Unele profesii predispun la depresie mai mult decat altele. Principalele cauze sunt nivelul de stres, numarul de ore de munca si nivelul scazut de control si predictibilitate a activitatii, reiese din studiile efectuate de cercetatorii din domeniu. Cu toate acestea, depresia este o afectiune care nu iarta nicio categorie socio-profesionala.
Avocatii sunt cei mai expusi riscului de a suferi de depresie - de 2,5 ori mai mult decat populatia generala, reiese dintr-un studiu efectuat de organizatia Beyond Blu din Australia. Mai mult, studiul atrage atentia asupra faptului ca persoanele care profeseaza in domeniul juridic sunt rareori dispuse sa isi recunoasca problemele si sa apeleze la ajutor specializat.
Urmatoarele categorii profesionale afectate de depresie sunt, conform studiului citat, analistii din asigurari, contabilii, IT-istii, arhitectii si inginerii. In general, cei care au profesii din categoria "gulere albe" sunt mai afectati de depresie decat populatia generala, care include si somerii sau persoanele fara adapost, afirma acelasi studiu.
"Depresia este in prezent principala cauza de dizabilitate (incapacitate de munca) la nivel mondial, conform ultimelor date publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 2014. Depresia ne costa pe noi, romanii, aproximativ 1% din PIB, in primul rand prin costurile indirecte legate de scaderea productivitatii, cresterea numarului de zile de concediu (medical sau fara plata), a absenteismului precum si a ceea ce... mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 12:26
Depresia este a doua cea mai frecventa cauza de incapacitate in lume, dupa durerile de spate, releva un studiu aparut in publicatia PLoS Medicine, citat miercuri de BBC.
De aceea, aceasta boala trebuie abordata ca o prioritate de sanatate publica globala, considera expertii care au realizat studiul.
Expertii au facut comparatie intre depresia clinica si alte peste 200 de boli si afectiuni care creeaza dizabilitati, iar concluzia a fost ca depresia "reprezinta o problema majora si trebuie sa i se acorde mult mai multa atentie decat in prezent", a declarat dr. Alize Ferrari, de la Scoala de sanatate publica a Universitatii Queensland (Australia), care a realizat studiul.
Impactul depresiei variaza pe plan global intre diferite tari si regiuni, conform expertilor citati: astfel, incidenta depresiilor grave este cea mai ridicata in Afganistan si cea mai scazuta in Japonia.
In general, povara pe care o reprezinta depresia tinde sa fie mai ridicata in tarile cu venituri mici si mijlocii si mai scazuta in tarile cu venituri mari, a remarcat dr. Ferrari, potrivit careia, desi factorii de decizie au facut eforturi sa aduca in atentie aceasta problema, mai sunt multe de facut. "Problemele de sanatate mintala sunt de multe ori un stigmat", a mentionat medicul citat de BBC.
Dr. Daniel Chisholm, de la Departamentul pentru sanatate mintala al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), a subliniat la randul sau ca, pe plan mondial, doar o mica proportie din cei afectati... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 10:39