Aproximativ 16% dintre companiile cu sediul in Uniunea Europeana si care au cel putin 10 angajati au primit comenzi prin intermediul unui site Internet sau aplicatie in 2016, iar aproximativ 85% dintre companiile cu vanzari pe Internet au utilizat in acest scop propriul site de Internet sau aplicatie, arata datele publicate vineri de Eurostat.
In randul statelor membre, cea mai mare pondere a companiilor cu vanzari pe Internet care au utilizat propriul site de Internet sau aplicatie a fost inregistrata in Cehia (98%), Slovacia si Finlanda (ambele cu 97%), Croatia (96%), Letonia (95%), Spania si Romania (ambele cu 94%). La polul opus, se afla Slovenia unde doar 64% dintre companiile cu vanzari pe Internet au utilizat propriul site Internet sau aplicatie, precum si in Germania si Luxemburg, ambele cu 75%.
De asemenea, la nivelul UE, aproape 39% dintre companiile cu vanzari pe Internet au utilizat pentru vanzari o piata electronica (e-commerce marketplace). In randul statelor membre, utilizarea pietei electronice pentru vanzarea pe Internet este cea mai populara in randul companiilor din Italia (54%), Germania (52%), Austria si Polonia (ambele cu 47%).
In Romania, doar 23% dintre companiile cu vanzari pe Internet au utilizat o piata electronica, sub media din UE, dar mai bine decat in Cehia, Croatia si Finlanda, unde 14% dintre companiile cu vanzari pe Internet au utilizat o piata electronica.
Vanzarile pe Internet includ atat vanzarile catre consumatorii... mai mult
Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 10:55
Cei mai multi studenti romani isi doresc sa lucreze la giganti IT sau din industria auto, insa in topul celor mai iubiti angajatori se afla si cateva institutii ale statului.
Sondajul "Student Research 2016" a fost realizat de Universum, o companie ce ofera servicii de consultanta si branding de angajator, care a intervievat in perioada decembrie 2015 - mai 2016 aproape 10.500 de studenti din 46 de universitati din tara noastra.
Potrivit cercetarii de piata remise Ziare.com, pentru tinerii care urmeaza o facultate de stiinte economice, companiile preferate sunt Apple, Google si BMW.
Surpriza vine, insa, din partea ocupantului locului al patrulea, anume Ministerul Economiei, care nu e singura institutie de stat din top 10.
Pe pozitia a cincea se afla Microsoft, care e urmata de Samsung. Abia pe locul al saptelea se afla o institutie financiara, anume Banca Transilvania, iar pe opt regasim prima companie din domeniul FMGC (bunuri de consum cu miscare rapida - n.red.) - ...citeste mai departe despre "Topul celor mai doriti angajatori: Unde ar vrea sa lucreze studentii romani - institutii ale statului se afla in frunte" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 21:05
Ministerul Finantelor a publicat, luni, lista ajutoarelor de stat pentru marile corporatii prezente in Romania, care include sase companii.
Cererea de subventii a fost de trei ori mai mare decat oferta statului, in conditiile in care Guvernul a crescut cu 50%, pana la 145 milioane de euro, bugetul alocat schemei de ajutor pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie.
In total, in perioada 11 iulie - 22 august au fost depuse la Ministerul Finantelor 36 de cereri de acordare de subventii de 1,98 de miliarde de lei, pentru investitii in valoare totala de 5,47 miliarde lei (1,2 miliarde euro).
"Din 36 de proiecte de investitii au fost selectate sase, in valoare totala de 2,28 de miliarde de lei. Ajutorul de stat solicitat se ridica la 621,4 milioane de lei. Urmeaza ca, in maximum 45 de zile lucratoare de la publicarea listei, sa fie analizate cele sase cereri de acord pentru finantare si anuntate rezultatele finale", a precizat ministerul.
Pe lista publicata de ...citeste mai departe despre "Marile companii straine care primesc 145 de milioane de euro de la statul roman" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 August 2016, ora 17:17
Problema Romaniei e ca exista ajutoare de stat nedeclarate, iar Comisia Europeana investigheaza cateva cazuri de acest gen, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
"Cand vorbim de ajutoare de stat (...), unde se dau bani? Pe o serie de scheme care tin de fondurile europene care, evident, prin definitie, au acordul Comisiei. Pe zona asta este deja o strategie care putem spune ca e convenita cu Comisia. Separat de fondurile europene, noi nu dam mare lucru - imensa majoritate a ajutoarelor de stat oficiale sunt pe regenerabile, pe sprijinirea acestui sector, pe o legislatie pe care o tot modificam, pe care o discutam tot timpul cu Comisia. Statul roman nu da prea multe ajutoare.
Problema noastra este ca avem ajutoare nedeclarate, implicite, de genul, nu colectam, lasam firme de stat cu datorii mari la buget. Nimeni nu spune ca e un ajutor de stat dar, de facto, cam asta e din moment ce unii trebuie sa plateasca datoriile la ANAF si altii nu si le platesc. ...citeste mai departe despre "Seful Consiliului Concurentei: Exista ajutoare de stat nedeclarate - unii platesc la ANAF, altii nu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Aprilie 2015, ora 20:02
Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, la Bistrita, ca pentru extinderea unor investitii Guvernul are in continuare plafonul necesar, spunand ca a invitat compania germana de cablaje auto Leoni, cu sediul la Bistrita, sa acceseze ajutor de stat in masura in care se va extinde.
Victor Ponta a fost intrebat daca Guvernul mai are bani pentru a acorda ajutoare de stat companiilor care fac investitii, spunand ca pentru schemele de ajutor de stat sunt fonduri special alocate, care nu pot fi folosite in alte scopuri.
"Orice ajutor de stat trebuie aprobat de CE, pentru ca altfel ti se respinge sau esti pus sa dai banii inapoi. Din fericire, Rombat a facut procedurile corect, a folosit banii, dar acelasi lucru se intampla si cu alte companii si cu investitii mai mari.
Daimler-Benz, uzina de la Sebes, s-a aprobat ajutorul de stat si incep investitia. La fel s-a intamplat cu multi alti producatori mari. Din cate stiu, si Bosch a accesat, Pirelli, Dacia Renault acceseaza pentru diverse programe. Am discutat cu cei de la Leoni (companie germana de cablaje auto - n.r.) tocmai acest lucru", a declarat Victor Ponta, care a avut o discutie privata cu reprezentantii firmei germane, imediat dupa ce a participat la deschiderea unei noi sectii de productie la Rombat Bistrita.
Premierul a spus ca ajutorul de stat va putea fi accesat de compania germana Leoni in masura in care se va extinde, dar si ca acesta nu reprezinta "o pomana a Guvernului", ci o co-investitie.
"Faptul... mai mult
Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 17:49
Investitorii turci i-au transmis premierului Victor Ponta, aflat in vizita oficiala la Ankara, ca sunt interesati de conditiile in care si ei pot primi ajutor de stat conform normelor Uniunii Europene si i-au cerut acordarea unui astfel de ajutor, pentru dezvoltarea afacerilor in Romania.
Premierul s-a intalnit, joi, cu mai multi oameni de afaceri turci, printre care si reprezentanti ai grupului Arçelik, care au achizitionat fabrica de produse electrocasnice Arctic Gaesti, si ai companiei Kombassan Holding AS, care au cumparat fabrica Rulmenti Barlad.
Relatile economice bilaterale au fost discutate si cu premierul turc, Recep Erdogan, intr-o intalnire in care premierul Victor Ponta s-a referit in principal la domeniul energetic, aratand ca este importanta interconectarea Romaniei si Turciei pentru asigurarea securitatii energetice si ca principalul proiect pe care il doreste rezolvat este cablul energetic subteran prin Marea Neagra.
"Romania are excedent de energie, iar Turcia, o tara in dezvoltare, are nevoie sa importe. Sunt convins ca, prin sprijin politic, proiectul se va finaliza", a spus Ponta.
El a asistat la semnarea unei note pentru asigurarea facilitatilor de viza acordate pe cinci ani oamenilor de afaceri turci care intra in Romania. mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 09:17
Prin pastrarea a 1000 de locuri de munca, statul economiseste peste 2 milioane de euro, arata o analiza efectuata de specialistii Casei de Insolventa Transilvania (CITR). Prin efectul de multiplicare, in unele industrii un loc de munca direct asigura alte patru locuri de munca indirecte in randul furnizorilor sau clientilor.
Potrivit CITR, cele 1000 de locuri de munca ale companiei reprezinta 1000 de consumatori, care au un impactul pozitiv direct asupra economiei locale. Cum majoritatea acestora au familii sau alti apartinatori pe care ii sustin din castigurile salariale, la numarul initial putem estima ca se adauga peste 2000 de consumatori indirecti.
Prin urmare, vorbim si despre un impact pozitiv indirect in economie prin cererea sporita de servicii si produse, generata indirect de angajatii companiei.
Faptul ca nu vor avea loc disponibilizari, ca urmare a salvarii companiei, inseamna ca nu se va pune presiune pe bugetul de stat si ca nu se vor accesa fondurile necesare acordarii ajutorului de somaj pentru disponibilizati, afirma specialistii de la Casa de Insolventa Transilvania, care exemplifica beneficiile statului printr-un calcul simplist.
Citeste mai multe despre Reorganizare versus faliment: miza statului ar trebui sa fie pe pastrarea locurilor de munca pe Avocatnet.ro. mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 13:59
Un numar de 92 firme romanesti au fost promovate, in perioada 9 mai - 30 august, in cadrul a 14 misiuni economice desfasurate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) pe plan extern.
MECMA a promovat in Kurdistan firme romanesti care activeaza in domenii precum constructiile industriale si civile, constructiile de drumuri si poduri si constructiile de locuinte.
In Brazilia si Norvegia au fost promovate firme care activeaza in industria de electronice si software. Firmele de constructii navale din Romania au fost promovate in Coreea de Sud, iar cele din domeniul constructiilor de masini, echipamente industriale, piese si parti componente auto au fost promovate de catre MECMA in Tunisia si in Maroc.
Tot in perioada mentionata, MECMA a organizat participarea companiilor romanesti la zece targuri si expozitii internationale, cum ar fi Expozitia permanenta cu caracter general din cadrul Centrului Expozitional Sharjah - Emiratele Arabe Unite, Expozitia Internationala "London International Wine&Spirit", Londra - Marea Britanie sau la Targul International "Posidonia" Atena - Grecia, in domeniul constructiilor navale.
La inceputul lunii august, Ministerul Economiei a semnat sapte contracte de finantare nerambursabila, in valoare de 233,2 milioane de lei (51,3 milioane euro), in cadrul operatiunii destinate investitiilor productive in intreprinderi mari.
Ministerul Economiei finanteaza cu 51 milioane de euro nerambursabili 7 companii mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 16:41
Listarea companiilor de stat pe bursele externe nu este necesara, deoarece piata de capital autohtona are capacitatea de a absorbi ofertele mari. In plus, listarile duble pot ameninta lichiditatea BVB, considera Bogdan Chetreanu, comisarul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
"Personal, nu vad rostul unei duble listari, piata din Romania este perfect conectata la cele internationale. Suntem perfect compatibili cu pietele din afara. Piata romaneasca are capacitatea de a absorbi ofertele mari, ca Hidroelectrica sau Romgaz", a afirmat Chetreanu la un seminar pe teme de profil.
Potrivit lui Chetreanu, o listare simultana a unor companii de stat pe piata romaneasca de capital si pe piete externe ar putea crea pericolul disparitiei lichiditatii bursei de la Bucuresti, asa cum s-a intamplat in cazul altor tari care au adoptat o metoda similara.
"Sunt experiente nefericite in lume cu listari duale. De exemplu, Ucraina, care nu mai are piata de capital. Cele mai multe companii din Ucraina se tranzactioneaza in Polonia. Sau Azerbaijan, unde 95% din companii se listeaza la Londra, nu in Azerbaijan. Intrebarea este daca vrem sa mai avem lichiditate pe piata dupa o dubla listare. Exista pericolul ca lichiditatea sa dispara", a adaugat Chetreanu.
La finele lunii mai, reprezentantii BVB au declarat ca spera sa convinga Guvernul sa listeze companiile de stat doar pe bursa locala, pentru a sprijini dezvoltarea pietei de capital din Romania.
Ministrul delegat pentru... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 16:13