Patronii romani au, in marea lor majoritate, aspiratii occidentale. Dovada denumirile cel putin originale, cu iz de business ca-n filme, in care investitorii subliniaza ca sunt Owneri sau CEO, iar afacerile lor au denumiri pompoase, cu pretentii de multinationala.
Cel putin asta reiese dintr-un studiu realizat de analistii de la KeysFin, care a analizat denumirile firmelor active din Romania.
Statistica KeysFin arata ca 11.595 de firme active poarta si denumirea de Consulting, iar 9.700 includ numele Invest. Denumiri foarte populare la romani sunt si Construct (8.856), Trans (8272), Company (6.851), Design (6.212) si International (6.122).
Pe lista celor mai populare denumiri de firma se mai afla Star, Tech, Business, Trading, Management, Media, Expert, Soft, Concept si Logistic, toate aflate pe cartile de vizita a peste 100.000 de societati comerciale.
Nu lipsesc si denumiri precum Best, Smart, Industrial, Marketing, Universal, Super, West, Fast, Gold si Mega.
"Acestea denumiri, cele mai des intalnite, dovedesc faptul ca investitorii romani, indiferent ca au un PFA, un SRL sau un SA, incearca sa-si asigure un capital de imagine cat mai solid, sa dovedeasca, in primul rand prin denumire, stabilitate si seriozitate. Ca peste 90% dintre firmele din Romania au sediile sociale in apartamente de bloc, asta este alta problema", spun analistii de la KeysFin, intr-un comunicat remis Business24.
"Vorbim, pe de o parte, de dorinta de a impresiona clientii interni,... mai mult
Miercuri, 02 Martie 2016, ora 12:58
Business-ul este un adevarat sport sangeros. Mii de firme se nasc si mor in acelasi an in Romania, sufocate in hatisul plin de capcane care este lantul economic.
Potrivit unui studiu realizat de KeysFin, in ultimul an, peste 2000 de societati si-au capatat faima de "zombie", avand o existenta de numai cateva luni.
De la gasirea unor clienti seriosi, la amanarea platii unor facturi si efectele insolventelor sau falimentelor, sunt tot mai multe afaceri care isi inchid portile pentru ca nu au capitalul necesar de subzistenta.
In 2014, potrivit datelor KeysFin, au fost 2067 de astfel de societati care, abia infiintate, si-au suspendat activitatea sau au cerut radierea la Registrul Comertului.
Peste 60% dintre ele au activat in comert si servicii, domeniile cele mai dinamice ale economiei dar si cele care au cel mai ridicat risc investitional.
"Vorbim, in primul rand, de mici afaceri, SRL-uri infiintate pentru a derula operatiuni de comert, dar si business-uri din alte domenii, precum constructii, intermedieri, productia de bunuri de larg consum si HORECA, adica hoteluri, baruri si restaurante. Sunt firme care au taiat macar o factura si n-au avut forta financiara sau know how-ul managerial care sa le faca sa continue", explica analistii de la KeysFin.
Dincolo de aceste exemple, printre firmele considerate "zombie" se afla si un numar semnificativ de societati de portofoliu, infiintate de oamenii de afaceri doar pentru a derula unele tranzactii si care, o data... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 10:56
Aproape 40% dintre afacerile din Romania sunt conduse de femei, din pozitia de patron sau actionar majoritar, releva un studiu efectuat de agentia de business information si credit risk management KeysFin.
Cele mai multe "business woman" fac afaceri in comert si consultanta, arata un comunicat remis Ziare.com.
Potrivit datelor statistice, femeile reprezinta 160.109 din totalul de 444.748 actionari majoritari la cele 434.239 de societati comerciale luate in calcul.
Povestea femeii de afaceri care vrea sa introduca o noua materie in scoli - Interviu
"Daca ar fi sa facem portretul robot al femeii care face afaceri in calitate de actionar majoritar, care decide, si nu de angajat, aceasta are varsta medie de 35-50 ani, locuieste la oras, are studii superioare si este focusata pe comert", spun analistii de la KeysFin.
Studiul arata ca cele mai multe femei implicate in business sunt in Capitala (26.255), Cluj (7.284), Constanta (6.870), Timis (6.099) si Bihor ...citeste mai departe despre "Femeile de afaceri din Romania: Care sunt domeniile preferate si cati bani fac" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Martie 2015, ora 13:22
Firmele din industrie au cei mai multi angajati, companiile cu activitati de comert ruleaza cele mai mari afaceri, in timp ce in sectorul serviciilor functioneaza cele mai multe intreprinderi din Romania, iar constructiile reprezinta singurul domeniu cu pierderi per total, potrivit INS.
Institutul National de Statistica (INS) a anuntat, marti, date privind activitatea intreprinderilor din industrie, constructii, comert si servicii de piata, in 2012, acestea indicand ca fata de anul precedent numarul intreprinderilor a crescut cu 4%, la 447.938.
"La sfarsitul anului 2012, sectorul industrie insuma 50.896 intreprinderi, respectiv 11,4% din totalul intreprinderilor active din domeniul economic (industrie, constructii, comert si servicii). Cea mai mare pondere a fost detinuta de intreprinderile active din cadrul sectorului Servicii, respectiv 40,9%", arata INS, intr-un comunicat.
Statistica a luat in calcul intreprinderile active din punct de vedere economic in perioada de referinta, respectiv pe cele care realizeaza bunuri sau servicii, inregistreaza cheltuieli si intocmesc bilant contabil.
Numarul mediu de salariati a scazut cu 0,2% fata de 2011, la 3,852 milioane. Intreprinderile din industrie detin cea mai mare pondere in ceea ce priveste numarul mediu de salariati (35,8%, respectiv 1,37 milioane angajati), urmate de cele din servicii (31,6%, 1,21 milioane persoane). Marimea medie a unei intreprinderi din industrie a fost de 27 de salariati, in timp ce in... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 11:36
Managerii companiilor se asteapta pentru perioada octombrie - decembrie la cresterea activitatii in industria prelucratoare, la stagnare in comert si servicii si scadere in constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).
Concluziile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.
Astfel, industria prelucratoare este singurul domeniu unde se anticipeaza dezvoltarea activitatii, cu o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +6%). In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere, respectiv fabricarea substantelor si a produselor chimice (sold conjunctural +36%), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +29%), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (sold conjunctural +27%) si fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural +26%). Preturile produselor industriale vor fi stabile (sold conjunctural +3%), iar numarul de salariati se va reduce (sold conjunctural -6%).
In constructii se va inregistra o scadere a volumului... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 11:22
Valoarea totala depozitelor in lei si valuta ale firmelor a crescut in luna mai cu 1,04% fata de luna precedenta, ajungand la peste 61,824 miliarde lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Fata de nivelul inregistrat in luna mai 2012, valoarea este mai mare cu 0,4%. Din aceasta suma, circa 31,618 miliarde lei erau depozite la termen si 30,205 miliarde lei erau overnight.
Valoarea totala a depozitelor populatiei, in lei si valuta, a scazut in luna mai fata de luna precedenta cu 0,05%, ajungand la peste 124,81 miliarde lei. Astfel, la finele lunii mai 2013, valoarea totala a depozitelor firmelor si populatiei, in lei si valuta, la banci era de 201,886 miliarde lei, in crestere cu 0,59% fata de nivelul din aprilie 2013.
Din aceasta suma, depozite de peste 128,9 miliarde lei erau in moneda nationala si 72,9 miliarde lei in valuta. mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 08:42
Anul trecut, in Romania, s-au inregistrat peste 61.500 de firme noi, de tip SRL, cu peste 2.800 mai putine fata de anul 2011, potrivit statisticilor Oficiului National al Registrului Comertului.
Peste 125.000 de afaceri noi au fost deschise in 2012, in scadere cu 4,9% fata de 2011, cand fusesera infiintate peste 132.000 de firme noi.
Cele mai multe firme inaugurate anul trecut au fost de tip SRL - peste 61.500, dintre care cele mai multe au fost deschise in judetul Valcea (peste 13.900).
In Bucuresti, anul trecut au fost deschise 428 de firme SRL.
Tot in judetul Valcea au fost deschise si cele mai multe societati de tip SA (47). Per total, in 2012 au fost inaugurate 158 de companii de tip SA.
La sfarsitul anului trecut, in Romania, existau peste 695.000 de firme si peste 311.000 de persoane fizice autorizate.
Cele mai multe firme active, la sfarsitul anului trecut, se aflau in Bucuresti: peste 169.000.
Registrul Comertului considera active, din punct de vedere juridic, firmele care nu si-au declarat suspendarea activitatii si nu se afla in nici una din starile ce pot duce la pierderea personalitatii juridice.
Din numarul total de firme inregistrate in Registrul Comertului, au fost excluse firmele cu suspendare temporara a activitatii, sucursalele fara personalitate juridica, firmele radiate, firmele aflate in dizolvare, lichidare, reorganizare judiciara, faliment sau insolventa. mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 14:59
La sfarsitul anului trecut, in Romania, existau peste 695.000 de firme si peste 311.000 de persoane fizice autorizate, potrivit statisticilor furnizate de Registrul Comertului.
Cele mai multe firme active, la sfarsitul anului trecut, se aflau in Bucuresti: peste 169.000.
Registrul Comertului considera active, din punct de vedere juridic, firmele care nu si-au declarat suspendarea activitatii si nu se afla in nici una din starile ce pot duce la pierderea personalitatii juridice.
Din numarul total de firme inregistrate in Registrul Comertului, au fost excluse firmele cu suspendare temporara a activitatii, sucursalele fara personalitate juridica, firmele radiate, firmele aflate in dizolvare, lichidare, reorganizare judiciara, faliment sau insolventa.
Clasamentul judetelor in functie de numarul de firme active este continuat, dupa Bucuresti, de Cluj (peste 33.600 de firme), Timis (peste 32.500 de firme), Constanta (peste 28.500 de firme) si Bihor (peste 23.000 de firme).
Cele mai putin firme active, la sfarsitul anului 2012, se aflau in Covasna (putin peste 4.800), Mehedinti (4.900), Ialomita (putin peste 4.900), Vaslui (peste 5.500) si Salaj peste 5.500).
Persoanele fizice autorizate
La sfarsitul anului trecut erau active peste 311.000 de persoane fizice autorizate. Cele mai multe activau in Bucuresti (peste 25.000), Cluj (peste 14.900), Iasi (peste 12.500), Bihor (peste 11.600) si Prahova (peste 10.800).
La nivel general, numarul total de comercianti... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 12:15
Romania ocupa in prezent ultimul loc din Europa cu privire la nivelul salariului minim, dupa ce acesta a fost marit in Bulgaria cu 7%, incepand cu 1 ianuarie 2013. In functie de cursul euro, Romania se afla acum la egalitate sau dupa Bulgaria.
Desi guvernul a avizat cresterea salariului minim in doua etape, astfel incat salariul sa ajunga la 800 de lei de la 1 iulie, analistii atrag atentia ca masura nu va avea efectul dorit daca nu va fi corelata cu o crestere a productivitatii.
Guvernul a avizat pachetul de masuri fiscale: Noi taxe pentru companii si cresterea salariului minim
Cu toate ca exista perspective conform carora salariul minim ar trebui considerat o masura sociala, tara noastra ar trebui sa urmeze insa ideea productivitatii, afirma analistul economic Mircea Cosea pentru Business24, tinand cont de faptul ca "Romania are mari pierderi de productivitate, desi ea a crescut foarte lent in ultimii ani".
Astfel, conform statisticilor Eurostat, dupa ce productivitatea Romaniei a scazut in 2009 si 2010 cu 4,7% si respectiv cu 0,9%, ea a inceput sa isi revina, dar intr-o masura redusa. In 2011 ea a crescut cu 2,9%, pe cand pentru 2012 se prognozeaza practic o stagnare, cu o crestere de doar 0,3%, iar in 2013 se asteapta o evolutie pozitiva de 1%.
In aceste conditii, productivitatea Romaniei, calculata la numarul de salariati, s-a plasat sub pragul de 50% fata de media Uniunii Europene, iar daca se calculeaza in raport cu numarul de ore lucrate, tara... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 07:27