Dominatia economica in secolul XXI este inca disputata, in contextul in care abia un deceniu si jumatate s-a scurs de la inceputul acestuia. Fara nicio indoiala, in acest moment, pretendentele la titlul de putere economica globala sunt Statele Unite si China.
In ciuda ritmului accelerat de crestere economica inregistrat de China in ultimele decenii, nu toti analistii ii dau mari sanse de a detrona SUA de pe prima treapta.
Pozitia Statelor Unite ramane intangibila, atata vreme cat China isi limiteaza singura potentialul, considera Paul Brundus intr-un editorial Market Watch.
Dominati de cenzura
Pentru chinezi, in acest moment, social media reprezinta ceea ce reprezentau, in urma cu 3-4 decenii, masinile de scris si copiatoarele in fostul bloc comunist din Europa: un instrument de propaganda a valorilor democratice privit cu ostilitate de catre autoritati.
In China, cenzura blocheaza automat postarile la teme inca fierbinti pentru Beijing: Tibet, Dalai Lama sau evenimentele din Piata Tiananmen.
Speriate de gandul ca populatia din tara ar putea schimba liber idei si informatii, autoritatile de la Beijing blocheaza site-uri si conturi personale de pe retelele de socializare intr-o incercare zadarnica de a tine populatia sub control.
Este unul dintre motivele pentru care China nu pare un urias de nestavilit in acest moment. La acesta se adauga si realitatea economica a momentului, tradata chiar de cifrele oficiale raportate de Beijing.
Panta descendenta... mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 12:39
Presedintele Barack Obama va declara in Congresul american ca Statele Unite intra intr-o noua era si ca "intorc pagina" dupa o "recesiune violenta", potrivit unor fragmente preluate din discursul sau despre Starea Natiunii.
Evidentiind drumul parcurs de la sosirea sa la putere in 2009, in contextul unei crize economice mondiale, cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite, a carui popularitate este in crestere, va prezenta, in traditionalul discurs despre Starea Natiunii, o serie de propuneri in favoarea clasei de mijloc, potrivit Mediafax.
Insa aceste propuneri au sanse minime de a fi adoptate, din cauza opozitiei republicanilor, care detin majoritatea in ambele camere ale Congresului.
Barack Obama, care va lauda "o economie in crestere, un deficit in scadere, o industrie dinamica si o productie energetica in plina expansiune", va insista, de asemenea, cu doi ani inainte de incheierea celui de-al doilea mandat la Casa Alba, asupra necesitatii unei reforme fiscale.
"Ne aflam de 15 ani intr-un nou secol. Cincisprezece ani care au inceput cu un atac terorist pe teritoriul nostru, care au generat doua razboaie lungi si costisitoare, care au fost martorii unei recesiuni violente ce s-a extins in tara noastra si in lume", va declara Obama.
"Dar, in aceasta seara, intoarcem pagina", urmeaza sa incheie presedintele american. mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 09:29
Fondul Monetar International (FMI) a facut anuntul oficial: China depaseste puterea economica a oricarei alte tari din lume, inclusiv SUA, care in acest timp continua sa-si erodeze propria faima mondiala, din cauza cupiditatii elitelor politice si economice, dar si din pricina unui razboi nesfarsit, cu care s-a lansat in Orientul Mijlociu.
Conform datelor publicate de FMI, China va atinge in acest an un PIB de 17.600 de miliarde de dolari, in timp ce Statele Unite se vor opri la 17.400 de miliarde, la o diferenta relativ mica, noteaza Project Syndicate.
Totusi trebuie sa recunoastem ca, daca ne referim si la populatia Chinei, de peste patru ori mai numeroasa, valoarea PIB pe locuitor atinge abia 12.900 de dolari, in timp ce americanului ii revin 54.700 de dolari din PIB.
Saltul spre o mare putere al Chinei este remarcabil, dar el nu produce ...citeste mai departe despre "China, prima putere economica a lumii: Trecut si viitor. Prieteni si dusmani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 11:45
Cresterea economica rapida a Chinei si marirea influentei in relatiile cu alte tari a provocat ingrijorare la Washington, deoarece America se confrunta cu un nou rival pentru dominatia globala.
China ar putea depasi puterea de cumparare a economiei Statelor Unite inca din acest an, potrivit estimarilor Bancii Mondiale, scrie Forbes.
Aceasta inseamna ca America va inceta sa mai fie cel mai mare producator din lume, pentru prima data de cand a depasit Marea Britanie, in anul 1876.
Cu toate astea, analistii considera ca exista cinci factori importanti care ii limiteaza potentialul Chinei de a deveni o putere mondiala.
1. Constrangeri geografice
Spre deosebire de America, care a fost in expansiune o mare parte din istoria sa, potentialul Chinei de crestere teritoriala este sever limitata geografic. La vest este platoul tibetan sterp si desertul Gobi.
La sud muntii Himalaya, iar la nord stepele care sunt un tampon fata de Rusia. La est se intinde cel mai mare ocean din ...citeste mai departe despre "Este China o mare amenintare pentru SUA, ca putere globala?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Iunie 2014, ora 15:06
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingul Statelor Unite la 'AAA' cu perspectiva negativa din cauza nivelului in continuare 'ridicat' al datoriei publice americane, transmite AFP.
Mentinerea ratingului maxim este o dovada a 'bazelor economice solide' ale primei puteri economice mondiale, precum si a 'progreselor' inregistrate in reducerea deficitului, explica agentia de evaluare intr-un comunicat.
Produsul Intern Brut al Statelor Unite s-a accelerat in primul trimestru, la +1,8% in ritm anual, in timp ce deficitul bugetar ar putea sa scada cu peste 40% in cursul exercitiului fiscal 2013, sub efectul taierilor bugetare automate si al majorarii impozitelor.
Conform Fitch Ratings, sfarsitul anuntat al politicii monetare relaxate a bancii centrale americane (Fed) ar putea interveni 'gradat' si 'ordonat', fara sa afecteze cresterea economica a tarii.
Agentia justifica mentinerea perspectivei negative prin 'stabilizarea datoriei publice la nivel ridicat', ce expune finantele publice unor eventuale 'socuri'. Potrivit clasamentului intocmit de Fitch, Statele Unite sunt tara notata cu 'triplul A' avand cea mai mare valoare a raportului datorie/PIB (peste 100% in prezent, precizeaza agentia).
Perspectiva economica inseamna ca Fitch ar putea sa scada ratingul in urmatoarele luni in functie de circumstante. In comunicatul amintit, agentia mentioneaza ca va recurge la o noua evaluare a datoriei americane 'in intervalul pana la sfarsitul... mai mult
Sambata, 29 Iunie 2013, ora 17:00
Discutiile pe tema crearii Statelor Unite Europene au inceput in urma cu mai multe luni, dar in ultima perioada, in contextul adancirii crizei economice din zona, tema revine din ce in ce mai des.
Crearea Statelor este insa o utopie, considera analistul economic Ionel Blanculescu, opinie impartasita si de fostul presedinte al grupului Bilderberg, vicontele Etienne Davignon.
"Crearea Statelor Unite Europene este exclusa ca si operatiune. E utopica. Am discutat personal cu presedintele grupului Bilderberg, vicontele Etienne Davignon, si mi-a spus personal in timpul discutiei: 'Noi am creat Uniunea Europeana', si intelegem prin 'Noi' ce vrem, "si noi nu am creat-o ca sa devina Statele Unite Europene", mentioneaza economistul.
"E, poate, de la cea mai inalta sursa posibila. Daca insasi creatorii UE nu au gandit la asa ceva, e clar ca nu vor fi create Statele Uunite ale Europei. Asta nu inseamna ca nu va exista, cum spunea dansul, o formula federativa - o formula in care fiecare stat sa isi mentina amprenta. Sa existe intr-o uniune ca acum, dar fiecare stat cu amprenta respectiva", adauga Ionel Blanculescu, intr-un interviu acordat Business24.
Opinia sa este ca lucrurile ar putea merge mai bine in zona, daca cele trei dimensiuni ale Uniunii Europene vor fi realizate, mentionand uniunea monetara, administrativa si economica.
Liderii din umbra
Grupul Bilderberg este o organizatie cu agenda globalista, formata din aproximativ 180 de lideri politici din lumea... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 12:02
Europenii care se intorc din vacanta vor ajuge sa regrete rapid ca nu au ramas pe plaja: aici ii asteapta vesti alarmante despre caderea de 5% a burselor din Germania, Italia si Franta, dupa ce "troica" institutiilor europene (Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana) s-a ciocnit cu guvernul grec, pe tema tintelor de buget. Investitorii se tem, din nou, de un colaps european si pietele americane sunt si ele in cadere.Cum economia europeana isi incetineste cresterea si tot mai multi politicieni europeni au de-a face cu electorate infuriate de masurile de austeritate, intrebarea este daca Europa mai are solutii, scrie Time. Multi economisti cred ca singura solutie pentru Europa, deja inlantuita de euro, este sa riste mai departe si sa devina o uniune fiscala. Asta inseamna adoptarea unui sistem similar Statelor Unite, in care statele europene fac plati catre o trezorerie centrala, care are puterea de a transfera fonduri de la un stat mai puternic la unul mai slab.
Acest tip de structura a permis SUA, pe timp de criza, sa puna la punct un plan masiv de salvare a sistemului financiar, fara a-si distruge uniunea. In acest moment, Europa nu are acest lux. Discutiile despre intarirea uniunii economice au costat-o pe Angela Merkel scump: a suferit a cincea infrangere in alegerile locale, aceasta din urma in statul sau natal. In acelasi timp, Curtea Constitutionala germana se ocupa de cladirea de limitari legale in fata unor viitoare... mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 21:11
Criza financiara va accelera transferul puterii economice catre statele emergente, in conditiile in care ritmul lor de redresare este mai rapid decat cel al tarilor dezvoltate, potrivit Centrului pentru Cercetari Economice si de Afaceri din Londra, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.Statele din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) vor reprezenta 66% din PIB-ul mondial, in 2015, comparativ cu 77% in 2004, potrivit institutului.
Din OCDE fac parte 33 din cele mai mari economii ale lumii, intre care Statele Unite, Marea Britanie si Japonia.
"Pentru economiile occidentale, urmatorii cinci ani vor fi marcati de dificultati mari, iar activitatile economice mondiale se vor concentra tot mai mult in state precum China, India, Rusia si Brazilia si, intr-o masura mai mica, in Mexic, Canada si Australia", a declarat Owen James, analist al institutului londonez.
Ponderea Statelor Unite in economia mondiala va scadea in 2015 la 22,6%, de la 25,3 in 2007.
In cazul Germaniei, aceasta pondere se va reduce de la 6,1% la 5,3%, iar pentru Marea Britanie de la 4% la 3,3%. Contributia Chinei la economia mondiala se va majora de la 7% la 11,4%, iar cea a Indiei de la 1,9% la 2,9%.
Economia Indiei va devansa Rusia, Canada si Spania pana in 2013, potrivit institutului. mai mult
Luni, 13 Septembrie 2010, ora 19:08
Secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, s-a declarat increzator ca Europa va rezolva criza datoriilor de stat si considera ca economia americana este suficient de puternica pentru a rezista oricaror efecte ale situatiei din zona euro, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax."Europa are capacitatea de a solutiona aceasta situatie. Cred ca o vor rezolva", a declarat Geithner intr-un interviu la Bloomberg Television.
Oficialul a mai afirmat ca nu crede ca problemele din Europa vor afecta Statele Unite, deoarece "economia noastra este tot mai solida. Vedem multa putere, crestere si incredere".
Bursa de la New York a fost afectata de criza datoriilor de stat din Europa, inregistrand scaderi importante in ultima perioada, la fel ca alte piete din intreaga lume, pe fondul temerilor ca Europa nu va putea controla criza.
Indicele Standard & Poor's 500 a pierdut 1,9% din valoare in sedinta de vineri, in timp ce moneda euro a scazut sub pragul de 1,24 dolari pentru prima data din octombrie 2008.
Geithner a calificat fondul de 750 miliarde euro (1.000 miliarde de dolari) pregatit de UE si FMI pentru stabilizarea pietelor financiare drept "un pas enorm de important" care va ajuta statele din zona euro sa reduca deficitele bugetare. mai mult
Duminica, 16 Mai 2010, ora 23:43