ca sunt sustinute de finantarea comunitara. Fie ca este vorba de o ferma ecologica, de plantatie de canepa, vita de vie sau pomi fructiferi, pe hartie calculele arata foarte bine.
Business24 a prezentat pe parcursul mai multor saptamani planuri de afaceri in agricultura, pe baza informatiilor prezentate pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Iata care sunt primele cinci cele mai profitabile start-up-uri in agricultura, potrivit sursei citate:
Locul I: Podgoria
Pentru a plantatie de patru hectare de vita de vie, invetitia initiala se ridica la peste 17.200 de euro (75.000 de lei), suma in care sunt incluse lucrarile de pregatire a terenului, infiintarea plantatiei viticole si instalarea sistemului de sustinere, potrivit datelor publicate pe MADR.
START-UP. Podgoria, o afacere cu "buchet": investitie medie, munca multa, profit garantat
Productia fizica proiectata, potrivit unor studii publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii, este de 10.000 de kg de struguri de masa la un hectar. In ceea ce priveste strugurii de vin, productia estimata este de 8.000 de kg/ha.
Calculata la un pret de vanzare de 4 lei pe kilogram, potrivit raportarilor publicate pe site-ului ministerului Agriculturii rezulta:
Investitia initiala : 17.202 euro (75.692 lei)
Venituri anuale: 21.818 euro (96.000 lei)
Locul... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 11:55
Canepa este planta minune a agriculturii care a fost "abandonata" din cauza conexiunii pe care o care cu cannabisul. Business24 prezinta o idee de afacere cu canepa, cultura care poate fi vanduta procesatorilor din mai multe domenii: textile, medicina, cosmetica.
Canepa este una dintre cele mai vechi plante cultivate in tara noastra, fiind folosita in principal la confectionarea de imbracaminte. O singura planta poate suplini majoritatea nevoilor de baza ale omenirii - mancare, adapost, imbracaminte, combustibil.
Avantajele unei culturi de canepa
Pe lista avantajelor unei asemenea culturi de canepa se numara:
Utilizarea in intregime a plantei tehnice - Se prelucreaza atat semintele cat si tulpina.
Productia mare pe hectar - Canepa produce cu 250% mai multe fibre decit bumbacul, la un consum mai mic de apa cu 600% si mai multe fibre decit inul pe aceiasi suprafata de teren
Numar redus de lucrari de ingrijire - Canepa de fibra are nevoie de un numar mic de lucrari de ingrijire.
Costuri anuale la hectar: 450 - 600 de euro
Costurile pentru pentru cultivarea unui hectar de canepa se ridica la 2.000 de lei pentru fibra si de 2.500 de lei/ha la semintele din care se fac uleiuri.
Defalcat, banii sunt impartiti pentru:
Samanta si semanat: samanta trebuie sa provina din loturi certificate, cu indici de calitate superiori, dar poate sa provina si din recolta anului anterior. In cazul canepii pentru fibra este recomandat ca samantatul sa se faca intre... mai mult
Vineri, 10 Mai 2013, ora 12:18
Reputatia vinurilor romanesti atrage profituri substantele pentru cei care investesc intr-o cultura de vita de vie. Investitia initiala nu este foarte mare, insa profitul "va curge" in buzunarele investitorilor.
Romania se afla in top zece consumatori de vin la nivel mondial cu 22-24 de litri pe cap de locuitor, reprezentand doar jumatate fata de consumul tarilor dezvoltate, care se ridica la 50 de litri/locuitor. De asemenea, Romania ocupa locul cinci in ierarhia tarilor viticole europene, cu o suprafata totala cultivata cu vita de vie pe rod de 183.400 hectare in 2010.
Loc pe aceasta piata mai este, spun specialistii din domeniu. Romanii incep sa prinda gustul vinurilor premium si super-premium, iar in acest segment va exista intotdeauna nevoie de produse noi.
"Din fericire, tiparul de consum pentru cei care beau vinuri din categoria premium si suprepremium este putin diferit. Intotdeauna conjuctura se schimba, deci vei schimba si vinul, schimbi mancarea schimbi si vinul, schimbi partenerii de conversatie schimbi si vinul. Combinatiile sunt nesfarsite, deci nu poatea aparea o monotonie", a declarat Catalin Paduraru, somelier si CEO International Wine Contest Bucharest.
Business24 va prezinta planul unui start-up in viticultura pe patru hectare de teren:
Investitia de 17.200 de euro se amortizeaza dupa primul an de productie
In cazul unei culturi de vita de vie, investitia initiala va fi utilizata pentru lucrarile de pregatire a terenului, infiintarea... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 13:56
O parcela de teren de patru hectare poate genera un profit brut de pana la 45.000 de euro pe an din productia de meri si peri. Cu o investitie initiala medie, livada de meri si peri reprezinta solutie pentru valorificarea terenurilor nefezabile pentru culturi de cereale.
Dupa 1989, suprafata agricola a Romaniei s-a fragmentat foarte mult, un dezavantaj pentru exploatarea la scara larga a terenurilor. In timp ce in Cehia, de exemplu, exploatatia agricola medie este de 90 de hectare, in Danemarca de 60 de hectare, in Franta 53 de hectare etc., in Romania este de 3,5 hectare, valoare care o plaseaza pe penultimul loc in Europa.
In timp ce marii investitori in agricultura vad un dezavantaj in faptul ca terenurile din Romania sunt divizate, micii agricultori pot intoarce situatia in favoarea lor. Parcelele de teren de pana la 10 hectare pot fi utilizate pentru livezi cu pomi fructiferi.
Business24 prezinta un plan de afacere pentru o livada de patru hectare cu meri si peri:
Investitia initiala
Pentru a infiinta o livada de mar si par ai nevoie de o investitie initiala de 260.000 de lei pentru o suprafata de patru hectare de teren. In aceasta suma sunt incluse atat cheltuielile cu manopera, cele cu lucrarile mecanizate sau cheltuielile legate de transportul fructelor.
Cheltuieli cu manopera: 5672 lei
Cheltuieli cu lucrarile mecanizate: 1131 lei
Cheltuieli cu materii si materiale:49739 lei
Cheltuieli cu transportul: 8769 lei
Total general: 65.312... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 16:14
1Cererea tot mai mare de produse bio face ca agricultura ecologica sa aiba perspective tot mai profitabile. Pentru asociatiile agricole investitia intr-o ferma ecologica nu este prea mare, iar prin reinvestirea profitului (procesare si distributie) afacerea se poate dezvolta rapid. Agricultura ecologica este unul dintre domeniile unde mai este loc de investitii. Business24 prezinta un plan concret pentru o astfel de investiei.
In contextul recentelor scandaluri din piata alimentara, pe relatia fermier-procesator-retailer, vom arata ca lucrurile se pot schimba daca exista initiative proprii.
Luam exemplul francez. De ani de zile fermierul din Hexagon este intr-un continuu razboi cu hypermarketurile care-si impun preturile "tiranice" de achizitie.
Francezii au plecat de la cererea tot mai mare a consumatorilor de produse "sanatoase" si din surse cat mai "de incredere". Asta inseamna urmatoarele trei lucruri:
- consumatorii sunt mai dispusi sa cumpere produse locale si de sezon, pe considerentul ca cele importate in extra-sezon sunt suspecte de a fi stat prea mult pe vapor;
- consumatorii sunt mai dispusi sa cumpere produse de ferma pentru ca nu implica un nivel mare de industrializare (E-uri);
- consumatorii sunt mai dispusi sa cumpere de la producatorii pe care ii pot cunoaste direct sau de la care pot primi referinte mai de incredere.
Plecand de la considerentele de mai sus, fermierii francezi s-au organizat in asociatii si au investit in dezvoltarea... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 07:31